Lådcykeln

Nu måste jag visa förra årets bästa köp – nämligen vår eldrivna lådcykel. En Christianiabike med plats för två barn och massor av matkassar – eller fyra barn och två matkassar.

Vi bor ju på landet och har en bit (inte jättelångt men ändå) till både förskola, skola, affär och tågstation. Och framförallt är det väldigt backigt på vägen hem till oss eftersom vårt hus ligger högt.

Fram till i höstas hade vi två bilar. En ny bil som var den vi använde och en gammal skruttbil som mest stod parkerad men användes när nybilen var borta. Men vi bestämde oss för att sälja bort gammbilen för att istället skaffa en lådcykel att skjutsa och hämta barnen i från skolan.

Det var ett väldigt bra beslut. Nu försöker vi hoja varje dag under den snöfria säsongen. Elektriciteten hjälper till i backarna och gör cyklingen uthärdlig. Och eftersom det ryms fyra barn kan man lätt skjutsa hem ungarnas vänner också. Det tog några gånger att lära sig styra en trehjulig cykel (i början tror man den ska välta) men det lär man sig snart.

Att elcykel skulle vara något för latmaskar är en myt. Det är ju ingen moped  – man måste trampa själv hela tiden. Men man får hjälp och det blir lagom jobbigt.  Vår cykel har dessutom ett kapell så man kan skydda barnen mot regn och blåst om det är dåligt väder. På det sättet slipper man bylsa på dem regnkläder när man åker på morgonen. En tjock filt i cykeln räcker bra.

Att det blev en Christianiabike hade att göra med att min syster har en likadan och är så himla nöjd. Det är ingalunda den billigaste elcykeln men vi har redan tjänat in pengarna som det hade kostat oss med bensin, reparation, besiktning och nya däck till skruttbilen. Givetvis är det en enorm miljövinst men också en vinst för hälsan. Dessutom är barnen så glada när de åker lådcykel. Den där stunden det tar för oss att komma hem ger dem möjlighet att sitta och filosofera en stund eller surra med varandra.

Sen stör det ju inte direkt att vi har en sådan här vacker skolväg.

Tyvärr hann vi köpa cykeln innan man kunde ansöka om en elfordonspremie. Men det gör inte så mycket för vi hade ju köpt den ändå. Men för dig som vill fasa ut bilanvändandet, ta cykeln oftare och kunna göra ärenden, handla mat och skjutsa hem barnen från förskolan. Till dig skulle jag definitivt rekommendera att köpa en lådcykel på el!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Lådcykeln”

 1. Ja! Jag köpte en elcykel förra året, det är mitt livs bästa köp. Jag körde bil till jobbet ca en mil bort tidigare men tar nu cykel varje dag. I vintras bytte jag till dubbdäck och var bara tvungen att skippa cykeln en handfull gånger pga snöstorm. Jag köpte min från biltema och den har fungerat suveränt. Kostade endast runt 8000 kr och det har jag redan tjänat in.

 2. Jag har också köpt en elcykel! UNDERBART! Har mer än halverat restiden till jobbet och är dessutom piggare efter halvtimmen på sadeln än den dryga timmen på bussen! Heja elcykeln!

 3. Vi har exakt samma cykel (minus motor😊) på Nya Zeeland! Vi sålde vår andra bil och det va bästa beslutet nånsin, vi älskar vår “carbike” som mina killar kallar den. Här kör alla bil vart de än ska, så vi är verkligen vårt samhälles “hippies”🌸hahaha. Förhoppningsvis får våra grabbar med sej en annan syn på transport medel även om infrastrukturen är något annorlunda härborta🚴‍♀️vi planerar att uppgradera snart till motor , eftersom vi ska flytta ut på landsbygden vi me’

 4. Vi ska skaffa oss en sån här! Vi bor i förort och har ingen bil. Det funkar att åka kommunalt och vanlig cykel, men är lite jobbigt när en ska handla. Lillen sitter annars i sitsen på cykeln och 7-åringen cyklar själv. Alla andra här har bil och tycker att vi är jättekonstiga som inte har det. Men jag tycker det är så skönt att slippa. Avskyr att sitta i bilkö eller leta parkering. Blir så mycket billigare också, en får motion naturligt och så tror jag det är bra för barnen att lära sig att ta sig fram utan bil 🙂

 5. Kul att den blivit en succé! Ni bor sannerligen vackert till! Beklagar höns- och tuppförlusten :´(

 6. Vilken fin cykel! 😀 Min stora transportdröm är också en lådcykel med el. Vi bor väldigt backigt, och det vore underbart att slippa släpa matkassar ock unna köra barn i den. Finns en pappa här i området som har en Cargo bike, och det ser så härligt ut när han och barnen susar förbi här uttanför. (Undrar om han tycker jag är underlig som stirrar varje gång och ler…). Ha en fin cykeldag!

