Poddar jag lyssnar på just nu

Här kommer en lista på de poddar jag prenumererar på.  Lägger regelbundet till och tar bort poddar – men dessa prenumererar jag på just nu. Inser när jag spaltar upp det så här att det är väldigt tungt på manssidan.  Jag har till exempel nyligen avföljt Skäringer&Mannheimer som jag egentligen tycker väldigt mycket om. Men jag kan bli lite less på alla poddare som bara håller med varandra. Håll emot för bövelen! Det gör det så mycket intressantare för mig som lyssnar och utmanar mig att få fler perspektiv på det ni pratar om.  Nå väl. Här har ni listan:

Det politiska spelet – Inrikespolitisk pod med underbara Henrik Torehammar som man först stör ihjäl sig på och sedan lär sig älska. Har följt podden sedan start men det märks att den fått nytt syre nu när det är valår!

Ekots Lördagsintervju –  Jag lyssnar inte på alla avsnitt utan väljer enstaka med personer eller frågor som känns intressanta

En Underbar Pod – För att jag såklart måste lyssna på min och Ericas pod och för att vi sällan håller med utan mest emot varandra.

Filip & Fredrik  –  Som jag avskydde innan jag plötsligt lärde mig älska dem. Lyssnade på säkert två hundra avsnitt i somras när jag målade punschverandan. Deras jargong är så rolig och knäpp och kärleksfull.

Godmorgon Världen  – Mitt substitut för DN Söndag som inte delas ut här på landsbygden. Älskar panelen och särskilt när Göran Greider gästar. Tror att deras vinjett kommer vara soundtracket till mina barns lyckliga barndomsminnen. Mamma och pappa som äter söndagsfrukost, kramas och dricker kaffe länge.

Konflikt – Här får jag spola vissa avsnitt sedan utmattningen – på grund av att jag blir illa berörd av många saker jag förut fann intressanta. Men en generellt intressant och spännande pod.

Kropp & Själ – Alltid bra program om olika frågor som rör kropp och själ . Favoritavsnitt är bland annat Är du en känsloätare? Knäck karismakoden och FOMO – rädslan för att missa det roliga.

Känsligt läge med Per Naroskin  – underfundigt, mysigt och tänkvärt.

Lära från lärda, en bok en författare – Ofta bra avsnitt från lugn och påläst intervjuare som pratar med en författare om dess nysläppta faktabok. Man lär sig många bra saker. Gillar särskilt avsnitten Hantera och vägleda barn, Självmedkänsla, Lycka & positiv psykologi.

Mark & Jonas podd – Säker är det fler än jag som undrat hur det omaka paret Jonas Gardell och Mark Levengood funkar ihop. Det får man reda på här och det är helt fantastiskt. Roligt, retsamt, snuskigt, fånigt. De driver elakt med varandra, hånar och imiterar. Och så skrattar de godmodigt och man känner kärleken genom hörlurarna.  Skrattade själv högt åt avsnittet “Ja, ja, ja men hur mår jag själv då?”

Medierna – Intressanta granskningar av mediers publiceringar den gångna veckan.

Nord & Francke – Sydsvenskans kulturpod. Två kvinnor som snarare håller mot än med varandra. Lugnt tempo, intressanta analyser och bara så jävla vettigt och värdigt.

Odla i P1  – Sånt jäkla mysprogram med alla trädgårdsljud. Perfekt att städa kylskåpet till eller när man ligger på kökssoffan och drömmer om en ny rabatt! Stort plus för när Maj-Lis svarar på läsarbrev. Hon är så bitchig och nedlåtande och dumförklarar folk, inte minst den manlige programledaren. Pure radioguld!

Pod Save America – Amerikansk politisk podd som diskuterar Donald Trump och allt annat man vill höra. Bra för oss som inte får nog av USA-podden och tycker att den borde släppas tre gånger i veckan minst.

Snedtänkt med Kalle Lind – Den nördigaste podd man kan tänka sig. Här får man sålla bland avsnitten och välja de ämnen som intresserar. Men de avsnitten njuter man desto mer av. Mina favoriter är Om Manusförfattare, Om Alfons Åberg och Om Ture Sventon.

Spanarna – Mitt fredagsmåste som gör mig lycklig i själen. Skulle vilja ha Ingvar Storm som min morbror. Bästa spanarna är Jessica Gedin, Göran Everdahl, Calle Norlin, Per Naroskin,  Helena von Zweigbergk och Johan Hakelius.  Men vad har hänt med Jonas Hallberg? Han har inte varit med på säkert ett år. Han är väl inte sjuk?

