Vad ska babyn heta?

Den här förtjusande lilla boken fick jag i brevlådan av min bästis Elina. Utgiven 1945 och inleds med orden

Det är en känd sak att när en liten flicka eller gosse kommer till världen är det i allmänhet ganska besvärligt med vad babyn skall heta. Följden blir mången gång att man enas om namn som man vid närmare eftertanke inte alls är nöjd med. “Men vi kunde ju i hastigheten inte finna på något bättre” hör man ofta sägas.

En present kan knappast vara mer passande. Vi har ju ännu inte kunnat enas om något namn! Och vi vill för allt i världen inte finna på något i hastigheten, som ingen av oss blir nöjda med. Som tur är får jag utmärkt ledning av bokens tidigare ägare som gjort små noteringar här och var.

Barbro är “fy”

Och Lalla är “dumt”.

För att inte tala om hela raddan gossnamn som bryskt strukits över. Blir alltså varken någon Anker, Alarik eller Arno för vår del.

Trevligt sammansatta dubbelnamn ges många förslag på. Jag tror att dubbelnamn är nästa stora namntrend – på flickor i alla fall. Är ju oemotståndligt gulligt! Maja-Lisa till exempel. Hur fint är inte det?

Dubbelnamnen i den här boken är dock inte lika rara. Vad sägs om Gunn-Anita, Ulla-Chris eller Sonja-Gunilla? Rullar inte jättelätt på tungan, om jag ska vara ärlig. Bland pojknamnen finns sammansatta namn som Björn-Orvar, Anders-Börje eller Per-Helge. Inte heller dessa namnsammansättningar frestar mig riktigt.

Men vänta bara. Jag ska läsa den här boken från pärm till pärm. Och då kommer vi tillslut få svar på frågan: Vad ska babyn heta?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

181 kommentarer på “Vad ska babyn heta?”

 1. Barbro tyckte jag var jättegulligt! Älskar Barbro Lill-babs Svensson. Kanske är därför. Ingrid är också vackert. Ville först att vår son skulle heta Åke el Gösta eller Tore. Var inne på Henning också. Valdemar är fint. Sonen var en Georg och är ganska ensam om det. Mysigt tycker vi.

  1. Vi valde Henning. Lysande namn tycker jag. Sonen är också mycket nöjd. 🙂
   Mina favoriter var annars Holger och Eskil. Om det blivit en tjej var Sonja, Kerstin och Hilma på topplistan.

   1. Jag har också en Henning som fyller 4 i år. Världens bästa namn! Lillebror heter Björn. Så ja, Henning och Björn, det får bli mina tips! När det kommer till flicknamn tycker jag inte det finns något som slår Wilhelmina, så majestätiskt och fint.

 2. Får mig osökt att tänka på en gammal kompis bror, som om fadern fått bestämma skulle döpts till Bert-Royne!

 3. Jag heter Maria-Angela 🙂 lite konstigt dubbelnamn. Såg ni att ett av namnförslagen var Blondie? 😀

 4. Namn är svårt men också härligt! När jag var liten fanns det ett par i mina föräldrars bekantskapskrets som hette Elsa-Greta och Kurt-Allan, tänk att just de fann varandra 🙂 Min syster hade svårt att säga deras namn så de kallades alltid för Ette och Daddan!

 5. ”Barbro – fy” 😂 vad roligt!
  Underhållande anteckningar. I min egen gamla bibel från barndomen som jag hittade för nåt år sen hade jag skrivit ”Ulla är ett skithuve” i marginalen😂 det var nån sur tant i vår församling som hyssjade oss när vi satt och viska och fnissade istället för att lyssna på prästen.

 6. Åh, om vi fick en liten lillebror skulle han få heta Ture. Det är det gulligaste namn jag vet, näst efter mina barns namn, Helmer och Märit. Dock blir det inga fler barn för oss, så Ture är ledigt. 🙂

 7. Haha Blondie och Concordia! Rena rama filmstjärnenamnen det. Även Beryl och Connie lär ju komma från biodukens exotiska löften. Många är de gamlingar min pappa mött i sin yrkesroll som präst längs med Norrlands kust och inland, som hetat typ ”Oliver” (uttalat som oliven), Francois (uttalat Fransojs), Sexy (nr 6 i syskonskaran) m.m – alltså namn från en tid då få pratade engelska men liksom kom i kontakt med engelska namn genom film, noveller och romaner. Tycker att det är så himla gulligt.
  Sällar mig till skaran som gillar Barbro, tycker det är himla rart!

