Ett arbetsår för oss

Jag fick frågan om hur ett arbetsår ser ut för oss – både med vanligt jobb och jordbruket. Självklart kan jag skriva om det.

Den här tiden precis efter jul är det som lugnast för både mig och Jakob. Ännu går det inte att odla, annonsörerna har inte kommit igång, det är för mörkt för att fota böcker och få föreläsningar sker den här årstiden. Så de veckor som nu kommer är vår lilla “semesterperiod”. Även om vi båda jobbar varje dag är det i halvfart och med mer tid för kontemplation. Jakob håller i en del yogalektioner och just den här vintern jobbar han också halvtid som sjukgymnast. I januari försöker jag sätta mig med en kalender och blocka semestern för året. 10-12 veckor per år vill jag ha. Det kan låta väldigt mycket – men då är det ju ingen “riktig” semester jag tar. Bloggen, instagram och podd fortsätter i regel ändå. Men under den tiden försöker jag att inte ha några jobbmöten eller jobbresor och har mailen på autoreply. Det innebär ett betydande inkomstbortfall – men så får det vara.

Men sedan i mars drar det hetsiga arbetsåret igång igen. Fröer ska beställas, plantor dras upp, odlingsplaner läggas. Massor att göra med jordbruket för Jakob – och massor att göra för mig med fotograferingar och högsäsong för annonsörerna. Jag försöker dock boka in en tidig semester. På sommaren får jag ha huvudansvaret för barnen eftersom Jakob arbetar med jordbruket och jag är långledig. Jag älskar den tiden på året – sällan känner jag mig mer sammanlänkad med naturen. Att genom ett öppet fönster höra mumlet från Jakob och Albin som arbetar  ute på åkern, se hönsen sprätta nöjt i gräset och griskultingarna komma till gården. Det är lycka!

Under sommaren jobbar Jakob ofta från sex på morgonen fram till lunch. Då tar han en paus så vi kan umgås allihopa. Vi kanske åker och badar eller gör någon utflykt tillsammans. Sedan vid halv fyra börjar han jobba igen och jobbar ofta ganska sent på kvällen. Han ordnar även kvällskurser i yoga och yogaretreats. Jag fixar middagarna och sköter barnen och reser runt till släkten en hel del.  Jakob följer med i den mån han hinner. Den här årstiden lever vi närmare Albin och Ulrika som vi driver jordbruket med. Vi sladdar förbi varandra flera gånger om dagen, lånar någon grej, sitter och surrar en stund över kaffe eller äter middag ihop medan barnen leker. Det är så fint.

På sensommaren och hösten är det skördetid och våra matvanor förändras kraftigt. Vi försöker äta av allt färskt som finns på gården och aldrig är jag väl mer hälsosam. Nu börjar vi leverera våra matkassar på prenumeration till hungriga, hippa Umeåbor och restauranger. Jakob och Albin packar skåpbilen full och åker iväg på torsdagarna för att leverera.

För mig börjar en ganska hektisk men ändå skön tid eftersom barnen återigen går i förskola och jag får tid att jobba ostört. På senhösten börjar dock resesäsongen. Jag har som mest föreläsningar bokade i oktober och november så då rantar jag runt i Sverige. Jag tycker mycket om att se nya platser men jag gillar egentligen inte att vara hemifrån så det är en svårlöst ekvation. Året om arbetar Jakob också i mitt företag och hjälper mig med administration, att hålla ordning på mina saker, göra inköp och serva tekniken.

På senhösten jobbar Jakob i Spanien eller Turkiet, som sjukgymnast med rehabilitering av strokepatienter. Tre till sju veckor brukar det bli och jag och barnen försöker vara där i alla fall några av dem. Men egentligen vill jag inte vara borta så mycket från mitten av november fram till jul eftersom det är min favoritårstid. Dessutom infaller i december bloggens andra högsäsong med massor av läsare och massor av annonsörer som vill synas. Och då gäller det att passa på – för det är av de intäkter jag drar in under den här perioden som jag sedan ska leva under stillsammare januari och februari.

Ja, så ser ett jobbår ut för min familj på ett ungefär. Upp och ner och jag älskar varje årstid!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

14 kommentarer på “Ett arbetsår för oss”

 1. Vilken fin bild på min stuga, den första bilden! Ljuset är ju helt magiskt. Bilden fångar exakt den känsla jag har för vårt gemensamma paradis. Nu längtar jag dig! Tack Clara, du är en duktig fotograf! //Karin

 2. En sak jag funderat över, är om Jacob läser bloggen? (Jättefånig fundering, jag vet! 😄 Vad har jag med det att göra liksom? ☺️) Bollar du dina inlägg med honom, har han synpunkter på det du skriver och kommer han med förslag på inlägg?

  Jacob är ju en ganska liten del av bloggen och jag har förstått att ni medvetet valt att ha det så. Men det skulle ändå vara intressant att veta vad han tycker om bloggen, där han finns ”bakom kulisserna”! 😃

 3. Intressant att få läsa om ert jobbår! Även om du är halvledig många veckor per år så verkar ni ha massor med jobb periodvis. Ni har så härlig variation jämfört med oss 8-16- jobbare. Intressant att veta också att Jacob jobbar för ditt företag, det visste jag inte.

 4. Åh vad intressant det var att läsa om ert “arbetsår”. Jag lever ett så enormt annorlunda liv jämfört med er och just därför är det extra intressant att läsa om er vardag. Tack för det! 🙂

 5. Va roligt att läsa! Känner igen dina perioder utifrån många års läsande, men har inte zoomat ut och tänkt på att vissa inslag återkommer. Intressant läsning tycker jag! Jag borde själv göra en sådan årscykel för mitt & min familjs år, trots att jag har kontorsjobb. Men vissa perioder är ju lugnare och andra intensivare. I bägge perioder kan det ju vara skönt att zooma ut och reflektera över vad som är och vad som komma skall. Tack för inspiration! Och kram!

 6. Alltså vilket härligt inlägg! <3 tack! Fint att få en överblick av ert år och hur ni lever.
  God jul & gott nytt år till dig och din familj!

 7. Tycker du beskriver det så tydligt och bra. Lätt att hänga med när man får se alla sidor av saker (som tex att semestern inte är helt semester och att din “semester” ju faktiskt i viss mån är obetald).

 8. Intressant läsning, så annorlunda för en annan som har ett “vanligt” jobb i vården där allt rullar på i nästan samma tempo året runt. En fundering dök upp, hur går det till med pensionssparande när man som du är egenföretagare? Hur tänker du/ni, oroar ni er för att få tillräcklig pension?