En riktig morsa

Blööh. Ikväll värker varenda led i kroppen. Jag har nämligen gjort något vansinnigt dumt. Jag har varit med fyra barn på äventyrsbad. Jo men. Låt mig förklara.

Vi kände att vi inte hade någon energi för att ordna ett barnkalas när Bertil fyllde åtta. Så istället fick han löfte om att ta med sig sina kompisar på badhuset. Och så har jag skjutit upp och skjutit upp. Och tillslut kunde jag inte skjuta upp något mer. Har redan så dåligt samvete över allt jag inte kan göra med barnen under den här graviditeten. Alla gånger jag inte orkar komma och kolla, följa med ut eller delta i leken.

Så idag packade jag in fyra barn i bilen och körde till stan. Men jag var tack och lov inte ensam. Hade Jakob, gammor och Jakobs syster med mig. Så vi var en vuxen per barn. Och jag gjorde inte så mycket egentligen. Plaskade mest litegrann i bassängerna med dem. Hejade på när de åkte rutchkana och hoppade från svikten. Men den lilla motionen räckte gott och väl för att paja hela kroppen.

Fast det var det värt. För Bertil fick ta simborgarmärket som han pratat om i ett helt år. Det är fantastiskt att följa utvecklingen. Gå från vattenrädd till vattenvan. Ingenting är mer tillfredsställande än när barnen växer och utmanar sig själva. Och jag. Jag kände mig som en sån morsa. I ordets bästa bemärkelse. Medhavd matsäck. Ballerinakex och saft och en stor plastbytta full med smörgåsar. Tjock, vankande gång. Löpande band-principen när alla barn skulle schamponeras, balsameras och torkas. Och så gav jag några ungdomar som sprang i badhuset en riktig åthutning. Fy vad härligt det var. Känner hur den här graviditeten lockar fram morsigheten i mig på ett utmärkt sätt. Och barnen var så nöjda när vi åkte hem igen, många timmar senare.

Nu har jag tagit dubbel dos alvedon och krupit ner under täcket och tänkte försöka göra en tidig kväll. Nöjd över att ha fixat den här dagen och inte gjort min storpojke besviken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

39 kommentarer på “En riktig morsa”

 1. Men alltså det är så hemskt att du ska behöva ha så ooont 😭. Är själv gravid i v 37 och ställer till ett himla liv och gnäller käken ur led så fort jag känner att jag inte kan gå i samma takt som jag brukar. Eller att jag blir trött. Det ger ett lite annat perspektiv att höra hur ont du har. Hade jag kunnat ta hälften av smärtan hade jag gjort det, på studs! I ren kvinnosolidaritet.

 2. Barfota på hårt golv är ju så hemskt när man är gravid. Lite halt så man spänner sig omedvetet. Hoppas den efterlängtade, älskade ungen kommer ut snart och att du återhämtar dig snabbt.

  1. Tack. Ja, jag märkte idag hur mycket jag spänt mig. Känns som att jag sträckte hela livmodern typ 😉 Kram

 3. Åh! Jag har en liten treåring som också är vattenrädd och jag vet inte hur jag ska handskas med det eftersom jag är rätt mycket en landkrabba själv så att säga men jag tycker det är synd för hans skull… Skulle du inte nån gång när tillfälle ges kunna berätta hur Bertil kom över vattenrädslan så man får lite tips? Är ju ändå härligt med badhus och strand! Och ta hand om kroppen, lycka till med bebin!

  1. Vi har en sån treåring så vi har helt enkelt börjat på lek och plask (simskola för små) för att börja med att få in vattenvana och under roliga former. Om den möjligheten finns rekommenderar jag det verkligen..vår dotter har gått Från att knappt doppa tårna till att kasta sig vilt från kanten.

   1. Vad skönt, tack för tipset! Bor i Tyskland så jag får kolla runt lite vad det finns här. 🤗

    1. Med min treåring beror det mycket på hur vattnet är. Grund, varm, liten bassäng är superkul, men inte stor och kall. Det som hjälpt mig är att ha leksaker till hands så att han fokuserar på dem och inte på sig själv. Samt att ta det lugnt. Ofta är han som en koala i en halvtimma innan han börjar ha kul.

