Inspiration till julen hittar man inte främst i inredningstidningar – utan i böcker och filmer. Helst barnfilmer av Astrid Lindgren.  Jag inser att jag själv är helt hjärntvättad av att ha sett Madicken och Barnen i Bullerbyns mysiga julfiranden som liten. Jag vill dekorera precis som dem och stämningen jag eftersöker är densamma som i filmerna! Och oftast tycker jag att den brukar infinna sig!

Jag har nu ett sådant jullängt att jag köpt hem Barnen i Bullerbyn för att se om för miljonte gången. Såklart för att det är mysigt att se ihop med barnen – men ärligt talat mest för min egen skull. Stilen är så underbar! Ska vi titta lite?

Hemma i Lisas kök i Mellangården är det så enkelt och vackert med v-spont och skomakarelampa. Och så den gamla vågen och de enkla vita keramikskålarna. Egentligen ingenting typiskt juligt i bild (förutom granen på väg att bäras in) men stämningen är underbar. Så här vill man ju ha det i december! Stå inne i sitt mysiga kök och stöka jul tillsammans,  elda i vedspisen och se snön singla ner utanför.

Och prick så här vill jag dekorera köket i jul. Halm, handbroderade gardiner i någon dov färg. En liten duk på skomakarlampan och krusat silkespapper som dekoration på alltifrån spisen till ljusstakar och möbler.

Inne hos Britta och Annas farfar är det så mysigt med alla murriga möbler och lampan med fransar. Och så fina farfar som har all tid i världen för sina barnbarn.

I julgranen hänger enkla äpplen och pepparkakor och små flätade hjärtkorgar.

Fint så att man smäller av vid julmiddagen!

För att inte tala om så fint det är när familjen öppnar julklapparna. Granen med de enkla dekorationerna. De dubbla bordsdukarna med en mönstrad duk över en vit och de vackra gamla träljusstakarna. Änglahår och enkla smällkarameller i granen. Fint alltihop.

Under nyårsvakan i Lisas rum vill man ju ha ALLTING som syns i bild! Hörnskåpet, blommiga bleka tapeten, granljusstaken, den broderade duken och bonaden på dörren. Och så den gammaldags karaffen med enbärsdricka.

Om det hemma hos Barnen i Bullerbyn är en enkel men vacker bonnajul – är det betydligt överdådigare hos Moster Jenny, som uppenbarligen har gott om kulor. Älskar även här den vita duken som bas med en röd löpare över. Den lågt hängande kristallkronan och den fina karaffen. Alla underbara 20-talsfrisyrer och klänningar. Här vill man ju kliva rakt in i bild och vara med!

Det är inte bara i Bullerbyn som jularna är mysiga. Hemma hos Madicken är det också väldigt fint. Köket är en dröm med sin ljusa panel och sitt vackra kakel. Jag gillar de röda ljusstakarna, brickbandet med samlingen brickor på väggen – och alla välputsade kopparkastruller. Plus Alva! Visst ville man ha en alldeles egen Alma när man var liten? Hon var så snäll! Grishuvudet med kristyr hoppar jag dock helst över.

Även här syns krusat silkespapper som fin dekoration. Och så klart härliga julbonader i bakgrunden!

Medan Barnen i Bullerbyn utspelar sig på 20-talet växer Lotta på Bråkmakargatan upp på 50-talet. Och även här finns massa julig inspiration. Köket är en pastellig femtiotalsdröm. Kolla in redalådorna! Den lilla handvevade vispen! De gulliga grytlapparna! Såå fint.

Men finast är det ändå hemma hos Tant Berg. Väldigt murrigt, tunga gamla möbler och fantastiska tapeter i fyrtiotalsstil. Och så söta Lotta i kalasbyxor med häng och för stor kofta!

Vill ni se mer inspirerande julmiljöer på film? Kolla in Kajsa Kavat, Godnatt Herr Luffare, Fanny och Alexander, Emil i Lönneberga, Saltkråkan och Pippi Långstrump.

Varsegod på förhand för julinspirationen!