Nyårslöftet – hur gick det sedan?

Nu har jag funderat lite på mina nyårslöften för 2019. Men innan jag skriver om det måste jag ju utvärdera 2018 års löften! Då hade jag två löften – snälla, peppiga löften jag hade lust att hålla!

Mer kultur var mitt första löfte var. Det gäller det att fylla på med ny inspiration för att inte fastna i samma maner och upprepningar när man har ett kreativt jobb. Och jag kan verkligen sakna inspirerande kulturupplevelser. Mitt löfte var att kolla igenom årets teater och konsertprogram och köpa två biljetter till 3-4 föreställningar under året. Sedan bjuda med mig en kompis varje gång och således få både kompishäng och kultur och inspiration

Hur gick det med löftet då? Väldigt, väldigt dåligt. Gick inte på en enda teaterföreställning – men kom samtidigt underfund med att jag visserligen gärna konsumerar kultur – men att teater nog är fel form för mig. Det är ju att gå på museum som är min grej! Jag ÄLSKAR museum. Och under året har jag besökt högt och lågt – bland annat British museum, Tate Modern, Picassomuseeumet i Malaga, Ajtte i Jokkmokk, Borås Textilmuseum, Fotografiska, Bildmuseet, Kvinnohistoriskt Museum, Skogsmuseet, Västerbottens Museum, Palazzo Giardino Giusti i Verona, Arena di Verona, Colosseum, Peterskyrkan och Vatikanstaten (i sig själv kanske inte museum men klart museala värden att uppleva). Så det har ändå varit ett år fullt av kultur. Och det är jag väldigt glad över! Kommer fortsätta i den andan, det gör att livet känns rikt.

Exponera mig själv för ny kunskap var mitt andra löfte. Att oftare försätta mig i situationer där jag har möjlighet att lära mig nya saker. Som unconference på Studio Lidström & Nyberg, att läsa andra sorters böcker böcker och tacka ja till tillfällen som genererar ny kunskap. Det här har jag också uppfyllt ganska bra och gillat att ägna mig åt. I alla fall första halvan av året. Andra delen har gått i halvfart på grund av graviditeten. Men det känns helt okej. Orkar inte ta in så mycket nytt nu. Försöker bara klara av det jag står inför varje dag.

I år har jag två nyårslöften:

Respektera min mammaledighet. För första gången tänker jag ta en riktig mammaledighet. Det betyder inte att jag kommer vara helt ledig (är jag det så är jag arbetslös när jag återvänder). Men däremot jobba mycket mindre och mer strukturerat med hjälp av Charlotte och Erica. Men jag vet ju hur det blir – det kommer något roligt erbjudande “man inte kan säga nej till” eller ett väldigt välbetalt jobb. Och då gäller det att vara ståndaktig. Tänka på att jag inte måste dra in mer i företaget än det som täcker fasta omkostnader. Det här året är inte det då jag slår omsättningsrekord eller gör karriär. Det här är ett mammaår. OCH JAG VILL HA DET SÅ! Men då måste jag våga respektera mammaledigheten. Det är inte säkert att jag kommer vilja ha fler barn och då är det här sista chansen.

Fortsätta odla mitt sociala liv. Jag är visserligen introvert – men något jag lärt mig det här året är att jag mår så mycket bättre när jag träffar kompisar! Bjuder hem släktingar på fika, tittar förbi en granne och dricker kaffe eller bara rent generellt inte isolerar mig så mycket. Att ha ett kravlöst socialt sammanhang gör så mycket för livskvalitén. Som matlaget. Förutom graviditeten var matlaget en av de mest positiva saker som hände mig 2018. Så jag ska fortsätta odla mitt sociala liv och mina relationer det här året. För att det gör mig gott!

Har ni några nyårslöften?  

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

29 kommentarer på “Nyårslöftet – hur gick det sedan?”

 1. Jag ska köpa en bok/månad, ägna mig mer åt kultur (opera, konstutställningar, museum och musik är jag sugen på) och försöka sluta med vanligt rengörings/tvätt/diskmedel och börja med ekosåpa. Och få rutin på att gå till kyrkan. Mer Gud, mindre skit var det någon som sa en gång i tiden.. kram!

  1. Bra där! Den kan jag skriva copy paste på. Hela alltet! + att nu är det verkligen dags att återerövra lite egentid! Med barn på 10 och snart 14 borde det inte vara omöjligt. Amen!

