• Annonssamarbete med Natural Cycles •

Men hur gör de egentligen?

Jag kan inte låta bli att fundera på hur det funkar för artister att ha mens? Hur funkar det för en prima ballerina som ska dansa på scen i ljusa trikåer som smiter åt precis överallt? Och hur är det liksom möjligt för Beyonce att i en minimal trosa med halvstring hålla på och dansa under en två timmar lång konsert – utan avbrott för att byta skydd. Blöder hon inte igenom? Eller när Jennifer Lopez går på gala i en klänning med så höga slitsar att det är omöjligt att bära trosor under – vad händer om hon får mens precis den dagen? Måste hon byta outfit? HUR LÖSER ANDRA KVINNOR MENSPROBLEMEN?! Det är en av livet stora gåtor.

För inte kan det väl bara var jag som känner mig så otroligt begränsad av den? Trött, ont – och rädd för att blöda igenom vill jag helst stanna hemma första dagarna. Och jag har inte den minsta lust att stå på scenen och föreläsa då inga kläder går att stänga över magen och jag har svimningskänslor om jag står upp för länge. Mitt liv förbättrades drastiskt när jag började hålla koll på min menscykel  – och i den mån det är möjligt anpassa vardagen efter den. Inte boka in stora jobb, inte lägga in hård träning eller andra påfrestande saker första dagars på mensen.

Jag har ju tidigare skrivit om att jag använder Natural Cycles och det har varit en ovärderlig hjälp just för att få koll på kroppen. Natural Cycles är ett certifierat preventivmedel – men också ett sätt att lära känna kroppen bättre.

Natural Cycles har ett initiativ som de kallar #yourcyclematters  som jag tycker är väldigt bra. Det handlar om att vi ska börja prata mer om frågor som dessa. För att läsa mer kan du besöka @naturalcycles på Instagram eller besöka www.naturalcycles.com. Funderar du på att skaffa Natural Cycles så använd den här länken där min rabattkod underbaraclara gäller – då får du kondomer och ägglossningstest (som hjälper till att öka antalet gröna dagar i appen) med som premie på köpet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

50 kommentarer på “Men hur gör de egentligen?”

  1. Hade tänkt skriva exakt samma kommentar. Kan knappt beskriva hur mycket den underlättar mitt liv. Dessutom lindrar den min migrän avsevärt!

   1. Även sk “long cycling” med andra hormonella preventivmedel (p-piller, p-plåster osv) kan funka bra för vissa. Alltså att du inte gör uppehåll för mens utan bara fortsätter på nästa karta. Finns ingen medicinsk orsak att göra annorlunda. däremot risk för mellanblödningar till slut, får man en sådan gör man då uppehåll för mens och fortsätter sedan med long cycling. Värt att tänka på, gör det också lättare att hålla järnvärden etc i schack 🙂

  2. Tänkte skriva exakt det som du skrev. Lustigt att det var den första kommentaren jag såg.

  1. Precis vad jag tänkte skriva! Jag märker knappt av att jag har mens. Tömmer på morgonen och på kvällen och tänker knappt på det under resten av dagen. Världens bästa uppfinning!

   NaturalCycles är bra, men lite dyrt så kör billingmetoden nu när jag lärt känna min kropp utan och innan (bokstavligt :))
   Funkar fint.

 1. Menskopp <3

  Superskeptisk til at Natural Cycles later som at "fertility awareness" er en trygg prevansjonsmetode. Anbefaler varmt appen Clue for å holde koll på syklusen!

 2. Tampong…?! Sitter som en smäck och behöver inte oroa sig ett dugg. Nu har jag sett trosor som suger åt sig det hela också och ska hålla ganska mycket. Läck säckra tydligen.

   1. Jag blöder massor den första/första två dagarna. Har också sett de där trosorna. Tänker att det kan vara värt att ha tampong/menskopp + trosorna. Då borde man vara safe kanske? Lyckas alltid blöda igenom om jag inte byter minst varannan timme…

  1. En annan har ju då tampong, en lång binda samt en tjock binda. Samtidigt. Får byta i snitt en gång i timmen. Om natten har jag en stor handduk i sängen som jag får byta varje dag. Så ser det ut några dagar. Sen kommer några dagar med varierad mens.

