Midnattssol

Om du någon gång får chansen tycker jag att du ska åka norrut. Norrskenet på vintern och midnattssolen på sommaren. Har man inte upplevt det har man inte upplevt Sverige. Så här ser det ut hos mormor kring midnatt.

Vackraste stunden på dagen är natten. Allt är stilla, ljust, tyst. Så när som på lite fågelsång och myggsurr.

Mormors lilla hus precis bredvid sjön

Den söta, skruttiga bastun

Sjön som ligger helt stilla. Förutom en och annan fiskstjärt som slår. Och så de två svanpar som brukar bo här.

Landsvägen som är öde och blommorna som växer så snabbt att man nästan kan se dem med blotta ögat.

Allt tack vare ljuset som aldrig försvinner.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “Midnattssol”

 1. Ååh, så ljuvligt! Upplevde midnattssolen för ganska många år sedan och skulle gärna göra det igen. Drömmer om att se och uppleva mer av norra Sverige framöver, och framförallt – att få se norrsken! Det verkar magiskt.

  Jättefint inlägg för övrigt, och vilka stämningsfulla bilder! Ha det gott!

 2. Hrm, man kan väl inte säga att man inte upplevt Sverige om man inte sett norrsken eller midnattssol, eftersom det är typiska fenomen för den norra delen av Sverige men inte för resten av landet?

  1. Jo det kan man! Tycker att det är rätt bedrövligt att så få sörlänningar varit norr om Stockholm medan alla norrlänningar varit söderut. Gå miste om halva sitt land? Nej det får man baske mig råda bot på.

   1. Jag säger inte att man inte ska åka och se det, men att påstå att man inte har sett Sverige förrän man har sett det tycker jag var ett underligt påstående.

 3. Det är säkert helt fantastiskt men uppleva Sverige kan man göra även utan norrsken och midnattsol.

  1. Ja ungefär 2/3 av Sverige kan du uppleva men du har verkligen missat något om du undviker den norra delen.

 4. Alltså åh så mysigt det ser ut att vara! Tack och lov så bor jag lite mer på landet, eller ingen storstad i alla fall. Och funderar inte på att flytta härifrån :’) Hoppas du får en superfin vecka! kram

 5. Clara! Du har verkligen härlig feeling i dina inlägg just nu – troligt inspirerande, och som man blir sugen på myggsurr i midnattsljuset. Jag har en fråga – om du skulle vilja ge lite tips på härlig och rättfram picknickfika. Jag fyller år i dagarna och tänkte bjuda stora och små vänner på picknick för att fira, vad skulle du baka?

 6. Du har helt rätt, Clara. Det magiska med midnattssolsljus… det går liksom inte att förklara utan det måste upplevas. Detsamma med norrskenet.
  Dina bilder ger en bra känsla för hur det är. Tycker att den sista bilden är särskilt talande/ kännande…

 7. Ååh det är så där jävla fint så man blir tårögd!!! Min dröm är att få åka på Jokkmokk marknad någon gång men även få uppleva midnattsolen.

 8. Älskar Norrbotten och midnattssolens land norr om polcirkeln! Född och uppvuxen där och numer utflyttad, men njuter till max varje gång vi åker hem. Sommar som vinter och framförallt på vårvintern!

 9. Hade verkligen tänkt uppleva midnattssolen i sommar, men juni bara försvann och nu är jag bokad söderut istället. Lägger över det på nästa sommars önskelista 🙂

  Vilken underbar plats din mormor bor på. Känner precis den där känslan av ljuset och stillheten här hemma (det är så tyst utanför stan <3 ), bara någon storlom eller enstaka vak som hörs.

 10. Skönt att höra en positiv norrlänning. Själv hatar jag solen som fuckar upp min nattsömn hela juni och juli. (negariv? – ja! 😉) det är tjocka mörka filtar för alla fönster och upp i sovrummet med barnen en timme innan läggdags för att få de små att förstå att natten är kommen. Norrskenet gillar jag mer! Men jag håller med om att sörlänningar borde ta sig norr om polcirkeln. Jag tror att Euskefeurat sagt det bäst: ”Det är långt härifrån till Bryssel, men ändå mycket längre ifrån Bryssel och hit.”

 11. Välkommen ovan polcirkeln för att se midnattssolen !

  Ta med myggmedel och rullgardin. 😀