  1. Åh, även min svärmor som växt upp på en ö på västkusten har berättat om en farbror som hette Oliver (som “oliver” man äter) på samhället.
   Min man växte upp med en Keith som uttalades Kejt. 😂

  2. Eller Amerika-släktingar som kom hem till byn och spred lite glamour. Jag kände en gammal tant som hette Honey och en man (!) som hette Darling 🙂

   1. För att spinna vidare på Mary så älskar det skotska (?) namnet Mairi som uttalas Määäri (med rullande R såklart)

  3. Som barn hade jag bara hört uttalet “oliver” för Oliver, jag tror det faktiskt är det korrekta uttalet i norra Sverige traditionellt. Jag har haft en chef som hette Keith uttalat som Kejt också. Min mammas familj är full av dubbelnamn, vissa vackrare än andra *hihi*.

  1. Är inte Inga annars oerhört vackert? Ingrid är absolut fint, tidigare min favorit, men det har trendat nåt så gruvligt de sista åren.

 8. Åh Maja-Lisa!! Vår dotter på 16 år heter Maja men kallas nästan alltid för Maja-Lisa eller Maj-Britt!

 9. Vilken fin gåva!
  “Gunn-Anita, Ulla-Chris eller Sonja-Gunilla” 😂😂😂😂
  Björn Orvar hette min pappa … Men han använde inte oväntat bara Björn.

 10. Som någon skrev ovan, Bertil, Folke och Gunnar skulle vara fint ihop. Stig gillar jag också. Och Gösta!

  Flicknamn, då skulle Marianne gå bra ihop med pojknamnen. Men det känns kanske som ”taget” iom att Ebba von Sydows dotter heter det… Viveka skulle bli fint också!

  1. Vi var helt inne på Stig, så himla tuff-gullig klang på det namnet och det har det bästa smeknamnet; Stickan. Men det visade sig vara en Erland i magen istället.

   Mvh, gubbnamn rockar fett

  2. Vår 3-åring är en Stig 😊 Tanken var att vi skulle kunna kalla honom Stickan som smeknamn (det är ju så gulligt) men oftast blir det Stickobert eller Stickis istället 🙈
   Lillasyster 1 år heter Rut ☺️ Båda våra barns namn har en medelålder på drygt 70 år bland namnbärarna, det känns bra ☺️

 11. Underbart! På vår förskola heter flickorna Ingrid-Marie, Moa-Lisa och Märta-Stina. Ingrid-Marie är kanske 2 år och har röda, bulliga äppelkinder. 😊

 12. Solveig; Inger, Greta, Valborg, Vilhelmina, Gunnar och Björn/Björne är fina namn. Lycka till med att välja!

 13. Bertil, Folke och Maj-Lis

  Bertil, Folke och Kersti/Kerstin

  Bertil, Folke och Hillevi

  Bertil, Folke och Solveig

  Bertil, Folke och Valter

  Bertil, Folke och Rune

  Bertil, Folke och Nils-Olof

  Bertil, Folke och Henning

 14. Såå himla märkligt att detta inlägg dök upp idag eftersom jag drömde om vad din bebis ska heta just inatt! Har en stark magkänsla för att det blir en tös och att hon ska heta Britta eller Solbritt. Vad tycks? 🙂 (Ps jag brukar inte drömma om dig, haha!) kram o lycka till med allt ❤️

  1. Min farmor hette Brita, det är liksom mjukare och jag tycker det är ännu finare är Britta.😊

   1. Det gjorde min farmor med, och uttalades med långt iii. Brita Zackari tycker jag uttalar sitt namn mer som Britta än Brita!

 15. Åh, vilken härlig bok! Här enades vi ganska direkt om att vi vill ha namn som är lite mer gammalmodiga, vackra och som barnet inte kan bli retad för. Har två pojknamn som båda passar tillsammans som förnamn och mellannamn samt två flicknamn. Ska bli så spännande sen att se vem den lille vännen är och om våra namnförslag passar. Men jo, dubbel-namn har jag också hört att är på kommande!

