Snåla och spara – era bästa tips

Mycket av det vi idag betraktar som snålt beteende är ju faktiskt miljösnällt och bra. Själv är jag uppvuxen med en mormor som diskar både plastpåsar och aluminumfolie efter användning. Det är en inställning jag gillar! Det var faktiskt först nyligen jag förstod att det finns de som slänger sina disktrasor efter användning. Jag har lärt mig att man allltid ska tvätta dem i maskin. Då blir de rena och går att använda länge till.

Jag använder wettex-trasor som funkar att tvätta åtminstone 10 gånger innan de faller isär. Bara skölj rent från smuts och kör sedan i maskin på 60 grader. Vill man göra det riktigt hygieniskt så slänger man dem i en kastrull och kör ett hastigt uppkok med lite diskmedel. Lägg använda disktrasor i en papperspåse under diskbänken (så att de torkar) och koka sedan upp alla på en gång.

Ja, några kokta disktrasor räddar förstås inte världen. Men alla små insatser vi gör i vardagen hjälper ändå till att minska vårt klimatavtryck. Och inte minst så sparar man några slantar!

Har ni fler tips på enkla små saker ni gör för att spara pengar i vardagen? Dela med er här nedan vettja så kan vi hjälpa varandra!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

142 kommentarer på “Snåla och spara – era bästa tips”

 1. Jag använder tygdisktrasor från Växbo lin. Går att tvätta hur många gånger som helst och funkar jättebra!

 2. Vi använder Växbo Lins disktrasor! Håller i åratal och helt naturligt material. Dessutom är dom väldigt bra. Man behöver tre-fyra att varva med så att man alltid har en ren att byta till.

 3. Självklart ! En god husmor är ekonomisk och fiffig och det behövs i dagens samhälle …..och kanske även i morgonens…

 4. På tal om disktrasor så använder jag lindisktrasor från Växbolin. Dyra i inköp men håller en livstid (hoppas jag). Har två som jag byter mellan. När de är sunkiga så tvättar jag dem i 60° med den vanliga tvätten så är de som nya. Inga microplaster i vattendragen och inget behov att köpa nya på länge, är inne på fjärde året med dem nu

 5. Använer alltid mirakeltrasor som disktrasa. Byts ofta och tvättas mååånga gånger.

 6. Jag håller på att virka disktrasor i garn av bomull och bambu. Innan har jag slängt wettextrasor. De virkade är både dekorativa och bra att torka med och roliga att virka. Det kostar lite nu men det tror jag att vi har igen.

  Och det här med att butikerna tar betalt för påsar nu tycker jag är suveränt! Det får en att tänka till om påsen verkligen behövs.

 7. Jag sparar också plastpåsar. Inte bara såna man får från affären utan även fruktpåsar, brödpåsar och liknande och använder så många gånger som möjligt.
  Täcker skålar i kylskåpet med en assiet eller tefat istället för att använda plastfolie. Som bonus går det dessutom att stapla skålar ovanpå varandra då.
  I min webbutik är jag mån om att återbruka så mycket förpackningsmaterial som bara möjligt. Kartonger, bubbelplast och annat som jag får mina leveranser i och även sådant jag samlar ihop av såväl bekanta som frågar mina lokala butiker ibland. Mina kunder får sina ordrar i alla möjliga kartonger ibland, allt ifrån chokladkartonger till elektronik. Försöker vara tydlig med att jag använder återbruksmaterial för att packa ordrar och tror det uppskattas. Snygga kartonger i alla ära men i de flesta fall slängs ju kartongen man får en beställning efter den anlänt så då vill jag dra mitt strå till stacken genom att låta kartonger användas åtminstone två gånger innan de återvinns och samtidigt håller jag nere fraktkostnaden både för mina kunder och mig.

 8. * inte slänga mat (allt går att spara o använda)
  * återanvända plastpåsar du lägger frukt/grönt i på affären (gör bara en knut som går att knyta upp)

 9. I like it, tanternas bästa sparknep! Rent hygieniskt är det betydligt bättre med ett uppkok av trasor, stor skillnad på hur många bakterier som dör vid 60 respektive 100 grader. Jag kokar upp vatten i vattenkokaren och häller över disktrasan. Ett till tips är att inte hänga disktrasan på en varm kran, då frodas mikroorganismerna. Om en vill vara både miljösmart och hygienisk, vill säga.

 10. Jag kör en enklare variant av capsule wardrobe sen två år tillbaka. Konceptet går ut på en mindre garderob med fler möjligheter, dvs jag planerar så att jag kan göra många olika kombinationer med det lilla jag har. För varje säsong sätter jag mig ner och kikar igenom vad jag har, vad jag alltid sträcker mig efter i garderoben och försöker fundera på varför jag gör det – samt varför jag inte sträcker mig efter något annat. Sedan funderar jag på mina behov för säsongen och sparar länkar på plagg som skulle fylla de behovsluckor som finns (nu i vinter har det varit rejält kallt tex så då har jag behövt fler tjocka tröjor). Många plagg är klassiska och kan följa med från säsong till säsong (svarta jeans tex). Försöker även laga saker istället för att slänga, och handlar andra hand så mycket jag kan.

  Tidigare handlade jag mycket mer kläder och hade mindre att ha på mig. Nu är jag mindre benägen att lyda impulser i klädaffären utan jag provar i butik, pinnar plagget på pinterest och försöker fundera på hur det skulle passa i min garderob. Jag tycker det är helt fantastiskt! Kanske inte något för alla, men jag rekommenderar verkligen att prova.

  1. Mycket spännande! Det ska jag försöka ta till mig! Nu på sista året har jag köpt mer kvalitetsplagg som också kostar mer. Men det har lönat sig redan för dessa plagg har jag använt och inte behövt tvätta så många ggr. Faktiskt en 4 plagg från jumperfabriken på rean (50%rabatt) och så märkeskläder på second hand. Helt värt!!

 11. Brukar gör som du.
  Klippar också trasor av gamla T-tröjor – billig, mjuk och bra att städa badrummet och andra delar av lägenheten med.

 12. Jag har inga tips på rak arm men vill bara skriva att jag är så tacksam att du har ett “snålvecka” på din blogg. Ditt tilltal värmer och lyfter och jag känner mig inkluderad, så tack för det.

 13. Jag virkar egna disktrasor av linngarn och tvättar upp dem eller kokar dem. Plus att jag återanvänder plastpåsar. Bakar oftast mitt eget bröd, man sparar mycket pengar på det.

 14. Jag delar mina bomullsrondeller innan jag tar bort sminket. De är oftast ihopsatta med en liten skarv bara. Funkar hur bra som helst, räcker dubbelt så lång tid och varje rondell i soporna är tunnare

  1. Ännu mer hållbart och över tid ekonomiskt att köpa flergångsrondeller från tex imse vimse. Har haft mina länge och de håller kanonbra. Dessutom kan man skippa sminkborttagningsmedel och använda olivolja på dem eftersom de har mer friktion. Fungerar jättebra tycker jag!

   1. Vilket bra tips, med olivoljan (och tyg, förstås)! Har tänkt köpa fr Imse när jag använt färdigt de bomullsrondeller jag har (sminkar mig inte så mkt). Jag har haft tygblöjor till barnen och tygbindor till mig själv så jag fattar inte varför jag har köpt bomullsrondeller 😀

    Men jag tycker aldrig jag lyckas få bort allt smink med remover el cleanser. Har provat flera olika (vill inte ha för lång kemikalielista, dock…) och får alltid avsluta med att ta lite hudkräm och torka bort det sista suddet med. Samtidigt vill jag inte ha hudlotion i ansiktet. Ska prova olivolja.