   Och ja, sen alla andra problem; ryggvärk, huvudvärk, magont, yrsel och illamående. Mens är livet. Typ.

   1. Jag har endometriosis och behandlas med minipiller i dubbel dos så att jag inte får nån mens, detta rekommenderas också vid väldigt riktig mens. Särskilt när du också har så många jobbiga symptom! ❤

   2. Oj låter besvärande! Kan ju vara bra att kolla upp. Min kollega hade likande besvär visade sig att hon hade en cysta som klämde inuti som orsakade extrema blödningar, trötthet pga blodbrist. Fick både järntabletter och flera påsar blod efter flera års besvär med detta då hon väl sökte vård. Sen tillslut opererade hon bort livmodern ( hade tack och lov redan det antal barn hon önskat sig).

    Vill inte skrämma men ändå så att man inte tar förgivet att alla stora mensproblem är naturliga…..

 3. Fantastiskt att det börjat komma fler och fler alternativ!

  Menskopp och natural cycles har revolutionerat min mens – menskoppen är mitt bästa köp och jag pratar om den med min pojkvän varje gång jag har mens?

  1. Menskoppen är det ända mensskyddet jag talat med min kille om. Han märker ju när jag kokar den och så och han tycker den är rätt häftig ?

 4. Menskopp och trosskydd eller thinx/dearkate-Trosa funkar för att hålla torrt. Kombinationen paracetamol och ibuprofen gör mensvärken uthärdlig. Har också köpt en livia en sorts tens-maskin som också hjälper till.

   1. Alla värkmediciner ökar ju i princip blödningen. Men. Burana/Ibuprofen påverkar prostaglandinerna i hjärnan, de som reglerar blödningen. Så att ta en Ibuprofen/Burana vid blödningstoppar så minskar faktiskt blödningstoppen. 🙂 Använde jag mig av så länge jag fick ta Ibuprofen. Får jag inte nu pga annan medicin. Intresseklubben antecknar. 🙂 Jobbar som mottagningsskötare så fick detta råd av familjeplaneraren att ge till tjejer med kraftig blödning (som ibland tittar in för att få sitt hb kollat, etc).

    1. Paracetamol ökar inte blödningstendensen, men NSAID-preparat gör det. Har också fått den information du beskriver, men det tycks inte gälla alla eftersom mina blödningar ökade med cirka 100g/menstruation om jag åt ibuprofen. Måste skriva vikt eftersom jag faktiskt vägde (är en sån där naturvetare som t.o.m. tenterat vågteknik).

 5. Det är väl som med det mesta i livet, individuellt och lite orättvist. Jag har mens 3 dagar, varav 1,5 dag med minitampong-behov och resterande med trosskydd. Detta hormonfri, när jag haft hormonspiral har det inte varit något alls.

 6. Mini-piller! Har inte haft mens på 15 år, helt underbart! Skulle aldrig utsätta mig för att menstruera när jag inte måste!

 7. Menskopp! En utav världens bästa uppfinningar! Hittar en bara rätt variant som passar en själv rent storleksmässigt osv så blöder det aldrig igenom. Har haft menskopp sedan jag var 17 & har blött igenom en enda gång. Och då hade jag glömt att ta ut den på ett dygn…..
  Så, MENSKOPP! ?

  1. Beror på hur mycket man blöder. När jag blödde som mest hjälpte inte ens kombinationen menskopp och tjock binda, jag blödde ändå igenom på någon timma.

 8. Apropå den första bilden.
  En gång såg jag en balett där en av ballerinorna (i vit tyllklänning, som de på bilden) som tappade någon form av mensskydd på scenen under dansen och det blev en röd fläck i kläderna. Ingen omkring mig kommenterade, men jag led med henne.

 9. P-piller, hormonspiral eller p-stav ger mindre blödningar och mindre mensvärk. Det skulle jag gissa att många av dem använder. Så får de som bieffekt en minskad risk för cancer. Och minskad risk för oönskade graviditeter.
  Mvh gynekologen

  1. När en vän drabbats av blodpropp i hjärnan som 18-åring p.g.a. P-piller, en annan fått en decimeterlång propp i låret och en tredje fått permanenta foglossningsbesvär (utan att ha varit gravid) så känns det inte som det bästa alternativ. Helt enkelt för många som drabbats av svåra biverkningar, även om de inte sägs vara så vanliga. Föredrar att ha lärt känna min kropp och dess cykler (det tog tankemöda och tid, men det var det värt). Har blivit gravid när jag önskat och undvikit graviditet när jag så önskat.

