Piper till London

Idag är jag så glad för idag piper jag till London på jobb. Jag slår sällskap med Annakarin som också är där för att föreläsa. Jag är väl den enda svensk som aldrig varit i London – men nu är det i alla fall dags!

Jag känner mig pirrig av förväntan för det här året har fått en flygande start! Det är så roligt med mitt nya kontor, med boken som kommer ut i april och med bloggen vars besöksstatistik bara ökar på. Jag känner sådan enorm arbetslust och skrivglädje!

I London blir det två spännande jobbmöten – men sedan ska jag passa på att insupa lite inspiration på museeum och göra inköp för kommande projekt. Det blir toppen. Vi hörs snart igen!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

28 kommentarer på “Piper till London”

 1. Spännande! Och du är inte den enda, jag har inte heller varit i London..;) men skulle vilja åka nån gång snart:)

  Hoppas verkligen att du/ni tar er i väg i snöovädret!

 2. Det låter som en dröm Clara, så härligt att ha en känsla av vind i seglet // Sanna
  P.s som aldrig har varit i London men gärna vill 🙂

 3. Tips från en f.d. London-Svensk:
  • Borough market 👌🏼 Underbart god street food och delikatesser!
  • Hampstead high street 👌🏼 Sååå mysigt och sååå brittiskt! (Hampstead Heath för parkhäng och panoramavy över London)
  • Portobello road i Notting Hill – fint vintage varvat med mat, frukt och grönt 👌🏼
  …..
  The list is endless 🙂 Trevlig resa!

 4. Hej Clara!

  Jag undrar hur du ser på det här med att flyga? Tänker att du pratar mycket om miljö och verkar tycka det är viktigt. Du har vunnit miljöpriser osv, men samtidigt så flyger du rätt så mycket (i mina ögon iaf, i vår familj har vi sagt att vi får flyga max en gång per år för miljöns skull, eftersom det är en av våra största miljöbovar där vi verkligen kan påverka även på individnivå).

  Ha en härlig resa!

  Hälsningar Lina

  1. Jag brukar tänka som så, att vad tråkigt att kämpa och kämpa för ett klimat och en miljö på jorden – som man av den orsaken inte får se och uppleva fullt ut. Förstår hur du tänker, inte för det, men det är motstridigt bara (i mitt huvud) att avstå att se världen, för att rädda den.

   1. Absolut. Jag menar inte att man helt ska avstå. Men likt att man planterar träd för kommande generationer så kanske man också måste göra vissa val som känns “tråkiga/obekväma” för en själv, för att kommande generationer ska kunna bo på en fungerande planet. Och där vet vi att flyget är en av dom absolut största bovarna… Och det är inte synd om mig för att jag bara flyger en gång per år. Det finns tusen olika platser att se/upptäcka utan att ta flyget. Det är liksom ingen rättighet jag har att kunna resa vart jag vill när jag vill (även fast jag har råd att resa väldigt mkt mer än vad jag tagit beslutet att göra). Vill inte skuldbelägga någon, tror bara att det är en oerhört viktig diskussion att ha och något att tänka på.

    Likt någon skrev; “medelklassen gråter över bilder på magrade isbjörnar i smältande hav, för att i nästa sekund googla nästa resa till Thailand…”. Det är verkligen något att reflektera över.

    1. Jag har hört nånstans att köttindustrin är en ännu större miljöbov.. Men självklart, jätteviktig diskussion att ta!
     Själv seglar jag segelbåt och kan ta mig runt jorden med vinden.

    2. Så bra att du lyfter detta Lina! Jag är med i Fb-grupperna Jag flyger inte för klimatets skull och Tågsemester. Bägge ger mig pepp att avstå flyg – utan att avstå livet ❤

     1. Wow vad skönt att flera tog upp ämnet! All pepp till er som vågar stå upp för att minska flygandet. Det viktigaste steget är att göra något; börja där du är, börja med dig själv! Vi kan bara hoppas att människor som väljer att arbeta med yrken som medför stor makt (som influerare) också kan ställa om 😊

     2. Jag tycket också att detta är viktigt att prata om. Jag sitter med en klump av ångest i magen på min arbetsplats där ALLA pratar om sina resor vid lunchen och de flyger inte bara till andra sidan jorden minst en gång om året utan också på weekends i städer i Sverige eller europeiska huvudstäder. Själv varvar jag med att sitta tyst och lyssna med att instämma lite “oh vad härligt, oj vad roligt”. När jag får frågan om jag inte ska resa hit eller dit så vågar jag inte säga att jag avstår flyget för klimatets skull. Istället låter jag påskina att vi inte har råd för nu gick ju pannan sönder eller nåt liknande. Usch, jag känner mig så feg men jag vågar inte säga att jag personligen tycker det generellt är fel att flyga.

     3. Tack för ett jättebra tips! Skickat förfrågan om att få gå med:)

     4. Och heja er som tänker till i frågan! Förstår känslan att det kan kännas obekvämt att vara den som förstör stämningen när folk i fikarummet pratar om sina resor. Men du kan också bli en inspiration och någon som ger sina kollegor en tankeställare, Kenny:)

     5. Här är en till som avstår flyg för miljöns skull, har inte flugit på mer än 10 år. Men tågluffat en sommar genom 7 länder med faniljen. Samt semestrat hemmavid såklart, finns ju precis hur många vackra platser som helst att se bara i Sverige. Men jag vågar inte heller ifrågasätta kollegors årliga flygsemestrar, utan försöker föregå med gott exempel istället.

