Sparar ni pengar till era barn? Det har inte vi gjort. Hittills. Vi har helt enkelt inte tyckt att vi har haft råd. Vi har lagt alla surt förvärvade slantar på vårt hem. På att förvandla ett skruttigt trettiotalshus till någonting med modern standard. Med badrum, tvättstuga och tak som inte läcker. Men nu har vi snart tre barn. Och på huset är det mesta renoverat. Så det är väl hög tid att börja, tänker jag.

Jag skrev förut om hur jobbigt jag tycker det är att tänka på pengar. Igenkänningen från många av er läsare var hög. Och det behöver inte handla om att man har pengaproblem. Även om man har pengar kan det kännas fruktansvärt jobbigt att tänka på. Räkna på. Ta ansvar för. Men nu samarbetar jag ju med Länsförsäkringar Västerbotten. Och det har varit väldigt nyttigt för mig. För jag har tvingats sätta mig in i sånt som jag annars är rädd för. Försäkringar, ekonomi, sparande för barn…. och när jag gjort det så har jag vuxit med insikterna. Det är inte så krångligt. Det är inte så svårt. Och det finns bra rådgivning att få.

Det hoppfulla med barn och sparande, är att många bäckar små blir till en å. Även om man inte kan undvara stora summor varje månad, så blir det över tid ändå pengar. Och över tid är ju oftast vad det handla om med små barn.

Exakt hur man ska spara till sina barn beror ju på vad målet är. Vill man ha en buffert för oförutsedda utgifter i närtid? Ja, men då är det förmodligen klokast att spara pengarna på ett konto där de aldrig kan tappa i värde. Har man däremot en lång horisont kanske man ska våga sig på fonder och aktier? Men allt det där är sånt man ska prata med en bankrådgivare om. För alla familjer har sina egna behov och utmaningar.

Alldeles oavsett så tänker jag att man ska fundera på vilken slags person man själv är. Jag är lite feg av mig. Gillar att tänka säkert och vill inte behöva oroa mig över om pengar växer eller minskar. Med min personlighet passar nog ett månatligt sparande i ett sparkonto allra bäst…

Hur man än sparar måste man fundera på om sparandet ska stå i barnens namn eller ens eget? Pengar som sparas i barnens namn blir deras egendom vid 18 års ålder. Sparar man i sitt eget namn kan man istället bestämma när man tycker att barnen är mogna att få pengarna. Men då är det viktigt att skriva ett testamente. Så att pengarna verkligen går till barnet om man själv skulle gå bort. Och man kan förstås också spara till andra än sina egna barn. Till sina barnbarn till exempel!

Länsförsäkringar Västerbottens hemsida finns massor av matnyttig information kring sparande för barn. Och till deras kunniga rådgivare kan du alltid ringa och höra dig för. Det finns ingen universallösning som är rätt för alla – så det bästa är att prata med någon kunnig och berätta om era behov!