• Annonssamarbete Bixia •

Dags att göra ett aktivt val!

Jag tycker mig se hur vi blir allt mer medvetna konsumenter.  Vi väljer KRAV-märkta ägg framför vanliga, tåget framför flyget eller rättvisemärkta hårprodukter framför konventionella. Vi är många som försöker göra klokare val med vår plånbok. Men en blind fläck på miljökartan är ofta elen. I alla fall har det varit så för mig. Jag har tänkt väldigt lite på var elen egentligen kommer ifrån. Jag vill bara att lampan ska lysa när jag tänder den, att kylskåpet ska funka och frysboxen hålls igång i källaren. Men när jag tänker efter så lägger vår familj väldigt mycket pengar på elektricitet. Och varför ska jag inte ha ett lika starkt miljötänk där – som i allt annat jag konsumerar?

Vem ska få mina elpengar? Ett vettigt bolag med förnyelsebar el – eller ett företag som framställer sin el på ett sätt som jag inte tror på? Bixia är ett svenskt företag som säljer närproducerad el från förnyelsebara källor som sol, vind och vatten. De stöttar personer som vill bli sina egna elproducenter och är idag är det elbolag som köper in störst andel förnybar närproducerad el i landet. Dessutom bygger de, tillsammans med kunder och samarbetspartners, mer förnybar produktion.

När man kollar  i tabeller på vilken klimatbesparing olika livstilsförändringar utgör. Då ser man att det är bra att byta till en elhybridbil och noga återvinna sitt avfall. Men betydligt högre upp på listan – hack i häl på att undvika flygresor – ligger byte av elbolag. Det har alltså en enorm påverkan på ens eget klimatavtryck, särskilt eftersom el är något vi inte kan välja bort. Vi behöver elen och kommer lägga pengar på den. Så vem ska få pengarna?

Det är dags att fatta ett aktivt beslut.

Läs mer om elbolaget Bixia och hur de arbetar – och se över ditt val av elbolag redan idag! Hos Bixia kan du läsa mer och räkna på vad ett byte till en miljövänligare elleverantör skulle betyda för dig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

23 kommentarer på “Dags att göra ett aktivt val!”

 1. Det här är ännu ett exempel på ett bra samarbete i samklang med dina värderingar och därför trovärdigt. Förstår faktiskt inte varför du tog åt dig av inlägget på Normans, känns som det mest riktades mot ogenomtänkt o ogenomarbetade reklaminlägg. Tycker du har många bra samarbeten och det är superviktigt att du och andra influencers gör val kan stå för, även viktigt att vi som konsumenter kan reflektera kritiskt kring samarbeten, du skrev tex i en kommentar att du av princip inte skulle göra reklam för spelbolag, o det är ju jättebra, och det hade ju kännts fel o märkligt att mötas av reklam för alkohol, viktväktarna, skönhetsoperationer eller dylikt här. Jag som många andra reagerade på samarbetet med kry, jag hoppas du tog den kritiken till dig, sen är jag personligen mycket kritiskt till samarbetet med natural cycles, jag förstår att appen är bra om man vill bli gravid eller tycker det är ok att bli det, något preventivmedel kan jag inte se det som, och jag tycker det är lurendrejeri, lura på kvinnor en dyr app, finns många gratis alternativ, men framförallt förstår jag inte för mitt liv hur den hjälper, du konstaterar att du har röd dag, du har kanske ägglossning då peakar ju lusten för många, du känner för att ligga, vad gör du då? Kondom när man är superfertil känns inte tryggt, vad göra? Du har i princip betalt en massa pengar för att veta att du inte ska ha sex.

  1. sofia: varför skulle inte kondom kännas tryggt? Det är väl ett av de absolut säkraste bland preventivmedel.

   1. Kondom är det enda preventivmedlet som skyddar mot könssjukdomar och därför toppen men de har inga supersiffror, iaf inte för faktiskt användning.

   2. Kondomen kan gå sönder och den kan åka av, jag hade inte kännt mig avslappnad för fem öre, o kondom som enda skydd mot graviditet är inte ett alternativ för mig.

    1. Själv får jag inte använda hormonoreparat pgav cancer i familjen och av kopparspiral håller jag på att förblöda. Vad menar du att man ska göra då? Då är ju Natural Cycles ett perfekt alternativ. Fattar inte att der gör folk så upprörda.

     1. jag tycker bara inte att NC erbjuder något – många kvinnor har ju regelbunden mens – då kan man lätt räkna ut när man har ägglossning, viss marginal behövs förstås, är man osäker kan man använda äl-stickor, jag förstår inte vad du eller någon annan tycker nc bidrar med? temperatur kan man ta ändå o finns många appar gratis, och sen som sagt tycker man kondom är ok förstår jag inte varför man bara inte alltid kör på kondom så slipper man fundera/kolla osv…alla får ju givetvis använda nc hur mycket de vill – det kan jag knappast ha nån åsikt om – men försöka kränga det på andra – det tycker jag är problematiskt o det står jag för.

      När man är färdig med barnalstrandet kan man göra som vi gjort – min man har steriliserat sig – så skönt, innan dess hade jag kopparspiral – det gick bra tills de plötsligt höjde kopparspiralen så den fick åka ut igen.

  2. Jag undrar också hur du menar att kondom inte skulle vara tryggt? Inget preventivmedel är väl 100% säkert och kondom är väl inte sämre än andra? Jag och min partner använder alltid kondom och ja, jag har extra mycket lust under ägglossning så då kör vi också extra mycket😝 och hittills har jag inte blivit gravid!