Söndagsintervjun –  Riktigt bra intervjuer av Martin Wicklin som inte tvekar att ställa obekväma frågor. Tycker dock INTE om intervjun med Nina Björk eftersom han envisades med att spela dum när han frågade ut henne.

USA-podden  – Tycker SÅ mycket om den här podden med massa power i form av kvinnliga programledaren Sara Stenholm Pihl och ständiga gästen och utrikeschefen på Ekots Ginna Lindberg. Blev så starstrucked och stolt när jag förstod att hon läser min blogg och att hon kom förbi och sa hej när jag hade lanseringsfest i Stockholm.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

40 kommentarer på “Poddar jag lyssnar på just nu”

 1. Håller med om USA-podden och kvinnopower!! Ginna Lindberg har dessutom världens bästa radioröst.

 2. Sjukt otippat att du föredrar Filip och Fredrik framför Mannheimer och Skäringer! Själv har jag bara lyckats med ett antal avsnitt av en enda podd, jag har inte fått till någon rutin eller stund under dagen då jag brukar lyssna på något.

  1. Haha, det tycker jag själv också. Kan tipsa om att lyssna när du diskar, städar eller stryker tvätt =)

   1. Hej Clara tack för massa tips att lyssna till. Men en fråga hur gör du när du städar och lyssnar har du mobilen i någon slags ficka och handsfreelurar i öronen????? eller har du något annat bra tips……………….tacksam för svar
    Lyssnar för övrigt på din och Ericas pod när jag gör mina artrosövningar. Då har jag datorn på. Tycker för övrigt att er pod blivit mycket bättre

 3. Kanske, kanske har Jonas Hallberg pensionerat sig, han är ju ändå 74 år, vilket är smått ofattbart.

 4. Om du gillar när det blir lite obekvämt så rekommenderar jag fördomspodden. Vissa avsnitt är plågsamma men de flesta är sjukt roliga. Börja från början!

  1. Åh jag brukade lyssna på den podden men har tagit en paus nu. Tycker inte han haft så roliga gäster sista tiden. Men håller med dig om att det vanligtvis är en sjukt rolig podd!

 5. Stil i P1 kan också rekommenderas. Handlar lite om mode, men mest om samtida fenomen belysta ur olika perspektiv. Gillar mycket! Tack för alla fina tips! Sugen på att ta upp Spanarna igen, vet inte varför jag haft en så lång paus.

  1. Ja, jag älskar Susanne Ljung! Har tidigare prenumererat men så har det varit lite för många avsnitt på raden om sånt som inte intresserar mig. Men efter din kommentar får jag nog ta upp lyssnandet igen =)

 6. Tack för tipsen! Filip o Fredrik klarar jag dock inte av men kan ju inte gilla allt. Trevlig solig helg alla följare!😎

 7. Jag brukade lyssna på Pod Save America men blev trött på presentatörerna (förutom Dan). Jag tycker de är så självgoda och överlägsna i sin analys. Dessutom störde det mig att varje gång någon säger ”that’s a good question” verkar de egentligen säga ”det är fråga jag förväntade mig och som jag har förberett ett bra svar på”. Lite som du säger om de andra poddarna är det trevligt när det inte är för mycket av en ekokammare och alla inte håller med varandra förbehållslöst.

 8. Har du lyssnat på Nordegren & Epstein i P1? Har nyligen upptäckt dom och gillar deras, hur ska jag uttrycka det, stabbigt sätt att prata och ha all fakta på exakt allt. Ibland är Nordegren gubbig, men oftast väldigt rolig. Särskilt när han halvskriker frågor till folk på besök. Epsteins släpiga röst blir man kär i.

 9. Vad många bra tips! Älskar USA-podden, mycket tack vare programledarna. Haha ibland har jag inte velat lyssna klart när de är på semester eller liknande. 🙂

 10. Åh, tack för poddtips! En nyfiken fråga, har du lyssnat något på Alex&Sigges podd? Jag tänkte eftersom du i något avsnitt nämnde att du inte gillade Alex’ persona. Jag har själv fått en väldigt annorlunda bild av honom via podden och hans böcker, än vad jag hade tidigare. Jag tycker ofta de kommer med resonemang, tankar och idéer som känns lite annorlunda och nya, vilket är inspirerande 🙂

 11. Jag kan tipsa om Mellanradernapodden med Peppe Öhman och Karin Jihde. Så bra, roligt, smart och intressant med samtal om böcker och feminism och mycket mer.