 7. Man kan söka i efterhand vad gäller elfordonspremien. Vi köpte vår ellastcykel i höstas och kunde söka nu i efterhand!

 8. Vi har precis köpt en, som vi förhoppningsvis hinner montera ihop i helgen. Längtar så efter att kunna cykla med två barn. Friheten att slippa bussen och bilen för det mesta!

 9. Elvarianten är nästan ett måste. 2-4 barn och matkassar kan ju bli uppåt 100 kg framtill i lådan och att trampa upp det i uppförsbacke är inte kul…. Är man ute och cyklar i träningssyfte är det helt okej och önskvärt att bli genomsvettig, men ska man t ex till jobbet efter lämning är det jättetrist att komma fram drypande av svett varje morgon.
  Och som du skriver, man måste ju fortfarande trampa….

 10. Jag vill slå ett slag för cykelvagn! Jag drar min cykelvagn (med 2 barn i) med elcykel så det går ganska fort. Min man lämnar på förskolan och ställer vagnen där. Jag hämtar med vagnen eftersom den är så lätt att koppla på och av på olika cyklar. När jag cyklar och handlar får barnen sitta kvar i cykelvagnen, som jag tar med in i affären. Då når de ingenting 🙂

  Ibland har jag min sjuåring på pakethållaren också så att jag drar tre barn. Älskar när gubbar frågar om det inte är väldigt tungt för att de inte ser att det är en elcykel.

  Elcykel + cykelvagn är en jättebra kombination! Det är säkert lådcykel också, men glöm inte cykelvagnen alla ni som funderar på vad ni ska köpa!

  1. Jag måste bara hålla med, våran cykelvagn har rullat många mil både som cykelvagn, löpvagn, efter skidor mm. Vi har en lite dyrare variant och den är värd varenda krona, och så skönt att slippa bilen, man får med det mesta ändå. Ett stort plus att man kan koppla vagnen efter våra olika cyklar, vi är också olika som hämtar/lämnar på dagis.

 11. så härligt och roligt och häftigt och allt! själv vet ja inte om jag hade vågat cykla till fsk pga av väldigt tung trafik (eh va ja skrev först fabrik kanske blev det vitt blankt därefter med en stund…who knows) och kurvig backig väg . är så nojig. alla lastbilar kör absolut i minst 90 på 70 vägen tom genom vår 50 by … eller hur ser det ut på er väg? och hur långt är det ungefär?
  tack för fina inlägg

 12. Har funtat på att köpa mig en elcykel, men inte riktigt bestämt mig hur vidare den skulle komma till använding eller inte. Men det verkar ändå som att du använder din en hel del? Har det underlättat för dig i vardagen?

 13. Lekker! Ønsker meg en slik selv. Er alene med tvillinger på 2 år, og selv om jeg gjerne skulle hatt en bil av og til, er det så dyrt i Norge. Dyrt å kjøpe bil, dyr bensin, høye avgifter. Og veldig miljøfiendtlig! El-sykkel som er stø (har 3 hjul) og plass til barn og bagasje – er også veldig dyrt, dessverre. Med regntrekk, barneseler og lykter snakker vi kroner 47 000 – 49 000. Hvor mye koster den flotte sykkelen i Sverige?

 14. Jag är sugen på att byta ut en av våra bilar mot en lådcykel. Hur är det att köra med dem när det blåser mycket? Kommer i så fall cykla med mina barn längs en väg där det alltid blåser och kommer det kraftiga vindar, tänker jag att det kanske blir svårcyklat med regnskyddet på? Hur är tipprisken med en sån här cykel, ni som har cyklat i alla väder?