 16. Åh, vad spännande, och vilken gullig bok!
  Känner många pensionärer och många av dem har dubbelnamn. Men jag ska nog inte skriva ut dem, det känns utlämnande, eftersom det är ganska unika parbildningar. (Tror jag. Ovanliga för mig som 80-talist iallafall.).
  Jag tycker att namnet Majvor är fint.
  Om en pojke, kanske Börje?

 17. Mitt absoluta favoritnamn för en dotter: Fredrika! Jag kommer själv inte att få användning för namnet, men lägger ut det som inspiration för någon annan. Skulle älska om det dök upp en massa små Fredrikor därute! ☺

 18. Vi har varit så oense om namn när vi diskuterat det att vi helt enkelt bestämt oss för att skjuta upp det till bebisen är född. Eftersom vi inte i nuläget vet om det blir en pojke eller flicka så tänker vi att det i alla fall begränsar utbudet lite när vi vet könet.

  Jag gillar dubbelnamn men eftersom jag har ett själv (som jag inte hört talas om många som heter) så kommer jag inte välja det till barnet. Är däremot väldig svag för äldre namn från mina mor- och farföräldrars generation, medan min sambo gillar mer “vanliga” som han säger, sådana som var på modet när vi växte upp på 80- och 90-talet. Så vi kommer nog få diskutera detta en del.

  1. Min mormor hette Ingrid. Tycker att det är så otroligt fint. Och Edith, Anna och Karin… Tror också att ni får en flicka denhär gången❤️ Allt gott🌿

 19. När jag bläddrade genom släktforskningspapper igår så såg jag namnet Corinna, det kan inte vara så vanligt, men känns rejält på nåt vis! Denna dam var född i början av 1800-talet. Britta, Tyra och Ingrid är fina flicknamn. Namn som skulle vara gulliga på en liten pojke är Signar och Frans!

 20. Jag vill slå ett slag för det gamla hederliga namnet Brita med ett T. Förekommer i kyrkböcker ofta, ofta! När det gäller dubbelnamn är det väldigt populärt i den samiska kulturen. Här finner man Bror-Johannes, Inga-Maria, eller (som min kusins son heter) Karl-Ante. 💕

  Skälv gillar jag det finska namnet Saima. Och om jag får en dotter ska hon heta det.

  1. Min mormor, som jag älskade mest i världen hette Saima. Hon var inte finsk men min gammelmormor tyckte att det var ett så vackert namn!

 21. Barbro är ju jättefint. Och Birgitta. Tänk att namn jag tidigare bara förknippade med äldre damer numera känns helt rätt på små bebisar. Minns när jag träffade en 1-årig Ture första gången och blev helt ställd, nu finns det massor av små ”turar”. 🙂

 22. Vår tvååriga dotter gav vi ett dubbelnamn och några bekanta hann före oss så måhända är det en trend som seglar upp. Babynamn är så underbara att dividera kring 🙂

 23. Jag gillar också dubbelnamn. Men träffade en dam som var “släkt med släkten”. Hon heter Britt-Karin. Jag har så svårt att uttala det 😅

 24. Sonja heter min äldsta dotter, Folke var en stark kandidat om vi fått en son. Gillar även Ivar, Gunnar, Henry, Astrid, Hedda, Iris och Evy skarpt.

 25. Jag är i v 18 och vi har haft namn färdiga i ett par år redan. Speciellt flicknamnet Solveig var givet eftersom der är min farmors namn. Vi har dock bestämt att inte ta reda på könet utan blir hellre överraskade. Hur tänker du/ni andra om det, ta reda på eller inte?

 26. Jag ska inte ha fler barn men om jag fick en liten tös så skulle det bli en Majken. Så fint!

  1. Min bror fick en Majken, men de trodde det skulle bli en Elmer. Så när hon kom ut fick de komma på nåt nytt och då gick de via Olga till Majken 🙂

 27. Jag är ledsen över vårt yngsta barns namn. Vi hade jättesvårt att komma överens o tog till slut ett från almanackan typ. Jag tycker nu i efterhand inte det är fint. Det tar emot att berätta för andra vad hen heter och jag hittar ständigt på smeknamn. Suck, alltså! Ta god tid på er för detta är inte att rekommendera…!