   1. Håller med gynekologen. För mig med endometrios-problem och rikliga blödningar efter två graviditeter har hormonspiral underlättat mitt liv betydligt!

 10. Alltid samma sak, missar rubriken om annonssamarbete (är det bara jag som är helt blind???) men någonstans i mitten av texterna kommer jag alltid på mig själv tänka “nämen vänta nu, detta låter för märkligt” och så skrollar jag upp och ser jag, ja detta var ju reklam. Händer varje gång.

  1. Samma för mig, upplever att det i perioder är fler samarbetesinlägg som därmed innehåller reklam, än “riktiga” inlägg. Lite tråkigt.

   1. Snaaark. ??? Kom med något nytt än ”Buhu, vad tråkigt med reklam på bloggar” år 2017. Vill du inte att Clara ska kunna fortsätta underhålla dig med sin blogg? Jag tycker dessutom Clara alltid skriver något roligt/vettigt kring sina samarbeten.

 11. Jag säger tack och pris till Menskoppen.
  Tömmer den morgon och kväll och har aldrig känt mig så fräsch under mens.

 12. Hej! Jag kan tänka mig att de använder ngt hormonpreparat som reducerar/tar bort mensen (jag har hormonspiralen och har ingen mens längre, yay) alt byter tampong i samband med costume change. Men jag håller med, mens suger! Kan verkligen rekommendera hormonspiral, man får vara uppmärksam på humörförändringar men så länge dessa inte infinner sig är det en gudagåva att bli mensfri. Mens är daterat. Kram!

 13. Jag brukar undra precis samma, Clara! Hur fixar de det?! Nu (åldern?) har dock min mens blivit mycket lindrigare – men PMS:n värre, både kroppsligt och humörmässigt.

 14. Jag har hormonspiral o slipper blödningar o ont. Så jätteskönt.

  Min dotter har p-piller o har äntligen hittat en sort som ger mindre värk o lättare blödning. Hälsovårdaren sa att det i USA är jättevanligt att de äter karta på karta utan uppehåll. Det är här vi har uppehåll mellan kartorna för att ”likna” mens.

  Sen är det ju olika hur man vill med hormoner. Det funkar olika för olika personer. En sak är i alla fall säker, mens är jobbigt!!

 15. Det verkar löjligt dyrt med appen Naturalcycles! Allt man behöver är en termometer från apoteket, rutat papper och en penna. Man gör sitt eget diagram, håller koll på temp och slidsekretet (läs mer på nätet) och då vet man själv när det är ägglossning på gång.
  Kanske du (Clara) kan förklara fördelarna med att prenumerera på appen??

 16. Ah. Trodde detta skulle vara ett reflekterande inlägg och blev lite paff när det sedan var reklam för NC. Knäppt att ha förväntningar på hur ett inlägg ska bli och sedan ha totalt fel. Jaja.
  Kul att det funkar för dig med NC med i alla fall.

 17. Ja herreminje. Har just fått reda på att “äggen är slut” (33 år gammal) (samt att sambons spermier är för få). Mens, som alla sagt “är ett tecken på att allt står rätt till”, är nu…något konstigt. Liksom onödigt. Det där blodet rinner ur mig, med ett falskt budskap om ägg “som inte finns”, som inte längre är värdiga IVF. Summa summarum: vänta inte för länge med att tillverka barn? Kolla upp om du ens är fertil innan du joxar med preventivmedel? Vet inte….suck. Ursäkta svammlandet.

 18. Gillade Libresses reklam med blödande ballerinor mfl för något halvår sedan, flera sporttjejer var med i reklamkampanjen minns jag.

 19. Jag tycker att NC på något sätt är ofeministiskt. De tjänar pengar på att få grundläggande kunskaper om kvinnlig biologi att verka som rymdforskning, det är därför de skryter om sin vd som är fysiker eller vad hon är? Att lära känna sin menscykel går alldeles utmärkt utan NC, men är det en trend så är det. Och som preventivmedel sedan? Det är ju kondomen som ÄR preventivmedlet om man använder NC. Nä, hoppas trenden självdör. Innan ni bränner pengar på detta, läs på om menscykeln och hormoner och börja registrera mens, humör och slidsekret så kommer ni långt. Alldeles gratis!

