• Innehåller reklam för Miss Clarity •

Om miljötänket bakom klänningarna

Nu ska ni få se en av mina favoriter i nya kollektionen från Miss Clarity! Vår prickiga klänning Greta med vida ärmar. Den perfekta modellen som vår designansvarige Anna Lidström tagit fram – och som jag känner mig sååå tjusig i. Populära Astrid Knot Dress kommer också tillbaka – den här gången med blå botten. Fy farao så snygg på Annakarin!

Vi producerar alla våra klänningar i Europa – på så sätt undviker vi långa transporter och fabriker med dåliga villkor. Tyget är OEKO-tex märkt och trycken är gjorda med reaktivtryck som är bättre än det vanligare pigmenttrycket. Det ger starkare och klarare färger och har en betydligt högre tvätthärdighet. Detta är kvalitetsplagg med andra ord!

Men det många inte vet är att klimattänket sträcker sig längre än så. Vår ambition är att sy upp rätt antal plagg av just precis de storlekar som efterfrågas. Det betyder i praktiken att vi syr upp de flesta av våra plagg i två omgångar.  I samband med den 23 mars då kollektionen släpps finns alla storlekar tillgängliga.

Sedan ser vi under de följande dagarna vilka storlekar ni helst av allt önskar köpa – och på så vis kan vi använda resterande metrar tyg till just precis dessa storlekar. Kanske kan det låte lite omständligt men för oss är det ett sätt att inte få en massa svinn!

Så om ni så småningom möts av informationen ”Förhandsbeställ” när ni är inne på provrummet.se, ja då vet ni att det betyder att vi lägger en beställning direkt hos sömmerskorna till just dig. I den storlek du vill ha. Alternativet är att sy upp allt tyg på en gång men då riskerar vi som sagt att skapa massa plagg som blir över.

(alla bilder fotograf Matilda Audas Björkholm)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

33 kommentarer på “Om miljötänket bakom klänningarna”

 1. åååh så fina!!! och jag grämer mig över att jag kommer vandra några dagar på caminon nästa vecka och missa släppet eftersom det är wifi-fritt!!

 2. Kommer ni ha något event på Lidström Nyberg med försäljning i samband med att nya kollektionen släpps?

  Så nyfiken på att se resten:) och fint att få höra mer om tänket bakom.

 3. Hej Clara! Jag tycker era klänningar är så fina och äger en själv☺ Jag använder inte klänning så ofta, mest på kalas, fest eller högtid. Blir sugen på att köpa fler av era klänningar men känner att det är inte riktigt ekonomiskt försvarbart när jag inte använder det så ofta.
  Jag har en idé som hade passat mig bra iaf. Tycker det hade varit bra med någon plattform där man kunde köpa/sälja eller byta Miss Clarity klänningar av/med varandra. Det handlar ju inte om att man inte tycker om dem utan att man får möjlighet att ha fler modeller och färger. Vad tror ni om detta?
  Tack för en trevlig blogg/podd och annat härligt du gör🌷 Kram

  1. Hej Maria och tack för dina rader. Kul att läsa, vi har diskuterat detta några gånger och javisst vore det himla bra! Vi filurar vidare och ser vad vi mäktar med. Hej från oss och sov gott ☺️

 4. Ja, så roligt! Kul med en ny modell, Greta. Ser så fin ut. Jättebra att du skriver om ert tänk i hur ni producerar klänningarna. Att ni tänker på miljö och sömmerskornas arbetsvillkor är en av anledningarna till att jag har köpt flera klänningar. Givetvis för att de är så himla fina och sköna också. Det är som ni skriver – med era klänningar kan jag vara fin med gott samvete! 🙂

 5. Vad glad jag blir att ni inte syr upp allt på en gång utan väntar och ser vad efterfrågan blir. Det syns upp alldeles för mycket kläder som vi inte köper. Fler företag borde minska klädsvinnet. Heja er!

 6. Ni har ju namngett klänningarna efter mina bägge döttrar. Behöver nog en av vardera alltså ☺️

 7. Åh så roligt att höra om ert eko-tänk!! Så inspirerande och gör att jag gillar märket ännu mer!

 8. Himla bra tänk! Hoppas dock att ni redan från början syr upp fler klänningar i XXL och XL än senast, då de tog slut direkt! Finns uppenbarligen ett rejält sug efter FINA kläder i ”plus”-size och det är jättekul att ni fattar det. Aldrig mer HM:s tält, ser fram emot släppet!