   1. Vi testar lite… Hon är 11 månader, så för hennes del går det säkert bra. Men svårt att ställa om för oss andra. Vi får se var det landar…!

    1. men hallå byt! 11 månader är ingenting! vi bytte namn på vårt barn när hon var typ 5 månader för att jag tyckte att det lät för likt mitt och insåg att jag skulle störs mig på det resten av livet. hade många vändor av ’jag vänjer mig nog’ ’äsh, nu heter hon ju detta, nu får jag sluta tänka på det’ osv men kunde aldrig släppa det helt. vi bytte till hennes mellannamn och det var bara ett samtal till skatteverket, inte ens något att skriva under. man har ju rätt att ångra sig, att inte vilja säga till folk vad hen heter låter inte bra. fasa in det nya namnet? eller behåll det i andranamn? vår dotter heter fortfarande sitt första namn på vissa grejer. som i farmors födelsedagskalemder eller på saker som hon fick tidigt – som ett fint litet minne. nu är hon 4 och vet att hon hette något annat när hon var liten och tycker det är rätt spexigt

     lycka till!

  1. Men visst går det att byta namn? Gör de redan nu, om han är lite yngre så hinner hen vänja om sig =)

   1. Ja, vi håller faktiskt på o testar att använda mellannamnet nu som egentligen passar bättre. Vi har testat några dar men känns ju jättekonstigt… Men kanske kan ha båda ett tag o se om det sätter sig. I alla fall skönt att göra nåt! Kanske landar bättre i första namnet annars o det vore ju också bra!

    1. Min morbror hette fram till han var 4 år Markus, men sen bytte man raskt till Per. Det var tydligen min mormor när hon hörde en annan finska uttala Markus som hon fick rysningar och bara bestämde sig att hädanefter heter han Per. Min morbror verkade inte ha något emot det alls.

 28. Jag har för mig att man har tre månader på sig att bestämma namn innan det ska lämnas in. Så lugn, ni har tid på er. 😊
  Jag tror på Siri om ni får en dotter.

 29. Åh va kul med namn. Om jag fick en liten flicka skulle jag lätt döpa henne efter min mormor Anna-Lisa. Så gulligt ju!

 30. Tjejnamn: Lilian, Lilly, Signe, Sigrid, Sonja, Anita
  Pojknamn: Emil, Alfred, Egon, Gunnar, Gösta

 31. När jg väntade första hade jag två namn som jag verkligen ville ha. Ett sågades tyvärt direkt av sambon, men det andra fastnade så redan i v 14 fick han sitt namn.
  Lillebror fick dock inget namn förrän dag 2 i livet.. och det hastades ihop tyvärr. Även om jag gillar det känns det inte riktigt 100.

 32. Vilken underbar bok! Mina barn heter Uno och Assar. Skulle det någongång i framtiden bli en lillasyster är Ada, Flora och Pia uppskrivet som favoriter. Margit och Ulla är också vackra namn, tycker jag. Stort lyckatill!

 33. För mig är det verkligen inte aktuellt att fundera på namn till barn, men har ändå en lista i telefonen där jag skriver upp namn jag tycker om. Det känns dock som att alla namn jag gillar nu kommer att vara ganska “ute” när jag får barn om kanske 10-15 år (eller före det, man vet ju aldrig) eftersom många är såna som är ganska populära nu. Jag gillar Astrid, Signe, Tuva och Alma/Alva just nu. Får jag någon gång en dotter ska hon heta Astrid i alla fall i mellannamn (släktnamn). Pojknamn tycker jag är mycket svårare, men jag gillar Henrik, Albert och Simon.

  1. Haha, min morfar heter Lage och det där var hans mors favoritskämt, berättas det i släkten!

 34. Jag tycker ni tar Bertil och Folke till hjälp, dom grabbarna verkar vara ena hejare på att komma på namn 🙂

 35. Jag hade en scoutledare som heter Per Helge. Inte som dubbelnamn, utan som för och efternamn. Dock kallades han ofta för båda (eller bara Helge), så då blev det ju nästan som ett dubbelnamn.