  1. Jag tänker som du! Appen är ju inget preventivmedel, den bara säger till när det är extra viktigt att använda preventivmedel/avstå samlag om en vill undvika graviditet. Appen i sig sysslar ju bara med statistik som en själv kan klara av med termometer och papper och penna. Eller för all del någon av de utmärkta gratisapparna sol finns för att håll koll på menscykeln.
   Funderar allvarligt på att anmäla NC till reklamombudsmannen så att det granskas ordentligt (inget ont om Claras samarbete, alltså, verkligen inte, utan jag är skeptisk till att de verkligen får marknadsföra sig som preventivmedel).

   1. Ni kanske är fena på att rita och räkna och hålla på, jag som inte är matematiskt sinnad och har allmänt dålig koll på tider ÄLSKAR att NC räknar åt mig. Gröna dagar ger smaskigt oskyddat sex med min älskling, röda dagar blir det icke-penetrerande sex eller kondom. För mig har det fungerat utmärkt som preventivmedel i tre år – jag har fyra barn sen innan, så jag vet att jag är fertil som sjutton. Det kanske inte är raketforskning, men jag har så ofta blivit felinformerad av gynekologer och barnmorskor om hur min kropp fungerar, så jag betalar gärna för att de forskar vidare.

  2. Tänkte just skriva detsamma angående “ofeministiskt”. Trenden just nu verkar vara att se negativt på hormoner, men det var väl just p-pillret (och abortpillret) som när de kom medverkade till starten av den kvinnliga frigörelsen. Kvinnor slapp plötsligt hämmas av sin biologi. “Naturliga appar” tycker jag vrider klockan tillbaka till innan p-pillret, då kvinnor istället fick ta ansvaret för att ständigt passa på sina kroppar. Men bra att det i valfrihetens namn kommer fler alternativ så att finns något för alla. Själv har jag aldrig kunnat ta hormoner pga många/jobbiga biverkningar, men hade önskat att jag kunnat. Skulle dock aldrig använda appar som preventivmedel av följande anledningar:
   – Känns inte bra ur ett integritetsperspektiv att registrera sina kroppsliga funktioner i en app.
   – Verkar jättejobbigt och begränsande att hålla på och tempa och feppla med mobilen VARJE morgon.
   – Funkar inte/kan bli fel om man t ex har oregelbunden dygnsrytm, oregelbunden mens, är sjuk eller har druckit alkohol. Av en massa orsaker vill säga. Jag vill kunna vara uppe sent och se på film och ta sovmorgon när jag är ledig.
   – Vill inte gå runt och ha ångest inför varje månad om mensen kommer eller ej. Har läst i olika nyhetsmedier och bloggar att NC-användare är vanliga patienter på abortmottagningarna.
   – Verkar dyrt. Vanligtvis ingår väl inte heller kondomer i priset, som jag tycker är det verkliga preventivmedlet? Om jag bara ska hålla koll på min cykel duger penna och papper lila bra samt är gratis.

 20. Jag tycker att det är bra att du i detta sponsrade inlägg lyfter det som verkligen är företagets styrka, nämligen ett redskap för att hålla koll på sin menscykeln och sin fertila perioder. Att lära sig känna igen symptomen och i de fall det behövs parera de svårigheter som kan uppkomma. Sedan har jag länge funderat över hur resonemanget gått till när NC klassades som preventivmedel… det är ju som tidigare nämnts kondomen eller undvikandet av samlag vid ägglossning som är det egentliga preventivmedlet. Men det resonemanget kan säkert NC själva förklara.

 21. menskopp är kvinnolivets bästa grej!! vill på riktigt att alla kvinnor jag möter ska testa så vi sen kan prata om hur fantastiskt det är

 22. Jag gillar mitt jobb som flygvärdinna, men just när mensen kommer så vill jag bara krypa ihop under en filt hemma på min soffa..Tyvärr är jag nästan alltid på jobbet just de dagarna, och gärna på väg långt långt bort. Som typ charter till Gran Canaria eller New York. Det är ärligt talat helt förjävligt 🙁