  1. Hej!

   Av dessa trikåklänningar syr vi upp fler än sist nu när vi vet att det finns många som önskar XXL. Kul att höra att du gillar kläderna 🙂

   Önskar en fin kväll/Annakarin

 9. Så fina! Vackra! Å vad jag hoppas på att kunna köpa en denna gång! 🙂 Ni är grymma, allihopa!

  En fråga – skulle ni inte kunna visa lite bilder med klänningarna med olika tillbehör/stilar? Klänning med jeans under. Med tights. Utan. Med scarf. Med smycken…. You name it.
  Jag har så svårt att se det framför mig. 🙂

 10. Smart med tänket att producera efter efterfrågan!
  Var kan mklänningarnas köpas i Stockholm? Jag vill helst prova innan jag köper kläder, speciellt om det är ett dyrt plagg.

 11. Köpte min första igår när jag såg att de var lite rea 😊 nu ska även en fattig lärare och småbarnsmorsa bli fin! ✌️

 12. Det här tror jag är framtiden! Slit och släng-modet MÅSTE gå i graven snart. Jag kan tyvärr inte ha Miss Clarity pga jag är strl 34, kort och har inte mkt till byst 🙂 men jag köper kläder på motsvarande vis, dvs sällan och med högre kvalitet (i material och stil). Nu senast förbeställde jag två st koftor från ett annat märke som har liknande tänk och försäljningskanal som ni. Hoppas att ni gör succé även denna gång!

 13. Nu tänkte jag vara lite trälig men ja, skriver det som ett slags råd. Jag läste för några inlägg sedan en kommentar om att denne tyckte att majoriteten av dina inlägg innehåller antingen reklamsamarbeten, reklam för dina egna kollektioner/böcker/mm eller reklam för din podd.

  Och jag instämmer, kommer på mig själv med att inte klicka in här lika ofta pga tycker inte att innehållet har något värde för mig längre. Saknar dina ”vanliga” inlägg bland all denna reklam även om jag tycker att du gör fina samarbeten och tycker att dina egna produkter också verkar trevliga.

  Inte meningen att vara krävande eller otrevlig vilket jag hoppas jag inte uppfattas som. Svårt att framföra ”ris” per text.

  1. Du har helt rätt att det blivit mer av den varan de sista veckorna. Det är för att jag fått ett bakslag i utmattningen och helt enkelt inte orkat producera så mycket nytt material utan fokuserat på det jag ”måste” få ut. När jag mår bättre kommer det bli mer vanliga inlägg igen

  2. Sen tror jag vi är rätt många som verkligen gillar reklamen när det handlar om en ny miss Clarity kollektion 🙂

   Känns väl rätt självklart att Clara gör reklam för sina egna grejer..

 14. Fina modeller, vackra mönster och härliga färger! Och så bra med miljö- och hållbarhetstänk. 👍👏
  Kan någon av klänningarna bäras trots gravidmage, tro? Med tanke på hållbarhet så skulle jag helst vilja undvika att köpa en gravidklänning när graviditeten är en så begränsad tid. Men en ny klänning skulle behövas till vårens festligheter.
  Lycka till med nya kollektionen!

  1. Ja absolut! Skulle tro att de flesta kan bäras med bula – eftersom de är omlottmodell och mycket tyg som lappar över. Perfekta att amma i sedan! Men modellen Marianne som kommer är nog extra bra för gravida 😌

 15. Vad härligt att ni lägger ner så stor vikt vid hållbarhet 🙂 Som klänningsbärare tycker jag verkligen om fickor då det gör det så mycket enklare att hantera vardagen, det vore så roligt om era klänningar hade det eftersom att jag verkligen tycker att mönstren och modellerna är så fina 🙂

 16. Fina kläder ni gör! Jag undrar hur textilarbetare har det i Litauen. Det är ju känt som ett låglöneland i Europa med ganska stor fattigdom och stor arbetslöshet (såvitt jag vet). Sen vet jag att det har varit si och så med arbetsvillkor, fackförbund etc överhuvudtaget i landet (kanske bättre nu???). Ekologiskt tänk är en nödvändighet i våra dagar, på alla sätt. Men minst lika viktig är frågan om hur arbetsvillkoren är. Bästa hälsningar Anna

 17. Var kommer bomullen ifrån och hur transporteras den till Europa?
  Jag undrar också över arbetsvillkor/löner i Litauen, som jag har hört inte är särskilt bra. Tack!