  2. Jag tänkte faktiskt precis det samma Lina. Vi flyger inte heller och jag bor typ längst bort i Sverige med betydande avstånd till allt. Flyget frestar på klimatet enormt mycket och den inre stressen jag känner när jag “måste” sätta mig på ett plan är stor. Jag tar även bilen väldigt sällan samt äter inte kött. Vi som svenskar behöver drastiskt minska vårt ekologiska avtryck och det innebär, tyvärr, uppoffringar.
   Jag minns dock att just Clara pratat om tågluff i Europa, hon odlar sin mat själv, har både grisar och höns mm mm Clara är en förebild (men diskussionen kring flyg, och klimatet i stort, berör och engagerar, vilket är superbra!).

   1. Flyget är verkligen en helig ko för många. Jag håller med dig Kenny, det är lättare att diskutera på nätet än ansikte mot ansikte tycker jag. För många går i försvar. Vilket i sig inte är konstigt.

    Jag är glad att frågan väcks på flera håll. Det är på tiden! Oavsett om det är kött- eller varukonsumtion eller flygresor så tänker jag att vi alla måste tänka till kring vårt “klimatkonto”. Max 2 ton koldioxid per person och år. Det är skitsvårt så som vi lever idag. Men vi behöver tänka om och ändra vårt levnadssätt, nu. Detta för att vi ska få fortsätta uppleva den värld vi vill rädda. För att våra barn ska få möjligheten att överleva.

    Jag saknar verkligen en aktiv debatt och politiker som på allvar kavlar upp ärmarna och agerar. Vi som privatpersoner kan inte göra alllt. Men mycket. Hur det än är, är vi ju ansvariga för vårt agerande. Och vi kan visa politikerna att det finns grund att genomföra tuffa beslut.

    Skulle fler sluta flyga tror jag att tekniken att flyga utan fossilt bränsle skulle påskyndas. Så kanske våra barn kan ut och resa sen. Att inte flyga innebär inte en regression, tvärtom tänket jag.

  3. Hur många är ni i din familj?
   Hur långt flyger ni då?
   Varför just en gång/år och inte en gång/vartannat år/vart tredje?
   Äter ni kött + mejeriprodukter?

   Förlåt… men alltså att komma och ifrågasätta UnderbaraClaras jobbflygresa till London och verka duktig själv för att du och din familj flyger en gång/år?

   Vad är att flyga mycket?
   Vem ska man jämföra sig med?

   Men visst. Håller med om att ämnet behöver lyftas (hehe) och att ”kändisar” kan påverka mycket a la Malena Ernman.

   Själv flyger jag ibland. Skulle flyga betydligt mycket mer om det ej var så illa ställt med CO2. Men skäms ihjäl för de flygresor jag gör.

   1. Vi är fyra personer som flyger en gång per år, för att kunna hälsa på en nära släkting som bor i ett annat land (vi har även tagit tåget hela vägen till Spanien, men det är tufft för två små barn som det ser ut nu). Min jobbresor i Sverige gör jag med tåg, fast det skulle vara tusen ggr smidigare att ta flyget. Och nej, vi äter inte kött/mejeriprodukter, vi odlar delvis egen mat, äger ingen bil, handlar återbruk/inte i onödan osv, så vi klarar oss bra om man koldioxidtestar oss. Min tanke var inte att detta skulle bli någon slags hetsk diskussion om vem som gör rätt eller fel, utan ett försök att se hur Clara ser på frågan kring vår flygindustri. Suck alltså.

    1. Jag borde inte ha låtit så otrevlig i min kommentar, förlåt för det.

     Gick igång på att jag själv funderar ihjäl mig på dessa frågor och inte hittar ett vettigt förhållningssätt som får mig att må bra utan skuld- och skamkänslor.

     Är flyg en gång / år en rimlig nivå om jag vill fortsätta flyga? Kan jag flyga alls? Om jag flyger tre ggr / år och jämför mig med någon som flyger tre ggr så ofta, då är jag ju rena miljöhjälten. Om jag + min familj flyger en gång / år och jag jämför med M. Ernman lever jag värsta rövarlivet.

     Jag är typ… glad att U. Clara flyger. Ingen är perfekt, osv.

     Men ja. Självklart viktig debatt att ta och såklart jättebra att du gjort aktiva val för miljöns skull.

 5. Bästa tipsen för östra London (Shoreditch med omnejd) – Broadway Market på lördagar och blommarknaden på Colombia Road om ni är kvar till söndag.

 6. Om Dennis Severs house har öppet ska du gå dit! Världens finaste lilla museum. Kanske den bästa och mest inspirerande museiupplevelsen jag haft någonsin: Ligger i östra London (Shoreditch) https://www.dennissevershouse.co.uk

  Sedan gissar jag att Victoria & Albert redan finns med på listan. Hoppas ni har en vecka på er; där inne kan man typ bosätta sig för det finns så mycket vackert. 🙂

 7. Hej Clara! Jag har en fråga som inte har med detta inlägg att göra. Jag undrar om Miss Clarity kommer med en ny kollektion till våren? Jag vill nämligen köpa EN vacker klänning framåt våren (och köper jag en nu har jag inte råd att köpa något mer sådant i år då jag har väldigt begränsad budget). Så om det kommer en vår-kollektion vill jag inte förhasta mig och köpa något nu, utan vänta tills jag fått se vilka nya tyger och modeller ni bjuder på.

 8. Oooh, noen Londontips:
  -Camden!
  -Sky Gardens (frokost der er veldig fint!)
  -The Shard
  -Gå i parker
  -Afternoon Tea Bus Tour 😀
  -The Shard
  -Kjøpe te på Fortnum & Mason

  Elsker London!