• Annonssamarbete Region Västerbotten Turism •

En guide till Umeå

Umeå är en fantastisk sommarstad. Vackert belägen vid Umeåälven med massor av härliga restauranger, cafeer och fina museum. Jag är väldigt stolt över min hemstad där feminism, jämställdhet, aktivism och kultur har en sådan central och självklar plats. När Region Västerbotten Turism bad mig göra en guide  till stan kändes det inte som ett svårt uppdrag.

Här kommer  mina pärlor och massa tips för dig som har vägarna förbi i sommar. 

Shopping

I Umeå finns alla stora kedjor representerar, med ett rikligt utbud av både mode och inredning. Men de lämnar vi därhän och istället kommer några lite mer okända pärlor som jag tycker mycket om.

Linné och Grankvist Storgatan 46. I Väven i Umeå är ett hål i väggen där världens gulligaste lilla blomsterbutik finns. Fina krukor, roliga blommor och trevlig service.

Frukthörnan, Kungsgatan 47 Umeå. En choklad och lakritsbutik med anor. Här hittar du unika produkter, utmärkt service, och härlig atmosfär.

Sandbergs pappershandel, Kungsgatan 59. En gammeldags papperhandel där allt man kan tänka sig i pappersväg finns i den pyttelilla butiken. Här införskaffar jag mina pennor, skrivblock och brevpapper.

Atelje & Retro Blomsterhandel, Sveagatan 7 Umeå. Systerbutiken till Linnè och Grankvist. Här är prick alla krukor som säljs vintage och de är fenor på att fixa vackra buketter.

Eljest Skolgatan 57 Umeå . En underbar butik där jag älskar att strosa runt och kolla på fina grejer. Det mesta som säljs har någon slags norrlandsanknytning och är miljösnällt producerat. De har också en webbshop där delar av sortimentet finns.

Sisters in Law Sveagatan 7 Umeå. Ligger vägg i vägg med där Atelje & Retro Blomsterhandel. Här kanman kan få unika klänningar uppsydda och bästa klänningshjälpen inför kalas och fest.

Meretes Kungsgatan 51. Meretes är en personlig liten butik med ekologiskt utbud både av ätligt, hudvård och skönhetsprodukter. Kunnig, vänlig personal. Vill ha allt här! 

Granit, Kungsgatan 54. Äntligen har kedjan etablerat sig i stan och trots att det är just en kedja känns deras butik personlig och mysig.

DUÅ, Storgatan 46, är en delikatessbutk med otrolig service, härlig energi och den bästa maten som går att få tag på. Gå dit och botanisera och se till att ha gott om tid!

Sagolika Ting Götgatan 1, Umeå. Den bästa leksaksbutiken i stan är Sagolika Ting. Här får man så fin hjälp när man ska köpa leksaker och alla produkter är noggrant utvalda. Butiken är fint skyltad. En riktig pärla!

Ingrids underkläder, Kungsgatan 51. Hit går jag när jag ska köpa nya underkläder. Alltid trevlig och kunnig personal.

 

Loppis & antikt

Det finns många loppisar i Umeåområdet. Tyvärr har utbudet av riktiga vintage blivit sämre sista åren – så jag går främst på antikaffärer när jag handlar. Men ännu finns det fynd att göra. Här är mina favoritloppisar både inom umeåområdet och några mil däromkring ifall du kan tänka dig att göra en utflykt

Myrorna Gräddvägen 2, 906 02 Umeå. Stor välsorterad Myrorna med bra porslinsavdelning och en hel del retrokläder

Kupan, Rådhusesplanaden 10. Litet och noga utvalt med en högre prislapp.

Kupan Mariedal, Björnvägen 7. Billigare och större sortiment. Inte så mycket riktig vintage utan mer i loppisstuket. Stor, bra bokavdelning och mycket köksgeråd.