 2. Ett annat fint alternativ med grön el till billigast pris är Kundkraft, gå in och titta på det!

 3. Hej,
  Jag tycker att miljötänk är viktigt och väljer precis som du miljömärkt och KRAV när jag handlar. Däremot har jag svårt för elhandelsdiskussionen när vi pratar om el i Sverige. Arbetar själv på ett elbolag och i Sverige är 100% av elen fossilfritt tillverkad. På gassidan ser det annorlunda men just elen i Sverige har mycket länge varit vattenkraftbaserad, och numera med inslag av vind- och solkraft.
  I andra länder (om man har sommarhus till exempel) så är det desto viktigare med ett aktivt val.

 4. Hej, mest för att skapa lite diskussion.
  Om man väljer Bixia och det för tillfället inte finns tillräckligt med närproducerad el från förnyelsebara källor, vad händer då?
  Blir man utan el då? Får man ett meddelande att nu går man över på “ful-el”? Eller att man ska stänga av sina elapparater?

  1. Du blir inte utan el. Enkelt beskrivet så funkar det så att av energimyndigheten godkända elproducenter får ursprungsgarantier för sin el (som alltså anger hur mycket av en viss sorts el som produceras. För att ett elhandelsbolag (som är de som med några få undantag säljer el till privatpersoner) ska kunna sälja exempelvis vindkraftsel till kunderna så måste dom köpa lite mycket ursprungsgarantier för vindkraft som dom kommer att sälja vindkraftsel till sina kunder (nishade elhandelsbolag som säger sig sälja förnybar el brukar köpa både vindkraft och vattenkraft, men kör väl bara på vind- och solkraft tror jag). Urspungsgarantierna gäller för ett helt år och därför räcker det med att rätt mängd av exempelvis vindkraft produceras för ett helt år.

   Detta innebär i praktiken att på vintern om det är mycket kallt och inte blås särskilt mycket så kommer även din el att produceras av vattenkraft, kärnkraft, sopförbränning och i värsta kol och olja (vi har lite sådan produktion i Sverige, men ibland har vi nettoimport vilken innebär att vi importerar el och det kan var kolel från Tyskland) även om du har köpt vindkraftsel.

   Men vill man gynna utbyggnad av vindkraft och solkraft så finns det ju ändock en poäng med att köpa ursprungsmärkt el.

    1. Varsågod!

     Man får passa på att bidra när det råkar vara ett område där man faktiskt kan något =)

   1. Alltså ursäkta för slarvigt skrivet. Rättningar i versaler.

    *LIKA mycket ursprungsgarantier
    *men VISSA kör väl bara på vind- och solkraft tror jag
    *i värsta FALL kol och olja

    Det var fler fel, men där var det i alla fall begripligt ändå =D

 5. Hej smarta Clara!
  Jag har ett önskemål påninlägg – investera hållbart! Ens besparingar är så viktigt att investera hållbart – men vad är hållbart, och hur gör jag? Kan inte du med din stora plattform intervjua någon expert eller så?

 6. Kolla in smutselskollen.se för att testa olika elbolag. Bixia har uppgett att de har 71% förnybar el medan Etc El har 100%. Finns säkert fler goda exempel.

 7. Jag är för förnybar energi, helt klart. MEN jag ser ett enormt problem med den som det funkar idag.

  Om ungefär ett års tid kommer vi ha 18 vindkraftverk in på husknuten. Det som ligger längst bort är 1,8 km. Kollar jag med ett par mil tills vidd hittar jag i runda slängar 100 (då har jag räknat lågt, ej heller inkluderat ”våra” 18) vindkraftverk i och runtom byarna kring oss. I grannbyn 3 km bort finns ett litet vattenkraftverk, 5 mil längre bort finns ett stort vattenkraftverk. Inte ett enda av dessa levererar ström lokalt – vartenda ett är sålt och all kraft går söderöver till storstäderna. I byn med det stora vattenkraftverket får de ha en ekonomisk förening för att driva gatubelysningen.

  Jag vill veta vad i detta som kallas för ”närproducerad el”. För mig vore det att de kringliggande byarna och städerna får köpa in sig på en viss procent av den kraft som produceras – sen kan resten av elen gå till andra änden av landet vad mig behagar. Men att vi ska få förstörd utsikt, buller från vindkraftverken, få ett stroboskop i huset under vintersäsongen när solen står lågt, nedmanglade skogar (skogen är inte avverkad, den är skövlad, det ser riktigt bedrövligt ut), och – sist men inte minst – inte ens få möjlighet att köpa ens en fjuttig kilowatt – men sedan ska uppmuntras till att köpa ”närproducerad, förnybar el” från de stora kraftbolagen – det sticker rejält i ögonen.

  Den “lokalproducerade, förnybara elen” som jag köper kommer från en helt annan del av landet – hur kan det ens få fungera såhär?

 8. I ett jättejättegammalt inlägg skrev du att du inte ville byta till lågenergilampor för att de hade ett kallt ljus och inte alls lika mysigt.

  Jag var nyligen och köpte nya lampor och utvecklingen har tagit tusen steg framåt. Nu är ledlamporna jättefina! Ett mjukt och fint ljus, de har fått samma form som de gamla glödlamporna så alla gamla skärmar passar igen. Det finns även ledlampor som ser ut som om det är snirklig glödtråd.

  NUUUU är det led att föredra i alla lägen!!! jättefint ljus och jättelåg energiförbrukning