 12. Min lista ser nästan likadan ut fastän jag har snöat in ännu mer på amerikansk politik.
  Trumpcast rekommenderas, sen finns de stora kabelkanalernas tv-program även som pod om man vill ha nästintill realtidsfokus.
  Ha en fin helg!

 13. Om du önskar lyssna på något som går emot podd-praxis att ”hålla med” är det givna tipset såklart Navid Modiris nystartade ”Hur kan vi”. Från djupet av mitt hjärta – lyssna!
  Liksom förstås ”Björn och Navid”. Det blir liksom inte bättre. Livet och dess komplexitet i en ask. Djup respekt för dessa två själars sätt att samtala och möta. Minst sagt fjärran från det mesta av poddvärldens brus…

  Med värme,
  Sandra

 14. Själv klarar jag inte av det här formatet. Testade o klarade inte många minuter. Är heller ingen radiolyssnare o ljudböcker funkar inte för mig. Det är det skrivna ordet som gäller för mig 🙂 Så håller mig till bloggar o böcker!

 15. Starstruck! Skippa “ed” på slutet säger språkpolisen.
  Förlåt att jag märker ord.
  Älskar annars både bloggen generellt sett och inlägget in particular.

  1. Nja, tycker Claras starstrucked var bättre. Vi lånar engelska ord i massor och lägger på svenska ändelsen. Att jag sedan är motståndare till ordet starstruck är en annan sak

   1. Clara får använda precis vad hon vill, men ordet är “starstruck” och inget annat. Verbet i infinitiv är “strike”, och “struck” är här participform. Visst ändrar vi låneord, men -ed är ingen svensk ändelse utan en engelsk, och därför blir det här dubbelt particip. Verbet har samma ursprung som sv. stryka”, så det skulle alltså vara som om vi kombinerade verbets oregelbundna böjning (strukit) med en påhittad regelbunden sådan (?strykade?) och av detta bilade “strukade” eller något liknande.

 16. Tack!! Så himla många bra tips!!
  Rekommenderar podden “mellan schylla och charybdis” med Stina Oscarsson och Lars Anders Johansson,hon står till vänster, han till höger (redaktionschef på timbro) som tillsammans resonerar om kultur och politik. Mycket intressanta samtal! Just eftersom de inte håller med varandra men lyckas hålla samtalen konstruktiva och inte tjafsiga.

  PS, såklart, tack också för att ni gör en så bra pod!

 17. Jag måste slå ett slag för Björn och navid. En så härlig podd där man får höra Björn Lindeblad och navid snacka om livets alla ämnen!

 18. Jag inser här att jag är sååå gammal för jag lyssnar inte på roddar, jag lyssnar på radio, P1 närmare bestämt och där hör jag ju på Kropp och själ, Konflikt, Känsligt läge, Spanarna (MEST SPANARNA) och alla andra bra grejer de sänder vilket ju är nästan allt! Utom det med Annika Lantz…jag bara klarar inte allt flams…..och sen kan jag irritera mig på Lundströms boklåda.

  1. Flera av de “poddar” Clara tipsar om är ju ursprungligen program som går på P1. Vi tycks ha samma smak du och jag. Klarar inte Lantz, Lundström boklåda och heller inte Stil. Susanne Ljungs konstiga betoning och ” förskolelärarröst” gör att jag stänger av, trots att innehållet ibland är intressant.

 19. Håller med om Skäringer och Mannhemier, går i perioder där.
  Och ÄLSKAR Mark och Jonas podd! Påminner lite om mitt och min sambos jargong, gnabb med mycket kärlek 😀
  Förstå inte riktigt hur man orkar med Fredrik och Filip, men kanske också lär mig någon dag 😉
  Älskar att lyssna på poddar! Lyssnar när jag kör bil, går promenader, städar, tvättar osv. Så bra med nya tips! 🙂

 20. Jag lyssnar på historia i P3. En fantastiskt duktig gymnasielärare, Cecilia Duringer, samt en dramatiker, Pablo Leiva Wenger, som läser upp scener från historien. Programmen handlar om personer som skapade vår historia.

  Kvällspasset med Christer och Morgan är Morgan är också kul radioprogram.

 21. jag lyssnar på typ alla poddar i världen men vet ingen där dem håller med varandra så lite som Kulturens ABC, så himla bra! för den som vill skratta är Why won’t you date me? ett säkert kort. den fantastiska komikern Nicole Byer bjuder helt enkelt in folk hon legat med samt vänner och frågar varför dem inte vill dejta henne, skrattar så jag gråter varje gång!