Rebuy, Björnvägen 11. En klassisk båsloppis och min absoluta favoritloppis i Umeå. Gyttrigt och mycket att titta på. Besök ofta för det finns alltid nya saker

PMULärlingsgatan 9. Här är det billigt värre och kön ringlar hundra meter lång vid öppningen på helgerna. 

Pryl 1900 Kungsgatan 92. En antikaffär med litet utvalt sortiment. Mycket fina saker från 50 och 60-talet. Allting i gott skick.

Rödå Antik, Rödåsel. Välsorterat inspirerande butik med stort utbud. Prislappen något högre men alltid fint skick på sakerna. Här har jag gjort många inköp under åren.

Bjurfors Antik, Hälsingborg 7 Vindeln. Härligt blandat sortiment av loppis och antika grejer. Alltid bra och rimliga priser. Här är jag stamkund.

Vindelnådalens Antik och Auktionshall, Hjuken 104 Vindeln. Här är det bara öppet på sommaren men man kan fynda både loppis och antika grejer.

Vännäs Tur & Retur Örngatan 1, Vännäs. En riktigt billig loppis som tyvärr tappat lite i kvalitet sedan de bytte till de nya lokalerna. Men fyndchans finns fortfarande.

Vännäsby Returmarknad Företagsvägen 3,Vännäsby. Här har jag köpt och skänkt enormt mycket genom åren. Sedan de flyttade till mindre lokaler har tyvärr utbudet försämrat något. Men fortfarande en favorit hos mig.

 

Äta & Fika

Umeå har ett himla bra restaurangutbud så här behöver man inte gå hungrig. Här är några av mina favoritställen

NK, Kungsgatan 57. Ett anrikt cafe från 1927 med charmig inredning, fantastiska bakverk och gott kaffe. Här sitter jag ofta och jobbar eller tar en fika med en vän. Stort plus för god glass!

Kulturbageriet, Storgatan 46. Här trängs studenter med folk som vill se och synas. Gott fikabröd, fantastiska pizzor kvällstid och det bästa stället att gå och ta en frukost över ett möte.

Två Fiskare, Storgatan 46. En utmärkt fiskaffär och restaurang med fräscha rätter både att ta med och äta där.

Gotthards Krog, Storgatan 46 är stans mysigaste restaurang. Magisk överdådig inredning och god mat.

Köksbaren, Rådhusesplanaden 17B, Hit går jag när jag ska ha ett viktigt lunchmöte. Gott som tusan och bra service

Le Garage, Umedalsallén 15. Resturangen må ligga lite off men har maten att väga upp det med.

Sagami Storgatan 43, ligger precis bredvid mitt kontor och hit går jag alltid och köper lunchmat. God sushi men framförallt älskar jag deras prisvärda sushisallad

Bokcafé Pilgatan,  Pilgatan 14. Ett litet mysigt café med massa bra böcker och utställningar och alltid intressanta gäster som föreläser eller utfrågas. Många av Sveriges största författare har varit här.

 

Boende

Av förklarliga skäl har jag nästan aldrig bott på  hotell när jag varit i Umeå. Men de ställen jag på rak arm kan rekommendera och vet är bra är

Stora Hotellet. Storgatan 46 Här sov vi på vår bröllopsnatt. Men det var innan det renoverades om till stans coolaste hotell!

Elite Hotell Mimer Kungsgatan 75, är inhyst i en gammal pampig gymnasieskola. Trevlig service, god mat och fräscha rum är omdömen jag har hört.

U&Me Storgatan 46, är nybyggt med fantastisk utsikt över älven och en fräsch frukostbuffe nere i Kulturbageriet.

 

Se & Göra

Umeå har ju varit kulturhuvudstad i Europa och här finns mycket att se och göra för den som är kulturellt intresserad. Blanda annat hålls massor av  evenemang och festivaler på Norrlandsoperan och Kulturhuset väven. Här kommer mina bästa museum och utflyktsmål.