     1. Använd rapsolja för att tvätta bort mascara i säkert 10 år. Sååå bra och billigt. Går dessutom att stryka på gångjärnen på knarrande dörrar och används med fördel i hårets längden någon timme/timmar innan tvätt.

    1. Kokosolja fungerar också superbra och faktiskt ännu bättre än olivolja.Jag använde olivolja under flera år innan jag gick över till kokosoljan istället då jag tyckte att den var ännu bättre och det var smidigare med kokosoljan då den ju är fast så då blir det inte lika mycket klet.❤️

 15. Mitt tips om disktrasan är lite sur är att köra den (fuktig) i mikron i ca 1-1:30 minuter. Akta så du inte bränner dig när du tar ut den bara!

  1. Det brukar jag också göra! Ofta lägger jag disktrasan i en liten skål med en skvätt vatten och lite pressad citron och in i micron. Citronen hjälper att göra rent även micron på samma gång. Tar ut trasan och låter den svalna lite och torkar sedan ur micron. Två flugor i en smäll!

 16. Mitt tips är att använda linnetrasor som tvättas, för att dessutom undvika att sprida microplaster i miljön.

 17. Min sparsamma mamma har lärt mig att köta disktrasor i diskmaskinen…

  Att ta vara på matrester o hålla koll i kylen så inte varor står och blir gamla

  Matlådor är en självklarhet, har vi inte mat över gör jag en omelett eller sallad att ta med

  Begagnade barnkläder, och att när barnen vuxit ur kläderna sälja dem på loppis

  Inte röka
  Inte dricka alkohol, särskilt inte ute på barer..
  Lägger inga pengar på smink elle hårprodukter

  Bo billigt om man kan

  Cykla och gå när det är möjligt

  Inte köpa massa nya grejer i onödan
  Inte renovera i onödan

  Återavända plastpåsar, plastburkar, glasburkar mm

  Se över avtal, el, telefon, tv mm

  1. Många bra tips, vill bara passa på att berätta en sak om ditt tips kring disktrasor i diskmaskinen. Ifall man är orolig över bakterier, mikroorganismer, virus o annat så ska man inte köra den i diskmaskinen. Det blir inte tillräckligt varmt. Kan väl oxå tillägga att detta berättar vi för verksamhetsutövare att det är förbjudet (jobbar som livsmedelsinspektör). Men det är ju för att inte tex sprida vinterkräkan till samtliga kunder. Man kan ha en annan filosofi hemma.

  2. Bo billigt? Det vill vi nog alla, men det är faktum att det blir allt mer vanvittigt med kostnader för boendet, åtminstone där jag lever.

 18. Jag har ett ganska litet kök och tycker inte att jag behöver en stor trasa, därför klipper jag alla disktrasor i 2 delar.

 19. Jag fick också samma insikt rätt sent.. trodde länge att det var självklart tvätta disktrasorna:) så här är iaf en till som gör det.

  Tycker nog inte de håller 10 gånger, men när de blir mindre fina brukar de hamna till badrumsstädning och sen typ för att torka bort målarfärg eller liknande.. sen slängs de:)

  1. Jag tvättar nog mina långt mer än 10 ggr! Tror jag har de flesta i något år innan de blir så tunna och får dålig uppsugningsförmåga, men tycker inte de går sönder 🤔 Jag köper vanliga wettex på mataffären.

 20. När man kokat vatten i vattenkokaren och inte behöver allt (det går ju inta att koka hu lite sim helst) så häller jag den sista skvätten på disktrasan. Dödar en hel del bakterier utan att det behövs någon extra energi.
  Tvätta/koka trasorna behöver man göra emellanåt ändå, men inte lika ofta.

 21. Aldrig slänga mat! Frys in det som inte gått åt när det närmar sig bäst före-datum. Ett exempel: Bananer som blivit övermogna skivas och fryses in. Perfekta att mixa och ha i smoothien sen. Då blir smoothien söt och god helt utan socker!

 22. Jar med mig utskrifter från pappersinsamlingen på jobbet hem och använder som ritpapper till mitt barn Då används åtminstone båda sidor av pappret innan det går i insamlingen, och det känns mer ok om det bara blir en liten krumelur ritat som det kan bli ibland. Och ja, det är klart att vi funderar på om vi måste skriva ut och skriver ut dubbelsidigt i den mån det går jobbet om det nu är någon som funderar över det. Och nej, inget med känslig info får följa med hem.

  1. Jag använder den tomma baksidan av alla inaktuella/felutskrivna utskrifter, reklamblad, fakturor och liknande till kladdpapper och att skriva listor av olika slag, dagsplanering, inköp, packning… Men det kanske bara är jag som inte gör sådant i telefonen nuförtiden…

   På ett arbete jag hade förut där personalen behöver anteckna mycket gjorde vaktmästaren små block av felaktiga utskrifter och liknande. Hoppas det sparade mycket pengar för arbetsgivaren, och miljön.

   1. Ett annat, lite udda tips ang papper: Jag har jobbat som röstmottagare vid valen sedan jag var 18, och har alltid sparat alla överblivna röstlappar och använt som anteckningspapper/inköpslistor.
    Har fortfarande kvar lappar från valet om euron 🙂

 23. Om man köper duschtvål i stor förpackning brukar det lätt bli att det kommer ut alldeles för mycket tvål. För att minimera spill och alltför stora tvål ”portioner” hällar jag över det i en mindre förpackning med pump (typ tom handtvålsförpackning).

 24. Ost som är på sluttampen river vi och fryser in. Smidigt att ha färdigriven ost till gratänger, pajer mm.
  Skala (över)mogna bananer och frys in – perfekt till smoothies och bak.
  Purjolök som vissnar kan strimlas och frysas in.
  Använd potatispress för potatis som blivit över och frys in, använd till potatisplättar eller mos.
  Taccosås som blir över fryser vi in i glasburken (möglar annars). Kan köras i micro för att tina.
  Mindre rester av kokta/ugnsbakade rot/grönsaker fryser vi in i påse och fyller på efterhand. Perfekt tillbehör till matlådan.
  Rester från taikökets grytor fryser vi in och använder som “bas”; fyll på med mer grönsaker/kött/tofu, dryga ut med vätska (kokosmjölk/buljong). Ris går också att frysa in men kyl ner det snabbt.
  … och för att hitta lätt i frysen märker vi hyllor/lådor med frystejp: bröd, färdig mat, grönsaker, kött/fisk/veggo, bär

 25. Heja spar- och miljötips! 👏🏻👏🏻👏🏻
  Mitt bästa snåltips (utöver allt smart som redan skrivits) är att klippa upp förpackningar (tex krämer eller smink) när man tror att de är slut. Gömmer sig alltid massor i hörn och vinklar som man inte kommer åt på annat sätt!
  Tex igår klippte jag upp min foundation från bare minerals, och det jag hittade i hörnen kommer räcka i flera veckor!