     1. Åh, det är svårt med vattenrädda barn. För vår del hjälpte ett badkar inomhus. Att få plaska under trygga former. Och sedan en riktigt varm kanonsommar när han inte kunde låta bli att få badlusten. Det var då magin skedde! Annars tror jag på att exponera regelbundet men inte tvingas eller stressa på. Och så att de får bada med andra barn som är orädda. För att se att det inte är så farligt som det känns att få vatten i ögonen =)

  2. Vår son har alltid varit rädd för vatten. Stel som en pinne i vattnet med något skräckslaget i blicken. Redan som bebis gick vi på babysim med honom och när alla andra gullungar flöt och njöt skrek vår Linus i högan sky. Vi fullföljde aldrig kursen.. Han har haft svårt att lära sig simma, men sen vi fick tipset av en simlärare att jobba mycket med att öva på att ha huvudet under vattnet så lossnade det. Det kan man öva på själv utan lek- och plaskskola. Börja hemma i badkaret om ni har nåt! Lycka till, vet hur jobbigt det är med vattenränna barn!

   1. Hej, lite liknande sits här, eller, mitt barn var inte direkt rädd för vatten, men som liten väldigt blyg och försiktig. Simskola passade inte honom alls, och när han väl var mogen för det var han liksom för stor för att passa in i nybörjargrupperna. Lösningen för oss blev en privat simlärare, och det var ett lyckokast. Lite dyrare förstås, men enormt effektivt, så egentligen ingen större skillnad jämfört med syskon som gått en radda simskolekurser.
    Han fick lära sig i sin takt och få självförtroende i vattnet utan att behöva jämföra sig med någon annan. Så härligt.
    Förstås ingen brådska för en tre-åring, med simmet, då är det ju mer att vänja sig vid vatten, men kan ju vara skönt att höra att det finns olika vägar till att lära sig att gilla att bada :-)..
    Heja Clara, vilken bragd att klara en sådan dag!

 4. Blir säkert ett minne han kommer bära med sig hela livet <3 Vilken fin uppoffring! Hoppas kroppen känns bättre imorn!

  1. Det finns väl inte ens 1 gramstabletter att köpa i handeln?! De flesta är duktiga och läser på förpackningen ang hur många man får ta 🙂 mvh sjukgymnasten 😉

   1. Nä, 1 gram finns inte i handeln. Men 2X500 mg finns och är vanlig dos. 4×500 mg är dubbel dos och inte nyttigt!

   1. Vanlig normal dos för vuxna är 2 st 500 mg. Jag hoppas ingen dubblar den. Jag träffar många i mitt yrke som inte har respekt för receptfria mediciner. ❤️

    1. Nejdå. 2 st 500mg tabletter blev det för mig. Har respekt för alla sorters mediciner. Utom Nezeril som jag skulle kunna dricka för att det är så gott!

 5. Kan inte du gör ett inlägg om hur man stylar sitt hår när man har lugg? Du är alltid så fin i håret.
  Jag klippte lugg för snart en månad sedan och tycker fortfarande att det enda som funkar är om jag plattar övriga håret eller också gör en klassisk blow-out med inåtböjda toppar. Vill ju fortfarande kunna ha lite slarviga lockar eller en half-updo till fest, men tycker jag ser dum ut i allting.

  1. Jo, absolut. Har fått frågan förut men inte lyckats fullfölja. Svårt att orka stå och locka håret just nu, med fogarna och andfåddheten. Men efter graviditeten ska det nog gå att ordna =)

 6. Va duktig du är! Å va bra rutet till ungdomarna! Hoppas du får vila nu och det känns lättare att “kalaset” är överstökat. Hej hopp i vårstormen <3

 7. Så skönt att få läsa om detta – har länge tänkt fråga dig hur du hanterar känslan av att inte kunna vara “den vanliga mamma” man brukar kunna vara som ogravid i o m foglossning osv. Jag har ständigt dåligt samvete, känner mig alltid otillräcklig och ingenting jag gör kan ju förändra det som graviditeten ställer till med i min kropp…tycker det är kämpigt, även om jag “vet” att det bara är under en kort period. Logiskt sett förstår jag det, men känslomässigt är en helt annan femma. På tisdag får jag rullstol pga mitt bäcken. Aldrig trodde jag att det skulle bli såhär illa…suck! Och tack för att du delar med dig!

  1. Så bra att du fått tag i rullstol. Förstår hemska känslan men du måste ju först och främst ta hand om dig och bebisen. Har också övervägt rullstol den här graviditeten. Vissa dagar hade det behövts. Men du. Snart är bebisen ute och då kommer orken sakta återvända. Och barnen kommer tack och lov glömma hur trött du varit. Då har de fullt upp med bebisen istället <3 kram

 8. Den där bästa sortens morsighet kom fram med trean för mig med, som jag gillar det! Bra kämpat!