Västerbottens Museum, Helena Elisabeths väg 3, Här har jag hängt sedan jag var liten. Nu älskar mina barn att åka dit. Flera barnvänliga utställningar om Umeås historia, Sune Jonssons fotografi och inte minst vårt samiska arv. Där finns  också en härlig aktivitetsverkstad för barnen och en byggnadsvårdsavdelning i källaren.

Bildmuseet, Östra Strandgatan 30. Museet ligger situerat nere vid älven och här visas mycket modern konst i vackra nya lokaler.

Kvinnohistoriskt Museum, Storgatan 46a.  Relativt nyöppnat museum. Här gillar mina barn att gå omkring i den mystiska mörka  skogen och se på filmerna av människor iklädda djurmasker. Många spännande samtal har kommit till efter dessa museeiebesök.

Gammliaoområdet, Helena Elisabeths väg, är vårt eget lilla Skansen. Med Västerbottensmuseumet på området och massor av vackra gamla byggnader.

Hit kan du ta med en fikakorg och klappa djuren om somrarna. Här hålls också marknader, midsommarfiranden och kurser i blanda annat byggnadsvård.

Umeådalens Skulpturpark, Aktrisgränd 34. Där kan man vandra runt och upptäcka skulpturerna insmugna mellan bostäderna och skolorna.

Norrbyskär. Några mil från Umeå kan man stiga på färjan till ön Norrbyskär – detta idealsamhälle byggt under tidigt 1900-tal. Här kan ni läsa mer om när jag besökte ön förra sommaren.

Ja, det här var bara några av alla pärlor som finns i och omkring Umeå. Ni Umeåbor som läser min blogg och har fler tips för gärna dela med er i kommentarsfältet. På det sättet sammanställer vi en riktigt bra guide till alla turister som kommer hit i sommar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

42 kommentarer på “En guide till Umeå”

 1. Härligt att läsa så fina tips om sin egen hemstad! Bra att bli påmind om sådant som finns där man bor 🙂

  Tänkte bara lägga till en sak om Västerbottens museum eller Gammlia att det finns ett jättebra fik inne på museet som är väl värd ett besök. Om jag minns rätt har de korgar och filtar att låna ut om man vill ta ut sin mat.

  Kom på att jag även vill lyfta fram en sak om Kupan på Mariedal. De har en hel del vintagegrejer som de lyfter fram i en speciell del av affären (ett ”rum” bakom kassan) så om man ju vill ha sånt är det en bra idé att kolla där! Har gjort fina fynd på både julbonad och duk där.

 2. Hej! Jag vill faktiskt till Umeå på semester, men hur hundvänlig är staden? Får hundar följa med på saker och caféer? 😊

  1. Tyvärr inte:( Alla restauranger får ju bestämma själva nu för tiden, men de flesta säger nej.

 3. Nu var det några år sedan jag bodde i Umeå och hoppas att följande fortfarande finns: till barnfamiljer med liten budget måste man ju tipsa om Nydalasjön och den mysiga kyrkstugan/cafeet där man både kan bada, fika billigt och hyra kanot eller roddbåt. Någonstans i Ersboda finns både ett stor, spännande lekpark och ett utegym väl värt sommarbesök. Parkour och skateparken i stan (jättebra att ta med släktens ortoped och några plåster om man ska dit. Har skrubbat sönder knäna och vrickat anklar. Barnen har dock inte fått en skråma) och kulturmagasinet där de har massa kulturaktiviteter för barn, tillgång till ett stort förråd av rekvisita att leka/spela teater med och billig vegansk mat en gång i veckan.
  Åh Umeå! Eastern Teahouse som har västerbottens godaste dumplings/wonton. Universitetsbiblioteket för kunskapstörstande: de mest intressanta böckerna ur vitt skilda ämnesområden visas upp och helt plötsligt har man näsan i en bok man var tvungen att googla ett ord ur titeln på bara för att förstå vad den handlar om. Har man tur hittar man någon spännande föreläsning att slinka in på. .

