• Annonssamarbete Region Västerbotten Turism •

En örtvandring i Västerbotten

Det finns så mycket fint att se och uppleva i Västerbotten på sommaren. Midnattssolen är spektakulär för den som aldrig sett den – för att inte tala om de brusande älvarna och ändlösa skogarna. När Region Västerbotten Turism bad mig göra ett resereportage om trakterna som jag älskar tackade jag självklart ja!  Jag tog med mig min bästa kompis Elina och hennes yngsta dotter Iris på en tvådagarstripp genom västerbotten. Vi började på Granö Beckasin, inte så många mil ifrån den by där jag bor.

Här finns trädhotell, camping, en mysig restaurang och massa fint att uppleva. Vi bokade in oss på en guidad örtvandring i skogen och den började med en båttur över älven.

Vi gled iland vid en bäck som porlade ut i älven.

Folke var peppad!

Liksom barnen som var övertygade om att det var ett vattenfall vi stött på.

Sedan begav vi oss av på skogsvandring. Vi fick lära oss om både Älgört och Videbark som funkar som salicylsyra som dämpar smärt och värk.

Dagens mest spännande var den skogskoja där barn förr i tiden lämnades på sommaren. Föräldrarna rodde över kreaturen och sedan barnen till ön och där fick de bo och sköta om djuren och ta emot matleveranser då och då. Ett kort tag trodde barnen att de kanske skulle bli lämnade där själva. Ja men ni ser ju deras skräckslagna miner när guiden Anne-Chaterine berättade för dem.

När vi lärt oss allt om ätbara mossor och växter,  lekt skogslekar och promenerat oss trötta gjorde vi upp eld med tändstål. Kaffepannan sattes på kokning.

Och Bertil täljde grillpinnar till pinnbrödet.

Västerbottenssmör, hemmagjord marmelad och annat gott fika dukades fram.

Sedan fick vi vänta på den perfekta glöden innan vi kunde sätta igång att grilla.

Lingonsaft och kåsor är en bra kombination.

Vi fikade och pratade och fikade lite till.

Sedan var det dags att återvända till vår trädkoja.

Förfärligt fin utsikt.

Och ganska spännande för det blåste så att trädkojan svajade i vinden. Det här var utsikten från barnens säng.

Vi svidande om och gick ner till restaurangen. Elina åt rödbetssallad

och sedan röding.

Jag åt reninnanlår som var helt fantastisk!  Väldigt stolt över att Marstorps Mat levererar grönsaker till den här restaurangen där fokus ligger på lokala råvaror, ekologiskt utbud och riktigt god mat utan krångel.

Och tro’t eller ej men vi fick äta vår trerätters i lugn och ro för barnen kunde vara ute på lekplatsen själv och härja sedan de ätit sig mätta på pannkaka.

När ungarna somnat i trädkojan tog vi fram chipsen och chokladen och satt uppe och pratade halva natten.

Så här såg utsikten ut vid 01.11. Sjukt mysigt. Älskar västerbotten!

I Västerbotten finns flera fina naturupplevelser att ta del av både som vuxen och tillsammans med barn. Här kommer fler tips på vad man kan se och uppleva till fots. (Ännu fler tips och länkar finns på Visit Västerbotten)

 • Mårdseleforsens naturreservat.  Här finns dramatiska forsar, stenbassänger att bada i,  urskog och rester av en gammal flottningsepok. Holmarna som finns ute i forsen är förbundna med hängbroar. Här finns också den fina restaurangen Wild River som serverar lokalproducerad mat.
 • Hemavan/Tärnaby. Åk gondolen upp och njut av storslagen utsikt. Vandra nerför en slingrande grusväg ca 400 m från Gondolens toppstation till Restaurang Björk som serverar förstklassig mat och fika. Eller besök Ruttjebäcken med vackra formationer i den mjuka skifferbergarten och kristallklart vatten. Man kan välja kortare eller längre vandring längs stigar och sedan titta på klipporna och alternativt ta ett dopp i en jättegryta som formats av vattnet.
 • Vindelälven rinner genom en av Europas sista vildmarker och en av Sveriges nationalälvar. Vindelälven är klassad som ett av världens bästa vatten för forsränning. Här kan man testa så väl forsränning som andra vildmarksäventyr.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

18 kommentarer på “En örtvandring i Västerbotten”

 1. Måste bara säga att förutom ett fantastiskt inlägg (och blogg) så älskar jag att du skriver om att ni plockar fram godsakerna när barnen lagt sig! Gör detsamma, även om det börjar bli svårt när barnen envisas med att bli större och ska vara uppe längre 😬

 2. Men herregud så fint! Supermysig när man åker båt och måste ducka för grenarna :’) Hoppas du får en lika fin dag idag! Besök gärna min blogg där jag skriver om bland annat psykisk ohälsa, från botten till toppen, och livet i övrigt. Kram <3

 3. Älskar att följa ditt och din familjs liv, få ta del av hur era sommardagar ser ut samt få tips och ideer med dina blommor och din trädgård😍

 4. Åh det är så man längtar efter att få vara barn igen. Gå på upptäcktsfärd och tycka att allt är spännande, de var så länge sedan. Tack för att du fick mig att förnimma den där känslan av att vara helt uppslukad av någonting.

 5. Vad supermysigt det ser ut! Jag skrattade högt åt barnens livrädda ansiktsuttryck, så gulliga och inne i lyssnandet, tur att dom lever nu och inte då🙂

 6. Tror inte det bara var Folke som var peppad i båten. Mamman såg rätt peppad ut hon också! ☺️ Underbar bild på de skräckslagna barnen ihop med guiden! 😉

 7. Heja så fint! Vill dock komma med en pekpinne oss västerbottningar emellan. Det finns ju ingen midnattssol i Västerbotten, eftersom vi är söder om polcirkeln. Det vet nog du också även om midnattssol är ett poetiskt ord. Men det blir felaktigt och vilseledande i ett inlägg som ska inspirera till turism i vårt vackra län!

 8. Jag tycker det är så intressant! I det här inlägget är verkligen din yngste son sjuuukt lik dig medan Bertil mer ser ut som din man! Är det så generellt? Vilka drag av dig ser du i respektive barn, och vilka drag ser du i dem av andra i din familj? Vore kul med ett kort inlägg om familjedrag/likheter och olikheter!

 9. Älsk på detta: bilderna, naturen, trädkojan, nattljuset och reklam för fina ställen utanför de största turiststråken.
  Hälsningar från ett semesterhus på ett berg i Kroatien

 10. Hakar på kommentaren om midnattssol.Själv uppvuxen och bosatt i södra Västerbotten trodde jag att det inte var så himla stor skillnad mellan midnattssol och ordentligt ljusa sommarnätter, som jag upplevt. Detta tills jag var drygt 40 år och åkte upp till Gällivare några dagar en sommar. Där skiner solen hela natten! Mellan 30 maj och 12 juli. Och det var heltvsagolikt, märkte jag när jag var där.
  Dom ljusa nätterna vi har här i umetrakten är inte illa heller.
  Och Granö Beckasin är toppen såå läckert att bo i trädhusen!

 11. Men midnattssol finns inte i Västerbotten utan endast norr om polcirkeln! Att det är ljust på nätterna är något helt annat och går inte att jämföra med hur det är i Kiruna eller tornedalen.

  1. Jotack det vet jag. Har spenderat varje sommar hos min mormor som bor norr om polcirkeln så jag vet vad riktigt midnattssol är