  1. Vi klipper också alltid upp förpackningar för att få ut det sista, som alltid visar sig räcka jättelänge!! Så snacka om att jag blev förvånad när vi öppnade upp en pumpförpackning Miniderm och den var HELT TOM! Fattar inte hur det gått till 🙂

 26. Krämtricket:
  Så gott som alla tuber med ex. handkräm, ansiktskräm m.m. har massor med kräm kvar inne i tuben när det slutat gå att krama/klämma ur tuben.

  Ta bara en sax och klipp tuben mitt itu, först använder jag krämen i övre delen för där brukar det sitta kvar en del och sen är det bara använda det som är kvar i nedre delen (mot korken så att säga). Har funnits massor kvar i flertalet tuber.

  Tuben går att sätta ihop sen genom att knyckla lite i nederdelen och trä på övre delen.

   1. @Fröken K. Ja visst är det, min man såg mycket skeptisk ut första gången jag skulle klippa av en tub. Men när han såg hur mycket som fanns kvar så var han ju tvungen att erkänna att det var en bra metod för att minska svinn. 👍

  1. Sjukt bra tips! Jag brukar även ta en klassisk påsklämma (de lite längre) och fästa högst upp på tuben och sedan dra neråt. Då pressas verkligen allt det sista i tuben ner till öppningen 🙂 brukar även klippa upp tuben för att få ut det allra sista 🙂

   1. @Marie. Smart med påsklämman, det ska jag också testa. 👍 Är det metalltuber (ex. kaviar) så brukar jag ta träsleven med rak framkant och som ”knuffa kaviaren neråt”.

 27. * Vi lager mest vegetarmat, og spesielt indisk kan bli både veldig billig og veldig godt når du først has investert i krydderne. Typ ris, linser og kål kan bli et festmåltid.
  * Bak eget brød (sverger til no-knead bread bakt i jerngryte her). Vi klarer aldri å ete opp et helt brød i slengen, så vi skjærer opp og fryser ned. Tiner på et blunk i brødrister!
  * Middagsrester er supert til lunchen neste dag.
  * Om en liker å kombinere promenad med fika – ta med kaffe hjemmefra i en termoskopp i stedet for å stoppe på en kafe hver gang.

 28. Just nu försöker jag spara en hel del pengar för har planerat alldeles för många resor på kort tid för att kunna slösa! Så… att försöka strunta i att köpa plastpåsar när man handlar mat för att lägga i tygpåsar, försöka handla det som är billigt på just den affären, cykla istället för bil och såna “enkla” saker! Superbra tema tycker jag! 😃

 29. Oh, älskar snål-tips! Vill gärna läsa mer sånt!

  Mitt tips är att (om en har råd) investera i flergångssaker:
  * Tygblöjor
  * Tvättlappar i tyg
  * Sminkborttagnings”verktyg” i textil (bomullsrondeller i tyg, tvättlappar el.dyl.)
  * Mensskydd som kopp, tygbindor etc
  * Disktrasor i tyg
  * Tygkasse när en handlar
  * Tygnäsdukar

  Har säkert glömt något… Är en en kaffedrickare finns det flergångsfilter att köpa vet jag, men det är inget jag använder. Annars det det här med att fixa själv (även om det ibland istället kostar i tid):
  * Klippa håret själv (vi gör det på barnen (eftersom de inte bryr sig, men inte på oss själva 😛 )
  * Baka bröd
  * Plocka bär, antingen sylta och safta eller frysa in
  * Odla (det går ju att göra i mini-skala med örter i fönstret om inte annat)
  * Göra egen deo (löjligt enkelt!) eller andra hygienprodukter
  * Spara ljusstumpar och gjuta nya ljus av dem
  * Göra egen havremjölk (det var här på Claras blogg jag lärde mig att det inte är så vansinnigt svårt!)

  Dessutom laga istället för att slänga, köp begagnat istället för nytt (speciellt baby- och barnartiklar! Går att köpa jättemycket fint för en billig peng), låna, byt hantverk och annat med kompisar, gå till ett biblioteket, sopa istället för att dammsuga ibland, återanvänd och gör om till något annat, prova sy nytt av gammal plagg eller sängkläder, spara plastpåsar och glasburkar, använd båda sidor på papret, spara presentpapper om det inte är trasigt/slitet (oh, så mycket snålvarning på den 😉 ), om möjligt köra diskborsten i maskin när den börjar bli sunkig osv. Och att tänka nytt istället för att göra/köpa något bara för att.

  Och nej, det är inte alltid jag själv gör allt detta, men försöker i den mån jag orkar och kan 🙂

  1. Åh vad glad jag blir att du skriver tygnäsdukar! Har alltid tyckt bättre om tygnäsdukar än papper, snällare mot min känsliga näsa, men alltid blivit tittat åt för att folk tyckt de verkat äckliga.

   1. Ett exempel är att blanda lika delar kokosolja, bikarbonat och potatismjöl/ majsstärkelse. Häll i någon burk, jag använder utdiskade gamla vaselinburkar. Det stelnar efter ett tag men blir mjukt så man kan stryka under armarna om man värmer med fingrarna. Är väldigt drygt. Jag, som iofs svettas väldigt lite och inte använder deo varje dag, klarar mig på 1/2 msk av varje i ett halvår.

  2. Apropå havremjölken!

   När jag gör pannkakor gör jag alltid det på hemmagjord havremjölk, men mer förenklat:

   Mixar nån deciliter havregryn med så mycket vatten som det hade varit mjölk i receptet. Sen gör jag resten av smetgörandet i mixern, dvs häller i mjöl, ägg och salt och mixar lite till. Det blir jättebra, man behöver inte ha mjölk hemma och det blir dessutom ännu billigare än om man hade använt mjölk! Tycker pannkakorna blir godare också.

   1. Wow vad spännande. Ska testa nästa gång! 🙂 tar alltid emot lite att göra vanliga pannkakor pga mängden mejerier.

    1. Annars kan man passa på att göra pannkakor när man har gammal mjölk över. Pannkakorna blir faktiskt som godast då.

  3. Angående kaffefilter: jag använder perkulator och då behövs inga filter alls. Plus att det blir godare kaffe!

 30. Vi har hund och istället för att köpa bajspåsar återanvänder vi påsar från till exempel bröd och fryst eller färsk frukt och grönt.

 31. -Jag använder gamla tandborstartill att göra ren runt kranar, där kranen möter porslinet liksom.
  -Sköljer ur fryspåsar.
  -Lagar kläder när de går sönder, och försöker minimera inköp å planera så att de jag har funkar me varann.
  -menskopp
  -använder 1 tépåse per (medelstor) kanna/eller till två koppar
  -har alltid med mig kassar till mataffären å de få jag måste köpa använder jag till soporna.

 32. På tal om disktrasor så har jag virkat mina egna i återvunnen bomull. Lika effektiva att torka med och bara att slänga i tvättmaskinen när de är smutsiga. Både miljövänligt och snällt mot plånboken.

 33. Jag använder tallrikar och assietter för att täcka skålar som ska in i kylskåpet (isf plast- och aluminiumfolie). Vänligt både för miljö och plånbok.

 34. Om du bor i hus – källsortera mer så att du får mindre hushållssopor och därmed kan ha en mindre och billigare soptunna.

