Är det så farligt att julhandeln slår rekord?

Julhandeln förväntas slå rekord i år igen. Och vi förfasar oss och oroas. Och ja, visst är det bekymmersamt. Men inte särskilt konstigt. Vi tenderar att tänka att julhandelns rekord bara handlar om att vi köper fler julklappar. Men i julhandeln räknas all konsumtion under december månad in. Inte minst maten. Och här har ju hänt något. Ja det räcker med att titta på de senaste tjugo åren. Vi firar så långt och utdraget! För min mormor fanns det inte på kartan att börja äta julkakor innan jul. Nåja, pepparkakor och lussekatter till lucia var väl undantaget. Men all annan julmat väntade man med tills på julafton. Man åkte heller inte och åt julbord titt som tätt. Begrepp som glöggmingel och adventsfest existerade inte. Knappt för mina föräldrar. Men själv har jag bakat juliga kakor sedan slutet av november och haft folk hemma på juligt fika varje helg sedan dess. Säkert har jag tredubblade matkostnader i december månad.

Och när jag jobbade i butik kom den stora delen av omsättningen i december inte från julklappar – utan från folk som kom in och letade julklappar men istället hittade någonting till sig själv. Som det lätt blir när man springer i affärer och utsätts för frestelser. Och ska man gå på massa glöggmingel och julbord december igenom så är det klart att man också kan känna behovet av fler festliga kläder och trevliga gå bort-presenter till värdparet. Det är inte så konstig, egentligen. Även om det är onödigt.

Julpyntet har tyvärr blivit väldigt trendbetonat -medan det för mormor var viktigast med traditioner. Det försöker jag hålla fast vid. Jag struntar i trenderna och kör samma varje år. Och så gott som allting är fyndat på loppis. Men sammantaget har jag ändå mycket mer av allt. Mer julblommor, fler julstjärnor i fönstret, fler tända ljus och fler pumlor i granen.

Jag vet inte om vi vill ha mindre julfirande egentligen? Är det dumt att fira länge? Själv tycker jag om att julen får börja tidigt – men inte om det betyder att den ska rensas bort på annandagen. Sånt gör mig stressad. Jag vill låta julen ta sin rättmätiga plats. Och visst måste den högtiden få kosta extra. Maten, festen, ljusen. Något annat tror jag är orimligt. I kostnaderna för mitt julfirande är dock konsumtion av klappar den minsta posten. Det som drar iväg är allting annat. När jag kryper ur den dimmiga höstens isolering och börjar träffa folk igen. Det är där pengarna läggs.

Jag blir deppig när rekord slås för julhandeln.  Men fokuset blir samtidigt fel när vi stirrar oss blinda på och jagar upp oss över siffrorna. För det handlar väl om vad vi lägger pengarna på? Om vi väljer att äta ekologiskt, närodlat och fairtrademärkt. Och när det gäller festkläder, dekorationer och klappar – först och främst köper begagnat. Då kanske julen kan få vara en tid av överdåd. Men med hyfsat gott samvete.

Eller vad tror ni?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Är det så farligt att julhandeln slår rekord?”

 1. Håller med om det du skriver, men jag tror att din bild är lite tillrättalagd och inte stämmer överens med hur det verkligen ser ut. Den lilla delen av julhandeln som är second hand t.ex. är ju sannolikt försumbar i jämförelse med alla pengar som läggs på onödiga prylar, ny teknik etc.

  Och även om mycket av julhandeln läggs på mat, blommor osv och inte bara klappar, så är det ett faktum att vi överkonsumerar även det sistnämnda. Och det är DET som är problemet, den sammanlagda överkonsumtionen. Oavsett vad den går till.

  1. Jag menar inte att julhandeln idag har några stor inslag av second hand – utan att det kanske skulle kunna bli så. Och då är det ju dumt att stirra sig blind på siffrorna. Vad vi gör för pengarna är mer intressant.

  2. Instämmer fullständigt. Skälen till varför vi handlar mer i december än övriga månader är irrelevanta, vi måste få ner den totala konsumtionen.

