Målar-il

I vintras var jag inne i ett sånt målar-il. Men när våren kom tappade jag farten och till sommaren när jag tänkt ta upp målandet igen så var alla grejer borta. Alla färger, papper och penslar. Jag fattar inte var de kan ha försvunnit, om jag kan ha glömt dem i huset i Spanien eller råkat slänga hela påsen i tron att det var skräp. Hur som helst har jag inte målat på flera månader men för någon vecka sedan fick jag tummen ur och beställde hem nytt. När jag hämtade ut paketet igår var jag så glad att jag stannade uppe till halv ett och ritade.

Rita och lyssna på ljudbok samtidigt. Det är vad jag ska ägna den här vintern och den här barnledigheten åt. Det behöver inte leda till någonting mer än min egen förkovran. Och det är det som är så härligt.  Jag övar mig genom att rita av mina egna instagrambilder. Långsamt går det framåt.

Har ni tips på några mysiga ljudböcker jag borde höra medan jag målar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

95 kommentarer på “Målar-il”

 1. Lyssna på Diana Gabaldons serie om Jamie & Claire om du inte redan gjort det!
  Eller Elsie Johanssons mosippan, glasfåglarna och Nancy.

  1. Kan du inte tipsa om något till? De böckerna är så bra, vill läsa något annat som också är bra 🙂

   1. Triologin av Kristina Sandberg som börjar med Att föda ett barn är en fantastisk skildring av att bli mamma och vara mamma under olika tidsperioder. Den första var så tung pga hennes målande språk så jag fick lägga den ifrån mig ibland, men rekommenderas å det varmaste.

 2. kan du inte tipsa om några av dina favoritljudblcker när du fått lite bra tips? Letar också, men även om jag gillar boken kan jag ha jättesvårt för vissa röster.. Så, ja, tips vire guld inför mina liknande måleri-ambitioner för vintern.

 3. Du är verkligen talangfull med målandet , roligt att du återupptagit det!
  Om du vill lyssna på feelgood, har jag många tips. Om du inte redan lyssnat på Emma Hambergs serie om Rosengädda, gjör’t ! Älskar böckerna om lilla bageriet på strandpromenaden, Jenny Colgan tror jag hon heter.
  Serien om Sonja av Åsa Hellberg! Jag kan nog fortsätta tipsa om feelgoodböcker hur länge som helst… Så jag avslutar här! Ha det så trevligt med målandet och lyssnandet 🙂

  1. Ja!! Min absoluta favorit!!!
   Jag gillar även Little bee (Chris Cleave), Mina drömmas stad (hela serien), Utvandrarna, Björnstad osv… finns så många bra!

 4. Så fint du tecknar och målar!
  Varför inte göra 12 månadsspecifika bilder och ge ut en fin väghalmanacka! ?

 5. En man som heter Ove som ljudbok är den bästa ljudboken jag någonsin hört. Uppläsaren är så skicklig och BLIR Ove.

 6. ”En geishas memoarer”, underbar! Mirja Turestedt är en fantastisk uppläsare, lyssnade på annat senare bara för att jag gillade henne så mycket…

 7. Oh vad mysigt !
  Kan du skriva ett inlägg om vilka grejer du använder eller bara ge lite tips ? Jag har själv funderat på att böra rita/måla igen men jag blir alldeles matt när jag börjar kika på material, det finns ju så mycket nu : )

  1. Samma önskan från mig!! Behöver också avkoppling och vill återupptäcka målandet. ❤️

 8. Gardells nya bok “Till minne av en villkorslös kärlek” var fantastisk och även bra uppläst av författaren själv!

 9. Och du målar väldigt fint❤️ Du har ett eget uttryck. Kanske kan du göra en krönikesamling illustrerad av dig själv?

 10. Kan du si litt om hva slags maling/pensler/blyanter du bruker? Jeg vil gjerne ha idéer til noe å starte med🔸🔹

 11. Historieläraren av Matt Haig! Och “ett jävla solsken” av Fatima Bremmer verkar mkt intressant och skulle vara intressant att höra vad du tycker om den!

  1. Kan intyga att ”Ett jävla solsken” är en fantastisk ljudbok! Lyssnade på den i våras när jag hade hjärnskakning (så den funkar även för en lite trött hjärna att lyssna på) och blev helt besatt av Ester Blenda Nordström!