 35. Handla allt ekologiskt. Då blir man snål och äter upp allt.. Vi slänger nästan aldrig mat sedan vi börjat med detta för åtta år sedan.
  Frysa in rester.
  Inte resa. Stanna hemma och gå ut i en park, skog..
  Biblioteket, världens mysigaste, ofta trevlig personal, och en hel hög med härliga böcker med hem.
  Inte byta inredning hemma. Köp något du gillar och ha det sedan i 10 år minst. Satsa pengar (om du har) på en dyr tapet som det verkligen vill ha. Då minskar (iaf min) lust att göra om hemma. Är så sjuk nöjd med tapeten som redan satt inne när vi flyttade in för åtta år sedan, en röd från Svenskt tenn.
  Överhuvudtaget, köp miljövänligt och med kvalitet. T ex lakan och handdukar. Då är chansen större att de håller och att du trivs med dem.

 36. När en bor i lägenhet kan en ha alla element avstängda även på vintern. Iaf i södra sverige, när alla andra har igång i hela huset är det ändå varmt.

  1. Haha, tur för dig men skulle inte funka alls tyvärr för mig, som bor på bottenvåningen, att vrida av elementen!

   Jag har diskborstskaft med refill-borste, från ICA tror jag. Diskar den i maskin/häller hett vatten över den och den har hållit sig fräsch över ett år, så bra!

   Kokar ägg på eftervärme: man låter bara ägg och vatten koka upp, sen på med locket, stäng av värmen och låt stå kvar på plattan i lika många minuter som man vanligtvis brukar koka äggen. Äggen blir kokta ändå av värmen i vattnet.

  2. Stänga av elementen på vintern? Vi bor på fjärde våningen av fem och omgivna av lägenheter på bägge sidor och stänga av elementen på vintern är inte ett alternativ… Det blir iskallt! Vi bor i Stockholm så det är sällan överdrivet kallt ute ens på vintern. Vårt hus är i o f s 100 år gammalt. Nybygge kanske funkar annorlunda?

 37. Vädra istället för att tvätta! Luktar det svett spraya med vatten med en skvätt ättika vipps borta!

 38. All! grönsaker kan frysas! Hacka tomater gröna bladgrönsaker om de inte hinner ätas o in i frysen. Passar jättebra i grytor o pastasåser

 39. Selv i vår digitale tid, kommer det alltid noe post i konvolutt. De klippes opp og brukes til handlelister/to do-lister osv. Låner bøker på biblioteket, her i Norge iaf kan man søke opp og låne bøker fra hele landet og få til sitt bibliotek, så selv nye bøker er det grei ventetid på. Kjøper secondhand klær fremfor nytt. Klipper opp alle tuber m krem osv. Leverer alt av tekstil til gjenvinning,når det er for slitt til bruk, men først blir f eks gamle håndklær til gulvfiller og vaskekluter og «tørke bena på»- kluter. Gir til Fretex el l når det er noe vi ikke trenger lenger. Fryser ned rester av alle typer sauser, fløte,overmoden frukt.

 40. Åh vad jag går ingång på sånt här!

  *Gamla nötta textilier, typ örngott klipps isär och får tjänstgöra istället för hushållspapper.
  *Som disktrasa föredrar jag microfiber-trasor som tvättas om och om igen. Tyvärr väldigt mycket bättre torkfunktion än en i lin även om en sån är bättre för miljön.
  *Diskad gladpack smackas upp på kaklet där det får torka.
  *Klipp skolsulor av feltvättade ullsaker.
  *Fixa tybitar doppade i bivax att ha över rester och sånt i kylen. Här finns en fin instruktion: http://www.familjenbahne.com/?p=28340
  *Låt det ta tid att handla saker second hand. Det är ju lite bökigare med köp och sälj-sidor, rota runt på loppis, blocket, auktioner och tradera än att bara klicka hem.
  *Försök tömma frysen ibland, tagga igång och se det som en utmaning att inte handla.
  *Soda streamern

 41. Inga tips från mig tyvärr men jag har börjat reflektera över användningen av aluminiumfolie – lägga över maten i kanske 10 minuter och sedan slänga?! Galet

 42. Mitt bästa tips är att ransionera köttet. Ska vi äta kött som räcker till familjens middag plus två matlådor så tar jag så mycket kött som behövs och fryser in resten. Ibland kanske det är 150-200 gram över det som är rimligt att äta (för att bli mätt, lämnar köttets rimlighet att äta till en annan diskussion) men då har vi då massa påsar som man kan ta fram till wok/pastasås mm istället för att det ska slinka ner i magen bara för att det finns tillagat. Pytt i panna är för övrigt sjukt bra mat för att använda upp små mängder kött/grönsaker mm.

  1. Ja, det är perfekt. I vår familj köper vi kött och fågel när det är på halva priset pga datumet. I affären tar jag alltid en extrarunda runt den disken och tar alla nedsatta paket och lägger i frysen hemma. Då slipper affären slänga och vi sparar pengar. Vi äter högrev och annat fint kött, ekologiskt osv. Men till halva priset.

 43. Barnens halvfulla vattenglas häller jag i vattenkannan – gör nog inte stor skillnad för ekonomin men känns dumt att hälla rent vatten i vasken. Särskilt efter att vi hade vattentorka i somras i min kommun.
  Använder också trasor från Växbo lin – sååå bra!

  1. Haha, roligt, jag häller alla halva vattenglas direkt i krukväxterna. Det är så jag vattnar. 🙂

   1. Haha, det ska jag också börja med! Så enkelt och ändå har jag inte tänkt på det… 🙂

 44. Jag har helt slutat köpa regöringsspray på sprutflaska, typ vim och Ajax. Istället har jag en gammal sådan flaska som jag fyller med vatten och lite såpa. Funkar utmärkt på alla ytor i hemmet (kök, badrum, hyllor osv). Känns också lite snällare mot miljön. Har helt slutat att använda sköljmedel också, sparar både pengar och miljö på det. Återanvänder också disktrasor (i tyg från iris hantverk). Storhandlar och gör storkok samt försöker undvika att slänga mat. Älskar detta “snål”-tema, så grymt bra! 🙂

 45. Vi har världens bästa diskborste av märket delaval, från granngården. Håller hur länge som helst. Går att koka eller maskintvätta och stråna trasslar sig inte.

  1. Förstår inte varför någon skulle vilja köpa någon annan diskborste överhuvudtaget. Har haft billiga på jobbet, de har vi fått byta ut typ varannan vecka… Som du säger. Den håller ju typ hur länge som helst.

  2. Kul att läsa ( från en som arbetar på delaval, fast inte med diskborstar då…). Den diskborsten är kanonbra! Har en faster som haft sin från delaval i över 10 år. Tänker att håller den så länge känns det bra trots att de är gjorda i plast, diskborstarna i trä brukar inte alls hålla lika länge och är dessutom mycket dyrare.

  3. Ja verkligen bästa diskborstarna! Vi har alltid haft dem i mitt föräldrahem och folk tycker jag är galen som släpar diskborstar från min hembygd till stan där jag bor nu för att plugga. 🙈😂

 46. Jag har fått lära mig att disktrasor av Wettex-typ och disksvampar är en bidragande orsak till mikroplaster i haven. När de slits, och särskilt när de tvättas, lossnar små plastpartiklar och följer med vattnet ut. Det är alltså inte ett helt odelat positivt miljöbeslut att tvätta sådana trasor maskin. Själv häller jag kokande vatten över när de börjar lukta, och slänger innan de slitits synbart.

