Lyckligare av att äta som Tony Soprano

Vad har jag, Erica och Tony Soprano gemensamt? En hel del, tycker Erica. Jag är tveksam men gillar hans slarviga frukostvanor. Tony må vara en kallblodig mördare, knarkhandlare och en otrogen skitstövel. Men rätt inställning till mat på morgonen har han. Som fullvuxen äter man när man vill. Om man vill. En rejäl dos sprutgrädde rakt ner i halsen bara – klart!

Sen jag skrotade försöken med att äta duktig frukost varje dag och istället började ta en kaffe med bulle på morgonen då och då har jag blivit mycket gladare.

Fler tveksamma kostråd, synen på homofrågor, kristendom och en hel del annat hinner jag och Erica svara på i säsongens näst sista poddavsnitt!

Musik: Himlen över Hedlunda av Olov Antonsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “Lyckligare av att äta som Tony Soprano”

 1. Alltså vilket härligt inlägg! Själv känner jag ofta att jag behöver typ smörgåsar och fil/gröt på morgonen för att hänga med lite i huvudet. Men bullar, godis och sprutgrädde kommer ofta ner senare under dagen! Åh vad härligt det är att vara vuxen haha 😉 Besök gärna min blogg där jag skriver om psykisk ohälsa för ett öppnare samhälle. Kramar till dig! <3

 2. Åh, så klok du är Clara! Ibland känns det lite som att hela samhället har nån slags kollektiv kroppsnoja. Jag har gått från överviktig till smal efter en tids sjukdom och annat jobbigt och precis alla jag möter ska påpeka det. Vissa vill bara gratulera, andra vill ha bantningstips. Själv vill jag bara vara ifred och landa i min nya kropp. Vill inte gå ner mer. Vill inte överföra några kroppsnojor till mina barn. Bara vila och äta. Så slår det mig plötsligt efter ännu ett besök hos tandläkaren där jag som vanligt har ont i munnen. Jag behöver inte lida och peta i mig keso till lunch. En stor fet mjukglass i solen med extra topping är balsam för trötta själar ibland. Tack för inspirationen Clara!

   1. Gäsp, ja gäsp på dig. Hur fan ska någon sanna dina ord? Farmor åt vitt bröd med getost och sylt till frukost, sedan söta bakverk varenda dag. Men hon levde ta mig fan till 96 och var en krutkärring av rang. Hade hon sannat dina ord? Tyvärr inte. Gå du och ät ditt och håll tyst om vad andra äter för det berör inte dig.

 3. Ja ja Clara, ät du dina bullar. Kroppen kommer “tacka dig” (inte) en vacker dag.
  Dåliga kostvanor kommer alltid ikapp.

  1. Hmm, den kommentaren rymmer ordentligt med kroppsnoja. En bulle någon gång då och då till frukost kan knappast kallas för dåliga kostvanor (bullarna lär dessutom vara bakade på enbart KRAV-godkända ingredienser och ätes i en luftmiljö som är enormt mycket mer hälsosam än stadsluft).

 4. Alltså tack för det här budskapet, som jag behövde höra det!

  Jag är själv en sån som går i perioder med frukost, lyckas jag få in en “rutin” med hälsosam frukost dagligen så kanske den håller 1-2 månader (max). Därimellan (vilket är typ alltid) så har jag en förmåga att ge mig själv dåligt samvete för att jag inte ätit frukost eller en bra frukost.

  Nu tänker jag också börja med kaffe och bulle till frukost om jag känner för det, och känner jag inte för frukost tänker jag skippa den med gott samvete. Som vuxen och 27-åring får man göra det haha!

  Återigen tack! Kram ♡

 5. Tycker du hade väldigt kloka resonemang kring abort Clara!

  MVH inte kristen men tycker också att man måste kunna hålla två tankar i huvudet samtidigt

  (“ur kristet perspektiv” verkar vara svårt att svara på utan att, som du säger, vara teolog och dessutom finns det nog många olika ‘kristna’ perspektiv)

 6. Lyssna på Food Fharmacy’s podd. Frukosten är inte dagens viktigaste mål och kolesterol behöver du inte heller ta så stor hänsyn till. Kanonbra😊Lyssna och lär.

 7. haha skrattar gott åt det här med gemensam ekonomi. Jag och min man har inte det. Och många av mina vänner tycker att det är jättekonstigt att vi aldrig haft gemensam ekonomi. Samtidigt så känner ju jag att det funkar toppen för oss.
  Vi bägge arbetar och hjälper varandra om det behövs en krisig månad eller så.
  Men annars så har vi våra egna pengar, betalar våra egna räkningar och betalar våra egna bilar. Vill jag göra ett dyrare inköp, utan att ha maken med mig, ja då gör jag det. Det är också mycket lättare att köpa presenter när man köper för egna pengar, inte från “våra”. Tror dock vårt upplägg funkar om bägge arbetar och tjänar någotsånär lika.