 4. Bra tips, vill bara nämna att Vännäs Tur och retur numera ligger på Östra Järnvägsgatan 5 sedan de bytte adress.

 5. Vilket roligt inlägg! Har bott här i 5 år nu, men ändå missat en del. Min mamma kommer på besök i helgen, så dessa tips var precis vad jag behövde! Tack! 😀

 6. Arboretum norr blev en av mina fsvoritplatser i Umeå! Även hamptjärnstugan vintertid, då den finns både skrana (madrass-backe) och våfflor där. Samt längdspår. Dock krävs bil till båda.

 7. Åh så härligt inlägg. Har bott i Umeå, men flyttade därifrån för 23 år sedan. Vilken nostalgi… Skulle tipsa om en ljuvlig promenad runt Nydalasjön, men såg att någon annan hann före att tipsa om det. 😀

 8. Kul med tips även för en infödd Umebo! Vill tipsa om Älvtåets gröna, en ekologisk restaurang som ligger i förlängningen av strandpromenaden, nedanför grubbe, med fantastiska omgivningar: ängar, hästhagar och den vackra Umeälven ett stenkast bort.

 9. Jag får lov att boka in en ny resa! Hann inte med ens hälften när jag och mina kompisar firade vårt 50-åriga liv tillsammans med en resa över havet till Umeå. En så jättefin stad! Jag blev helt överförtjust!!

 10. Åh, vilka härliga butiker och annat ni verkar ha i stan. Tack för tipsen men om/när jag kommer till Umeå hoppas jag att man kan få inmundiga gott fika i härliga lidströmnybergs-lokalen.😊

 11. Kafé Station har också gott fika och man får låna korg o filt så kan man sätta sig i den uppfräschade och väldigt fina Rådhusparken.
  Energicentrum i Klabböle en bit utanför stan får också komma med som tips.
  Umeå lagun på Nydala, bad i olika pooler, även för de minsta.

 12. En natt på STFs vandrarhem på Stora Fjäderägg utanför Holmön är mitt tips om man vill uppleva skärgård, skåda fåglar och åka segelbåt (ingår i övernattningen, man får åka ut till ön i en så kallad slup). Vill man ta ett bad och ligga på sandstrand nära stan rekommenderas badstranden inne i viken på Bölesholmarna. Perfekt för barnfamiljen. Men medtag eget fika, för där finns ingen kiosk.

 13. Stort tack till dig Clara och till alla som tipsar här, en sån här guide är ju suverän!!

 14. Åh, jag flyttade ifrån Umeå i mars efter 6 års studier och kom tillbaka hit på semester för någon timme sedan. Det fram emot att återupptäcka staden! Mina favoriter är Returbutiken på Strömpilen (har sjukt mycket möbler galet billigt och en riktigt bra bokavdelning), Bettnesand (fin strand med klippor några mil från Umeå) och parkhäng vid älven bredvid Väven!

 15. Tack för all inspiration! Och inte minst, tack för en otroligt intressant blogg!! (Som jag inte har hittat förrän nu! :O) Den lär bli en storfavorit och en “ledstjärna” för mig hädanefter. 🙂 Du sticker ut med dina klipska texter och repliker. Och så retro-stilen på det. GILLAR!!

  Och norrland… de e bra ‘he! ;D

  // C

  http://fondofhome.blogg.se – nyinvigd inrednings-/renoveringsblogg

 16. Vill också tipsa om fiket på Västerbottens museum! All västerbottnisk lunchmat – palt, västerbottenspaj, renklämma – och retrobakverken… Och även Trápphie, det samiska kaféet på Gammliaområdet, med gakkhu, samisk presentshop och frysdisk med renblod och kaffeost. 🙂

 17. BÖR TILLÄGGAS ATT: denna sommar, och kanske de kommande, så har Gammlia EJ några djur eller öppna gamla hus runt i kring muséet. Endast den gamla lilla skolan är väl öppen. Pga. renoveringar av misskötta gamla hus. Därav inga djur. Båtmuséet, där stora båten Egil är inbyggd(som drog timmer i Umeåälven) är även den stängd!

