Bakslag

Jag har gjort så mycket media för boken sista veckorna att jag vill spy på mig själv. Jag är otroligt tacksam för att den får så mycket uppmärksamhet – men jag är så less på att höra min röst och höra mitt malande och inte minst trött på att fotograferas. Men mest av allt är jag bara trött. Det är väl den största insikten av allt. Att jag är för trött just nu.

Det är ett jävla skit med utmattningen för det kommer hela tiden bakslag. Att plocka in min assistent Charlotte tog bort en stor tyngd från mina axlar. Men Jakob har varit bortrest i två veckor vilket gör att allting hemma hamnar på mig. Både hämtning och lämningar, matlagning, tvätt, eldning och hund. Och det fixar jag inte riktigt sammantaget med allt jobb som är. Nu har gasolen till spisen tagit slut också och för att byta ut den måste jag skotta mig fram till baksidan av huset och bara tanken på det får mig att svimma. Så jag får klara mig utan spis tills vidare.

De sista två veckorna har jag fått tillbaka magkatarren som jag inte haft sedan gymnasiet. Och nu känner jag att jag har svårt att sitta still. -Tror du att jag har ADHD? är min ständiga fråga till mina vänner. Inte för att jag egentligen tror det. Men för att jag är så otålig och rastlös och saknar tålamod med långtråkiga situationer. Det fullkomligt kryper i kroppen när jag måste uthärda det, eller lyssna på långrandiga personer.

Det ska bli fint med två veckors ledighet nu. Komma ner i varv och byta miljö och tänka på annat. Ska packa mina målargrejer och massor av böcker och inte mycket mer.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

60 kommentarer på “Bakslag”

 1. Usch fy fasen, det är så jäkla segt med utmattning. Har själv blivit sjukskriven igen efter att jag nästan kom upp till heltid igen sen jag blev sjuk i maj 2016.
  Men ser mycket fram emot er bok och att få höra er historia och väg tillbaka. Kram till er båda!🌸

 2. Hej Clara!
  Jag tror att du är vad jag själv kallar speedad.
  Jag är svårt utmattad och märker tydligt när jag gjort för mycket/gått igång eller inte vilar tillräckligt att jag går upp i högvarv.
  Andas, vila.
  Och be om hjälp!
  Jag är säker på att någon vill skotta fram gasolen o byta för din skull.
  KRAM

  1. Intressant! Jag är inte utmattad, men efter intensiva jobbperioder med resor kan jag vara lite speedad, lätt få puls och vara ganska ofokuserad. Brukar försöka planera in vila efter en jobbresa, är ändå rätt värdelös på jobbet då!

  1. Haha Anki… Många som slutar med socker och vetemjöl verkar känna sig överlägsna gentemot de som ej slutat med det. Varför tror du det är så? Bara för att du kände en skillnad betyder det ju inte att det är applicerbart på en annan. Och om jag får säga det själv tycker det var en väldigt underlig kommentar att posta under det här inlägget. Håll dina matvanor för dig själv kan jag ju tycka.

   1. Jag uppfattade det som ett tips i all välmening, tycker inte det är något att uppröras över. Dessutom är väl socker och vetemjöl inget som kroppen behöver.

 3. Inte ADHD, eftersom man då också är utåtagerande på något vis men ADD är kanske mer troligt utifrån det du beskriver.

  1. Men om man har ADD är man ju inte speedad, alltså inte hyper. H:et står ju för hyper. Med ADD har man mest svårt att fokusera och hålla ordning på räkningar och annat. Men kan vara lugn och inget märks på ytan, vilket ADHD gör vanligtvis. Har jag förstått.

   1. Alltså nej alla med ADHD är verkligen inte utåtagerande. Många blir istället innåt-agerande och skyller saker på sig själva samt tar på sig allt för stort ansvar för saker. Jag är själv diagnostiserad med ADHD och tror alltid att allt är mitt fel, att jag tar för mycket plats, pratar för mycket och så vidare.

  2. Man kan inre diagnostisera en person baserat på att hon skriver att hon har svårt att sitta still och inte orkar lyssna på långrandiga personer, det är helt orimligt.

   Att Clara “diagnostiserar” sig själv är en annan sak (inte för att hon ens gör det…) men helt meningslöst att komma med alternativa förslag verkligen.

  3. Fast nej. Alltså på riktigt, om du inte har kunskap så uttala dig INTE om såhär viktiga saker. Du sprider fördomar som gör att färre människor söker hjälp.