   1. Håller med till fullo! Så bra! Överraskande bra! Och Marie Richardsson som uppläsare är topp!

   2. Håller med! Boken om Ester Blenda och hennes liv är så inspirerande. Bra skriven och fantastiskt uppläst. Rekommenderas varmt!

 12. Vilka talanger du har!!!!! Det du målar och ritar skulle ju kunna bli illustrationer till barnböckerna, som du säkerligen kommer att skriva. För skriva kan du ju. Nu skulle jag vilja höra dej sjunga. Finns det något jag kan hitta på youtube?

 13. jag gillar inte ljudböcker så värst men vill hemskt gärna veta mer om hur du målar, hur du planerar din teckning och vilket material du använder!

 14. Björn och Navid! Två djupa män som provpratar om livet tillsammans. Supertrevligt och intressant. Gillade avsnitten om ämnena autencitet, självkänsla och krativitet.

 15. Du borde illustrera mera!
  Wow, alltså! 😍Ljudbok: Egenmäktigt förfarande, uppläst av författaren själv, Lena Andersson, vill jag starkt rekommendera om du inte redan har hört den.

 16. Tomas Sjödin är rätt skön å höra på ljudbok, typ ”det händer när du vilar”! 🙂

 17. Åh så roligt att prata böcker, och såå fint du målar!
  Läser du hejhejvardag? Jag gillar idén att bestämma med bloggläsarna att tex innan november läsa en viss bok, säg Björnstad (lästips!). Efter tidsgränsen skriver du ett inlägg med dina tankar om Björnstad och sen kan vi andra också dela våra tankar i kommentarerna. Som en sporadisk, digital bokcirkel! Kan ju använda de favoriter du läser om år efter år om du inte orkar läsa nytt, eller kör man omröstning om bokval så att fler vill va med. Kanske inte något för alla men jag hade älskat det!

 18. Vilken mysig bild och vilket bra tänk! Bara göra någonting för att man mår bra av det. Det är jag dålig på. Men jag drömmer om att någon gång ta mig tid till att läsa bra böcker och lägga 10 000-bitarspussel, bara för att. 🙂

  Har tyvärr inget bra tips på ljudbok.

 19. Ett jävla solsken, om Ester Blenda Nordström. Underbar berättelse inläst av Marie Rikardsson som jag tycker läser så bra. Den tror jag du skulle gilla!

 20. Alltså förlåt för att stating the obvious men jag måste ändå tipsa om radioföljetongen. Jag vet inte vad de sänder just nu, ibland är det tråkigt men i perioder fantastiskt. Förr stängde jag oftast av när radioföljetongen började, men ändrade mig efter en längre sjukhusvistelse. Precis som du gillar jag Studio Ett och många andra av P1s program, men ibland kan det vara skönt att slippa förhålla sig till verkligheten hela tiden 😊

 21. Elsie Johanssons Nancy-serie, uppläst av Elsie själv. Storfavorit här i hushållet! Kerstin Ekmans triologi om Svartvattnet, välberättat om människorna, tiden och fjällen! Tove Janssons Bildhuggarens dotter, korta berättelser om och från en barndom i ateljé, på hippa, där barnet Tove berättas fram med den vuxna blickens underfundighet. Och till sist Per Anders Fogelströms Stockholmssvit. Helge Skoog läser och för mig som älskade Ture Sventon som barn så kan det inte bli bättre. 40 timmars lyssning. Vi har till och med lyssnat om!

 22. Den röda adressboken av Sofia Lundberg vill jag tipsa.
  En vacker och stark berättelse som jag tror du skulle tycka om.
  Önskar dig lyckliga dagar, allt gott!

 23. Jag tyckte att Astrid Lindgrens krigsdagböcker var en mycket bra ljudbok. Bra uppläsare, förkovrande och mysig(trots det lite deppiga i att det är ett krig hon skriver om). Hon var verkligen en helt otrolig kvinna den där Astrid, hon hade sån inikt i krigets olika skeenden och hur det drabbade människor.