   1. Stämmer! Toppen! Klassiska wettextrasor är tydligen gjorda av cellulosa. Jag tar genast tillbaka.

   2. Man lär sig så himla mycket i den här tråden, kul!
    Mina egna tips: fransk omelett där jag hivar på rester blir en perfekt måltid. Gör det till en sport att inte ta bilen även när man tror att det behövs. Ibland ser min spark/cykel ut som en levande cirkus, t.ex. när jag ska till återvinningen.

    Slå av plattor/ugn och låt gå på eftervärme sista stunden. Sy påsar av gamla gardiner till frukt/grönsaker du köper.

    Sänk inomhustemperaturen någon grad. Kofta och tjocksockor (avslöjad – från Norrbottten! ;)) drar man på om man känner sig frusen.

    Bästa tipset: byt grejer/tjänster med varandra! En kompis kanske är en riktig odlare och du får lök och grönsaker och går ut med deras hund (som de inte hinner själv eftersom de ska stå med rumpan i vädret och rensa ogräs…) Osv i all oändlighet! Håller för övrigt med många andra: snåltips får snålvattnet att börja rinna, härligt!

 47. Nästan alla köttmaträtter kan man dryga ut med annat och ändå få en god mättande rätt. Här är några av de saker jag provat till utdrygning:

  Köttfärs: quinoa, ris, bulgur, bönor, morot, palsternacka, kål, buketter av blomkål eller broccoli och diverse blandande grönsaker som tex blivit över

  Grytor: Om det ska vara någon sorts billig grönsak i som morot så ta minst dubbla mängden som står i receptet och minska köttet med minst 100 g. Man brukar lära sig vilken mängd som börjar kännas snålt om man minskar successivt.

  En av de godaste vegetariska soppor jag vet är denna: https://www.simplyquinoa.com/slow-cooker-coconut-quinoa-curry/. Otroligt mättande och gott, perfekt att bjuda på till den som hävdar att man inte kan bli mätt på vegetarisk mat. Jag brukar dock ta lite mer sötpotatis än i receptet när jag gör den.

  Annan mat som är god och kostar väldigt lite är olika varianter på linssoppa. En enkel variant är lök, vitlök, krossade tomater, linser, lite buljong, kryddor (stark med cayenne, curry eller chili, mildare med olika örtkryddor) och som tillbehör bröd och/eller lite yogurt att klicka i. En variant med mindre vätska kan istället bli en pastasås. Man kan enkelt byta linser mot bönor och alla typer av linser kan användas. Smaksättning kan ändras i all oändlighet med olika kryddor genom att lägga till andra grönsaker.

 48. Tubrulle! En grej som man sätter på alla slags tuber av metall, tex kaviar som man smidigt pressar fram och rullar upp tuben på allt eftersom man använder, inget går till spillo! Har man lite kvar av nånting funkar det många ggr att spä med lite vatten och skaka så får man ut allt fast i en lite lösare form bara, funkar särskilt bra med tex hårinpackningar balsam osv ☺️

 49. Istället för att använda våtservetter på lillan 2 månader så klippte jag sönder nötta överflödiga handdukar till flera små tvättlappar. När det börjar tryta så är de bara att slänga allt i maskinen.
  Nu med en massa blöjor så blir soptunnan (modell liten) snabbt full så källsorterar allt jag kan. Har fått med sambon på det också så är jättestolt.
  Överbliven hackad lök stoppar jag i frysen och tar fram till tex köttfärssås. Ostsnärtar likaså.

  1. Jag brukar också ta med frottétvättlappar på resa/utflykt och lägga dem i en påse med vatten. Perfekt att använda till kladdiga händer!

 50. Använder hemvirkade trasor och tvättar i tvättmaskinen. Lever enligt no poo och det har sparat mig massa pengar och gett mig mycket bättre och enklare hygien. Sen vi flyttade till landet sparas det mer pengar i vardagen på att skippa fika, småhandling och impulsnöjen. I stort hus har vi oxå plats för stora inköp, så erbjudanden på tvättmedel, kaffe, mjöl, papper odyl utnyttjas till max. Köpte t ex inte tvättmedel på 2,5 år efter att ha köpt på nåt billigt erbjudande så hyllor fylldes upp här hemma.
  Handlar i stort sett allt till barnet och hemmet second hand.

 51. Jag har en soppburk i frysen (i alla fall vanligtvis när jag har en frys och får matrester över, vilket inte är fallet nu pga monsterrenovering). I soppburken hamnar saker som blir över. Ändarna på grönsaker, blast och sånt och även mat som blir över vid middagen. När burken är full kokar jag soppa. Brukar bli jättebra. En annan variant är ju så klart restgryta. Att exempelvis på söndagar tömma kylskåpet på alla halvtomma förpackningar, grönsaker som börjar bli ledsna, konserver som närmar sig bäst-före och så vidare. Jag är inte så nogräknad utan kör ner allt i samma gryta. Brukar bli jättegott och blir flera fina matlådor för veckan som kommer. Toppen när man är student. Över huvud taget så är matrester djupt underskattat!

 52. Det här med disktrasor… Vi brukar bara hälla kokande vatten över våra. Varje gång det blir en skvätt över i vattenkojaren så får trasan den.

 53. Att ifrågasätta och reflektera över sina konsumtionsvanor regelbundet tycker jag är bra! Det känns som att reklam och normer i samhället (ex inredningstidningar) gör att man gör mycket impulsinköp av saker som man kanske egentligen inte behöver. Om man ändå vill förändra i hemmet är ju loppis och second hand bra.

  Sen är det bra att kolla över sin bolåneränta om man äger sin bostad och har bolån. På exempelvis compriser.se kan man se snitträntor, dvs de genomsnittsräntor som bolånekunderna verkligen betalar. Förhandlar man ner räntan med 0,5 % på ett bolån på 2 miljoner så spar man 10 000 kr per år. Man spar visserligen inte resurser och miljön men man spar pengar åt sig själv istället för att de går till bankernas redan höga vinster. Just nu så tjänar bankerna 1,71 % på kundernas bolån, dvs bolånemarginal, vilket är rekordhögt sedan Finansinspektionen började redovisa detta 2002.

 54. Älskar att snåla, köpa på rea-eller helst inte köpa alls. Det ger mig en enorm tillfredsställelse….ett budgettips som har kommit till av en slump, nämligen att jag inte har koll på när min mens är: jag fick plötslig mens och hade inga skydd hemma. Tog en strumpa och fyllde med dess make, på natten alltså. Det var så skönt med en tygbinda jmf med de plastiga. Så nu har jag ett antal strumpor designerade som nattbindor. Kommer aldrig att gå tillbaka till att ha ickebomull i mitt underliv. Alltså stoppar in en strumpa i en annan första rikliga nätterna. Sedan räcker en enkel. Sköljer ur dem på morgonen och hänger innan vanlig tvättmaskin.,

 55. Byter disktrasa varje kväll, kör sedan dom på 90 grader tillsammans med lakan och handdukar i veckoslutet. Dumpstra en del mat, men planerar ofta veckomatsedel efter rea varor i mataffären. 50% på massor av mat i vår Willys affär. Ägg, cream fraiche, eko kött, ost, vetemjöl, mjölk, vegefärs, sallad, grönsaker mm.

