• Annonssamarbete med Urtekram •

Ett naturligt svall

Jag har ju experimenterat kraftigt med mitt hår sedan tonåren. Färgat, blekt, klippt och färgat igen. Men de senaste åren har jag inte rört färgen utan låtit den egna nyansen växa ut. Och jag älskar min egen hårfärg – och kvaliten på håret när jag inte behandlat det. Det känns också skönt att efter så många år undvika starka kemikalier nära hårbotten.

Sedan jag plockade ut mina extensions och klippte av mig har håret har jag fått fantastiskt självfall och det är himla lättskött. Jag fönar det med tratt på låg volym och lockar lätt några slingor i det! Sedan är det klart.

Med barnen har jag alltid varit noga med att välja milda, skonsamma produkter för hår och hud – mitt eget hår har jag däremot ofta misshandlat. Men senaste tiden har jag kört med ekologiska produkter från Urtekram och de trivs jag otroligt bra med. Urtekram har arbetat med ekologisk skönhetsvård sedan 70-talet. I produkterna finns varken parabener, mineralolja eller silikoner. Urtekrams hårprodukter är dessutom helt veganska.

Det du kan tänka på är att om du tidigare använt schampon med mycket tensider så kan håret kännas lite annorlunda de första tvättarna med ett ekologiskt schampo. Hårbotten är nämligen van att producera mycket fett för att skydda sig mot de starka tensiderna. Efter en tids användning med milt ekologiskt schampo brukar dock balansen i hårbotten återställas.

Urtekrams kokosserie innehåller ekologiskt kokosnektar som tillför fukt. Det är precis vad jag behöver – för min hårbotten är otroligt torr och börjar lätt klia på vintern. Doften är mild och svagt kokosdoftande vilket jag uppskattar då jag ogillar när håret luktar starkt.

De här hårprodukterna tvekar jag inte en sekund på att använda också på mina småbarn!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Ett naturligt svall”

 1. Hej Clara,
  Gällande att använda på barn skulle jag fundera ett varv till. Shampoot innehåller allergiframkallande parfymämne – limonene – samt eteriska oljor och extrakt som innehåller en blandning av ämnen som urtekram inte har någon skyldighet att redovisa. Dessa är också vanliga källor till hudirritation och allergiska reaktioner. MVH, Anna

  1. Hej Anna!

   Tack för funderingarna! Vi använder limonen i några av våra serier, anledningen till att limonen finns med är för att det är en naturlig komponent i många doftoljor, vi tillsätter alltså inte limonen utan den kommer med doften. Limonen finns naturligt, till exempel har apelsiner högre koncentration av limonen än vad våra produkter har. Vet man dock med sig att man är allergisk mot limonen så rekommenderar vi såklart att använda serier med andra dofter =)
   De eteriska oljor är ekologiska och tillverkas hos oss i Mariager. Har du frågor om dem utöver det som följer med ingrediensförteckningen får du gärna höra av dig till oss. Våra ingredienslistor följer EUs riktlinjer för hur de ska skrivas men eftersom att vi vet att många har funderingar så tittar vi på hur vi kan förtydliga på vår hemsida. Har du tips på vad du själv gärna hade läst mer om kring våra ingredienser får du gärna skicka in dem till oss! Önskar dig en fin helg! Linda på Urtekram

   1. Men tycker ni ändå inte det känns bättre att använda produkter utan doft för små barn? Jag hade kanske inte sköljt min bebis i apelsin heller? Bara en tanke.

   2. Jag har alltid använt urtkram till mig själv och barnen. Men er nya serie som ni säljer på apoteken fick jag och ett av mina barn kraftiga nässelutslag på hela kroppen. Har aldrig fått det förut av era produkter men just den nya…

   3. Det är viktigt att även ekologiska och naturliga produkter finns med i innehållsförteckningen. Som vi alla vet är vi många som är allergiska mot många naturliga ämnen tex björkpollen och nötter. För att känna sig trygg är det viktigt att alla ingredienser (även små mängder) finns redovisade.
    Jag gillar era produkter och använder dem själv men vet flera som avstår pga allergirisken.

    1. Hej Chatrine! Vi tar till oss detta, är man allergisk så förstår vi att det kan vara svårt. Tar med detta till vårt utvecklingsteam och ser hur vi kan göra det enklare framöver!