 24. Hej!
  Jenny Colgans böcker är lättsamma och mysiga om man vill ha en feelgood bok.

  Har funderat av och till på om jag ska skriva eller inte och detta har inte med inlägget ovan att göra… Men jag vill berätta att jag blev så inspirerad av ditt inlägga om att tågluffa genom Europa att jag och min sambo gav oss iväg på en resa tillsammans i somras. Det var våran första gemensamma resa ihop, efter 7 år tillsammans hade vi äntligen ekonomin att resa iväg. Efter att ha läst ditt inlägg så skaffade vi interrail-kort och gav oss iväg på en 3 veckors lång resa genom bland annat Italien och Frankrike. Det var bland det roligaste vi har gjort, ett riktigt äventyr som också var väldigt intensivt. Vi reste också med Bernina Express som var en fantastisk upplevelse! Jag har nästan aldrig åkt tåg så att ge sig iväg på en sån här resa var lite nervöst, men jag ångrar inte en sekund att vi gjorde det. Nu har vi många roliga och finna minnen ihop och en mersmak för att resa har väckts. Tack för den fina inspirationen du ger genom din blogg!

 25. Standard deviation av Katherine Heiny och Steglitsan av Donna Tartt tipsar jag om. Tycker också mycket om Nesser, framförallt Levande och döda i Winford och Himmel över London.

 26. Fina bilder!

  Mina ljudbokstips:

  EN SOMMAR PÅ LUFFEN, ANNA-LISAS ANTIK, FLICKORNA I SPECERIAFFÄREN samt ANNA-LISAS VAL – Eli Åhman Owetz

  Nu ska jag sjunga dig milda sånger – Linda Olsson

  Svält – Knut Hamsun

  En dag ska jag berätta om mamma – Karin Thunberg (utspelar sig på en ö du var på i somras)

  Per Anders Fogelströms “Barnserie” och “Stadserie”

  Mannen som gick upp i rök – Sjöwall Wahlöö

  Stå fast – vägra vår tids utvecklingstvång – Svend Brinkmann

  På engelska:

  Rebecca – Daphne du Maurier

  H is for hawk – Helen Mcdonald

  1. Jag har nyligen läst H som i hök (på svenska), en bok som jag fyndat på rea men aldrig hört talas om. Kul att du tipsade om den 🙂

 27. Okej för att folk skickar sms nuförtiden, men tänk vilka fina julkort det skulle kunna bli! Känns så bullerbyjulaktigt att jag blir gråhårig. 😉

 28. Kerstin Ekmans trilogi Vargskinnet. Bok 1: Guds barmhärtighet Bok 2: Sista rompan Bok 2: Skraplotter (Få böcker jag plöjt två gånger, men Vargskinnet är en av dom) Kerstin Ekmans Händelser vid vatten (Kerstin Ekmans sätt att skriva på, så oerhört välskrivet) Aino Trosells En gränslös kärlekshistoria (en autentisk kvinnohistoria om flera generationer – så stark, så bra) Aino Trosells Hjärtblad och så Jäntungen, men jag har läst/lyssnat på samtliga Aino Trosells böcker, mkt bra allihop, men dessa är favoriterna. Sigrid Undset Kristin Lavransdatter, men den finns nog inte som ljudbok, den är nog den bästa bok jag någonsin läst. O ja, det finns så mycket bra litteratur!

 29. Hej Clara! Jag har en fundering, eller snarare en känsla kanske. Jag är precis som du gravid (vecka 31) och tror jag har dragit på mig alla krämpor en kan få. Jag tycker att när jag pratar med vänner, bekanta eller läser på sociala medier så mår alla så himla bra som gravida och arbetar hela vägen in på BB typ.. Jag har så himla dåligt samvete av att vara sjukskriven och att ha ont, tänker att det är jag som är vek.. Alla andra verkar ju nästan studsa fram. Har du något tips på hur jag kan tänka eller bara några lugnande ord om att många faktiskt också mår kasst.

  1. @ Mikaela: Jag tänkte såhär. Från och med nu är ditt viktigaste jobb att hålla dig och de barn du har ansvar för så välmående som det bara går. Allt annat sekundärt. På riktigt, jobb kommer och går men din familj om du har tur, består. Det är inte ditt fel om du har en jobbig graviditet! Min första graviditet var jag den där som gick upp lagom lite, körde på med jobb och tränade i peppig mammagrupp fram till 3 dagar innan förlossningen. Sen kraschade jag och mådde urdåligt hela första året. Vilket jag höll väldigt tyst om utåt, det jag ångrar idag. Andra barnet var jag supersjuk i precis allt, gick upp säkert 10kg i bara vätska och fick åka ut och in på sjukhus. Det blev en superenkel förlossning och ett glatt och piggt barn. Man har aldrig några garantier. Det enda man kan göra är att hänga med och försöka ta hand om sig själv och sina närmaste så gott det går. De där “lyckade” mammorna kommer också få sin beskärda del av det som är jobbigt med att vara förälder. Det du kan göra är att försöka omge dig med människor som får dig att må bra och ta en paus från övriga om det går. Du gör ju världens viktigaste jobb just nu och du gör det trots krämpor. Ta hand om dig, du är inte vek, det är tufft att vara gravid!