 56. Att sluta köpa nya saker! Prova köpstopp. Just nu skriver jag upp alla nya saker på en lista för att medvetandegöra mig själv. I år är det två nya saker än så länge på listan. Loppis tillåter jag mig fritt fram då miljöbelatningen är mindre. Får altså främst leta begagnat när jag behöver något.

  Jag har också slutat flyga.

  1. +1 på det!
   Jag har testat flera olika varianter: helt köpstopp, enbart handla begagnat, en in en ut osv.
   Får en verkligen att fundera över sina konsumtionsmönster!
   Tex upptäckte jag vid första köpstoppet att jag lagt en massa tid på att fundera över, planera och genomföra nästa köp. Den tiden lägger jag hellre på nåt annat (tex att träffa vänner, läsa en bok, gå i skogen etc)!

 57. Så många bra tips! Här är mina:
  – En skvätt ättika istället för sköljmedel. Miljövänligare och billigare och gör tvätten mjuk. Dessutom bra för tvättmaskinen har jag för mig.
  – Barnkläder på Tradera. Jag har inte råd att köpa kläder av bra kvalitet nya, så valet står mellan second hand eller billiga kläder av dålig kvalitet. Ett enkelt val. Hittar jämt jättefina kläder och dessutom är det så smidigt att bara få ett paket hem i brevlådan istället för att behöva fara och handla.
  – Rotsaker och kål är ofta billigt. Och gott. Och nyttigt.
  – Semestrar i Sverige istället för att åka utomlands.
  – Använder samma kläder i många år. Det gäller att hitta favoriter som man verkligen gillar och vill bära länge. Det måste kännas toppen i provrummet, aldrig “mnja, om jag håller in magen lite kanske…” – sådana plagg blir aldrig använda sen. Jag tänker på kläders “jämförpris”, alltså hur mycket de kommer kosta per gång jag använder dem. Då kan ett par jeans för 800 kr bli betydligt billigare i längden, än ett par för 400.
  – Storhandlar planerat istället för att svänga in på affären spontant.

 58. Vill tipsa om instagramkontot
  Portionenundertian inspiration till recept för 10 kr/portionen.

  Boken hjärnkoll på pengarna av Elin Helander
  = bra för miljön och din plånbok 😊

 59. Vilket bra inlägg! Har lusläst kommentarerna. Det där med att koka disktrasor och spara plastpåsar har min mamma alltid gjort. Jag själv är dålig på att vara ekonomisk men har utöver att källsortera tidningar, kartonger och så vidare också börjat källsortera plast. Har ni tänkt på hur mycket plast man egentligen använder? För mig blev det iallafall en aha-upplevelse när jag började källsortera.

  http://hannafialotta.blogg.se

 60. Bekanta er med ENJO.COM du kan slänga alla städkemikalier och byta dem mot enjos fiber som städar 6gånger rrenare med endast kallt vatten !
  Fiberna håller i 3-5år , sparar på tid,pengar och miljö!
  Extra plus för att de är ekologiskt producerade också, och sydda av vuxna människor.

 61. Till bebisrumpa använder vi IKEAs tvättlappar i frotté att tvätta med. Billiga i inköp och kan användas till så mycket mer. Två förpackningar räcker för oss.
  Gamla kuvert, baksidan på fakturor mm blir kom-ihåg-lappar.

 62. Babypotting ! Vi har kört på rutin vid varje blöjbyte och nu har jag inte bytt en bajsblöja sen dotterns började äta mat. Skulle gissa att vi använder ungefär hälften så mycket blöjor som vi behövt ut babypotting. Bra för miljön, arbetsbesparande för mig och skönt för lillans rumpa !

 63. Skippa engångsdiskborstar och skaffa en blåvit DeLaval (går att köpa på granngården tex), den är iof i plast men håller i år!!!

 64. Har et to tips som jeg prøver å implemetere. Det første er matsvinnet. Og faktisk ikke kjøpe eller lage for mye mat. Gir heller barna 2 porsjoner enn å møtte kaste halve av en stor porsjon. Vi kaster ca 1 av 5 matkasser. Det er jo enormt for miljøet og lommeboken på et år.

  Det andre er plastposer, tar alltid tingene jeg kjøper rett i vesken eller i et handlenett. Sparer penger på å kjøpe ekstra pose, men fremforalt miljøet.

  <3

 65. Köp en skumpump till tvålen! Man blandar 20% tvål (vilken flytande tvål som helst) med 60% vatten och 20% luft, sen räcker tvålen helt sjuuuukt länge! känslan av skumet är lyxig och man slipper den tråkiga tvålutgiften. Miljövänligare och helt klart billigare i längden 🌱☺️

  Typ en sån här: http://cdon.se/hushallsapparater/scandinavia-bathroom-tvalpump-gron-skumpump-p42062036?ds_rl=1247131&gclid=EAIaIQobChMI0fKg5b-v2QIV9RXTCh08yAgbEAQYBiABEgKt5_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CMe77ee_r9kCFY6DGQodKwgIpA

  1. Jag bad en bekant köpa en likande åt mig i ett stort varuhus där jag visste att det fanns. Hon hittade dock inte rätt utan köpte istället färdigfyllda tvålpumpar för typ 10kr/st. Dessa visade sig gå utmärkt att fylla på enligt ditt recept ovan, och då kan de ju användas igen och igen, helt utan att betala 109kr eller motsvarande för själva pumpen! (Visserligen inte riktigt lika snajsig, denna ser mer ut som en ”vanlig” tvålflaska, men funktionen är samma.)

 66. Ta med egen matlåda att lägga maten i när du ska köpa take-away! Då slipper du deras engångsförpackning som oftast är gjord i plast o sällan går att återanvända. Vissa ställen är lite skeptiska men berätta att de sparar pengar på det så brukar det ej va nått problem.

  1. Brukar köra den här på lunchrestaurangen bredvid jobbet, kollegorna tittar konstigt men det känns bra att vara snällare mot miljön! Väntar och hoppas att fler ska hänga på 🙂

 67. Jag brukar frysa in “spill” pâ kött och grönsaker som jag hackar upp till olika maträtter och använda det till att göra soppa pâ. Jag planerar matmenyer och handlar ingredienser sâ att jag klarar mig i en vecka utan att behöva ta bilen och smâhandla jämt och ständigt. Tidssparande är det med.

 68. Jag sparar alla glassaskar och yoghurthinkar med tätt slutande lock. De är perfekt att frysa ner överbliven mat, bär, bakverk m.m. i, då behöver jag inte köpa frysaskar för ändamålet. Jag plockar bär i skogen på hösten och fryser in. Tomma yoghurtburkar tar jag med till jobbet där vi använder dem till pyssel.
  För miljön så sopsorterar jag enligt kommunens sortering. Jag kastar inget skräp på marken, inte ens tuggummi. “Leave nothing but footprint” Är mitt motto när jag rör mig i naturen.
  Jag lånar hellre böcker från bibban än köper egna trots att jag älskar böcker i bokhyllan.
  Kläder köper vi bara nytt när det är nödvändigt. Och jag försöker tänka hållbart. Dyra jeans som håller 3-5 år istället för billiga. Strumpor köper vi en sort, när en strumpa går sönder behöver den bara kastas, inte båda paren.