  Finns namnet Ernfrid med i boken?

 36. Har ett ovanligt dubbelnamn och ser inga fördelar alls med det. Bara krångel! Oroar mig fortfarande som vuxen för när det ska läsas upp osv. Kan aldrig vara anonym. Kanske tramsigt tycker en del som aldrig upplevt det själva. Mina barn heter vanliga enkla namn.

  1. Du kan kanskje bytte navn,om du ikke er komfortabel med det? Min venninne gjorde det i voksen alder. Det tok en stund før det nye navnet ble innarbeidet,men nå tenker jeg ikke over at hun har hatt et annet navn før!

 37. Lycka till med namngivningen! Det finns så många fina namn. Iris, Linnea, Ingrid, Ruth, Olivia och Ofelia tycker jag är extra fina flicknamn. Pojknamn tycker jag är svårare. Men jag gillar Carl och Christer, Jonathan och Johannes. Vi har inga barn men våra två katter heter Olivia och Reidar.

 38. Det mest udda dubbelnamnet jag hört är Greta-Kimberly… Hon är sju år. Fina namn, men som dubbelnamn? Smaken är förskilld, som tur är!

  1. haha. En vän till mig funderade (någorlunda seriöst) på Bengt-Omar. Tack och lov blev det inte så.

 39. Vår fyra åring heter Agnes också Alma i andranamn men hon presenterar sig oftast med båda och snabbt – alltså Agnes-Alma och passar på att slänga in ”min lillasyster heter Ines-Ingrid” lika snabbt, så de flesta vi träffar blir lite lätt förvirrade över varför vi bara kallar de för Agnes och Ines sedan. Jag har sagt till henne att det räcker hon säger Agnes, men det är inte tillräckligt enligt henne 😅😍

 40. Väntar ni pojktvillingar röstar jag för Gert- Uno och Bert-Bruno. Hur gulliga namn är inte det?

 41. Min dotter heter Nora. Och Astrid i mellannamn. Min mamma heter Eva-Lott. Världens bästa namn (och personer) om du frågar mig!

 42. Min morfar och hans syskon hette Folke, Bertil, Åke och Ingrid. Så där har du två utmärkta förslag 😉

 43. Det är så roligt med namn!

  Jag tycker att namnet Verner är väldigt fint.
  Andra fina namn: Nora, Villemo, Rudi, Vera, Sune (betyder Sol. Fint!), Elisabeth. Gillar också det holländska namnet Anouk.

 44. Åh vilken rolig bok. Den hade vi behövt för fem år sen när yngsta dottern föddes. Jag ville att hon skulle få ett dubbelnamn. Kajsa-Lisa eller Kajsa-Stina var mina favoriter. Även Disa, Dagny och Doris var förslag som låg högt upp på min lista.

 45. På förskolan där jag jobbar har vi en Ragnhild. En tös med skinn på näsan det!

  Vi har klart övervägande ”gubb och tantnamn” på barnen.
  Dessutom har vi en Tor, Odin och Loke i samma barngrupp.

  Något av det roligaste med att jobba på förskola; att spekulera och diskutera kommande syskons namn 😂

 46. En arbetskamrat till min pappa hette Rolf-Gösta (med akut accent på Göst-). Lite otympligt, tycker jag.
  När min mamma var liten ville hon att hennes första flicka skulle heta Ingrid-Marie. Jag fick ett annat dubbelnamn och även namnet Ingrid, som är jättefint!
  Inget av våra barn har dubbelnamn, men jag har flera som jag kallar vår dotter för, med hennes riktiga tilltalsnamn först.
  Dubbelnamn tycker jag blir finast med tvåstaviga namn tillsammans eller med ett enstavigt och ett tvåstavigt, ordningen har ingen betydelse.

 47. Åh älskar att spåna på namn! Gillar jättemycket Álvaro, Felix, Adrian, Ignacio, Isac, Elliot, Zacharias.
  Flicknamn, Lilly, Agnes, Sigrid, Hedvig, Nora, Inez, Majken, Hillevi.
  Stort lycka till, hoppas ni kommer överens om något!

