Kvinnans röst räknas inte

Ja, Metoo har ju skrivits spaltmeter om redan. Men jag känner ändå att det inte finns ett mer angeläget ämne till veckans krönika. Jag VILL INTE att denna debatt ska ta slut och jag välkomnar varje morgon när jag kollar nyhetsapparna – att fler kvinnor träder fram och fler män ställs till svars för sitt beteende.

I veckans krönika skriver jag om till synes efterblivna män som inte förstår att 100 sms är 99 sms för mycket – och frågar mig varför män som pillar kvinnor mellan benen inte pillar vaktmästaren på jobbet i örat. Ja. Läs och dela för bövelen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

58 kommentarer på “Kvinnans röst räknas inte”

 1. Preach, Clara! Denna var så tydlig att jag skulle kunna skicka den till min pappa eller vilken annan mossig gubbe som helst ??

 2. Den absolut bästa krönikan i ämnet jag läst hittills i mitt liv med en vinkling som tycks så självklar men ändå aldrig tycks ha blivit sagd. Huvudet rakt på spiken.

 3. Så j-kla bra skrivet av dig. Du bemöter de argument som oftast kommer upp som tex “nu kan man inte få flörta heller”. Där det då istället bollas tillbaka till att kvinnor gör saker så komplicerat och ansvaret återigen hamnar på kvinnan. Fy fan.
  Allt i krönikan är relvant.
  Tack!

  Är så ambivalent till detta att hänga ut med namn. Så många hänger på och allt en person
  evt gjort nån gång i livet slängs fram;
  “- visste du att han satt på en restaurang och bråkade med en tjej för sju år sedan?”
  “-nä är det sant, ja du han har alltid sett ut att vara en sån där våldsam typ även om han har ett PK-profil. Där ser man.”
  Alla skvallrar om allt på social medier och det delas och det blidas en gegga av osanna, halvsanna och evt sanna händelser. En skampåle med olika tillmälen om karaktärsdrag och beteenden. Sen blir det skrivet i sten, så ÄR han. Punkt.
  Jag vill att alla utsatta ska berätta men är rädd för en stor pöbel som bara blir större och större.

  Men krönikan var väldigt bra!! Välskrivet, relevant!

 4. Tack Clara! Det är det första “statement” jag har velat dela på FB och även gjort det. Så bra skrivet! Har en dold profil, enbart för mina FB-vänner, men detta delade jag offentligt… vill att alla ska läsa…

 5. Du ryter så bra Clara! Älskar ditt sätt att uttrycka dig. Tydligt och klart utan att bli elakt. Önskar att du aldrig ska sluta skriva!

 6. SÅ BRA!
  Denna text borde sammanställas till en handbok som delas ut, exempelvis till killar på sexualundervisningen i högstadiet!

 7. Word! Så sant at denne debatten ikke må stoppe her, den må videre og den er ikke utjatat før seksuell trakkasering og overgrep er borte totalt. Blev så glad når den høyeste sjefen i organisasjonen jeg jobber i tok seg 10 minutter til å snakke om seksuell trakkasering og at vi alle må tørre å si ifra, spesielt menn som ser ting som ikke burde pågå. Og blir glad når profiler med store platformer og mediemakt som du forsetter å sette søkelyset på dette temaet. Så stort takk for det <3

 8. Fantastiskt bra skrivet Clara, på pricken! Denna artikel skulle sparas av alla, att plocka fram då och då. För män som en ögonöppnare (och chans att utvecklas) och för kvinnor som en rejäl, efterlängtad styrketår. Hoppas artikeln ramas in på din redaktion (och överallt) och sitter upphängd i åratal. Eller tills den helt enkelt inte behövs mer, för att allt har blivit underbart annorlunda.

 9. Ja! Precis det där med ansvaret är nåt jag tänkt på de senaste dagarna. Kvinnor och tjejer känner ansvaret. Män och killar gör det inte. Hur ska vi ändra på detta? Varför är det så? Hur ska de kvinnliga värdena uppvärderas i vår värld? Så härligt att känna systerskapet i världen just nu. Hoppas att vi lyckas agera utifrån de här insikterna vi påminns om nu och skapar en riktig förändring för oss själva och våra barn. Tack Clara!

 10. Vet du vad. Jag bor i Tyskland och i tyska medier heter du numera: de får inte diskriminera män. Vi måste prata om kvinnornas dåd också. Jag är så deprimerad.

 11. Så bra poäng att många inte tycker att kvinnans ord räknas. Jättemärkligt. Och jag vill tillägga att jag varit jättetydlig många ggr och sagt nej, t o m fått ta till fighten åt kompisar som blivit så jävla kladdade och tafsade på att jag fått putta bort män från dem efter att de inte lyssnat på hennes o våra nej. På krogen såklart mestadels.

 12. Det här måste vara den bästa krönika du har skrivit!!! Jag håller med om varenda ord
  Bra rutet Clara! Hoppas de lyssnar!

 13. Tack Clara för bra formuleringar som konkretiserar det ologiska i många av männens resonemang. You go, girl!

 14. Spot on! Tack för att du sätter ord på sånt som jag känner som “magkänsla” men aldrig har lyckats formulera.

 15. Kan inte låta bli att tänka på filmen Anklagad med Jodie Foster som återspeglar situationen så himlans bra… Tack för att du bidrar till att diskussionen fortgår.

  Annette

 16. Så oerhört bra krönika! Jag ska erkänna en sak. När en känd TV-kändis nyligen “hängdes ut” i pressen tänkte jag tanken – “Måste de göra detta till en offentlig handling, tänk på hans barn. Hur påverkar det dem att läsa detta om sin pappa”? Så korkat tänkt, och så förrädiskt. I så många andra sammanhang vrids perspektiven så att problemet ser ut att vara att det är den som avslöjar brottet som gör fel snarare än att det är brottslingen som gör fel. Farligt! Nej, det är inte media som per automatik gör fel som lyfter frågan, är det någon som ansvarar för sina barns upplevelser så är det, i det här fallet, fadern själv. Det är han som borde ha frågat sig hur hans barn påverkas och tagit ansvar för det. Fast egentligen. Han borde inte ens ha haft anledning att ställa sig frågan hur hans barn påverkas av att han utsätter andra för sextrakasserier. Det borde inte ha funnits på kartan att ens tänka tanken att kunna göra så. Nu är det så, tyvärr, och så klockrent du tar upp frågan!

 17. Kommer att tänka på en händelse i USA på 70-talet. Jag var engagerad i Svensk-Amerikanska Indianföreningen, och över huvud taget intresserad av minoritetsgrupper. En rättegång i USA handlade om att några amerikaner från sin helikopter sköt ihjäl några indianer på marken. Helikoptergänget blev helt frikända. De var inga mördare. De “visste inte att det var förbjudet att skjuta indianer”. Något så fruktansvärt, vidrigt sjukt, jag och många med mig trodde på fullt allvar att vi skulle bli galna på riktigt. Känslan och tanken kommer upp när jag hör dessa män som ursäktar sig med att de “inte visste att de gjorde någon illa”. De förstod inte att hon inte ville, att det gjorde någon upprörd, skändad, skadad. Kanske för resten av livet. De “visste inte att det är förbjudet att utnyttja någon annan, sexualiteten inkluderad”. Jag kräks. Om inte bokstavligt så inombords i mina grundvalar.

 18. Åh du är FANTASTISK. Herregud så bra du skriver. Jag blir så glad över att det finns så kloka människor som du❤❤