 69. Jag brukar odla mina egna groddar – inte alls så svårt som man kan tro! Har man bara en bra groddbox, tex från nelson går det lätt och snabbt, kräver bara blötläggning över en natt samt sköljning 2 ggr om dagen vilket går på 30 sek. Supernyttigt, miljösmart och billigare än köpta! Perfekt också att byta ut salladen mot på vintern. Köp tex alfalfafrön i stor förpackning och mixa med lite mer udda sorter – billigt och smakrikt! Älskar groddar och tillfredsställelsen att odla sin egen mat.
  Sen bunkrar jag även lite när det är bra extrapriser i mataffären – men BARA sådant jag vet att jag verkligen kommer göra av med och som har bra hållbarhet. Vill man vara ekonomisk går det också att se mönster i hur mataffärer och andra kedjor har kampanjer och extrapriser om man studerar deras marknadsföring ett tag, men det gäller ju att kunna hålla i slantarna också och inte köpa bara för att det är billigt. Medlemsskap ger tillgång till rabatter, men kan också stimulera till mer köpande…
  Tänker också att det är bra med matplanering och inköpslistor – och att hålla sig till dem när man handlar. Det kan göra stor skillnad över tid. Har flera vänner som handlar mat på nätet och sparar pengar på att det inte blir några impulsköp trots att varorna kan vara dyrare i sig.
  Men tänker också att tid är pengar och ibland är det värt att fundera på vad som är värt vilken tid. Det är kanske tex inte lönsamt att åka runt till 3 mataffärer bara för att kunna handla allt på extrapris.

 70. Hej, jag använder vattnet ur badkaret lite. För att spola i toiletten. Vet att många tycker det är lite konstigt. Men varm vatten med såp i är inte så dumt där. Jag hatar att vi slösar så mycket med vatten.

 71. Jag säljer alla barngrejer och kläder. Har kört Tradera, lokal säljsida på Facebook och loppisar. Tradera ger bäst betalt men kräver mycket arbete, men lägger upp alla kläder av värde där. Det som är för trasigt lägger jag i påse och tar med till HM eller Kappahl där man får 50kr om man handlar. Jag gör en soppa/gryta varannan vecka av rotfrukter, linser och diverse grönsakrester till matlådor. Ibland med krossade tomater och ibland med kokosmjölk. Brukar bli mellan 5-8 matlådor och då har jag luncher för under 10 kronor.

 72. I USA, där det var vattenbrist, spolade jag aldrig ner snytpapper i toaletten utan slängde det i soporna här istället. Här hemma eldar jag det i vår eldstad. Jag inbillar mig att bakterierna dör i elden och att det är bra att det slipper hamna i ett reningsverk eller i sopor som ska fraktas innan dem eldas.

  Jag använder kökshanddukar istället för att torka av med papper, och mikrofiberdukar när jag städar. Gamla påslakansrester går jättebra att använda som skurtrasor.

  Stopp i avloppen? Lite ättika och sen bakpulver i röret, sedan häll kokande vatten från tekokaren. Miljövänligt och propplösande!

  Jag köper en rulle ekologiska och nedbrytbara plastpåsar för soporna och tar alltid med egen påse till affären. Jag har flera fina som jag köpt på Rusta eller fått som reklam. De är fina och gör mig glad, och jag lägger ut dem i bilen så att dem alltid är med när det är dags att handla. Aldrig mer plastpåsar!

  På tal om att undvika plast. Det var många år sedan jag senast tog en plastpåse för frukt eller grönsaker. Jag lägger dem löst i min påse, eller så har jag med en mindre påse till dem. Samma för frysvarorna. Jag tar aldrig en fryspåse utan lägger kalla varor ihop så hjälper de varandra att hålla sig kalla.

  Häll upp en kanna vatten och ha i kylskåpet, så slipper du spola för att få kallvatten i kranen.

  Frys in överbliven mat, oavsett om man först tänkt äta den dagen efter eller inte. Så riskerar man inte att glömma eller välja bort det till förmån för något annat.

  Gör wook av överblivna grönsaker. Allt blir gott i wook!

  Ska man olja in en möbel hemma så fungerar olivolja superbra. Har oljat ett flertal möbler med olivolja. Då slipper man köpa specialolja som sedan bara blir stående, och man kan hitta både ekologiska och plånboksvänliga alternativ. De räcker längre än man tror!

  Töm inte slatten i tekokaren. Vatten blir inte dåligt av att stå.

  Använd perkulatorkaffebryggare. Du slipper helt filter, sparar på miljön och ekonomin!

  Personligen ger jag urtvättade lakan och liknande till mormor istället för att slänga dem. Hon delar dem i trasor och virkar fina mattor av dem.

  Spara glasburkar och köp förpackningar som är påfyllnader istället för nya förpackningar. Gäller för de flesta kryddor, sylter och tvålar.

  Det är allt jag kommer på just nu 🙂

  1. Hej!

   Jag vet inte om du kommer att se det här, men jag vill bara säga att du har helt rätt om att inte spola ner papper i toaletten i onödan! Jag har jobbat på reningsverk och det belastar verkligen systemen i onödan samtidigt som det såklart slösar på vatten att spola ner det. Så din känsla är helt rätt 🙂

 73. Skulle kunna skriva en roman, det här är mitt favoritämne. Är uppvuxen med en mamma som kunde konsten att ta allt tillvara och det sitter djupt. Och kanske är det min farfars fattiga uppväxt som spökar någonstans i generna också. Lägg några svåra år när jag fick vända på varenda krona på det, så, häpp, en sparmaja deluxe!

  Men. Har inte köpt rengöringsmedel (bortsett från Yes) på flera år. Lika delar vatten och ättika och ett par droppar yes i sprayflaska funkar utmärkt som allrengöring. Ättika är min staple, det funkar till det mesta. En rejäl skvätt ättika i toalettskålen och det blir blankare än blankt, ättika och bakpulver mot kalkfläckar, ättika/vinäger i köksvasken mot dålig lukt, låt stå en bra stund och häll sen på massor av hett vatten, ättika för att kalka av kaffebryggaren, en skvätt ättika i tvättmaskinen i stället för sköljmedel, … Proppar i köksvask (fett) löser jag med yes, hett vatten och sen går jag loss med vaskpropp. I toavask funkar en skvätt ättika och bakpulver bättre.

  Och jag slänger _aldrig_ mat. Går alltid att använda. Så många bra tips ovan redan, men tror inte jag har sett göra eget skorpmjöl av gamla brödskalkar…? Det är för övrigt hur mycket som helst som går lätt att sno ihop hemma, gör t ex alltid egen majonnäs, något folk av någon anledning tycks tro är jättesvårt när det i själva verket tar ett par minuter.

  Och så tar jag alltid till vara de där blanka banden som kläder har i sig för att man ska kunna hänga dem på galgar. Kan man använda som dekoration när man slår in paket eller vill sätta ett kort i en blomsterbukett eller liknande.

  Köper i princip bara basvaror när det är extrapris, och sånt jag vet går åt kan jag ju lika bra bunkra upp: kaffe, toapapper, värmeljus, lax eller grönsaker att frysa in, konserver, hårspray och allt vad det nu kan vara. Känns även tryggt på nåt sätt att ha ett lager (möjligen ett arv från farfar som växte upp fattigt).
  Och kläder köper jag i princip enbart på rea eller när det är något erbjudande typ 20-30 procent för medlemmar eller över en helg. Både sånt och erbjudanden i matbutik lär man sig se mönstren för hur de kommer.