  2. Mikaela, jag är också gravid i vecka 31. Jag har haft tur känner jag och klarat mig ifrån mycket av de fysiska krämporna. Ändå är jag sååå trött hela tiden, jag jobbar men jag orkar ju inte göra något annat. Psykiskt är jag fruktansvärt skör, mår dåligt mest hela tiden och klarar ingen stress eller motgångar.
   Ha inte dåligt samvete för att du haft otur, vi syns bara mindre än de som mår bra. Jag är så imponerad av dig och andra som kämpar på trots alla möjliga krämpor! ❤

 30. Om du skulle vilja kan du garanterat sälja tryck av dina bilder. Julkort, påskkkort, sommarkort, små tavlor – men då kanske det blir mer jobb och mindre vilsamt att teckna?

 31. Tack för många fina ljudbokstips här i kommentarerna. Nu har jag flera veckor räddade. Jag lyssnar alltid på ljudbok i bilen när jag kör till och från jobbet. 25 minuter/väg och jag är en mycket mer harmonisk människa. Inte behöver jag grubbla på jobbet och inte behöver jag störas på medtrafikanter. Och jag skulle gärna se vilka färger och papper du använder. En tid var jag insnöad på promarkers men insåg att jag måste köpa så många färger för att få till snygga bilder. Akvarellfärger är något jag återkommer till med jämna mellanrum. Köpte svindyra akvarellfärger år 2004 och trots idogt målande i perioder så finns det fortfarande färg kvar. Nya penslar sku jag behöva satsa på.

 32. Bara älskar dina teckningar. Det är något vilsamt och lite magiskt över dem. Påminner om dina inredningsbilder fast ändå på ett alldelles eget sätt. Skulle gärna köpa om du någon gång känner för att reproducera i någon form. När jag själv gick in i väggen och fick svårt att läsa böcker övergick jag till ljudböcker av Herrman Lindqvists uppläsningar. Just nu lyssnar jag gärna på hans serie om svenska historien. Känns som jag behöver uppdatera mig lite kring det nu när barnen börjar fråga om slott och minnesmärken. Sedan känns det på något sätt mindre stressande att lyssna på historiska program just nu. Det har liksom redan hänt och jag kan slappna av och lyssna och lära.

 33. Kate Mortons böcker! Jag blir helt förtrollad varje gång jag läser något av henne. Hon väver ihop nutid och dåtid på ett spännande sätt och man sugs verkligen in i handlingen.

 34. Din mening ”Det behöver inte leda till någonting mer än min egen förkovran” slog an något hos mig. Vad skönt att tänka att allt man gör inte behöver bli världsledande, inkomstbringande osv. Ibland känns det som att man inte ens ska försöka göra något alls om man inte ämnar bli legendarisk med det. Man borde förkovra sig mer! Oavsett utgång. Gillar att din mening inte utesluter att något ändå kommer komma ut av det nån gång, men förkovran är prio ett. Det ska jag bära med mig. Tack!

 35. Jag totalt älskade ‘Guernseys litteratur- och potatisskalspajssällskap’
  av Mary Ann Shaffer och Annie Barrows. Läste den två gånger under samma månad.

  Tack för en fantastisk blogg!

 36. När får vi se dig illustrera barnböcker? Så fantastiskt stämningsfulla bilder du gör <3

 37. Från 7 -års ålder läste jag extremt mycket. Minst en bok om dagen. Jag valde dock alltid mina böcker utifrån omslaget och hoppades att de fina illustrationerna skulle återspegla innehållet i boken. Hade den här bilden funnits med i boken/på omslaget hade jag garanterat valt den. Du är fantastiskt duktig!