 2. Räknas gåvor till hjälporganisationer med in i julhandeln? Det lär i så fall också vara en rätt stor post som är bra!

 3. Där slog du huvudet på spiken! Allt är inte av ondo även om man kanske kan behöva reflektera lite över hur och varför man gör på ett visst sätt. 😊

 4. Bra funderingar tycker jag. Skulle vilja lyfta ytterligare en, de barn som bävar för julen. Har den stora förmånen att vara lärare. Många elever har passerat mitt klassrum genom åren. I december görs det julpynt, julspel, äts julbord i matsalen med mera. Det pratas om vad man önskar sig, vart man ska resa och alla man ska träffa. I detta sorl sitter det en eller ett par barn i varje klassrum med en stor klump i magen inför stundande jul. De barn vars föräldrar inte kan eller har möjlighet att leva upp till förväntningarna. Det kan vara ekonomiska problem, alkohol eller drogproblem, psykiskohälsa med mera. Viktigt tycker jag att inte glömma dessa barn för de finns i varje klass.
  Hälsningar Pernilla

 5. Ja! Detta har jag irriterar mig så fruktansvärt på – allting är så svart eller vitt. Jag har tänkt mycket på att jag tror att många lägger mer pengar på bättre mat för varje år och kanske på upplevelser? I vår familj tycker jag i vart fall det är så, medan vi inte lägger mer pengar på materiella klappar. Jag tror människor överlag får mer pengar vilket också innebär en högre konsumtion men om det är i dåliga julklappar är jag inte så säker på.

 6. Haha! Jag tänker på början av boken “Johans jul”… “November är mycket lång och grå. Vi längtar så efter den sista, för då kommer pappa hem med adventskalendern”.

  I området där jag bor i Köpenhamn har folk julpyntat sen första november, i affärerna har de haft jultema ännu längre, redan i oktober var det julpyntat och julmusik och god jul. (Och sen tar julen slut på juldagen). Jag tycker att det är lite deppigt. Jag vill gärna längta till julen, men jag hinner inte det när den måste börja i oktober. Och sen vill jag gärna ha kvar den i alla fall till trettondagen, men det är jag den enda som har här. Tänker också på “Lycklige Alfons Åberg” – “tråkiga saker finns till bara för att man ska kunna märka skillnad sen”. För mig personligen hade november gärna fått vara lite mer tråkig om det betydde att julen fick stanna längre. Det är ju särskilt nu när det är som mörkast att pyntandet behövs tycker jag!

 7. Själv handlar jag också mer i december om det är bra pris. Många klädaffärer har rabatt innan jul; de vinterkläder vi inte hittat second hand köper vi då nytt till barnen. Förra året köpte vi en ny mocca master (efter tio år med den gamla) när det var rabattt under julhandeln. För mig hade det här inget med julen att göra (och övriga året handlar vi, förutom mat och förbrukningsvaror, nästan uteslutande begagnat). Jag gissar att det kanske finns fler som gör som vi, planerar årets köp efter när det är som billigast.

  1. Jag tänkte också på detta, alla inköp jag kan planera gör jag från black friday fram till julrean. Det är så mycket rabatter överallt! Olika former av adventskalendrar med förmånliga erbjudanden, 30 procent på köp, olika kampanjer. Köper så otroligt sällan saker till fullpris, utan “sparar” mina inköp till den här perioden. Men, jag har en känsla av att det inte är vårt konsumtionsmönster som är orsaken till det stora uppsvinget.

 8. God Jul till alla!
  Vaknade i morse utvilad och förväntansfull inför Julen. Brygger mitt morgonkaffe och fixar en skinkmacka och njuter av en stilla och tyst morgon. Maken sover fortfarande gott i vår varma härliga säng.
  Igår pyntade vi med tomtar och nya julblommor mest hyacinter och när vi var klara satte vi oss ner och njöt av allt det fina med litet glögg och pepparkakor. Vi vill inte ta ut julen i förväg utan väntar till strax innan Jul och längtar. Julklapparna är klara och vi har bidragit till den där statistiken, men vad roligt det är att handla klappar till barnbarnen som är så förväntansfulla. Våra barnbarn längtar dessutom jättemycket efter julmaten och hjälper till att laga den och äter allt med god aptit. Så härligt att vara tillsammans och bara njuta.
  Hoppas att du och din familj Clara får en fin och glädjefylld Julhelg! Kram.

 9. Nej, konstigt är det inte och du förklarar anledningen på ett bra sätt. Men OK är det inte. Problemet med klimateffekterna av ökade koldioxidutsläpp p.g.a vår privatkonsumtion är gigantiska och kommer att leda till jätteproblem. Och även om det är mysigt med utdraget julfirande bidrar all konsumtion till detta. Jag tycker snarare att vi borde gå tillbaka till att fira en mindre utdragen jul med mindre konsumtion. Eller fira julen och december med tid för familj och vänner, åk pulka tillsammans, köp sexondhandklappar och upplevelser, tänd extra ljus och ät lite extra gott, skänk pengar till behövande. Ledsen att komma här som grinchen men en mindre konsumtionsinriktad jultid är nödvändig om våra barnbarn ska få uppleva vita jular.