 2. Jag har också rensat ut alla produkter med sulfater, parabener, mineraloljor etc, och har hittat serien John Masters Organics som jag verkligen vill tipsa om. Har både hud- och hårvårdsprodukter, som funkar finfint för mig! (Även om det är en omställningsperiod i början precis som du skriver Clara)

 3. Bra shampoo! Har också skippat färg sen några år. Och nu är det grått och torr. Kokosolja som inpackning fungerar bra mot torrt hår. Och äggulor! Du med egna ägg borde ha bra tillgång. ?

 4. Älskar doften på den kokosserien också! Använder också till barnen (alltså duschgel kan man ha som badskum, håret deras tvättar vi var 6:e månad eller så, de är fyra år och får inte fett hår).
  Eteriska oljor är bara plus för mig som föredar äkta vara framför syntetiska dofter som ofta är alldeles för starka.

 5. Det finns en fantastisk naturlig hårserie från Lund som till och med fått pris för sin miljöhänsyn. De färgar hår med växtfärger bl.a. !
  http://www.brunsfrisorer.se
  Jag är ingen ambassadör eller så men bara måste tipsa om deras produkter?

 6. Vi kör med urtekrams children åt 10 åriga sonen (jag använder det också allsom oftast). 12åriga dottern är tyvärr pollen, vete, soya och jordnötsallergiker och reagerar på de flesta ekovänliga rengöringsprodukter. Kliande hårbotten och nässelutslag gör att det gäller att hitta produkter som passar åt henne. Inget vete och inga växtrester får finnas, annars reagerar hon på det. Maken i huset kör med gamla hederliga hårdtvålar. Billiga och dryga. Ibland har vi lyckats hitta riktigt bra ekologiska tvålbitar. Passar både som shampo och duschtvål och raklödder.

  1. Vad har du hittat åt dottern? Jag har liknande problem och lyckas inte något bra. Söker också en bra ögonkräm och ansiktskräm, men försöker förstå innehållsförteckningarna. Jag lyckas inte hitta något bra och funderar på att testa kokosolja..

 7. Urtekram är en räddning för mig, både för hud och hår. Vet inte hur många produkter och olika märken jag provat genom åren, och hur mycket det kostat… Inget har funkat, men Urtekram är perfekt! Tog som du säger några tvättar att få ordning på hud och hårbotten, men sen vände det! Befriande! Vi har en liten pudel med “problempäls” och torr hud, har provat precis allt och lite till, följt alla råd från veterinärer och hundfolk, från vanliga hundschampo, svindyra specialhundschampo, grönsåpa – jo det rådet fick jag också. Ända tills jag kom på att prova det enda som hjälpte mig själv. Nu är jycken helt perfekt i hud och päls, och duschar med Urtekram 🙂

  1. Hej Lena! Det värmer i hjärtat 🙂 Har inte hört om någon som testat på sina hundar förut men någon gång ska ju alltid vara den första =)

 8. Hej,
  Jag vill bara flika in. Jag köpte Urtekram till hela familjen men det slutade med att min man fick använda upp dem. Varken jag, med långt och ganska tjockt hår eller min dotter med betydligt kortare (till axlarna) och tunnare och finare hår kunde använda det. Eller det är klart vi kunde använda det, men vi kunde inte hantera vårt hår efteråt. Jag var ihärdig och tänkte att man vänjer väl sig men efter flera veckor gav vi upp.
  Detta är det enda schampo som gjort att min man velat ha balsam (vilket vi hade – Urtekram) i sitt korta hår.
  Så nej, fungerade inte för mig/oss. Ska testa schampo från Maria Åkerberg hade jag tänkt, har du provat det Clara?

 9. Fast tycker det är ett riktigt dåligt schampo, har testat flera sorter av urtekram, tyvärr, för priset är ju rimligt för att va ekologiskt. testa ekologiskt men kör på ett annat märke, både detta och faith in nature och bodyshops är katastrofdåliga.

