Nu har jag funderat lite på mina nyårslöften för 2019. Men innan jag skriver om det måste jag ju utvärdera 2018 års löften! Då hade jag två löften – snälla, peppiga löften jag hade lust att hålla!

Mer kultur var mitt första löfte var. Det gäller det att fylla på med ny inspiration för att inte fastna i samma maner och upprepningar när man har ett kreativt jobb. Och jag kan verkligen sakna inspirerande kulturupplevelser. Mitt löfte var att kolla igenom årets teater och konsertprogram och köpa två biljetter till 3-4 föreställningar under året. Sedan bjuda med mig en kompis varje gång och således få både kompishäng och kultur och inspiration

Hur gick det med löftet då? Väldigt, väldigt dåligt. Gick inte på en enda teaterföreställning – men kom samtidigt underfund med att jag visserligen gärna konsumerar kultur – men att teater nog är fel form för mig. Det är ju att gå på museum som är min grej! Jag ÄLSKAR museum. Och under året har jag besökt högt och lågt – bland annat British museum, Tate Modern, Picassomuseeumet i Malaga, Ajtte i Jokkmokk, Borås Textilmuseum, Fotografiska, Bildmuseet, Kvinnohistoriskt Museum, Skogsmuseet, Västerbottens Museum, Palazzo Giardino Giusti i Verona, Arena di Verona, Colosseum, Peterskyrkan och Vatikanstaten (i sig själv kanske inte museum men klart museala värden att uppleva). Så det har ändå varit ett år fullt av kultur. Och det är jag väldigt glad över! Kommer fortsätta i den andan, det gör att livet känns rikt.

Exponera mig själv för ny kunskap var mitt andra löfte. Att oftare försätta mig i situationer där jag har möjlighet att lära mig nya saker. Som unconference på Studio Lidström & Nyberg, att läsa andra sorters böcker böcker och tacka ja till tillfällen som genererar ny kunskap. Det här har jag också uppfyllt ganska bra och gillat att ägna mig åt. I alla fall första halvan av året. Andra delen har gått i halvfart på grund av graviditeten. Men det känns helt okej. Orkar inte ta in så mycket nytt nu. Försöker bara klara av det jag står inför varje dag.

I år har jag två nyårslöften:

Respektera min mammaledighet. För första gången tänker jag ta en riktig mammaledighet. Det betyder inte att jag kommer vara helt ledig (är jag det så är jag arbetslös när jag återvänder). Men däremot jobba mycket mindre och mer strukturerat med hjälp av Charlotte och Erica. Men jag vet ju hur det blir – det kommer något roligt erbjudande “man inte kan säga nej till” eller ett väldigt välbetalt jobb. Och då gäller det att vara ståndaktig. Tänka på att jag inte måste dra in mer i företaget än det som täcker fasta omkostnader. Det här året är inte det då jag slår omsättningsrekord eller gör karriär. Det här är ett mammaår. OCH JAG VILL HA DET SÅ! Men då måste jag våga respektera mammaledigheten. Det är inte säkert att jag kommer vilja ha fler barn och då är det här sista chansen.

Fortsätta odla mitt sociala liv. Jag är visserligen introvert – men något jag lärt mig det här året är att jag mår så mycket bättre när jag träffar kompisar! Bjuder hem släktingar på fika, tittar förbi en granne och dricker kaffe eller bara rent generellt inte isolerar mig så mycket. Att ha ett kravlöst socialt sammanhang gör så mycket för livskvalitén. Som matlaget. Förutom graviditeten var matlaget en av de mest positiva saker som hände mig 2018. Så jag ska fortsätta odla mitt sociala liv och mina relationer det här året. För att det gör mig gott!

Har ni några nyårslöften?