Ett äventyr i Rom

En solig Venedimorgon tog hoppade vi på tåget till Rom. Jag slutar inte fascineras över att det verkligen är NOLL avstånd här nere. Allting ligger ett stenkast bort. Tre och en halv timme på världens bekvämaste tåg (där de kom ut med gratis fika och barnboxar med leksaker och kex till kidsen) bara flög förbi. På våra tågresor har vi sysselsatt oss med att spela spel, läsa sagor och göra språklekar med Bertil som håller på att knäcka läs- och skrivkoden. Vi har inte brytt oss om att hålla på med sånt förut och han har heller inte varit särskilt intresserad. Men jag kan säga att det var på resan mellan Venedig och Rom som poletten verkligen föll ner för honom.

Tyvärr vräkte regnet ner första eftermiddagen i Rom. Vi kraschade på vårt hotell som var en ganska charmlös historia – dock på perfekt avstånd ifrån tågstationen. På kvällen klarnade det i alla fall upp och vi begav oss ut på en promenad och hittade ett italienskt hak där vi åt en god middag.

På vägen hem därifrån strosade vi längs mörka gator och råkade gå rakt på Colosseum. Det här är det häftigaste med Rom. Man går runt i vad som ser ut som ett trevligt men ändå ganska vanligt kvarter typ Östermalm. Och så bakom ett hörn dyker det plötsligt upp en enorm katedral, en stor ruin eller något annat byggnadsverk man tidigare bara sett på bild. Det tusen år gamla samsas med det nya och det blir en sådan härlig mix. Efter att ha beundrat amfiteatern gick vi hem och la oss för kvällen. För nästa morgon skulle vi på äventyr.

Min trogna bloggläsare Lotta som jobbar i Vatikanstaten sedan många år erbjöd sig nämligen att ge oss en privat guidning av Vatikanens trädgård och Peterskyrkan. Smita förbi de timslånga köerna och komma in på baksidan – där turister vanligtvis inte har tillträde. Ett sånt erbjudande kan man ju inte tacka nej till.

Det kanske inte ser ut så av Folkes min på bilden – men barnen och Lotta klickade direkt! Hon var så varm och härlig och lite som ett uppslagsverk kring allt vi såg och upplevde. Det var en otroligt häftig upplevelse att guidad av Lotta få gå runt och se alltihop. Jag tänker än en gång på hur tacksam jag är för alla fantastiska människor och möten som min blogg har lett mig fram till.

Vi beskådade Peterskyrkan inifrån, här ligger Jesus lärjunge Petrus begraven. Trots att jag inte är katolik och inte heller förstår all symbolik i kyrkobyggnaden grep det här besöket verkligen tag i mig. Så vackert och mäktigt! Och att se människor från hela världen som kommer hit och katoliker som rörs till tårar av denna magiska plats var starkt.

Alla vackra målningar i Peterskyrkan är i själva verket gjort av mosaik. När man kommer riktigt nära kan man se konturerna på de små mosaikbitarna avteckna sig.

Och så här pampig är kyrkan bakifrån. Jag backade allt jag kunde ändå rymdes inte hela byggnaden på höjd i bilden. Det häftigaste av allt var att precis i närheten av oss passerade påven för han skulle hålla mässa tillsammans med präster från hela värden.

Lotta visade oss runt i Vatikanens trädgård.

Där den förra, nu pensionerad påven brukar ta sina promenader. Här är ett av alla vattenfall och fontäner som finns utplacerade. I den här ville barnen bada!

Vi utforskade också en fin grotta och hittade enorma pinjekottar som vi tog med hem.

Här spanar jag in utsikten över Rom!

När vi strosat en hel förmiddag tillsammans tog Lotta med oss på en härlig italiens bistro där vi åt grillade croissanter och fruktsallad. Det blev en perfekt förmiddag i Rom och en av resans höjdpunkter.

Sedan var Lotta tvungen att gå och jobba. Vi tog farväl och fortsatte strosa runt och beskådade Änglaborgen, Piazza Navona, Fontana Di Trevi och hela området kring Colosseum. Men av det tog jag inte en enda bild för jag var upptagen av att njuta av den sista dagen på tågluffen.  Bertil konstaterade att han tänker bli Påve när han blir stor och Folke pratade bara om Lotta och undrade när vi skulle leka med henne igen? Jag gick mest omkring och insöp denna underbara stad som jag absolut måste återkomma till.

Vilken fantastisk resa vi har haft! Och snart är vi hemma igen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

27 kommentarer på “Ett äventyr i Rom”

 1. Rom är häftigt. När jag läste konstvetenskap förlades en 10-poängskurs till Rom. Vi såg allt man ska se och lite till. Ett minne för livet!

 2. Vilken underbar resa ni verkar ha! Och så ljuvliga ungar, och ljuvliga bilder, och jag blir alldeles inspirerad och sugen att göra samma sak, fast ettåringen är i vildaste fasen.
  Och dessutom, för jag fastnade lite extra för det men Lotta vilken snygg stil du har!

 3. Vad fint det verkar! Har ni åkt tåg ända från Umeå? Åker ni tåg tillbaka eller flyger ni? Vilka stopp/byten har resan haft?