 48. Men oj så många namn som nästan ingen heter nu. Vida var ju fint. Men Lillvi, Berence, Lilleba, Adolfina (något tondövt namn 1945)?!

  1. Skulle vi få en tjej till skulle hon gärna få heta Estrid…om hon nu skulle visa sig vara just en Estrid!

   När vår äldsta dotter föddes hade vi ett namn som vi bestämt oss för innan men redan samma dag så kände vi båda två att hon inte alls var just en Natalia utan det blev något helt annat. När vår yngsta föddes hade vi inget namn alls innan och det tog en bra tid innan vi landade rätt mycket på grund av att hon föddes förtidigt och mycket var ovisst men när vi uttalade namnet för första gången klickade allting på en gång och det kändes så skönt och naturligt…nästan overkligt!

 49. När jag väntade barn var det en unge i min barngrupp (fritids) som insisterade på att babyn skulle heta Gunnel.
  Min spontana reaktion var Fy. Men ju mer hen insisterade desto mindre fy lät det och tillslut var Gunnel med på min lista. Men tillslut blev det Ilse i alla fall. Kanske får spara Gunnel om jag skulle få turen att ge Ilse ett syskon.

 50. Min släkting heter Britt-Inger. Farmor Ingrid. Kata, Lisbeth och Hedda är också fina flicknamn.

 51. Eva-Lotta och Mia-Maria har jag hört på småtjejer, båda från Astrid Lindgrens böcker. Gulligt!

 52. Namn är så kul! Väntar precis som du barn och ska ha i maj, namn till en tös har vi haft från dag ett men till en pojk har det varit värre, listan med tilltalsnamnet har varit låång men så för en månad sen klicka det till och det känns riktigt bra 🙂
  Hade velat ha Lawe och Alvar på pojkar men min mans syster har döpt sina pojkar till Love och Alve, de skulle bli lite väl likt och svärmor skulle ha tokproblem att säga rätt.

 53. När min syster skulle ha barn föreslog jag Jörg-Silvio på skämt då hennes sambo är från Sydtyrolen där man pratar både italienska och tyska.

  De nappade inte. 🤪

 54. Det allra finaste flicknamnet tycker jag är Majken. Astrid och Ester är också fina namn. Likaså Hedda, Sonja, Vera, Vendela och Lisen. Olle och Truls är fina pojknamn.

 55. Min mormor hette Elin o hennes syskon hette Ester, Elsa, Sven och Helge.
  Mina farföräldrar hette Sven och Svea, vilket par med passande namn. 😅
  Jag tycker Svea är fint namn.
  Lycka till och det ska bli spännande!

 56. Vilket bra inlägg, och minst lika bra kommentarsfält!
  Vi väntar en flicka längre fram i år, och namndiskussionen är i full gång här hemma. Vi tittar på både “tantnamn” från 20/30/40-tal och fornnordiska namn. Just nu ser listan ut så här: Ingrid/Sigrid, Signe, Ines, Astrid/Estrid, Idun, Eira, Elli, Ragna.
  Vi letar ändå hela tiden efter det “perfekta namnet” men det känns liksom som att vi redan har sett alla namn som finns.

  Lycka till med både bebis och namn!

 57. Vilken underbar bok! Min kille är engelskman och jag grämer mig redan nu över ungarna! Min favorit Jorunn kan jag glömma… Och Görel? Stackars svärmor.

 58. Föreslår Harriet om det blir en flicka! Min gulliga mormor heter så.

  Tim-Jan är annars bästa dubbelnamnet på en pojke, min syrra som kom på det haha!

 59. Ett tag drömde jag om att få en dotter som skulle heta Almira. Vackert (särskilt på engelska) och ovanligt, men gammalt. Finns tex en Händel-opera med namnet.

  Tror inte att jag kommer få barn, så någon annan kan gärna få namnet 🙂

 60. Jag bor i Norge och det har varit lite av en utmaning med att välja namn till våra barn. Och att ibland hålla masken när någon annan presenterar förslag eller redan bestämda namn på sina barn. Här används ofta två namn, så tungrott tycker jag.
  Våra barn heter Astor André och Sol Margo.

