Lyssna, läsa, se

Här kommer några bra saker jag lyssnat, sett på och läst i sommar och som jag varmt kan rekommendera er

En av mina favoritpoddar är Lära från Lärda – och avsnitt 80 var ovanligt bra. Där blir psykologen Bengt Grandelius intervjuad utifrån sin bok “Att sätta gränser – ett villkor för växande”. Avsnittet sammanfattar typ hela min barnsyn. Blev så glad av att höra en manlig äldre psykolog prata så kärleksfullt och klokt om barn och deras uppfostran och behov av gränser. Men också vad dessa gränser egentligen är. Istället för dogmatiskt och hårt var det varmt och klokt.  Ska klicka hem boken och rekommenderar alla att lyssna på podden.

Någon jag haft väldigt svårt för har varit psykiatern och författaren David Eberhard – just för att jag uppfattat honom som väldigt kategorisk och hård i frågor som rör barnuppfostran. Men i sitt sommar pratar han ödmjukt och intressant om hans många kraschade äktenskap, om rädslan för att något ska hända hans barn och om att våga släppa taget.

Malin Wollins krönika om Mr Cool sammanfattar allt jag tänkt i frågan om Mr Cools vara eller icke vara.

Och så vill jag verkligen rekommendera Hanna Gustafssons text En vädjan till alla feminister: sluta delta i drev. Hon lyckas formulera någonting som länge gnagt i mig. Jag känner mig mindre och mindre hemma i instagramfeminismen. I det uppskruvade tonläget, det rasande drevandet. Den antiintellektuella hållningen. Det måste finnas bättre sätt att driva feminism än att dreva.

Katarina Wennstam har jag älskat i många år och hennes sommarprat är som ett nedkok av allt klokt och vettigt hon sagt genom åren. Perfekt att låta farsan, eller morfar eller brorsan med lite omoderna värderingar lyssna på. Feministiskt och viktigt om mäns väld mot kvinnor.

Åsa Wikforss är professor i teoretisk filosofi och hennes Sommar i P1 var så härligt för att man fick lära sig massa nytt. Hon berättar om syftet med falska nyheter (att tjäna pengar, driva en viss politisk agenda eller att skapa splittring i samhället) och att falska nyheter sprids sex gånger snabbare än sanna. Hon förklarar också varför vi är så benägna att tro på fejkade nyheter och sprida dem vidare. Jag lärde mig massor och fick en ny idol i Åsa!

I sommar har jag bland annat läst Nick Hornbys Funny Girl som jag slukade i en enda tugga. Så kvick, rolig, underhållande och härlig. Perfekt sommarbok. Låna på biblioteket vettja!

Jag har plöjt hela första säsongen av Vi på Saltkråkan på Öppet Arkiv. Så vackert filmad, med bleka pasteller och motljus. Och all snygg sextiotalssinredning och tidstypiska detaljer som de trekantiga filpaketen. I sommar vill jag allra helst se ut som Malin – både kläder och frisyr. Vill du också känna sommarlovspeppen – se Saltkråkan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Lyssna, läsa, se”

 1. Har du läst Jesper Juuls böcker om samspel mellan barn och vuxna? Tror du skulle tycka om dem utifrån det du skrivit i ämnet. / Annica

 2. Tack!! Detta var precis vad jag behövde just nu! Och Hanna Gustafsson är ju uppenbarligen ett geni <3

 3. Tack för tipsen, Clara!

  Om du, som jag. missat serien ”Brideshead revisited” från 1981 (utspelar sig dock främst under 1920-talet i England) måste du bara kolla upp den!! Såååå vacker (och sorglig)! Hjärtar svämmar över av beundran inför historien och skådespelarinsatserna. Men så anses den tydligen vara en av världens genom tidernas bästa serie också;).

  Tänkte på dig när jag såg den, att du skulle uppskatta den.

  Kram☀️

 4. Slog på Lära från Lärda och blev helt fast. Så mycket nyttigt och klokt att ta in som förälder.

 5. Började se Saltkråkan med min brorsdotter, nu struntar jag i de och ser på Saltkråkan själv. Man behöver inte ett barn som alibi!

 6. Saltkråkan är helmysig men också intressant att se med dagens feministiska blick. Det är liksom Malin som fixar allt hemma (mat osv.) inte en chans att hennes far Melker skulle göra det…

 7. Åh, alla borde lyssna på Fatima Bremmers och Beatrice Fihns sommarprat. Fascinerade om äventyrarkvinnor och inspirerande om att förändra världen genom aktivism!

 8. Håller med om att Saltkråkan måste vara bland de bästa som gjorts i barnprogramväg. Min absoluta favorit bland Astrid Lindgren. Har sett avsnitten flera gånger även som vuxen och håller nu på att indoktrinera min treårig son i Tjorven och Pelles värld och till min stora glädje uppskattar han det lika mycket som jag!

 9. Tack för bra tips! Skönt att läsa texter som sätter ord på hur jag upplever samhällsdebatten och vad som jag inte tycker om i den (dreven). Gärna mer sånt på bloggen (refererar till ditt “vad vill ni läsa”).

  Ha en fin dag!

  Ps. Åker upp till Västerbotten på semestern med din guide i högsta hugg.

 10. Tack för tipset om Bengt Grandelius! Blev peppad på både min föräldraroll och min lärarroll. Viktigt att förankra sig i teori då och då. Ha en fortsatt trevlig sommar!