Att göra något nytt

Bertil har på sjuåringars vis varit besatt av att det ska hända nya saker under sommaren. Han har velat uppleva något nytt varje dag – som han aldrig gjort förut. Träffa människor han inte träffat, lära sig nya saker och utmana rädslor. Det har lett till att han vågat simma under vattenytan, hoppat från bryggor, fått handla själv på affären och bjudit hem kompisar han aldrig lekt med förut. Varje gång har det varit stor lycka när han testat. Just för att han testat nytt.  Det har inspirerat mig till att också testa nya saker. Aktivt söka upp det. Både sånt som skrämmer mig och sånt som helt enkelt bryter gamla vanor. Som vuxen är det ju så lätt att känna sig blasé inför allting. Som att man redan vet hur saker ska vara på förhand och ingenting längre kan överraska en. Här är några saker jag gjort för första gången i mitt liv i sommar.

 • Lagat en trasig toalett. Hos mormor funkade inte spolningen och med hjälp av internet och diverse tankearbete förstod jag hur jag skulle montera om delar i toaletten för att få den att spola! Ringde inte ens pappa eller Jakob för att få hjälp.
 • Hittat tre nya fantastiska badställen i vår omgivning – som jag inte hade en aning om fanns förut. Plötsligt växte min kärlek till den här bygden ännu lite mer.
 • Lärt mig montera uttag och lysknappar. Efter ommålningen i sovrummet har stickkontakterna hängt lösa och likaså lysknapparna. Själva elen var såklart kopplad men dosorna var inte monterade på väggarna. För att Jakob inte hunnit – och jag saknat självförtroende efter att halvhjärtat ha försökt men misslyckats. Men en dag tog jag bara tag i det, använde hjärnan, arbetade långsamt och metodiskt. Och fick det klart. Stolt!
 • Jag har tältat för första gången. Alltså jag har ju sovit i tält massor av gånger men typ mest på kompisars baksidor.  Men i sommar campade jag för första gången – trangiakök och allt. Det var en fin upplevelse och jag känner mig nöjd för att jag fixade fem dagar på camping med småbarn.
 • Kört 125 mil själv med barnen under en bilsemester. Aldrig kört så långt förut och heller inte trott att jag skulle orka. Klart jag gjorde!
 • Sett Sturkö för första gången.
 • Skaffat får.
 • Gift bort min syster.
 • Köpt hem en lunta nyutgivna moderna romaner. För att variera mig med alla gamla klassiker jag annars föredrar. Succé!
 • Vrålat som en galen kvinna ut genom mitt bilfönster, åt några idioter. Chockade mig själv och både skämdes och var nöjd på samma gång.
 • För första sommaren på tio år har jag inte kollat mailen under en hel månad. Och ingen dog och ingen gick i konkurs på grund av mig.

Har du gjort något nytt och annorlunda i sommar? 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Att göra något nytt”

 1. Heja dig!!! Framförallt heja att du inte öppnade mailen!
  Här blev det precis tvärtom med jobb hela sommaren och väldigt nära en krasch som följd.

  Jag blev så nyfiken på vad som gjorde sig så upprörd.
  Själv höll jag på att köra på två tjejer på moped igår. De är unga och gjorde ett misstag och det gick bra. Men jag körde efter dom en bit för att få chansen att dra dom lite i örat (och kanske också ge dom en kram) och berätta vad som kunde hänt, men gav upp efter en stund och hoppas att de själva förstod hur nära det var.

 2. Vilken inspirerande text! Så kan man ju se på saker. Isåfall har jag själv för första gången flyttstylat en lägenhet, sålt en lägenhet (samma såklart), badat i Stockholm, sett fotboll på uteservering och tapetserat.

 3. Fått en baby utan att veta nåt om dem. Och det verkar gå ändå, utan föräldraböcker och google.
  Frisk och växer så det knakar, den lilla gossen nu 3 månader.

 4. Men nu blev jag så peppad på att höra om idioterna du skrek på. Kan inte du och Erika prata om det i podden? “Alla de gånger då jag tappade det och förvånade mig själv” Älskar det där klippet när du ser någon gubbe och bara “KÖR ERIKA! Nej men gud, det är ju jag som kör!” Har skrattat riktigt högt åt det flera gånger!

 5. Jag har under sommaren försökt peppat och uppmuntra mina barn att utmana sig själva, med varierande resultat. Gränsen är hårfin när man som förälder ska backa och när man ska ge den sista knuffen tycker jag. Nu när hösten kikar fram runt hörnet, känner jag att något fattas mej, igår kom jag fram till att jag behöver utmana mej själv, gå utanför comfortzone, så efter att ha läst din text, sitter jag och ler och känner mej inspirerad! Tack för allt du delar med dig av!

 6. Renoverat! Har tidigare tagit hand om barnen medan min man snickrat på vårt hus, men förra veckan byggde jag om vårt hobbyrum och spacklade och målade tak och väggar, lade in nytt golv och satte upp nya lister och dörrfoder. Så otroligt nöjd över resultatet! Dessutom kände jag mig stolt över att visa våra döttrar att morsan minsann också kan snickra!

 7. Skrattar ihjäl mig åt “Vrålat som en galen kvinna ut genom mitt bilfönster, åt några idioter. Chockade mig själv och både skämdes och var nöjd på samma gång”. Tack snälla för att du bjuder på detta. Nu känns min efterlunchkoma mycket bättre 🙂

 8. Tanken var att jag skulle göra något nytt ihop med min man, vi skulle bygga ett eget växthus av gamla fönster….och göra mycket av arbetet tillsammans.
  Tyvärr slog ödet till och jag blev allvarligt sjuk och har fått ta det väldigt lugnt nu på sommaren, men har kunnat njuta av att se mannen bygga och att projektet växer fram.

