Umeå är en fantastisk sommarstad. Vackert belägen vid Umeåälven med massor av härliga restauranger, cafeer och fina museum. Jag är väldigt stolt över min hemstad där feminism, jämställdhet, aktivism och kultur har en sådan central och självklar plats. När Region Västerbotten Turism bad mig göra en guide  till stan kändes det inte som ett svårt uppdrag.

Här kommer  mina pärlor och massa tips för dig som har vägarna förbi i sommar. 

Shopping

I Umeå finns alla stora kedjor representerar, med ett rikligt utbud av både mode och inredning. Men de lämnar vi därhän och istället kommer några lite mer okända pärlor som jag tycker mycket om.

Linné och Grankvist Storgatan 46. I Väven i Umeå är ett hål i väggen där världens gulligaste lilla blomsterbutik finns. Fina krukor, roliga blommor och trevlig service.

Frukthörnan, Kungsgatan 47 Umeå. En choklad och lakritsbutik med anor. Här hittar du unika produkter, utmärkt service, och härlig atmosfär.

Sandbergs pappershandel, Kungsgatan 59. En gammeldags papperhandel där allt man kan tänka sig i pappersväg finns i den pyttelilla butiken. Här införskaffar jag mina pennor, skrivblock och brevpapper.

Atelje & Retro Blomsterhandel, Sveagatan 7 Umeå. Systerbutiken till Linnè och Grankvist. Här är prick alla krukor som säljs vintage och de är fenor på att fixa vackra buketter.

Eljest Skolgatan 57 Umeå . En underbar butik där jag älskar att strosa runt och kolla på fina grejer. Det mesta som säljs har någon slags norrlandsanknytning och är miljösnällt producerat. De har också en webbshop där delar av sortimentet finns.

Sisters in Law Sveagatan 7 Umeå. Ligger vägg i vägg med där Atelje & Retro Blomsterhandel. Här kanman kan få unika klänningar uppsydda och bästa klänningshjälpen inför kalas och fest.

Meretes Kungsgatan 51. Meretes är en personlig liten butik med ekologiskt utbud både av ätligt, hudvård och skönhetsprodukter. Kunnig, vänlig personal. Vill ha allt här! 

Granit, Kungsgatan 54. Äntligen har kedjan etablerat sig i stan och trots att det är just en kedja känns deras butik personlig och mysig.

DUÅ, Storgatan 46, är en delikatessbutk med otrolig service, härlig energi och den bästa maten som går att få tag på. Gå dit och botanisera och se till att ha gott om tid!

Sagolika Ting Götgatan 1, Umeå. Den bästa leksaksbutiken i stan är Sagolika Ting. Här får man så fin hjälp när man ska köpa leksaker och alla produkter är noggrant utvalda. Butiken är fint skyltad. En riktig pärla!

Ingrids underkläder, Kungsgatan 51. Hit går jag när jag ska köpa nya underkläder. Alltid trevlig och kunnig personal.

 

Loppis & antikt

Det finns många loppisar i Umeåområdet. Tyvärr har utbudet av riktiga vintage blivit sämre sista åren – så jag går främst på antikaffärer när jag handlar. Men ännu finns det fynd att göra. Här är mina favoritloppisar både inom umeåområdet och några mil däromkring ifall du kan tänka dig att göra en utflykt

Myrorna Gräddvägen 2, 906 02 Umeå. Stor välsorterad Myrorna med bra porslinsavdelning och en hel del retrokläder

Kupan, Rådhusesplanaden 10. Litet och noga utvalt med en högre prislapp.

Kupan Mariedal, Björnvägen 7. Billigare och större sortiment. Inte så mycket riktig vintage utan mer i loppisstuket. Stor, bra bokavdelning och mycket köksgeråd.

Rebuy, Björnvägen 11. En klassisk båsloppis och min absoluta favoritloppis i Umeå. Gyttrigt och mycket att titta på. Besök ofta för det finns alltid nya saker

PMULärlingsgatan 9. Här är det billigt värre och kön ringlar hundra meter lång vid öppningen på helgerna. 

Pryl 1900 Kungsgatan 92. En antikaffär med litet utvalt sortiment. Mycket fina saker från 50 och 60-talet. Allting i gott skick.

Rödå Antik, Rödåsel. Välsorterat inspirerande butik med stort utbud. Prislappen något högre men alltid fint skick på sakerna. Här har jag gjort många inköp under åren.

Bjurfors Antik, Hälsingborg 7 Vindeln. Härligt blandat sortiment av loppis och antika grejer. Alltid bra och rimliga priser. Här är jag stamkund.

Vindelnådalens Antik och Auktionshall, Hjuken 104 Vindeln. Här är det bara öppet på sommaren men man kan fynda både loppis och antika grejer.