 2. Ett av mina nyårsmål för i år är detsamma som förra året: läsa minst 52 böcker. Helt klart genomförbart, men kräver ändå att jag tänker lite extra på att faktiskt ta mig tid att läsa!

   1. Jag har alltid läst mycket (och rätt snabbt), så det här är ett sätt för mig att hålla takten uppe. En i månaden är också ett bra mål! Varje bok är ju bättre än ingen bok, liksom 🙂

    1. Ja, verkligen!
     Och om inte annat tror jag att ditt mål peppar mig att komma igång med nå mitt mål 😊

 3. Jag dricker pytte pytte lite alkohol. Drack ett miniglas mousserande igår nyårsafton till maten. Gott. Ja. MEN NEJ mår inte bra av ens det lilla. Känns i huvudet hjärnan. Gillar inte det. Så 2019 tänkte jag ha helt alkoholfritt. Inte ens det lilla enstaka gånger.
  Sen tänkte jag att komma igång igen med att meditera mer regelbundet igen. Haft ett uppehåll med det ett antal veckor. Saknar det.
  God fortsättning på det nya året

 4. Låter som två väldigt bra nyårslöften. Och museum är ju en så sjukt bra grej, jag tror jag slänger på det på mina nyårslöften också ;). Mina är i alla fall:
  1. Inte stressa ohälsosamt mycket över skolan (jag går i nian och alla säger att den här våren kommer att bli den stressigaste hittills).
  2. Läsa ett antal böcker.
  3. Skapa mer med händerna. Jag vill t. ex. gärna testa att dreja, det verkar roligt.
  4. Försöka leva klimatsmartare. Typ äta mer vegetariskt och köpa saker second hand istället för nytt.
  5. Fotografera mera. Och gärna bli lite bättre på det.
  6.. Och så gå mer på museum!

  Jag försöker dock hålla dem mer som mål istället för löften. Det är liksom inte någon katastrof om jag inte läser så många böcker, men för mig hjälper det att ha ett lite lagom ambitiöst mål så att jag får ändan ur vagnen (och läser några böcker överhuvudtaget).

  1. Låter så klokt med mål istället för löften. Det utrycker lånar jag. Lycka till med dina smarta mål.

 5. Jag har nyårsintentioner istället för löften, och de är att jag dels ska ta hand om mig själv bättre, men även ta mer hänsyn till andra.
  Det första innebär att jag vill spendera mer tid med mig själv, att lyssna mer inåt och att vara snällare mot min kropp genom att ändra livsstil kost och motionsmässigt.
  Den andra intentionen har att göra med att jag tenderar att vara ganska dominant i sociala sammanhang och gentemot min partner, vill bli lite mer mjuk och lyssnande.

 6. Apropå museum, om du besöker Gävle något i år kan jag rekommendera ett besök på Sveriges Fängelsemuseum! SÅ spännande och intressant! Och i Gävle finns även ett Järnvägsmuseum som är superspännande för barnen.

  Själv har jag som nyårslöfte att vårda mina vänskapsförhållanden bättre och att sluta älta saker. Har en förmåga att analysera sönder i stort sett att som händer, vilket är väldigt uttröttande för min hjärna har jag märkt.

 7. Hej, kul att du har hunnit med så många härliga besök på museum. Museum har ju ett så viktigt uppdrag i vårt samhälle. Förutom utställningar har de i uppdrag att bevara samlingar, en del har dessutom nationella uppdrag som att värna om allas lika värde. Du nämnde Fotografiska som ett museum du har besökt och det tror de flesta att det är. Men det är faktiskt en konsthall/galleri, fantastiskt på sitt sätt. Det har dock funnits ett Fotografisk museum på Moderna Museet som senare slogs ihop med MMs övriga samlingar.
  Vänligen
  Carina

 8. Ja, vilka bra och vettiga nyårslöften. Jag har lovat mig själv att njuta mer av varje glimt i vardagen, att njuta sista månaderna med barnen hemma och att prioritera bättre mellan mina relationer och sortera bort de som bara stjäl energi utan att bidra. Det är några av mina viktigaste nyårslöften. 🙂

 9. Jag ska få vårt andra barn vilken dag som helst och efter jättejobbiga sex månader med benbrott, sammandragningar och renovering lovade jag det lilla barnet julharmoni. Och så blev det. Nu har jag bestämt mig för att nyårslöftet är harmoni hemma och harmoni i naturen när jag återhämtat mig efter födseln. Jag har själv ganska tydliga mål runt detta.
  Kulturen lider lite under småbarnsår, det märker jag, men uppskattar det extra mycket när man får till nåt. Med eller utan barn!
  Lycka till med din födsel när det är dags!