   Kvinnor med adhd är inte som pojkarna i klassen som klättrade på väggarna. Men vi kvinnor upptäcks inte, just för att vi inte är utåtagerande på samma sätt (generellt).

   Symptom som jag har som kvinna. Med utredning i vuxen ålder.

   -Svårt med energiregleringen, allt eller inget. Hyperfokuserar flera ggr per dag och lämnar mig helt uttömd och ’hjärntrött’ på kvällen.
   -Blir ofta beskriven som den lugnaste och mest tålamodiga människan personen träffat, samt upplevs ha världens bästa struktur. Sanningen: jag har min oro inom mig, genom snabba tankar, jag är snabb som tusan i huvudet och därmed ’smart’ och kan improvisera samma sekund som ett problem uppstår. Jag har sjukt svårt med orgnaisering av enkla och tråkiga saker typ handla, laga mat, men klarar av att organisera ett stort event och gör det svinbra, allt handlar om motivation.
   -blir EXTREMT påverkad av dålig sömn eller om jag slarvar med maten (allt eller inget, återigen) adhd blir värre om jag är trött, sjuk eller hungrig.
   -lättstörd i form av ljud och eller synintryck, blir totalt utmattad av en dag på stan. Det här förstod jag inte ens var ett problem förens jag provade medicin, nu fattar jag inte att jag stod ut alls. Hur kunde jag utsätta mig för allt det där liksom? Orättvisan när jag insåg att alla inte hör de där pipen osv.
   -KAN inte lyssna på ointressanta samtal utan att flyga iväg i tanken, vilket gör att jag uppfattas som nonchalant.
   -har många fler exempel men orkar inte skriva mer nu.

   Hur som, medicin och insikt har hjälpt mig sjukt mkt. Det var en jobbig process att gå igenom (psykiskt) men så värt det!
   Jag har ’lindrig’ form vilket står för att jag är högfungerande (framgångsrik i jobb osv)

   Ta kontakt med en vc eller skriv en egen remiss om du funderar i banorna. Om du är helt fel ute kommer de inte låta dig gå vidare och göra en hel utredning ändå. Det finns däremot otroligt mkt stöd och hjälpmedel att få från samhället OM du skulle visa dig ha en diagnos.

   1. Hej Sara!
    Skulle gärna komma i kontakt med dig och ta del av dina erfarenheter. Har en ADHD-utredning på gång (känns laddat) och beskrivningen i din kommentar känns som en ganska exakt kopia av mina egna upplevelser. Men oroar mig för att mina svårigheter inte ska bli sedda/förstås under utredningen eftersom jag alltid varit så högfungerande och “duktig” i många sammanhang.

 4. Lider också av sviterna av utmattningen som kom för ca 2.5 år sedan, och jobbar med att inte vara besviken eller värdera att jag nästan dagligen måste vila…
  Jag jobbar på acceptansen av vem jag är nu, vilka behov jag har nu och absolut inte ignorera symtomen. Det gjorde jag ju förut och blev utmattad…
  Så, var rädd om dig och lyssna på kroppen!

 5. Jag som själv är på gränsen till utmattad blir helt slut bara av att läsa hur mycket du har runt dig. Hoppas du planerar in lite vila snart. Även om jag vet hur svårt det är, inte så svårt på pappret men otroligt svårt att få till i riktiga livet…. Kram
  /Sandra ( http://kojatillslott.se )

 6. Känner så igen den där otåligheten och rastlösheten från min egen depression/utmattning. Hur det bara kröp i kroppen. För att fly undan ångesten så klarar liksom inte hjärnan av att sätta sig ner och koppla av. Men äntligen kan jag läsa böcker och se på film igen. Det är bra att du känner av att det är för mycket så att du kan bromsa. Snart blir bakslagen färre. Dock måste man nog inse att man inte kan återgå till exakt det tempot man hade innan. Kram!

 7. Verkligen välbehövligt med semester med andra ord! Du ska ju täcka upp för din man med så det är inte konstigt att energin inte riktigt räcker till. Var rädd om dig och sug i dig så mycket solsken och lugn du bara kan under ledigheten.

