Loppat till jul

Nu ska ni få se vad jag fyndat för gammalt fint att julpynta med! Först en paradhanduk att hänga i köket framför kökshanddukarna. Den här är väldigt  fint broderad och gammal. God Helg eller Glad Jul är ju typiska äldre uttryck – istället för det mer moderna God Jul! (Obs. Detta är givetvis en ren killgissning från min sida).

Hittade också ett flaggspel. Brukar ha sådana i granen och vill gärna ha fler. Har redan ett med de nordiska flaggorna men här är det ett helt gäng olika länder representerade. Jag klickade också hem två orangea julstjärnor med vita stjärnor på. Sådana hade mormor i sitt kök. Snöblomma och andra trendiga julstjärnor till trots – tycker att dessa är så klassiska och fina i sin enkelhet. Man brukar hitta dem på loppis för en spottstyver, men det gjorde inte jag. Istället fann jag dem på Tradera för typ 300 kronor (!) och det har jag inte tänkt betala. Slutligen klickade jag hem dem nya från Balders Hage till ett betydligt rimligare pris. Men bara för det kommer jag säkert hitta flera stycken på loppis framöver. Då köper jag dem också. I år vill jag nämligen inte ha fläskiga stjärnor i fönstret – hellre Pettson och Saltkråkan-rappliga stjärnor av mindre format.

Den röda fina klockan ska jag ha hängande i min granriskrans på dörren. Och de gulliga grytlapparna i rött ska få hänga vid vedspisen.

Slutligen köpte jag en till fin gammal ullfilt. Vi har många sådana sedan förut, som börjat bli slitna och trasiga. Den här röda blir bra i vardagsrummet!

Så. Det var mina juliga fynd. Men de får ligga i jullådan några veckor till – i väntan på att få komma upp. Förutom filten som redan nu används för fullt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Loppat till jul”

 1. Älskar de orangea julstjärnorna, barndomsminnen delux😍! Jag köpte mina i en nätbutik för typ 60kr! Perfekt då jag råkade slita isär ena och en liten mus käkat på min andra🙄.

 2. Så mycket fint! Köpte såna där orange stjärnor från Balders Hage med förra året. Dock hittade jag ingen bra sladd till som passade, har för mig det inte är nån ‘lamphållare’ med till stjärnan så den hängde inte bra. Så de fick inte komma upp hos mig då. Ge gärna tips om du har en sladd/hittar en sladd som passar, vill få upp mina med i år ☺

 3. Gamla ullfiltar är ju väldigt fina – hade länge en fin och skön, men sen lyssnade jag på det här programmet. Vill inte smolka din loppisglädje, men vill heller inte att du ska bli förgiftad! httpserigesradio.se/sida/avsnitt/868408?programid=4917

    1. Tänkte precis skriva detsamma! Hittade en gammal ullkappa från försvaret och började googla, den åkte ut lika fort igen. Undviker gammal ull numera, DDT känns ju lite sisådär:S

  1. Jag är också försiktig med gamla ullfiltar, i första hand pga behandlingen, men även för att jag är livrädd för att få in mal och annat i ett hem som bara består av ullgarner typ 🙂 Så allt hamnar i frysen först!

 4. Balders Hage! Favoritbutik! Har mycket fint ”gammeldags” jul som man ö n s k a d e att man hittade på loppis…

 5. Åh, de broderade klockorna med rosett – sådana sydde mamma på vit jullöpare med böljande, röd kant runtom. Måste kolla var de kan finnas kvar efter henne.

  1. Inte för att någon kanske bryr sig men jag skrev in fel länkadress i min signatur, sjukt klantigt… Här ska det vara rätt till min blogg.

 6. Jag fattar inte HUR du lyckas hitta så mycket fina grejer. Jag ser bara allt fult, skrattretande och anskrämligt när jag är på loppis. Går jag till fel ställen eller kan min radar kalibreras om??

 7. Älskar verkligen de klassiska orange stjärnorna till advent. Barndomsminnen! Har inte sett om de finns i år, men Nordiska muséet brukar ha med dem i sitt julsortiment.

 8. Jag älskar gammalt julpynt men det verkar resten av Norrlands befolkning också göra så det är svårt att få tag på. Vart går du när du loppisfyndar i Umeå/Vindelntrakterna om jag får fråga? Vore så kul att få några initierade tips! Beställde f.ö. också de där nytillverkade gamla orangea stjärnorna förra året men blev väldigt besviken på kvaliteten. Ostyvt papper, dåligt gjord perforering och obegriplig stängning som gör att stjärnan glappar mer än lovligt kring sladden. Nä, kvaliteten var tyvärr bättre förr!

 9. Jag sitter och funderar på hur många lådor med julpynt du har Clara. Jag tror jag har två eller tre (med julgranskulorna inräknat) och jag svindlar lite vid tanken på allt du måste ha. Care to share?

 10. Vilka fina saker! <3 Älskar gammal julpynt. Ser så mycket fram emot att ta in pyntet från förrådet och gå igenom vad vi har! Vi köpte ju hus i våras så vi får se vad som "passar" och vad som behöver "köpas till". Jag köpte en adventsljusstake på Gekås av alla ställen för en månad sedan och när vi kom hem till Gotland satte sambon genast upp den… hm… lite tidigt, men så mysigt att jag inte har hjärta att plocka ner den! Annars är nästan allt mitt pynt fått, gjort eller loppis-inhandlat. Lite som julen ska vara!

 11. Vilka mysiga julgrejer du hittat! Gillar särskilt paradhandduken (visste inte att det var så de hette!).

  Alltså, det här med yllefiltar är så knepigt tycker jag. Det är ju ett så himla bra material och de där äldre brukar ju vara så fina! Men jag törs aldrig köpa dem, har fått för mig att de innehåller en hel del skit… (Sen har vi ett gäng arméfiltar hemma som vi använder på lajv när det behövs. Inbillar mig att de är nyare och ev en smula ofarligare, men det är ju inte säkert… Använder dem inte så många gånger per år iaf.) Hur resonerar du? Så himla drygt att behöva tänka på om bruksföremål innehåller giftigheter eller ej 🙁 Kan inte saker bara vara sjysta??

 12. Jag e så nervös för gamla ullfultar. Många från 70 talet är behandlade i ddt o jättegiftiga. Det är ju tydligt när de är märkta med “malsälrad” men hur vet jag vad som är vad av alla omärkta filtar

 13. Åh! Jag har en sån ullfilt fast min är grön och vit. De är så fina!! Och yllefiltar kan man inte ha för många av.