 8. Det känns lite som om podden inte varit prioriterad för er sista tiden. Det känns inte som om ni lagt ner lika mycket tid på varje avsnitt och allt det där runt omkring, som gjort En underbar pod så unik. Mer prat, rakt upp och ner nu det sista. Visserligen intressant ändå, men jag hoppas på att ni kommer hitta tillbaka till inspirationen (men ni kanske inte upplever att den gått förlorad!) till hösten igen! Sen är det ju okej – och helt nödvändigt efter en utbrändhet – att sålla och prioritera, självklart! Tycker bara så himla mycket om era koncept! ❤️

  1. Åh vad glad jag är att du säger det Emelie! Att du uppskattar vår lite annorlunda nisch på podden och saknar den nu när det blivit många fråga/svar-avsnitt av lite mer traditionell poddcastkaraktär. Jag lovar dig att vi är tillbaka redan nästa vecka med ett riktigt arketypisk Underbar Pod ute i miljö med pyssel och prat. Tack för att du lyssnar.

 9. I många länder i centrala och södra Europa äter man alltid en liten frukost med något sött och en kopp kaffe (i Franrike där jag bor är standardfrukost croissant eller pain au chocolat med kaffe och apelsinjuice, barnen får varm choklad…) och sen käkar man en stor lagad lunch och middag. Det funkar inte för mig som vaknar vrålhungrig men för de som har svårt att äta på morgonen är det väl kanon att få i sig en bulle. Inget problem att äta bullar, speciellt inte hembakt sådan, så länge man inte äter bara bullar hela dagen (vilket ju inte är fallet här). Heja dig Clara! (Inte bara din frukost, utan rent generellt, du är fantastisk!)

 10. Hej!
  Kan inte ni göra ett poddavsnitt med era bästa lifehacks? Det bästa vore såklart om massa personers tips kom med, det kanske går att efterlysa i blogg tex och sedan sammanställa i ett avsnitt? Så peppigt det där med att barn kan ha mer ansvar hemma samt göra fiskpinnar i korvbröd och att skala av etiketterna på schampoflaskor som du tipsat om Erica. Kanske har ni mer sådana tips?
  Det mest användbara lifehack jag hört om (i en annan podd) var att pedagoger på en förskola hade myntat ”städlåten” så när den slogs på började barnen städande utan tjat och om allt hann städas undan under låten blev det en till låt som alla fick dansa till. Skönt att göra om något trist till positivt tänkte jag och testade hemma och: DET FUNKAR! Hurra! Så bra tips! Vill lära mig av andras misstag och genvägar för att underlätta min utmattade hjärna och göra vardagen lite enklare och skojigare!

  1. Hej Sarah,
   kul att du gillade fiskpinnar i korvbröd 🙂
   Får ofta höra att lyssnare testat just det och att det funkar, roligast är när jag får bilder av föräldrar som visar hur barnen kör själva.

   Lifehacks som gör livet skojigare – vi tar med oss det till hösten!
   Nästa vecka kommer säsongens sista avsnitt innan sommaruppehållet och där kommer ett riktigt livstrick om hur man bäst utnyttjar en semesterdag genom att typ göra ingenting.

 11. Jag kritiserade någon gång eran podd för att vara lite tramsig och flamsig och att jag gillade Claras texter i bloggen bättre att de var mer genomarbetade. Men nu när det bara är ett avsnitt kvar på podden den här terminen så känner jag att jag kommer att sakna er väldigt mycket. Så kanske har podden förändrats eller så har jag förändrats eller både och. För det blir väl en termin till ???? Hoppas jag.
  Sen vill jag tacka för boken Hjälp jag är utmattad. Den gav så mycket. Ägg meditationen var ju underbar visserligen ännu inte testad men det låter matnyttig rent mentalt sett. Och andra tips i boken och sen att läsa att läsa om eran resa har varit intressant. Fram för mer av Erica och Clara…………………….

 12. Vem är det som säger att “abort är som att gå till tandläkaren” och att det inte påverkar eller är en stor grej? Jag har aldrig förr hört talas om ståndpunkterna. I vilket sammanhang eller grupper har du hört det, Clara? Plötsligt känner jag mig väldigt lyckligt lottad som levt i en värld där jag aldrig hört de ståndpunkterna eller argumenten 🙂