 8. Det är inte omöjligt att du har adhd skulle jag säga. För tjejer/kvinnor är det inte ovanligt att diagnosen upptäcks först vid en utmattning/depression. Jag skriver ofta hur det är att leva med ångestsyndrom och adhd, många känner igen sig ❤️ Kika gärna in min blogg om du är nyfiken på att veta mer 🤗

  1. Sant om utmattning plus adhd/ add. Så var det för mig.
   Med neuropsykiatriska diagnoser är det ju inte som benbrott. Alltså antingen helt eller av. Man kan och har troligen delar av olika funktionsvariationer. Det är ju inte bara vi med diagnoser som har svårigheter med olika moment i vardagen.
   Kram och hoppas du snart har din energi tillbaka.

 9. Här har du en till som drabbats av utmattning och jag känner mycket väl igen mig i rastlösheten du beskriver. Jag föreslog till och med utredning av ADHD för min psykiatriläkare, men hon bara skakade på huvudet. Jag tror att vi har svårt att komma ner i varv under de perioder som är intensiva, detta behöver en som varit utmattad nog jobba med under resten av sitt liv. När det blir mycket runtom mig blir jag lätt en duracel-kanin.

 10. Varför ber du inte om hjälp? Finns väl någon granne eller kompis som kan skotta till baksidan av huset? Är bara att fråga. De flesta är hjälpsamma. Bara för att jakob är borta måste du inte göra saker själv.

 11. Jo, så är det. Var lycklig att du har den möjligheten att pausa, det är det inte så många som har faktiskt utan får kämpa på ändå och se till att man själv och familjen överlever så mycket det går. Man drar ned nivån och när man mår bättre kan man dra upp men man är medveten att det kan bli läge att göra det igen. Jag tror att många har försökt att varna dig lite, inte för att vara elaka utan för att försöka hjälpa dig att det du tycker är lugnt tempo kanske fortfarande är ganska högt. Du klarar det kanske i starkare perioder men man måste buffra för tyngre perioder när man kört för hårt också. Ta en skön stund nu med familjen i solen och ha det bra. Det låter fantastiskt med böcker och målargrejer, visa gärna något du gjort, gärna en ful bild så vi vet att du är mänsklig :-).

 12. Det är ett skit det där med utmattning. Jag gick in i väggen för 14 år sen och får några små bakslag varje år. Det är skitjobbigt, jag vet. Men samtidigt tror jag det är kroppens sätt att varna i tid, för att man inte ska hamna så där långt nere i skiten igen. Jag hatar mig själv varje gång jag känner av det. Men det bästa är bara att sova mycket, promenera och äta bra. Försöka hitta balansen igen.
  Och jag känner igen mig så väl i det där med ADHD. Jag är inne i en sån period just nu och har så svårt att göra saker färdigt för jag är så stressad och vill bara att allt ska vara klart. på studs!
  Ta hand om dig! Och så tar vi djupa andetag nu några dagar. Både du och jag 🙂

 13. Hej Clara! Hoppas du får en fin semester! Jag skulle hemskt gärna vilja ha en reseguide till där ni är och har varit i Spanien, särskilt barnperspektivet. Jag har drömmar om att resa (själv) med två sexåringar. Kram

 14. Vad bra att du lyssnar på kroppen! Ta hand om dig. Lite yoga med karln kanske, eller är det som skomakarens barn?:) Jag blir speedad när jag är stressad, samma som dig och har svårt att sitta still och fokusera, ta in info. Höll i viktigt möte idag men minns fasen inte vad som sades… lugnare efter yoga ikväll, men speeden kommer tyvärr tillbaka… bla bla, kan inte ens skriva en sammanhängande kommentar tydligen…

 15. Urk. Själv blir jag ju både uppe i varv & helt slut av att vara ensam med barnen några dagar i rad (vilket händer sällan), å då utan utmattning i grunden. Klart du är sliten & trött & less. Fråga en granne om skottning runt huset och kanske även om en hämtning på förskolan! Lite space, bara tanken gör en ju gott. KRAM

 16. Huvaligen, jag känner igen mig så mycket i den där rastlösheten under/efter utmattning och depression! Det är fem år sen jag blev sjuk i utmattningsdepression och jag har också i perioder efter det klurat mycket på om jag kan ha adhd. Men nej, ingen psykiater eller terapeut tror att det är så, utan att det är sviter efter utmattningen helt enkelt. Men fy så frustrerande det är när en person bara är så tråkig att en vill springa iväg, eller när en film under myskvällen med partnern kan bli pest och pina för benpirret. För att inte tala om långa möten på jobbet. Det tar tid att hitta sina sätt att hantera det där pirret och rastlösheten. Stickning är en nyckel för mig! Tack och lov för den, säger jag 🙏🏽 Heja dig, Clara! Var rädd om dig och stort tack för att du lyfter fram utmattningen i ljuset och berättar om den så öppenhjärtligt. Tack ❤️