Vännäs Tur & Retur Örngatan 1, Vännäs. En riktigt billig loppis som tyvärr tappat lite i kvalitet sedan de bytte till de nya lokalerna. Men fyndchans finns fortfarande.

Vännäsby Returmarknad Företagsvägen 3,Vännäsby. Här har jag köpt och skänkt enormt mycket genom åren. Sedan de flyttade till mindre lokaler har tyvärr utbudet försämrat något. Men fortfarande en favorit hos mig.

 

Äta & Fika

Umeå har ett himla bra restaurangutbud så här behöver man inte gå hungrig. Här är några av mina favoritställen

NK, Kungsgatan 57. Ett anrikt cafe från 1927 med charmig inredning, fantastiska bakverk och gott kaffe. Här sitter jag ofta och jobbar eller tar en fika med en vän. Stort plus för god glass!

Kulturbageriet, Storgatan 46. Här trängs studenter med folk som vill se och synas. Gott fikabröd, fantastiska pizzor kvällstid och det bästa stället att gå och ta en frukost över ett möte.

Två Fiskare, Storgatan 46. En utmärkt fiskaffär och restaurang med fräscha rätter både att ta med och äta där.

Gotthards Krog, Storgatan 46 är stans mysigaste restaurang. Magisk överdådig inredning och god mat.

Köksbaren, Rådhusesplanaden 17B, Hit går jag när jag ska ha ett viktigt lunchmöte. Gott som tusan och bra service

Le Garage, Umedalsallén 15. Resturangen må ligga lite off men har maten att väga upp det med.

Sagami Storgatan 43, ligger precis bredvid mitt kontor och hit går jag alltid och köper lunchmat. God sushi men framförallt älskar jag deras prisvärda sushisallad

Bokcafé Pilgatan,  Pilgatan 14. Ett litet mysigt café med massa bra böcker och utställningar och alltid intressanta gäster som föreläser eller utfrågas. Många av Sveriges största författare har varit här.

 

Boende

Av förklarliga skäl har jag nästan aldrig bott på  hotell när jag varit i Umeå. Men de ställen jag på rak arm kan rekommendera och vet är bra är

Stora Hotellet. Storgatan 46 Här sov vi på vår bröllopsnatt. Men det var innan det renoverades om till stans coolaste hotell!

Elite Hotell Mimer Kungsgatan 75, är inhyst i en gammal pampig gymnasieskola. Trevlig service, god mat och fräscha rum är omdömen jag har hört.

U&Me Storgatan 46, är nybyggt med fantastisk utsikt över älven och en fräsch frukostbuffe nere i Kulturbageriet.

 

Se & Göra

Umeå har ju varit kulturhuvudstad i Europa och här finns mycket att se och göra för den som är kulturellt intresserad. Blanda annat hålls massor av  evenemang och festivaler på Norrlandsoperan och Kulturhuset väven. Här kommer mina bästa museum och utflyktsmål.

Västerbottens Museum, Helena Elisabeths väg 3, Här har jag hängt sedan jag var liten. Nu älskar mina barn att åka dit. Flera barnvänliga utställningar om Umeås historia, Sune Jonssons fotografi och inte minst vårt samiska arv. Där finns  också en härlig aktivitetsverkstad för barnen och en byggnadsvårdsavdelning i källaren.

Bildmuseet, Östra Strandgatan 30. Museet ligger situerat nere vid älven och här visas mycket modern konst i vackra nya lokaler.

Kvinnohistoriskt Museum, Storgatan 46a.  Relativt nyöppnat museum. Här gillar mina barn att gå omkring i den mystiska mörka  skogen och se på filmerna av människor iklädda djurmasker. Många spännande samtal har kommit till efter dessa museeiebesök.

Gammliaoområdet, Helena Elisabeths väg, är vårt eget lilla Skansen. Med Västerbottensmuseumet på området och massor av vackra gamla byggnader.

Hit kan du ta med en fikakorg och klappa djuren om somrarna. Här hålls också marknader, midsommarfiranden och kurser i blanda annat byggnadsvård.

Umeådalens Skulpturpark, Aktrisgränd 34. Där kan man vandra runt och upptäcka skulpturerna insmugna mellan bostäderna och skolorna.

Norrbyskär. Några mil från Umeå kan man stiga på färjan till ön Norrbyskär – detta idealsamhälle byggt under tidigt 1900-tal. Här kan ni läsa mer om när jag besökte ön förra sommaren.

Ja, det här var bara några av alla pärlor som finns i och omkring Umeå. Ni Umeåbor som läser min blogg och har fler tips för gärna dela med er i kommentarsfältet. På det sättet sammanställer vi en riktigt bra guide till alla turister som kommer hit i sommar!