 61. När jag var liten hade jag en granne som hette Bo-Lennart. Oerhört underligt tyckte jag.

  Mina barn som är 5 och 2 heter Lasse och Bror, om vi någonsin får en dotter kommer hon få heta Stina eller Kerstin tror jag.

  Så himla spännande att det snart är dags för dig!

 62. Vår dotter nästan hette ett dubbelnamn i flera veckor häromåret. Sen blev det ändå att vi bytte.
  När vi kände oss för under den där dubbelnamnsperioden, upptäckte jag hur opraktiskt det var att ha ett bindestreck mitt i namnet. Varenda gång jag skulle skriva hennes namn i sms, behövde jag ju byta tangentbord i iphone! Förstår därför att många idag kortar ner dubbelnamnen till initialer, eller väljer sammansatt stavning som Majlis och Marianne.

 63. Det är svårt att förhålla sig till enbart ett namn eftersom vi ofta relaterar till någon som heter så. En väg kring detta är att ta en namn som är så vanligt att associationerna inte går till någon specifik person. Ett annat alternativ är att välja ett riktigt udda namn.
  Varför inte fortsätta med de Bernadotteska prins- eller prinsessnamnen som ni börjat med? Sigvard, Karl, Ingrid, Gustav… lär finnas en Barbro någonstans där också.

 64. Min mamma ville att jag skulle heta Anna-Kaisa. Det hade jag gärna hetat. Men nu blev det Anna-Lena… och det duger bra det med.
  För övrigt känner jag en 4-åring som heter Carl-Johan. Gillar det skarpt!

 65. Min lilla gosse på två år har fått namnen TORSTEN Lars Henry 🙂 Torsten eller Totte är tilltalsnamn och många får för sig att Lars Henry sitter ihop som ett dubbelnamn… vilket de dock passar som 😀

 66. Återkommer till denna tråd, det är något särskilt roligt med namn och namngivning.
  Funderar på bibliska namn: Rut, Esther… Gabriel, Levi…

 67. Skulle jag velat ha ett tredje barn hade hen fått heta Svante eller Elsie. Jag tycker om namn som inte är krångliga, men inte heller extremt vanliga.

 68. Boel, Bodil, Gulli, Lillian, Märit, Ylva, Estrid, Beata, Viola, Lisbeth

  Harald, Nils, Carl-Axel, Vidar, Lennart, Gunnar, Hilding, Holger, Ivar, Leif

 69. Vi hade grannar från Island ( som för övrigt bjöd på supergott isländskt godis! Och torkad torsk, men det var inte supergott…). Deras dotter hette Vilborg (uttalas vill-borg). Så fint namn! Jag gillar valborg men det får mig att tänka på djuret val eftersom min son heter Björn, om du förstår logiken. Vilborg däremot, låter som en borg att vila sig i eller som någon med mycket vilja. Gillar det namnet väldigt mycket!

 70. På tal om dubbelnamn så brukar min mormor brukar nämna en äldre släkting vid namn Boel-Britt ibland, inte så vanligt direkt. Hennes pappa, som förövrigt hette Bertil Tidion (då han var tionde barnet, inte som dubbelnamn dock) växte upp i en trädgårdsmästarbostad som tydligen kallades för Elsa-Nora (alltså huset), så fint!! Vi har sommarstuga nära en runsten som rests av en Sigge och den kallas för Sigges sten, det tyckte mina kusiner var ett klockrent dubbelnamn Sigge-Sten. Men vi valde istället ett namn från den tyska sidan (morfars storasyster som dog alldeles för ung) och det blev en liten Grete, nu 7 månader är så nöjd. Om det varit en grabb tyckte min man att det skulle bli en Knut Birger, han menade det inte som dubbelnamn, men sa alltid båda namnen, så folk trodde det skulle vara det. Hehe… Lång osammanhängande kommentar.

 71. Men VARFÖR fick inte JAG den här boken när jag väntade smått??!! Då hade vi med bestämdhet haft en Lilian eller Britten hemma.
  SÅ avundsjuk just nu 😀

 72. Åh, det känns lite tråkigt att alla vill ha gubb och tantnamn sedan rãtt länge nu. Vad sägs om namn fràn det ljuva 80-talet?! En liten Anders eller Markus, kanske. Eller lilla Kristin. Såå gulligt.