  Ja, sådär kan man fortsätta i evigheters evighet… Det här är såklart inte för alla, men för mig som har det i mig sen uppväxten går det av bara farten. Sen blir det ju lite en sport också: hur kan jag ta tillvara det här, hur mycket kan jag spara…

 74. Bakplåtspapper i silikon att diska av efter användning och använda igen, igen och igen…
  Och så klipper jag av de små glansiga banden som sitter i axelsömmarna på insidan av plagg. De använder jag som dekoration på paket, för att fästa små kort på paket eller annat pyssel.

 75. Bästa tråden Clara! Så många fina tips. Mitt snålideal är min mormor som växte upp på bondgård i Ingermanland, söder om finska viken, och präglades av krigets brist på varor. Hon var fullkomligt fenomenal på att ta allt till vara. I hennes städskåp som i själva verket var en central för återanvändning fanns till exempel:

  – Sparade snören och band. Den minsta lilla bit togs om hand till famtida användning.
  – Gummisnoddar som sparats från lite varstans.
  – Påsklämmor från bröspåsar etc.
  – Korkar.
  – Prydligt vikt paketpapper som antingen återanvändes till nya paket eller användes som pysselmaterial av oss barn.
  – Uttjänta textiler som klippts i bitar för att användas till putstrasor. Gamla T-shirts är toppen att städa med!

  Hon plockade förstås också sina egna bär, gjorde egen sylt och sydde om dukar, gardiner och kläder istället för att köpa nytt. En gång gjorde hon om en uttjänt läderfotölj till en väst åt morfar :-).

 76. Så roligt att få sa alla spartips!

  Mitt tips är att man kan göra egen flytande tvål. Eftersom vi har småbarn hemma tycker jag att det är mer hygieniskt med flytande tvål än med en fast tvål, men barnen använder ibland alldeles för mycket tvål och ekotvål är ju inte direkt billigt… så: riv ett hörn av din favorit tvål ( någon matsked) och blanda i en skål med kokande vatten och låt stå över natten. Nästa dag är det bara att mixa blandningen och hälla i en tvålpump. 🙂 galet enkelt, billigt och miljövänligt. Jag brukar tillsätta någon droppe eterisk olja och lite jojobaolja i tvålen innan jag häller upp den i en flaska, men det kan man ju hoppa över.

 77. Jag har just upptäckt hur kul det är att grodda och som bonus är det billigt, supernyttigt och – halleluja – barnen älskar alfalfagroddar. En fådd groddburk med plastsilslock har dessutom räddat mig från krånglet med silduk med gummisnodd. 🙂

 78. Tygpåsar att lägga matvaror i när man åker och handlar!! Skulle något läcka går de utmärkt att tvätta upp och de går inte sönder lika lätt som en plastpåse och skär inte in i handflatan heller för den delen! Jag jobbar själv i matbutik och häromdagen handlade en kvinna som hade en typ av nätpåse som hon plockat frukt och grönt i och sådana ska jag definitivt investera i snarast!

 79. Jag har alltid korta sneakersstrumpor på fötterna under mina strumpbyxor. När jag kom på detta kunde jag inte sluta klappa mig själv på ryggen. Från att strumpbyxorna gått sönder av fnasiga tånaglar efter två användningar, håller de nu för många många fler gånger. Förutom att jag sparar pengar så sparar jag även frustration.

 80. Jag tvättar alltid disktrasorna, men med en skvätt tvättmedel ost för diskmedel, då blir de renare har jag märkt! 🙂

 81. När det blir över bitar av grönsaker vid matlagning så hackar jag det i tärningar och fryser in. Ni vet den där sista biten lök som är svår att skära fint, blasten på blomkålen eller svampen som börjat skrumpna i hop.

  När jag den fyllt en hel påse så åker den i slow cookern med salt, peppar och lagerblad. När det stått ett dygn så silar jag av det och fryser in på flaska, kommer inte ihåg sist jag köpte fond eller buljongtärning i butik.

  Det är skrämmande hur snabbt det går att fylla den där påsen.

 82. Jag har övergett wettextrasorna helt och hållet. Jag syr enkla trasor av slitna kökshanddukar och andra utrensade textilier. Har alltid två trasor, en för att torka upp med och en för att torka en sista gång så det blir ordentligt torrt. Byter varje dag och tvättar i 95 grader med övriga handdukar. Blir inte fler maskiner tvätt eftersom trasorna är små och inte tar upp någon plats i maskinen.

 83. Jag sparar grönsakssnuttar och ledsna grönsaker i frysen och kokar sedan grönsaksbuljong på dem. Sparar glasburkar och flaskor och återanvänder som förvaring. Trasiga kläder, lakan och dylikt blir till stoppning till små syprojekt och trasor.

 84. Genom att öva mig på att var nöjd med det jag har sparar jag både tid och pengar. Kan jag se något charmigt med min rätt slitna toalett? Vad kan jag göra på hemestern? Vad upptäcker jag om jag läser en gammal bok en gång till? Tänk den dagen då min tjugofemåriga skinnryggsäck åter blir inne?

 85. Ekologiskt gör-det-själv torrschampo! Otroligt enkelt och billigt. Istället för att köpa dyra i affären, som dessutom innehåller en hel del kemikalier, köper du en påse havremjöl eller liknande. För er med mörkare hår kan man blanda i kakao för att undvika en dammig look. Ja, sen är det bara att dutta i mjölet i håret och kamma ur! Håret ser nytvättat ut och får en fantastisk volym. Jag har tunt hår som blir fett på nolltid och det här sparar både vatten, tid och pengar. Jag har skrivit om det och andra minimalistiska tips i min blogg, se nedan 🙂

 86. Hemlagad mat, hemgjord glass, gosaker o dricka. Matlista med inköpslista och bara handla en gång/vecka. Gamla handdukar i bitar, som tvättas o används om o om igen, istället för hushållspapper när bara lite blött ska torkas upp. Billig husvagn och semestra i landet istället för utlandsresor, inget snus eller cig, alkohol max 1 gång/vecka. Inga krediter o bort med alla lån.
  Strunta också i allt onödigt som lösnaglar, hårförlängningar, hårfärg och div. smink

 87. Nu på sommaren vill ju barnen gärna ha glass, exempelvis på semesterresan. Styckeglassar kostar ofta minst 20:- , vilket blir mycket pengar i en storfamilj.
  Gå hellre in på en matvarubutik och köp ett storpack glasspinnar. Även om du väljer glassar av dyrare sort, så blir det billigare. Du slipper dessutom tjat om vilken glass barnen vill ha.

  Här hemma tvättar jag alltid Wettextrasor i 60 graderstvätten. Håller hur länge som helst.
  Använder fast tvål, exempelvis olivtvål, som räcker mycket längre än flytande tvål, och som gör huden extremt mjuk. Vill man ha den flytande, så river man en bit och tillsätter vatten. Riven tvål går även att använda i tvättmaskinen.
  Slänger aldrig mat. Kött, korv och köttbullar skär jag upp i små tärningar och samlar i en påse i frysen. Blir jättegott till pyttipanna.
  Kanter av bröd, korvbröd etc. som blir över, samlas också skuren i tärningar i frysen. Stek i stekpannan med smör/ola, så får du goda krutonger till soppan eller salladen.
  Tack för alla underbara spartips!