 17. Börja sticka, vetja. Det är repetitivt, man får något i händerna som är för trötta för att ens orka ligga stilla (så är det faktiskt) + att det ser ut som att man de facto” gör någonting nyttigt” när man i själva verket bara sitter och inte ens orkar tänka, bara räkna avig och räta, avig och räta, avig och räta… (Har du inte stickat förut så pröva med spiralsockar – mönster finns på Järbo Garn tror jag. )
  Kram

 18. Jag kan naturligtvis inte diagnosticere dig på nätet men tänkar att du varvar mellan att vara utmattad och ha massor av energi. Känner en person med samma symptom och hon är bipolär. Vet inte om du har undersökt detta förut? Bara en tanke!

  1. Ja, du har en poäng där Lise, på 1177.se finns väldigt bra info om Bipolär sjukdom för dem som vill läsa. Det är så mycket mer än manodepressivitet, så många nyanser.

 19. Liksom många redan skrivit så låter det som en del i problematiken kring utmattning – att man blir uppvarvad/speedad om man inte tar hänsyn till en sårbarhet för stress/oro, för lite/oregelbundet matintag, för lite sömn/vila/återhämtning/balans.

  När andra blir trötta av ovanstående (och då lättare i tid bromsar) så kan en del människor (ink jag) fungera tvärtom – blir istället uppvarvade på ett sätt som kan kännas positivt i början eftersom man får mycket gjort, är kreativ och inspirerad. Men om man inte bromsar och tar hand om sig i tid, leder till utmattning.

  Återhämtning, balans, att ha marginaler – både i tid men också energimässigt, regelbundenhet och rutiner med sömn, mat osv. är bra redskap. Och gärna komma överens med några människor man har förtroende för, att de uppmärksammar en på då de ser att man börjat varva upp. Och att man då är beredd att lyssna.

  Lycka till Clara och alla andra med liknande problematik. Det är svårt men det går – man får anstränga sig att varva ned och tänka hälsosam/lagom livsstil. Och räkna med bakslag. Vore det enkelt, skulle man helt enkelt inte ha ett problem.

  1. Vilken bra kommentar! Jag fungerar så med speed perioder efter utmattning, blir nästan mer speedad av lite sömn å när jag börjar köra på. Men bakslag med utmattning och yrsel därimellan. Så svårt att göra lagom mycket, lagom fort osv. Så bra tips med att be närstående se när man varbar upp!! Kanske de kan försöka ge en cues som får en att stanna upp och skapa balans, kanske genom promenad/vila istället för att starta/rodda i massa impulsiva projekt.

 20. Tänkte också påpeka att menscykeln kan ge olika nivå av energi. Om man är på topp mentalt märker man inte alltid detta men när man är lägre så märks det. Ofta har man en topp just före ägglossningen men en minoritet har en liten dipp även här. Många har en tydlig dipp kring tiden för mens även om man inte har PMS på något tydligt sätt. Under mensen kan det variera, en del är lite smålåga andra får sin andra topp här. Jag har tydlig topp omkring ägglossning och jag har svår PMS så denna period är mycket tung. Efter 2 dagar av mens har jag en minitopp vissa gånger men inte alla. När jag fattade detta så klarande mycket av mina toppar och dalar i livet och jag har också försökt strukturera mitt liv lite efter detta. När jag har min “toppvecka” så planerar jag göra mer så jag vet att i den mån det går kan göra lite mindre under PMS-veckan.

 21. Kan du inte köpa in hjälp i form av tex barnpassning och städning under de perioder som Jakob är borta? Du beskriver att det underlättar mycket sedan du tog in en assistent. Det är otroligt tungt att rodda allt själv när man har mycket jobb.
  Kram till dig!

 22. Tycker synd om alla er inkl. Clara som skriver här och är så speedade att ni inte kan bara vara litet grand och njuta av ögonblicket. Förstår att det är jobbigt att få ihop vardagen med jobb, barn och allt annat. Inte undra på att ni blir sjuka när ni inte låter varken kropp eller knopp vila. Jag blir trött av att bara läsa om allt Clara har på agendan. Måste allt ske samtidigt? Det verkar som om det inte få finnas några dagar i almanackan som inte är fyllda med aktiviteter. Än hälsa på släktingar, ha bjudningar, resa bort eller göra om hemma allt inom någon månad. Inte undra på att kroppen säger ifrån den behöver vila ibland. Detta sagt med Claras bästa i åtanke. Ha en vilsam kvinnodag alla kvinnor!❤

 23. Kram! Så tufft det låter. Det är klart att du inte har ADHD, du är rastlös och får koncentrationssvårigheter eftersom du är jättetrött och inte har haft utrymme att vila. Man blir sån av att vara slutkörd. Det är ett stressymtom. Så skönt att du får ledigt ett tag nu!