 73. Selma är en favorit sedan jag i 19årsåldern jobbade på förskola med världens sötaste lilla tjej som hette det. Siri är också fint.
  Katalin som andranamn då min mamma hette det.

 74. Elna och Nils är världens finaste namn ❤ Helga också.
  Mina döttrar heter Hilma, Elsa och Astrid.

 75. Min bror har en vän, Marcus, vars bröder heter Lucas, Johannes och …trumvirvel: Lennart!

 76. Nu har vi fått vår lilla baby, Samuels lillasyster, och hon ska heta Hanna. Det bestämde min sambo på knappt en timme efter förlossningen medan jag behövde ganska många dagar att gå igenom namn innan jag insåg att inget passade lika bra som det. Och hon som skulle blivit en Astrid (efter Lindgren)! Vi hade pratat massor innan och hade många vi gillade men de slängde sambon bort direkt. Nu är hon 15 dagar och jag håller med om att hon kan bara heta Hanna, men är ändå impad av sambon som kände in det direkt och var snäll men orubblig när jag kom med andra förslag.

 77. ”Vad ska du heta” är också världens finaste låt med Bo Kaspers! Hörde den på ett barndop härom veckan och tårarna rann.

  Jag kan också tipsa om könsneutrala namn som Barbror och Majkent om man inte vill vänta tills man vet vad det blir för en krabat… 😜

 78. Har fler förslag: Maj-Lis, Maj-Britt, Maj, Britta, Lisa, Majvor, Signe, Sigrid. Sven, Helmer, Holger, Einar.

 79. Vi har en Folke och en Stig! Bertil var en stark kandidat för nummer 2 men har läst din blogg lite för länge för att det skulle kännas bra Så det fick bli en Stickan istället 😂

 80. Asså jag skrattade så jag nästan dog av detta inlägg!!! “Finna på i hastigheten” och Björn-Orvar var bidragande orsaker till attacken.
  Och liksom; Anker?? Mållös…
  (skrattar än)

 81. Liksom du skrev om tidigare var jag helt inställd på att bli mor till döttrar, så när jag blev gravid förra hösten var jag övertygad om att det var en Edith i magen. Istället fick vi världens finaste pojke, lille Hjalmar!

 82. Tror på pojke och isåfall Arthur eller Bo. Om det blir flicka tror jag Ethel eller Kerstin.

 83. Dagny er fint! Det heter datteren min..
  I Norge var det visst veldig populært rundt 1905 (hadde kanskje sammenheng med unionsoppløsningen: Ny tid, nytt håp, ny dag (altså Dagny)).
  Nå er det nesten ingen som heter det.

  1. Eva-Mia gillar jag som dubbelnamn och
   Anna-Hanna.. Vilket drömnamn.
   Helga är också så vackert. Från Dr Glas.
   Yvonne är oväntat fräsigt! Inte minst för att det fanns ett band som hette det. Trevligt måste jag tycka med flicknamn som inte är en variant på ett pojknamn.
   Esther, vackert och rejält.
   Lovisa heter min dotter. Bättre namn finns inte!

  2. Har inte tänkt på att Dagny är ett så vackert namn, förrän jag läste din beskrivning av det.
   Ny tid, nytt hopp, ny dag.
   Dagny!

  1. Min svenske farmor het Linnea og det er et flott navn synes jeg. Peder, Mikal, og Lars er mine forslag til guttenavn 🙂 Ville passet godt til storebrødrene 🙂

 84. Linnea het min svenska farmor. Inga og Birgit er også fine jentenavn. Mikal, Peder og Lars ville passet godt til storebrødrene 🙂

 85. I boken “Människohamn” finns en fantastisk karaktär som heter Anna-Greta. Det namnet är jag väldigt förtjust i

 86. Vega. Det heter min dotter. Rejält och fint på samma gång tycker jag. Rut, Ingeborg, Ester, Marta och Märta är också favoriter. Pojknamn är svårare tycker jag, kanske för att jag, som flera andra skrev, alltid föreställt mig att få döttrar. Men Folke är så fint. Liksom Ossian, Roy, Tage och Tryggve. Lycka till Clara! (för övrigt också ett jättevackert namn)