Julinspiration på film

Inspiration till julen hittar man inte främst i inredningstidningar – utan i böcker och filmer. Helst barnfilmer av Astrid Lindgren.  Jag inser att jag själv är helt hjärntvättad av att ha sett Madicken och Barnen i Bullerbyns mysiga julfiranden som liten. Jag vill dekorera precis som dem och stämningen jag eftersöker är densamma som i filmerna! Och oftast tycker jag att den brukar infinna sig!

Jag har nu ett sådant jullängt att jag köpt hem Barnen i Bullerbyn för att se om för miljonte gången. Såklart för att det är mysigt att se ihop med barnen – men ärligt talat mest för min egen skull. Stilen är så underbar! Ska vi titta lite?

Hemma i Lisas kök i Mellangården är det så enkelt och vackert med v-spont och skomakarelampa. Och så den gamla vågen och de enkla vita keramikskålarna. Egentligen ingenting typiskt juligt i bild (förutom granen på väg att bäras in) men stämningen är underbar. Så här vill man ju ha det i december! Stå inne i sitt mysiga kök och stöka jul tillsammans,  elda i vedspisen och se snön singla ner utanför.

Och prick så här vill jag dekorera köket i jul. Halm, handbroderade gardiner i någon dov färg. En liten duk på skomakarlampan och krusat silkespapper som dekoration på alltifrån spisen till ljusstakar och möbler.

Inne hos Britta och Annas farfar är det så mysigt med alla murriga möbler och lampan med fransar. Och så fina farfar som har all tid i världen för sina barnbarn.

I julgranen hänger enkla äpplen och pepparkakor och små flätade hjärtkorgar.

Fint så att man smäller av vid julmiddagen!

För att inte tala om så fint det är när familjen öppnar julklapparna. Granen med de enkla dekorationerna. De dubbla bordsdukarna med en mönstrad duk över en vit och de vackra gamla träljusstakarna. Änglahår och enkla smällkarameller i granen. Fint alltihop.

Under nyårsvakan i Lisas rum vill man ju ha ALLTING som syns i bild! Hörnskåpet, blommiga bleka tapeten, granljusstaken, den broderade duken och bonaden på dörren. Och så den gammaldags karaffen med enbärsdricka.

Om det hemma hos Barnen i Bullerbyn är en enkel men vacker bonnajul – är det betydligt överdådigare hos Moster Jenny, som uppenbarligen har gott om kulor. Älskar även här den vita duken som bas med en röd löpare över. Den lågt hängande kristallkronan och den fina karaffen. Alla underbara 20-talsfrisyrer och klänningar. Här vill man ju kliva rakt in i bild och vara med!

Det är inte bara i Bullerbyn som jularna är mysiga. Hemma hos Madicken är det också väldigt fint. Köket är en dröm med sin ljusa panel och sitt vackra kakel. Jag gillar de röda ljusstakarna, brickbandet med samlingen brickor på väggen – och alla välputsade kopparkastruller. Plus Alva! Visst ville man ha en alldeles egen Alma när man var liten? Hon var så snäll! Grishuvudet med kristyr hoppar jag dock helst över.

Även här syns krusat silkespapper som fin dekoration. Och så klart härliga julbonader i bakgrunden!

Medan Barnen i Bullerbyn utspelar sig på 20-talet växer Lotta på Bråkmakargatan upp på 50-talet. Och även här finns massa julig inspiration. Köket är en pastellig femtiotalsdröm. Kolla in redalådorna! Den lilla handvevade vispen! De gulliga grytlapparna! Såå fint.

Men finast är det ändå hemma hos Tant Berg. Väldigt murrigt, tunga gamla möbler och fantastiska tapeter i fyrtiotalsstil. Och så söta Lotta i kalasbyxor med häng och för stor kofta!

Vill ni se mer inspirerande julmiljöer på film? Kolla in Kajsa Kavat, Godnatt Herr Luffare, Fanny och Alexander, Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump.

Varsegod på förhand för julinspirationen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Julinspiration på film”

 1. Tittar också på Astrids filmatiserade verk för att få julfeeling! Men boken Jul i Bullerbyn är så mysig och får mig att vilja pyssla. Boken Petson firar jul gör mig också barnsligt lycklig när han och katten först gör julpynt och sedan kommer alla grannar med mat och räddar situationen. När grannarna gått hem och Petson och Findus tittar ut över snön och Petson säger att det är tur att de har så fina grannar gråter jag alltid.

 2. Inte för att vara sån men julen i mitt barndomshem var ett helvete. Mamma pyntade och gjorde fint och lagade underbar mat men pappa var full och elak och satt med geväret i köket. Både jag och min man som också kom från en familj med en alkoholiserad far hatade julen tills vi fick vårat första barn. Då bestämde vi att vi kunde ändra förbannelsen som vi växt upp med. Julpynt, julmat, tomte och ingen alkohol. Vid tjugonio års ålder förstod jag vad alla andra hade pratat om. Det är aldrig för sent!

  1. Så fint att du och din man Agneta – valde och lyckades bryta julens helvete och ge något annat till era barn ♥️ Starkt gjort! Alkohol ocu jul har för övrigt ingenting med varandra att göra. Tycker att det är hemskt när det kombineras.

