• annonssamarbete länsförsäkringar västerbotten •

En bra start i livet

Sparar ni pengar till era barn? Det har inte vi gjort. Hittills. Vi har helt enkelt inte tyckt att vi har haft råd. Vi har lagt alla surt förvärvade slantar på vårt hem. På att förvandla ett skruttigt trettiotalshus till någonting med modern standard. Med badrum, tvättstuga och tak som inte läcker. Men nu har vi snart tre barn. Och på huset är det mesta renoverat. Så det är väl hög tid att börja, tänker jag.

Jag skrev förut om hur jobbigt jag tycker det är att tänka på pengar. Igenkänningen från många av er läsare var hög. Och det behöver inte handla om att man har pengaproblem. Även om man har pengar kan det kännas fruktansvärt jobbigt att tänka på. Räkna på. Ta ansvar för. Men nu samarbetar jag ju med Länsförsäkringar Västerbotten. Och det har varit väldigt nyttigt för mig. För jag har tvingats sätta mig in i sånt som jag annars är rädd för. Försäkringar, ekonomi, sparande för barn…. och när jag gjort det så har jag vuxit med insikterna. Det är inte så krångligt. Det är inte så svårt. Och det finns bra rådgivning att få.

Det hoppfulla med barn och sparande, är att många bäckar små blir till en å. Även om man inte kan undvara stora summor varje månad, så blir det över tid ändå pengar. Och över tid är ju oftast vad det handla om med små barn.

Exakt hur man ska spara till sina barn beror ju på vad målet är. Vill man ha en buffert för oförutsedda utgifter i närtid? Ja, men då är det förmodligen klokast att spara pengarna på ett konto där de aldrig kan tappa i värde. Har man däremot en lång horisont kanske man ska våga sig på fonder och aktier? Men allt det där är sånt man ska prata med en bankrådgivare om. För alla familjer har sina egna behov och utmaningar.

Alldeles oavsett så tänker jag att man ska fundera på vilken slags person man själv är. Jag är lite feg av mig. Gillar att tänka säkert och vill inte behöva oroa mig över om pengar växer eller minskar. Med min personlighet passar nog ett månatligt sparande i ett sparkonto allra bäst…

Hur man än sparar måste man fundera på om sparandet ska stå i barnens namn eller ens eget? Pengar som sparas i barnens namn blir deras egendom vid 18 års ålder. Sparar man i sitt eget namn kan man istället bestämma när man tycker att barnen är mogna att få pengarna. Men då är det viktigt att skriva ett testamente. Så att pengarna verkligen går till barnet om man själv skulle gå bort. Och man kan förstås också spara till andra än sina egna barn. Till sina barnbarn till exempel!

Länsförsäkringar Västerbottens hemsida finns massor av matnyttig information kring sparande för barn. Och till deras kunniga rådgivare kan du alltid ringa och höra dig för. Det finns ingen universallösning som är rätt för alla – så det bästa är att prata med någon kunnig och berätta om era behov!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “En bra start i livet”

 1. Måste flika in att spara så långsiktigt som till barnen (brukar ju sträcka sig 18-20 år i tid) och gå miste om ränta-på-ränta är bara galet. Dvs konto med 0 ränta går fetbort. Tycker man att aktier är svårt kan man välja fonder bara man är uppmärksam på avgiften. Banker o försäkringsbolag gillar att ta betalt för sina tjänster.

  1. Detta är ett supertips! Hela rikatillsammans-podden är jättebra, De förklarar på ett enkelt sätt hur man kan komma igång med sparande.

 2. Hej
  Tänk på att rådgivare ska ha betalt för sina tjänster, jag föredrar att läsa på och klara mig själv och vara uppmärksam på avgifter etc om jag väljer att spara i fonder. Lycka till med allt! tack för din fina blogg! Jag sonm är 77 år har stor behålling av det du skriver! Lycka till med den nya babyn och allt annat!

  1. Ja, många bankrådgivare är ju egentligen säljare. Jag läser också på själv när det gäller fondsparande skulle inte gå till någon bank för att få råd om sådant.

 3. Jag tänker att man inte lägger alla ägg i samma korg. Jag har både “vanligt” sparkonto (fast ett med iaf liite ränta) och fonder som jag sparar i. Sen har jag andra sparanden med, framförallt via Dreams-appen, som är mer kortsiktiga, tex nya däck till bilen, en resa i vinter och ett par nya klätterskor. Plus ett “skojspar” där jag tänkte se om jag med hjälp av fonderna kan få ihop lite pengar tills jag fyller 50. Sånt där många bäckar små, så små summor att jag knappt märker att de dras från mitt lönekonto.