  1. Jag håller ju helt med dig. Vi säger ju samma sak 🙂 mindre konsumtion men det vi konsumerar måste vara bra grejer. Däremot tror jag inte folk kommer vara villiga att korta av julen och sluta bjuda hem på glöggmys med klimatet i åtanke. Vad lever vi för om inte att umgås med varandra? I det ingår att äta och dricka och det kommer vi fortsätta med och det kommer fortsätta synas som siffror i ökad konsumtion under jul

  2. Ja och enligt fakta och forskning om klimatförändringarna som vi ser effekter av redan och är mitt inne i så gäller det ju inte ens huruvida våra barnbarn kommer att få chans att fira en vit jul, utan faktiskt huruvida den generationen ens kommer ha en planet som är beboelig att leva på om vi inte gör drastiska förändringar omedelbart. Ur den synpunkten tycker jag minskad konsumtion känns som en liten men nödvändig uppoffring vi bara måste göra. Det går ändå att fokusera på de bitarna som nämnts här som att umgås, göra roliga aktiviter tillsammans och visa uppskattning för varandra.

 10. Vettigt och skönt inlägg. All konsumtion är inte av ondo. Tänk på alla mysiga småbutiker som annars har det kärvt, men där man nu handlar den där fina ”ta-med-presenten”, eller ta den lilla skivbutiken (min pappa jobbar i en) som nu säljer skivor till medelålders män med stora plånböcker, eller museibutiken med trevliga leksaker.
  Tänk på den ekonomiskt utsatta familjen som kanske har råd att köpa riktigt lego till sina barn tack vare förhatliga black Friday-rabatter.

 11. Så sant! Jag lägger nog helt klart majoriteten av pengar runt jul på mat och blommor! Och då väntar jag alltid in senare delen av hösten från att köpa nya blommor och fyller sedan på i december. Och inte slänger jag ut blommorna bara för att julen är slut! Och ingen mat slängs ju heller, det är som sagt bara mer firande och mer av gotteätande. God jul!

 12. Jag ville bara säga TACK för att bloggare som du gör återvinning inne och modernt! Bloggar som din och Elsa Billgrens drar ett viktigt lass med att visa hur det gamla kan användas på ett modernt sätt. Tack. Och tack igen. Och God Jul!

 13. Hmm, att ökningen av ekologisk mat ens bidragit nämnvärt till att julhandeln slår rekord? Känns lite naivt tycker jag. Att en mobiltelefon idag kostar lika mycket som alla mina julklappar tillsammans när jag var liten är nog en troligare förklaring. Sen är det ju det här med det dåliga samvetet som vi nuförtiden tydligen aldrig ska känna. Jag vill ändå hävda att det kan vara rätt bra att ha dåligt samvete, och jag skulle vara orolig ifall mitt dåliga samvete slutade att kicka in. Om vi har dåligt samvete inför rekordförsäljning på julen, så är det kanske så enkelt att det beror på att det är riktigt dåligt. För såväl plånbok som miljö. Och kanske är det bäst att vi slutar hitta vägar runt det, och istället helt enkelt börjar handla mindre. Men att handla mycket, få dåligt samvete och sedan försöka stilla det samvetet? Jag tror varken man själv, plånboken eller miljön vinner på det.

  1. Jag tror du missförstår mitt inlägg. Jag är övertygad om att ekologisk mat IDAG står för en mycket liten del av julhandeln. Däremot att mat är en stor del. Och att om vi väljer bra mat så blir klimatavtrycket mindre.

   1. Förlåt, då missförstod jag. Det var bara rubriken som ställde till det. Jag tror ju (som du?) att en skrämmande liten del av försäljningsrekordet beror på “smart” konsumtion, så därför tycker jag fortfarande att det är farligt att julhandeln slår rekord. Du menar alltså att OM vi handlar mer klimatvänligt så är det inte en dålig sak i sig att försäljningssumman stiger. Själv tror jag dock att vi kan gå tillbaka till försäljningssumman från -95 och handla den summan klimatsmart, och att det fortfarande skulle vara för stor konsumtion. Hur klimatsmart vi än handlar så tror jag inte att det finns något som rättfärdigar den summan vi handlar för idag. Det finns ju gränser för hur mycket klimatsmarta livsmedel och produkter vi kan konsumera också.

  2. Det dåliga samvetet, intressant som ämne! Håller med dig Philip, det bör få plats. I en värld av ett ständigt expanderande av jaget känns det som om många har fullt upp med att rentvå sig, vad det än må vara.

 14. Trots det utdragna julfirandet numera får många utsatta människor som bor på olika boenden, och som av olika skäl varken får besök eller själva kan besöka släkt, inte fira jul de dagar andra firar. De äldre är, som Clara beskrev i inlägget, inte alltid lika benägna att fira och äta julmat annat än under de koncentrerade tre dagarna, 24-26 december.