 18. Fem tips:
  1. Cykla längsmed älven förbi Älvtåets gröna och medeltida Backens kyrka till Arboretum norr och titta på konstverken, fika på hällarna och besöka Klabböle energicentrum.
  2. Röbäcks historiestig: http://umealvdal.se/besoksomraden/roback/ Och när man ändå är i Röbäck, besöka Glödheta glasblåseri.
  3. Nybro konditori på Tegsborg. Retrokänsla! http://finashembageri.se/vara-konditorier/nybro-konditori/
  4. Tehörnan. Familjeföretag som numera har sin butik i Utopia. Så fint utbud och många egna blandningar (Norrskenste, Västerbottenste etc…).
  5. Åka bil till Nordmaling (ca en halvtimme söderut på E4:an) och besöka Levar hotell där Linné bott över, fika på Näslunds, gå på loppis, se Olofsfors bruk, den vackra kyrkan, alla små gulliga gränder med gamla butiker och skyltar och åka ut till havet och äta på kaféet vid hamnen i Järnäsklubb. Finns jättefin sandstrand vid Fårskäret också.

 19. Vill tipsa om Backens kyrkogård o kyrka. En så välskött kyrkogård och jättefin kyrka. De har öppet under hela sommaren. Med Våffelkafé o rundvandring.

  Riktigt fint ställe, högt beläget ovan älven. Området Backen är Umeås första stadskärna. Men det va då det. Men fint att besöka för dig som gillar fina hus o lugna områden med massor av grönska.

 20. Åbrånets gårdsbutik och restaurang i Hörnsjö är en personlig favorit. Fantastiskt fikabröd, god mat. Allt i mycket hög utsträckning lokalproducerat och från deras egen gård. Underbart värdskap.

  Kafe Anno i Olofsfors bruk. Fantastiskt surdegsbröd, brukar ha stort utbud av rawfood, veganrätter också. Säljer presenter, leksaker och sånt som känns omsorgsfullt utvalt. Mycket är närodlat/ekologiskt. Om man besöker kaféet så tycker jag man kan passa på att strosa omkring i området också. Gammalt bruksområde i vackra omgivningar.

  Bondens Egen Marknad i Vänortsparken (precis utanför vackra hotell Mimer) är utmärkt tillfälle att köpa med sig lokalproducerade grönsaker, honung och annat gott. Fast det är bara på lördagar i aug/sep. Har man lång resväg hem så kan man ju kanske inte handla av allt men jag har köpt med mig sylt, honung, rotsaker, kål och surdegsbröd därifrån.

  Vår familj älskar Västerbotten och försöker åka dit 1-2 ggr/år.

 21. Roligt! Har inte varit i Umeå på några år, men Gammlia är absolut en favorit 🙂 även på vintern med längdskidspåren!
  Holmön besökte vi också en sommar och hyrde cyklar. Det var jättetrevligt, det är härligt med öar tycker jag. Stora Fjäderägg har jag aldrig varit på, men är mycket sugen nästa gång jag kommer till Västerbotten 🙂
  Sen finns det en del fina stränder… men nu är det så längesen jag var där så har dålig koll, men Norrmjöle och Sörmjöle och “vad de nu heter” är väl trevliga?! 😉 (nån annan kanske har fler strand- och badtips?)

 22. Så mycket intressant och fint! Den där affischen av en dam med tigerhuvud som hänger på väggen i Sisters in Law skulle jag gärna vilja ha. Var hittar man den, säljer de sådana?