  2. Åh vad fint att ni kan få ha era drömjular nu när ni är vuxna, och att ert barn inte behöver ha samma helvete som ni hade! Har aldrig nånsin förstått varför julen ska vara en sån suparhelg för vissa 🙁 Eller midsommar heller för den delen. Eller nån helg, när det är barn närvarande <3

 3. Måste gräva fram de gamla dvdfilmerna från när min dotter var liten…både hon och jag älskar alla de här filmerna, särskilt jularna 😍😍😍

 4. Åååh, så härliga bilder! Tokälskar Astrids Lindgrens underbara berättelser både på film och i bokform. Galet vackra miljöer i filmerna.

 5. Åh tack Clara! Jag har också en otrolig jullängtan. Jag älskar alla Astrid Lindgren filmer, kan dem typ utantill. Jag har en jättefin bok med alla Astrids julberättelser och min pappa hade äntligen lyckats hitta den i en av mina lådor som står hemma hos honom. Och förra veckan när han kom och hälsade på hade han med sig den, bästa presenten❣️ Ser så mycket fram emot att läsa den för barnen, eller bara sitta för mig själv och läsa och fyllas av julvärme.
  Kram

 6. Vad mysigt….vilka är titlarna på filmerna som innehåller julfirande hos Madicken och Lotta? Vill så gärna ha dem 🙂

  1. Madickens ligger på SVT arkiv just nu tror jag, där borde även stå ur vilken film det är? Tror dock det finns två olika där Madicken firar jul, den ovan och den där lillebror föds? Men kan komma ihåg fel.

   Annars kan jag ju rekommendera att köpa ‘Astrid Lindgrens jul’ med julfirande från alla olika filmer (utom Bullerbyn kanske när jag tänker efter?)

 7. Jeg ser Astrid Lindgrens jul hvert år. Elsker det. Spesielt når Lotta redder julen! Kram fra Oslo.

 8. Tack för ett underbart inlägg!
  Blir så galet sugen på att julmysa! Nog för att jag fuskar lite året om, genom att se filmer som utspelar sig kring julen. Men när man vill skruva upp julmyset och komma i den rätta stämningen, då är det Astrid Lindgrens berättelser som jag brukar vända mig till. “Ensam hemma” är även det en klar julfilms-favorit. Så fort jag hör musiken därifrån så tycker jag mig kunna känna hur vintertäcket lägger sig tillrätta utanför fönstret och nästan känna doften av gran, även om det endast är november och ännu ingen snö (ej heller någon gran inne).
  Tack för upptakten/uppvärmningen inför julen <3
  Älskar din blogg!

 9. Älskar att du har börjat peppa för jul med dessa underbara julinlägg!!! Tack för allt mys och inspiration!!

 10. Härliga miljöer och Julstämning. Skillnaden då och nu är nog att då pyntades det ofta dagen innan jul och nu tar många ut allt i förväg. Jag kommer så väl ihåg hur spännande det var på julaftons morgon då mamma o pappa väckte mig med en julfrukost framför den tända julgranen som de pyntat kvällen innan julafton då jag sov. Då behövde vi inte vänta längre på den efterlängtade julen. Det är ett underbart minne!

 11. Jag har ända sedan jag varit liten älskat julpyntet och julfirandet i Fanny och Alexander. Jag brukade förstås bara se fram till de dansat långdans genom lägenheten/våningen för det var det bästa ☺️

  1. Samma här!!! Och Jan Malmsjö som den demoniske biskopen kan ge den tuffaste mardrömmar, hoppar över den delen….

   1. Usch – ja! Ryslig. Men tycker ändå hela filmen är väldigt mysig på något sätt. Speciellt den långa versionen =)

 12. tack clara. det här gjorde mig helt lugn i hela kroppen! så mycket barndom. så mycket trygghet. julens totala magi – de levande ljusen, knastret i kakelugnen, doften av gran och hyacint och lackstång. mörkret och den tysta snön utanför… behövdes verkligen en sådan påminnelse i novemberstressen mitt i stockholms innerstad – en kan ju undra vad tusan en gör här egentligen?? längtar hem. din blogg ger mig i alla fall en liten tröst i den längtan! snart. snart! vill jag ha sådana jular/sån tillvaro igen. som i barndomen.

  1. Åh, vad fint att bloggen får skänka lite lugn i kroppen! Hoppas du snart kommer närmre den där tillvaron du drömmer om. Kram <3

 13. Måste ta och leta fram de gamla filmerna! Speciellt Madicken älskar jag. De ger verkligen julkänsla som också påminner om att det finaste är att vara tillsammans, mysa, spela spel, njuta av julmat och allt gott. Inte att det är juklapparna som är det viktigaste.

 14. Alltså det GÖR ONT i mig när jag ser detta. Har så himla mycket kärlek för Astrid Lindgrens jular så jag vet inte var jag ska bli av. Min dröm är att skapa en riktig Bullerbyjul för framtida barn. (Men den riktiga drömmen är väl att själv få vara barn i just Bullerbyn).

  Fantastisk blogg!
  Kram

 15. Alltså! Det ser ju typ ut som hemma hos dig! När de öppnar julklappar, hade kunnat tro att bilden var tagen hos dig. Hoppas du får en piggare vecka! Kram

 16. Vart kan jag få tag på den mysiga filmen Jul i Bullerbyn?
  För filmen Astrid Lindgrens jul innehåller inte den