 10. Att göra mer av det som är roligt. Att läsa mer böcker, promenera och löpträna mer, dricka mer champagne, spara mer pengar(roligt? ja, det kan det vara), resa till Frankrike och stanna längre än vanligt och till sist fjällvandra mer.

  Kram och Kom an 2019!

 11. Att göra mera av lust och mindre av (ofta inbillad) plikt. Att träna mera Qi Gong och äta mindre socker och mjöl. Att ringa vänner oftare istället för att chatta.

 12. Muséer är helt klart goda injektioner för den kreativa själen. Både som avkoppling och inspiration. Det är värt så mycket!

  Lycka till med graviditet och mammaledighet!

 13. Jag har som löfte att inte köpa några böcker åt mig själv. Jag har inte plats för fler och jag köper nästan bara böcker när jag är hungrig eller uttråkad. Istället tänker jag läsa de olästa böcker jag har, låna av kompisar eller låna på biblioteket. Det är bättre för miljön och bättre för min plånbok.

 14. Hej!
  Vad kul med så många museiebesök… Synd att nu får en betala, tänker framförallt på barnfamiljer för vilka det blir märkbart dyrt med aktiviteter!
  Jo, en sak till jag funderade på när jag läste att många vill läsa mer år 2019 och jag är en som läser en del vilket innebär att jag köper en del böcker. Nu till min fundering hur kan vi här i ren klimatsmart anda kunna byta böcker med varandra? Istället för att köpa nya hela tiden? Visst, en kan låna på biblioteket men jag vill ha böcker hemma, dock inte allt jag köper… Vore tacksam om någon har bra förslag!
  Och Clara lycka till med bebisen

  1. Jag har anordnat bokbytardagar på mitt jobb, det har varit jätteuppskattat. Alla tar med sig sina böcker man läst ut och inte vill ha kvar, lägger upp på ett bord och sen är det fritt fram att ta för sig!

  2. I Hässleholm har vi en fantastisk bokloppis där man kan botanisera i en hel lada på sommarhalvåret och köpa böcker för 5-10 kr /st typ. De är även tillgängliga för inlämning och hjälper en att hålla koll efter specifika böcker åt de som letar särskilt – en stor hit! Annars brukar det finnas mängder av billiga böcker på Röda Korset eller annan 2nd hand. Är kanon att ordna bokbytarhyllor på arbetsplatser/sjukhus/andra lämpliga ställen också ! Jag o en vän + hennes mamma o en ny kollega till mig bytar runt böcker som galningar 😀 Så hittar du nån annan boktok i din närhet med liknande smak är det bara att köra igång!

 15. Någon nämnde böcker. Det finns massor bra och fina böcker på 2nd hand, billiga dessutom. Sedan är det bara att ge boķen till en kompis eller tillbaks till 2nd hand om du inte vill behålla den. Personligen ger jag inga nyårslöften men försöker att bli duktig på att laga mer vegetarisk mat och odla mer och det är ett mål. Lycka till med dina löften Clara!

 16. Förut tyckte jag att det var dumt med nyårslöften. Men sen slutade jag avlägga nyårslöften som att gå ner 15 kilo eller börja träna minst 3ggr/v för att bli kvitt magdaller och gäddhäng och bytte ut dem mot saker som klingade mer positivt för mig – och vips blev allt roligare! Senaste åren har jag lovat bl a: att testa på nåt jag aldrig gjort förr (det blev yoga – och numera är det nåt jag verkligen gillar att göra). Ett annat år lovade jag att jag skulle återuppta en gammal hobby som jag saknat (slalom – jättekul nu när jag kan åka tillsammans med barnen). I år har jag mer diffust mål men jag ska försöka förtydliga det för mig själv så det blir lättare att förhålla sig till- jag vet att jag behöver mycket egen tid och mycket vila (på gränsen till utmattad). Men jag vill och behöver göra saker utanför hemmet ibland ändå. Testa lite nytt, för jag märker att jag inte mår bra av att varje dag jobba och sen spendera hela kvällarna med vila. Räcker med små enkla grejer kanske nån gång varannan månad. Så även om jag blir trött av det, så tänker jag att nån enstaka gång då och då tex gå på en föreläsning eller besöka ett evenemang kommer ge mig energi också och vara värt ansträngningen.