Vinterförvara hyacinterna

Idag har jag försiktigt börjat plocka bort julen. Allt får egentligen stå till tjugondag knut – förutom de små adventsgranarna som dött och bara barrar. De har kastats ut tillsammans med alla överblommade, döda julblomster. Mina söta små julstjärnor hade till exempel torkat och dött när jag kom hem från Jakobs mormor. Så de åkte på komposten. Hyacinterna sparar jag dock i källaren och planterar ut till våren! Förvaras de svalt och mörkt i förslagsvis en pappkartong så går det nämligen bra.

Så här gör jag för att övervintra hyacinter

Jag klipper först bort vissnande blomstänglar. Och sedan får lökarna stå tätt i pappkartongen så länge bladen är gröna. Vattnar gör jag då och då – så att de inte torkar bort helt. När de vissnat slutar jag vattna och låter dem vila i källaren fram till våren. Och kom ihåg – om du är petig med färgerna så sätt en liten frystejp på på blasten/löken där du skriver vilken färg hyacinten hade när den blommade.

Så snart jorden rett sig på våren går det att plantera ut lökarna i rabatten. Gärna med lite benmjöl i planteringshålet. Oftast blommar de inte förrän året därpå. Men jag har fått julhyacinter att blomma om flera år i rad på det här viset.

Det känns så hoppfullt att spara hyacinterna efter julhelgerna (amaryllis, julros och julstjärna kan du förresten också spara). Som ett löfte om en framtid efter vinterns oxveckor. Dessutom är det trevligt för plånboken att kunna fortsätta njuta julens blommor i flera år!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

10 kommentarer på “Vinterförvara hyacinterna”

  1. Jag sparade en julstjärna ett år och hade den som en vanlig krukväxt, för det kändes tråkigt att slänga den bara för att julen var slut. Den blev grön och frodig och efter några år kom faktiskt några röda blad också!

 1. Jag gjorde så förra året men när hyacinterna kom i juni så kändes det så fel! Dom är så starkt förknippade med jul för mig, får gräva ner dom långt bort i trädgården i så fall haha 🙂

 2. Jag har sparat amaryllis i kruka inomhus som blommat om ett par år. Dock aldrig på rätt årstid så tips om hur man gör för att tajma det mottages tacksamt! 😀

 3. Jag önskar att jag kunde ha hyacinter men doften ger mig en allergisk reaktion. Av den anledningen var det väldigt jobbigt under juletiden på jobbet. Anhöriga som kommer med hyacinter och andra doftande blommor. Svårt att säga i från då det är deras hem…
  Smart iallafall att kunna övervintra dom och sätta ut i rabatten.

 4. Hej Clara (och Erica!),
  det här har inte alls med ovanstående inlägg att göra, men jag vill bara säga tack för er fantastiska podd! Jag har precis fått en depressionsdiagnos och troligtvis är jag också utmattad. Eran podd hjälper mig genom många tunga dagar. Jag lyssnar om favoritavsnitt, särskilt dom när ni pratar om utmattning och i avsnittet “En ny diagnos” så sa du något som var till så stor hjälp för mig, att när den där jäkla ångesten kommer utan anledning så letar du efter något att “kroka fast” den i, och det var som att polletten föll ner för mig och jag förstod liksom leta mer av hur jag reagerar och beter mig när jag får ångest.
  Det är så klart tråkigt att ni inte poddar längre, men det finns så himla många fina avsnitt att lyssna om 🙂 <3