  1. Åh – jag tycker kokosserien är toppen. Hur tvättar du håret? Min frisör lärde mig att alltid schamponera in håret två gånger i rad och skölja mellan. Mitt hår blir fantastiskt

   1. Jadå 🙂 kanske det inte passar mitt hår helt enkelt, både de och de andra jag nämnde gör att det blir väldigt tråkigt och glanslöst (självfallet blir styvt och står rätt ut a la kulturtantsfluff..). Har använt detta en hel flaska och tyvärr tyckte jag inte att det var bra alls. Men nice om det funkar pga ekologisk skönhetsvård är sjukt dur!

 10. Urtekram har faktiskt fått bukt på min kliande hårbotten. Den var torr, flagande och blödde (!). Antagligen pga alla läskiga produkter jag använde innan, som jag nu skippat helt. Så fort jag använder något ”starkare” kommer problemen tillbaka. Läskigt!
  Däremot funkar balsamet halvbra på mitt långa hår. Så där brukar jag ta en inpackning från Davines istället. Som ju är nästan eko, om jag förstått dem rätt.

  1. Hej Liz! Det gör oss så glada att höra =) Vi tar vidare till vår utvecklare att vi skulle behöva komplettera på balsamsidan 🙂

 11. Hej! Jag har också haft problem med Urtekram. Tycker det är riktigt prisvärt. Shampoot är tillfredställande men balsamet är inte tillräckligt för mitt hår då det inte hjälper mot att schampot ställt det helt i oreda och trassligt. Men tillsammans med DR organic balsam så löser det problemet sig.

  Tycker Mollys haircare serie Hjärtligt också är bra som ska ha ”gröna ingredienser ” vad det nu innebär men är säkert inte så strikt som de ekologiska produkterna.

 12. Har använt Urtekrams schampo i många år och är jättenöjd. Testat annat eko-schampo nån gång emellanåt men fått tillbaka klådan i hårbotten som jag hade tidigare. Klådan försvinner när jag återgår till Urtekram. Hjälpte en väninna nyligen som klagade på sin irriterade hårbotten. Hon fick en schampoflaska av mig och blev överlycklig när klådan försvann på några dagar för henne också. Använder också saltsprejen från John Master Organics. Det är allt jag behöver. 🙂

 13. Härligt med märken som bryter ny mark i både hållbarhetstänk och hårhälsotänk – go Urtekram! 🙂
  Det är så skönt när man hittar vad som funkar för en själv.
  Själv har jag sedan 3 månader gått över till att bara tvätta håret med vatten. Funkar underbart och håret har aldrig varit starkare, friskare och så har mitt tunna, fina hår fått massor av volym ? Dessutom slipper jag tvätta håret varje dag, nu räcker det med var fjärde dag 🙂 SÅ himla skönt!

  1. Hej Tina! Har också funderat på bara vatten, även om Urtekram fungerar bra för mig. Bara vatten skulle vara ännu bättre för både miljö och hälsa – tror jag! Slutade du från en dag till nästa, eller trappade du ner medschampot under en tid? Använder du balsam? Har hört att en del kör med “balsammetoden” och bara “tvättar” med balsam.

   1. Hej Lena! Jag slutade direkt och använder bara vatten (förutom enstaka citronsköljningar för att jag har hårt vatten). Denna metod heter WO (water only) och om du vill ha tips på hur du kommer igång finns det riktigt bra grupper på facebook. Min favorit heter “No Poo – Water Only (WO)”.

    1. Tackar, jag ska titta närmare på detta! Intressant! Pratade med en väninna om detta idag, och hon har en teori om att ju renare vi är inuti kroppen, ju mindre slagg utsöndrar vi och behovet av tvål och schampo minskar. Låter helt logiskt förstås, men en del smuts kommer ju utifrån – världen är väl inte alltför ren, tyvärr. Min väninna fastar regelbundet och städar kroppen på insidan. Bästa tvålen, enligt henne 🙂

 14. Skulle du inte kunna berätta hur då gjorde för att stå ut med den vidrigt fula utväxtperioden man måste gå igenom för att få tillbaka sin ursprungsfärg?

  Jag är blond men har sen tonåren testat alla färger, nu färgar jag det askblont emellanåt men så fort utväxten kommer (som blivit råttfärgad) känner jag mig ruskigt ful hehe.

  Vill också slippa färga och gå tillbaka till naturligt!

 15. Superfint svall du har! Använder precis den serien till mig och mina barn och tycker den är ?