 4. Meen vilken häftig upplevelse, lagom avis! Det är min stora dröm att stå vid Palatinen och ropa “romae victor!!” i solnedgången.. ^^
  kram
  Emmaline

 5. Kul! Jag var i Rom för första gången i oktober förra året. Det var verkligen fint, men sen galna mängden turister gjorde att jag tyvärr inte uppskattade besöket så mycket… hur var det vid detta besöket? På bilderna ser det ju tomt ut, men du kanske är skicklig med kameran haha.

  1. Jag håller med dig! Var oxå i Rom vid samma tidpunkt. Så vacker och spännande stad, men tyvärr på tok för mycket turister! Trängsel och enorma köer överallt!

   1. Hoppas ni ger staden en chans till. Jag har själv varit där i mars och det enda som det var kö till då var Peterskyrkan. Jag absolut älskade Rom men kan tänka mig att för mycket turister skulle sänka intrycket.

  2. vi var i Rom i juni och det enda stället som var jobbigt var Vatikanstaten (som verkligen var HEMSKT) – inte alls nån farlig kö till Colosseum, Pantheon var bara att gå in, och ingen trängsel. Jättemysig o fin stad.

 6. Tror Bertil skulle bli en fantastisk påve 😉
  Besökte Rom med min klass när jag gick på gymnasiet, blev sugen på ett återbesök när jag läste inlägget.
  Känner f ö verkligen igen mig i din beskrivning av känslan i Peterskyrkan.

 7. Rom är fantastiskt vackert!! Har inte tänkt på det förut, men oj vad himla lika du och lilla Folke är 🙂

 8. Vilken häftig upplevelse att se Vatikanen med specialguide! Rom är verkligen häftigt, som du säger att allt det gamla ligger kvar mitt i det ”nya”. Fascinerande att ingen att fått för sig att riva och bygga mer effektivt som det känns som vi gör här i Sverige!

  1. Som tur är annars skulle framtiden inte känna till alla enastênde konstnärer som funnits för 2000 âr sedan.
   Kyrkan financierade ju konsten i och utanför kyrkan för att ge de fattiga smak för det eviga livet, som kyrkan tillhandahöll mot betalning naturligtvis.

   1. Evigt liv har aldrig erbjudits mot betalning. Inte av Katolska kyrkan. Kanske av någon annan sammanslutnig som inte jag känner till?

 9. Tack snälla du för ditt fina resereportage med fina bilder känns som vi varit med. Ha det så bra kram Inga-Lill

 10. Tack, så fint skildrat! Resereportage blir alltid mer levande när det finns barn med i bilden. Resorna med 🏃🕺😄.

  1. Du kan ju lyssna på pod-avsnittet där Folke är med när Clara och Erika lagar påskmat och bilda dig en uppfattning!

 11. Tack för fina inlägg från er resa! Verkar ju fantastiskt vackert och spännande! Fint att ni får göra det tillsammans som familj <3

 12. Så himla vackert! Har aldrig varit utomlands tidigare, tack för inspo inför kanske kommande resor någon gång i framtiden 😉

 13. Sâ fint berättad resa ; tror jag skall ta mig en titt pâ Rom med alla sköna konst och byggnader. Pâ den tiden fanns det ju inga konsthallar utan allt koncentreerades till utsmyckningen av kyrkorna, för att ge de fattiga, majoriteten bodde ju pâ landet tillsammans med sina grisar och kor inhysta bredvid köket, en aning och doft av paradiset pâ jorden. Rent skattemässigt betalade alla fattiga en tredejedel av sina inkomster till kyrkan, kanske som ett förköp eller avbetalning pâ att bli insläppta, som tillsammans med avlatsbreven, gav den katolska institutionen (kyrkan) enorma inkomster att spendera pâ de ungas utbildning till präster och skolorna, inte bara i Vatikanstaten utan lite varstans, där det behövdes. Pâ grund av alla hemska sjukdomar och farsoter som härjade l iandet, levde ju folket jämt med en fot i graven och blev sällan äldre än 30-40 âr gammal.
  När tâgstrejken är slut i Frankrike reser jag till Rom. Det är säkert ! 🙂 Tack rara Clara !

  1. Det har inte kostat något att komma in i vare sig Kyrkan eller evigheten. Avlatsbreven var en mycket begränsad bit i Kyrkans historia, både till tid och rum och missbruket ändå mer begränsat. Vanan att ge sin egendom till Kyrkan kommer redan från de första sidorna i
   Apostlagärningarna och Kyrkan är sina medlemmar, inklusive givarna och det som hör Kyrkan till hör till medlemmarna. Kyrkan är inte en institution, utan är sina medlemmar.

 14. Lotta Smeds är toppen! Jag känner henne inte personligen och har aldrig träffat henne, men när hon skriver är hon klok som en bok och hennes kommentarer under TV-sändningen av mässan med paven i Sverige var utmärkta. Hälsningar fran en katolik vars dator just idag inte gillar det svenska alfabetet.

 15. Rom; min favoritstad. Jag har varit där tre gånger och mitt bästa tips är att just åka dit några gånger. På så sätt behöver man inte trängas med alla turister och man betar av lite i taget. Gå ut tidigt på morgonen och njut av Roms stilla men ändå fartfyllda gator. Ställ dig i den minimala kön och njut av det du ser. Resten av dagen kan man då spendera som romarna själva, njuta på ett café, sitta i en park eller vara där turisterna inte är. Det är en så enorm atmosfär där och det är som att kliva in rakt i historien. Enormt och kändlofyllt. Kram Kristina