 24. Kära Clara, jag känner igen känslan av att allt bara blir för mycket att hantera på en gång. Speciellt sen jag fick barn. Det jag märkt är dock att det ligger så stora krav på att man ska klara allting själv eller inom familjen. Men när man sträcker ut en hand och ber om hjälp, finns det oftast många fina personer i ens omgivning som gladeligen ställer upp.
  Kram ❤️

 25. Skulle bara säga att jag inte skulle klara den arbetsbelastningen… jag är nog bara känslig. Vi har två barn varav ett med en massa matallergier dvs lagar all mat nitiskt från grunden mm. Här krävs två vuxna. En av oss skulle INTE kunna åka bort i två veckor (ej heller en vecka). Det går bara inte. Så att förvänta sig det… jag vet inte… man har nog väldigt olika förväntningar helt enkelt.

 26. Ska inte komma med pekpinnar och säga att du måste dra ner på takten. Vet precis hur svårt det kan vara i perioder. Jag har inte varit utmattad men deprimerad, och har ingen sköld mot för mycket stress. Jag ser det lite som att man lär sig mer och mer om sig själv, att ibland går det för fort och det upptäcker man tyvärr för sent men då får man göra det bästa av situationen. Precis som du gör nu. Kram till dig och så skönt med 2 veckor ledighet 🙂

 27. Det klart att det är stressande att ha hand om barn, hus och hund själv i två veckor. Särskilt när ni har hus som kräver extra så som eldning och gasolbyte och ett heltidsjobb på det. Det är mycket begärt att fixa det utan att stressa och kunna koppla av i sega situationer när så mycket ska göras.

  Det är fint att ni vill ge varandra möjlighet i relationen att utvecklas jobbmässigt men kanske är det läge att fundera kring vad ni mår bra av och klarar av? Nästa gång Jakob ska vara borta kanske det går att kombinera med att någon mer vuxen kommer och bor som kan avlasta?

  Andas och tänk att det är övergående och normalt att må dåligt utmattad eller ej vid för hög arbetsbelastning!

 28. Nej Clara du har inte adhd.. du är född i vädurens tecken..Läs om väduren så förstår du😉

 29. Vill bara skicka med en rad, som jag bär med mig genom livet. Visst kan det kännas som ”bakslag” och att man känner ”inte nu igen”. Men numera tänker jag alltid på denna rad och lär mig mer….

  ”Nothing ever goes away until it teaches us what we need to know.”
  – Pema Chodron

 30. Hej Clara! Känner så väl igen dina symptom på rastlöshet, irritation, kort stubin. Jag själv blir så när jag är stressad och låg/ deprimerad. Dra i handbromsen, kroppen försöker berätta något för dig. Varm kram

 31. ADHD, inte helt omöjligt. Jag har en vän som i vuxen ålder fått diagnosen efter mycket om och men, och h*’n har inte varit utåtagerande på något sätt i vuxen ålder åtminstone (vi kände inte varandra som små). Flickors/kvinnors symptom kan dessutom skilja sig mycket mot mäns/pojkars. Därför blir många gånger flickors problem inte sedda. Eftersom jag har ett barn som gått igenom en utredning så har jag ganska bra koll på vad de brukar fråga efter. Jag skulle faktiskt tycka att det är en ganska bra idé att göra en utredning för då kan du förstå bättre varför du mår/reagerar som du gör i vissa situationer och lära dig verktyg för att gå mindre trött/ledsen/stressad/trasig ur de situationer där du känner att du inte har tillräcklig kontroll.

 32. Efter min utmattning har jag koncentrationssvårigheter, helt klart. Min läkare sade att det troligtvis kommer ta flera år innan det försvinner. På något sätt tror jag att din utmattning är inblandad i att du har ADHD-funderingar. Tufft är det att dessutom vara ensam med allt ansvar. Min äkta hälft är också bortrest nu, i en månad. Allt gott till dig!