  Fick höra nyligen från en gravt alkoholiserad pensionär att han var väldigt ledsen över att inte fått fira riktig jul på 30 år på grund av att man där han bodde “bara” erbjöds jullunch i någon kyrka under max två timmar och aldrig på julhelgen utan långt före jul och bara med människor som liksom han har missbruksproblem. Han tyckte det firandet bara var konstigt. Luciafirandet som han inbjöds till var heller nästan aldrig på luciadagen. Han tyckte det kändes väldigt fel detta med att inte vara noggrann med datum men förstod att vanligt folk tydligen vill fira ifred när det väl är dags, fira ifred från missbrukare.

 15. Håller med dig! Tror att mycket hänger samman med att ekonomin i Sverige generellt har blivit bättre och bättre, bra ränteläge som ger låga utgifter osv, vilket leder till att mer pengar kan läggas på konsumtion. En generell trend är väl att vi är mer medvetna i vårt val av mat och gärna lägger mer pengar där (som du skriver!) och unnar oss lite finare, tänker jag.

  För egen del kan jag tycka det blir lite missvisande med vad som innefattas i julhandeln. Jag bor i Stockholm och det var först nu i december det blev riktigt kallt och jag fick ändan ur vagnen och köpte nya vinterskor och andra varma plagg. Jag lär väl inte vara den enda som även handlar kläder till mig själv.

  Apropå pynt så fick jag ta över en del vackra gamla julkulor från min farmor. De ligger kvar i de gamla lådorna med ett fack per kula och lite silkespapper om. Blir så glad när saker kan användas vidare i generationer!

 16. Tyvärr är ekologiskt, närodlat och fairtrademärkt till stor del en klassfråga. Säger inte att det måste vara så alltid, men bara fakta att det är så. Julskinka för 39 kr kilo eller kravmärkt/eko för några hundra är en enorm skillnad. Ingen kritik mot ditt inlägg, bara en reflektion.
  God Jul!

  1. Inte minst är det skillnad på hur djuren behandlats. Den viktigaste aspekten är att gynna de gårdar där djuren har det bra under sin livstid som tyvärr oftast är oerhört kort, där transporter och stress undviks etc. Har man inte råd med att köpa en sådan julskinka sedan då ska man låta bli och välja annat i matväg. Vår värld har alternativen idag. Sämre ekonomi ska och får aldrig vara ett undantag för att gynna en obarmhärtig hantering av levande varelser.

 17. Å så intressant! Och även kommentarsfältet!
  Jag måste lägga mig i..
  Jag tänker mycket på detta. Just nu i juletid så är det väldigt dyrt när vi storhandlar mat och tex toapapper & annat, allt ska helst vara ekologiskt. Julklappar, hellre få och från kvalitetsmärken.
  Men.. vi har råd med detta. Är inga krösusar, men med två ok löner och två barn prioriterar vi detta. Så långt är ju allt i linje med ditt resonemang. Sedan är det ju alla människor i Sverige (där vi andra lätt också kan hamna) som har det fattigt, som inte kan göra ”kloka” val pga ekonomi. Att köpa en Brio järnväg till sitt barn som kostar skjortan, som man kan bygga på med delar under åren och som sedan håller en livstid, det är helt enkelt inte möjligt. Det kanske ska se mycket ut dessutom? Ett enda snordyrt Brio-paket under granen. Nä. Men Dollar store?! 15 paket för en tia styck! Då ser det ut som att ens barn får många klappar, precis som andra barn. Eller som man tånker sig att alla barn har det. Att köpa ekologisk julmat är nog inte att tänka på när frågan är om det ska bli någon julmat alls..
  Och sedan har vi en annan grupp. (Ja, allt det här är endast mitt egna lilla resonemang) En grupp som har noll och inget miljötänk. Som bara är helt döva för all info. Min syster är en väldigt snäll människa som nu engagerar sig hårt för flyktingfamiljer i den lilla ort hon bor på. Kyrkan ordnade julfirande med tomte och alla barn och unga fick paket. Glädjen slog högt i tak enligt min syster. Alla paket (och det var många..) var förstås från, ja precis: Dollar store. Jag tror hon tänker att HÄR OCH NU i stunden så är det viktigare för barn som flytt från ett eländigt liv inte att få gamla återvunna presenter från loppis i murriga naturfärger, utan att få uppleva gnistrande, chockrosa, plastiga julklappar. Eller vad vet jag. Men jag tror att det är lika många tänk och infallsvinklar om miljö som det finns människor på jorden.