 38. Älskar dina ritningar – vilken stämning!! – man önskar att man kunne sitta bredvid dig och dricka kaffe och titta ut på snön

 39. “Pappaklausulen” av Jonas Hassen Khemiri! Och “Kring denna kropp” av Stina Wollter. <3

 40. Morfar prosten med världens bästa uppläsare: Margareta Krook samt Pippi med Astrid Lindgren. Såå mysigt o nostalgi.
  PS: du målar/ritar fantastiskt. Du har en helt egen stil.

 41. Har du läst livet efter dig med jojo Moses? Den serien är riktigt bra och det har precis kommit en tredje bok! Mysälsk på den!

 42. Kan inte titta mig matt pa denna underbara teckning. Sluta aldrig att mala, du har enorm talang!

 43. Marian Keyes har supermysiga ljudböcker som är lättlyssnade och trevliga karaktärer som man kan känna igen sig själv eller andra i. Kvinnan som stal mitt liv var den första jag lyssnade på av henne, superbra.

  Norah Roberts är också lättlyssnat, vill man ha lite mer skrämmande historier är Viveka Stens berättelser om brotten i Sandhamn faktastiskt bra med Katarina Ewerlöf som uppläsare 🙂

 44. Kan du inte göra ett inlägg med matieralet du använder?

  Lyssna på Skorstensjul!
  Kram

 45. Åh så fint!

  Jag lyssnar mycket på ljudböcker; när jag lagar mat, går barnvagnspromenader, åker tåg… Det är så skön avkoppling.

  Några mysiga favoriter från sista tiden är:
  – Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck. UNDERBAR feelgood i London, bland böcker, med coola kvinnor.
  – Inuti huvudet är jag kul av världens bästa Lisa Bjärbo. Om att vara 17, flytta ut i ingenstans med sin pappa, inte våga prata med en käft och ändå vara skitkul – fast det är ju ingen som får veta när man inte vågar prata med någon. SÅ fin!
  – Liten två med potential av Camilla Davidsson. Perfekt att läsa såhär års eftersom julen har betydelse i berättelse.

 46. Vet inte om du har läst “Ett jävla solsken” av Fatima Bremer (antagligen har du redan det):) men annars är det en riktigt bra biografi som handlar om Ester Blenda Nordström som var en av Sveriges första undersökande reporter. Helt märkligt att Ester Blenda har fått falla i glömska. Antagligen för att hon är kvinna, misstänker jag. Uppläsare är Marie Richardson som är riktigt behaglig att lyssna till.

 47. Om du inte redan har läst den så rekommenderar jag “Kärleken, lyckan och meningen med livet” av Elizabeth Gillbert.
  Den var som ett ljus i mörkret förra hösten när jag var gravid och eländig.

 48. Om du inte har hört Åsa Larssons Till offer åt Molok, så är det mitt bästa tips. Det är Åsa själv som läser å gör det så bra.
  Det hoppar från nutid till början på 1900-talet. Pendlar mellan den mysigaste feelgood-boken å den mest hårresande rysaren.
  Jag gillade den så mycket att jag har hört den flera gånger å ingen läser den bättre än författaren själv.

 49. Diana Gabaldons Outlander serie är fantastisk!! Och lååång 🙂 <3
  Första boken heter Främlingen på svenska 🙂

 50. Jahapp, då måste jag faktiskt tipsa om typ vilken som helst,av Torgny Lindgrens böcker. Självfallet upplästa av honom själv. Så behaglig röst,takt och ton. Besynnerliga berättelser,som suddar ut gränserna mellan verkligt och uppdiktat. Dorés Bibel, Norrlands Akvavit, Berättelser, Pölsan…….

 51. Sent i september – mysigaste ljudboken som finns med härligaste uppläsarrösten av författaren själv.

 52. Bästa sysselsättningen! Mina drömmars stad-serien av Per Anders Fogelström och (nästan) allt av Håkan Nesser är mina tips.

 53. Så många tips jag fått till mörka höstpromenader nu!
  Ska dela med mig av tre böcker jag tycker är väldigt bra, Barnbruden, Pottungen och Räfvhonan. Det är en serie som handlar om 3 kvinnor på sent 1700 till 1800-talet i Sverige. Den första handlar om Hedvig Elisabeth Charlotta som var gift med Hertig Karl, bror till Gustav III. Charlotta skrev dagbok under hela sitt liv. Mycket intressanta och fina kvinnoporträtt!