 23. För den fotbollsintresserade: liten utställning om Gunnar Nordahl på Statskontoret i Hörnefors, hans hemort. 🙂

  Sen väntar man fortfarande på ett permanent litet museum om Umeåsonen Stig Lindberg med allt hans porslin representerat….

 24. blir så nostalgisk av ditt inlägg, det väcker något särskilt i mig. Vissa platser blir ju en epok i livet som kapslas in. bodde i Umeå mellan 18-24 och under den tiden fick jag mina barn och en utbildning. så det är väldigt speciella år (det är väl iofs alltid 18-24…). och väldigt förknippade med att kånka på någon unge, var man än var. en väldigt fin stad som jag bär på en särskild plats!

  ps rekommenderar Kafé Station för fika och även enklare mat. supergott fika, bra med utrymme, perfekt plats att jobba på. skrivit massa krönikor där!

 25. Funderar på en trip till Umeå tillsammans med min vän som sitter i rullstol. Vi gillar båda loppis. Har ni några bra tips där det är bra tillgänglighet? Inte bara loppis utan annat också?

  1. Jag hade med mig min mamma i rullstol runt om i Umeå förra sommaren. Returbutiken på Strömpilen fungerar bra med rullstol (det finns hiss och är brett mellan gångarna). Hela Avion (gallerian) är också välanpassad.
   Rebuy, PMU och kupan är svårare med rullstol men det går!

 26. Gamla salteriet i Obbola, inte att förglömma. Fiskar allt själva och gör fantastisk mat, billigt och familjevänligt. Riktigt fint läge också. Big like!

 27. Jag måste berätta om ett utflyktsmål där jag bor Järnäsklubb med matstället kafé Lotsen och övernattning i vandrarhemmet Lotsen vid havet. Värt ett besök!

 28. Vilka bra tips Clara! Så kul att lyfta fram allt fint vi har i Umeå. Jag vill tipsa om restaurang Rost för den som vill äta riktigt god vegetarisk mat. Och om man har barn är det fint att hänga en fm eller em kring kärleksviken runt Nydala. Där finns både badstrand och en upplevelsstig i skogen. Nära finns även en jättebra lekpark.

 29. Tipsa gärna om Handelsgården i Sagagallerian! Vi är ett kollektiv som består av enbart kvinnliga hantverkare och konsthantverkare från orten. Handelsgården har funnits i trettio år i lite olika skepnader men grundtanken är samma: att ge småskaliga lokala hantverkare en möjlighet att nå ut till en kundkrets. Vi har inga anställda utan det är vi själva som står bakom disken. Ett bra sätt att få träffa folk och bli inspirerad, och bra för kunderna att kunna handla direkt av hantverkarna utan mellanhänder. Och sortimentet är stort! Du hittar allt från keramik, smide och smycken till marmelad, choklad och barnkläder.

 30. Åh, jag älskar Elite Hotel Mimer! Magisk frukost, service i toppclass och en restaurang perfekt för sociala kvällar med vänner.

 31. Jag kan oxå rekommendera Hotell Pilen på Pilgatan, ett urmysigt litet boende med fräscha rum, god frukost och rätt billigt!

 32. Lite konstigt kanske, men jag kände för lite nostalgi över ställen som inte längre finns:
  H:ströms gamla bokaffär, innan de flyttade till Teg. Så härlig att gå runt i och bläddra.
  Sagabiografen, och Royal!
  Backlunds antik (trots ersättaren :)) Så roligt att gå runt i de vackra rummen och nästan snava över allt fint.
  Gamla permanenta utställningen på Västerbottensmuseet, med torpet och kåtan och den gamla affären och skolhuset etc….det var så spännande att komma dit som barn. Och den där stationen där man fick dämma upp en bäck för att vattna åkern.
  English bookshop, min gamla engelsklärares bokaffär på Berghem.

  Ja, det var lite ställen som turister INTE kan besöka.

 33. Jag hittade ingen information om vindelnådalens antik och auktion. Har du någon koll på öppettider? 🙂