 9. Vad roligt! Haha skrattade åt att du skrek i trafiken! Själv har jag haft några fuck-you-finger-bråk med killar som kört livsfarligt. Nu blir jag inspirerad att också leta nya upplevelser! Har anmält mig till folkdanskurs i höst och en ukuleleorkester har jag mailat😱😛

 10. Bra jobbat!

  Om jag låter sommaren innefatta delar av våren också så har jag:

  -börjat med 7min workout i 59 dagar i rad (and counting!)
  -varit modig och ringt väääldigt obehagliga telefonsamtal
  – sprungit minst 2 dagar i veckan i två månader
  – simmat långt i havet med mina barn
  – blivit bättre på att be om hjälp
  – ridit en ny häst trots att jag egentligen inte vågade

 11. Villen sjukt bra grej med Lill-Konsum. Den tror jag vi ska anamma. Bor dessutom i närheten av Åre och handlar var och varannan dag. Tar mycket tid och är tråkigt! Säkert dyrare också.

  Det är grymt bra med barn även i avseendet att testa nytt/utmana rädslor. Bearbetar både min spindelrädsla och lite obekvämhet i vatten denna sommar i skärgårn.

  Grattis till mailpaus och kanske tur i oturen med datahaveri om allt löst sig tillslut…
  Börjar längta efter En underbar pod dock!

 12. Ett av mina barnbarn har flyttat den här sommaren och ska därmed byta skola. Lite läskigt är det. Vi snackade om det och bestämde att vi tillsammans skulle utmana oss och göra sånt vi egentligen inte vågar. Vilken fantastisk sommar vi har haft! Vi har ridit, åkt hiss, varit på forsränning, sovit under bar himmel mitt i Värmlands-skogen, prutat i en affär, ringt ett samtal där vi visste att vi måste prata engelska, kört go-cart, åkt uppskjutet på Liseberg, ätit ostron, sjungit offentligt, hållit tal på kalas och mycket annat vi inte vågar, ingen eller en av oss. Vi har gjort det tillsammans och jag lovar att det varit givande att göra detta med en 8-åring! Min värsta grej var att hoppa från 10:an rakt ut i havet. Jag trodde jag skulle svimma och få bäras ner, men jag bestämde mig för att även om det blir det sista jag gör ska jag inte backa. Barnbarnet vet att jag var rädd på riktigt, och just därför. Det var beviset för att man kan övervinna rädslor. Det var inget stilrent hopp, såg säkert väldigt komiskt ut, men jag gjorde det. Flera gånger. Och idag började barnbarnet i sin nya skola.Jag följde dit och fick se hen gå med rak rygg, stadiga ben och en attityd av självklarhet gå över skolgården som självklaraste sak i världen. Kompisar som följde med hem redan idag, och allt är lugnt. Så klokt och modigt av Bertil att prova nytt i sommar! Stor kille nu ju…

  1. Det här var det finaste jag läst på länge! Fantastiskt!
   Jag har tagit familjen och flyttat från storstan till landet och älskar det verkligen.

  2. blev helt tårögd av att läsa detta! Vilken fantastisk förebild du är och vilken härlig sommar ni verkar ha haft tillsammans! Ni är lyckligt lottade båda två som har en så fin relation. <3

 13. Boktips: allt av Simona Ahrnstedt om du gillar Romance så kolla även lovereads by forum. Mina favoritböcker därifrån är Chefen och Kyssfaktorn

 14. Det är ju så kul att göra nya saker men vet också att det kan kännas läskigt. Så dumt egentligen, för det värsta som kan hända är väl att det blir fel och att man får göra om?
  Vi (2 vuxna + 3 barn) har för första gången bilat genom Europa helt planlöst utan att ha bokat något boende eller nåt utan tagit allt som det kom = succé! Kanske vår bästa semester!
  Jag byggde en kompost för några dagar sen och för några år sen byggde jag en lekstuga helt i lösvirke, alldeles själv! Den blev jättefin och jag blir stolt varje gång jag ser den!

 15. Vad roligt att läsa! Har väl egentligen inte gjort något nytt så, men har verkligen fokuserar på att vila och vara med min familj denna sommar. Men också att ta stunden i akt o dra till havet själv, för att svalka mig, ibland har sonen hängt med, spontant. Tränat lite mindre, o det har gått bra…och hoppat från höga trampoliner. Som rena rama barnungen! 🤗 underbart!

 16. Åh, jag älskar när man gör nya saker som känns självförverkligande!
  Jag gillar definitivt att du vrålade genom bilrutan, jag hoppas att den var nervevad! 😂

 17. Så underbart att få pröva sina vingar, både som barn och som vuxen. Tack för inspiration att testa nytt! Nåt jag gjort i sommar, som jag nog inte gjort på minst 15 år, är att hjula. Så stolt att jag vågade kasta mig ut (uppochner) och bara göra det!

 18. tjoho, grattis! det är världens härligaste känsla att motbevisa sina fördomar om sig själv, hälften av det sitter ju i huvudet vilket gör det extra svårt att få bukt med.

  jag är 38 år och har alltid tänkt att körkort inte är min grej, men den här sommaren har jag gått intensivkurs och bokat körlektioner så det står härliga till. från att aldrig ha suttit bakom ratten till att jag nu känner att körkortet faktiskt inte är en omöjlighet, även om det kommer bli stans dyraste körkort. nästa grej på min lista är att ta tag i det här med eluttag och lysknappar, tack för tipset!