 4. Har sparat i fonder till mina barn, har nu ca 70000 /barn efter närmare 10 års sparande. Tanken är att det skall gå till den första bostaden.

 5. Jätteviktigt att tänka på! Att bara sätta pengarna på ett sparkonto gör ju dock att med dagens låga ränta (eller ingen ränta alls) och inflation att pengarna över tid faktiskt minskar i värde över tid, så en bra balans av indexfonder och räntefonder är ett bättre alternativ där man drar nytta av ränta-på-ränta-effekten. Boken ”Gör ditt barn rikt” är toppen, liksom bloggen ”rika tillsammans” – tydligt förklarat och enkla tips på hur man kan sätta upp sparande utan att ”lägga alla ägg i en korg”. https://rikatillsammans.se/gor-ditt-barn-rikt/

  Tänk också på att sparande i barnens namn innebär att man inte får ta tillbaka eller göra något med pengarna – det är deras egendom. Så att spara i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare är bättre.

  1. Precis så där gör vi med! Sparar barnens barnbidrag i “kapitalförsäkring barn”. Mina föräldrar sparade oxå barnbidraget till mig hela min barndom o det har verkligen hjälp mig i vuxenlivet med bil, bostad osv. 👍🏻

 6. Hos Länsförsäkringar ser det ut så här.

  Ränta och avgift privatkonto
  Ränta 0,00 %

  Ränta och avgift sparkonto
  Ränta 0,00 %

  Finns många mindre banker som har ränta på sparkonton som: Resurs bank, Santander, Nordax etc. Så spara gärna till barn men gör det inte för guds skull inte hos Länsförsäkringar. Inflationen äter upp pengarna och ni missar all ränta. Vill man bygga upp kapitalförsäkringar och köpa aktier till sina barn har Nordnet och Avanza bäst sidor för detta,

 7. Rika Tillsammans har massvis av bra tips kring sparande! Och bra guider för nybörjare såväl som mer insatta. Banker föreslår ofta krångliga och dyra alternativ är min erfarenhet… De lever ju på avgifter och att erbjuda sparkonton med 0% ränta där pengarna istället minskar av värde pga inflationen. Viktigast är bara att komma igång och få rutin på sparandet, ränta-på-ränta-effekten med fondsparande är stor på så många år som barnsparande ofta är. En liten peng varje månad ger större resultat än var man tror efter många år 🙂

 8. Några ytterligare tips:
  Sparar man i fonder i en kapitalförsäkring med barnen som förmånstagare så ärver de pengarna direkt vid dödsfall.

  På lång sikt så kan man tjäna mycket pengar på att välja några billiga indexfonder (tex global, Sverige, tillväxtländer, investmentbolag) i kombination med nån förvaltad fond som man verkligen tror på.

  Bankens sk rådgivare är även säljare och nån ska jjbetala deras lön…

  1. Vad vill du säga med det? Nu har vi ett system där alla som har barn får barnbidrag, oavsett om de har behov av det eller ej. Om du inte gillar det får du väl rösta på ett parti som vill införa behovsprövat barnbidrag.

   1. Håller med- det är en politisk fråga.
    Dock är det häftigt att se att genom att spara barnbidraget varje månad och investera i fonder har nu vår 6-åring 180 000 och vår 3-åring 75 000. Vi sparar för att de ska ha insats till eget boende i vår dyra huvudstad. Bra att räkna med att kunna lägga in minst 1000 000 om 10 år som insatts. Börja spara till era barn! Bostadsmarknaden blir inte enklare!

  2. Håller helt och hållet med, galet mycket pengar att lägga undan varje månad. Är ju trots allt ett “bidrag”.

  3. Nej, det är möjligt. Men man får ju det ändå. Och vi sparar det till barnen som alltså får ta del av det precis som det är meningen att det ska, gå till barnen alltså.

 9. Jag skulle också vilja uppmuntra till att läsa på själv. Det är inte så krångligt som det låter, många bra länkar redan här i kommentarerna. Och jag skulle även vilja uppmuntra till att välja fonder istället för bankkonto. Nästan lika enkelt, men istället för att låta banken styra över ens pengar har man själv lite bättre kontroll. Plus att det lönar sig när man sparar långsiktigt.
  Allra enklast är en global indexfond. Finns en populär och prisvärt just hos Länsförsäkringar, tack för att ni samarbetar med Clara så att vi läsare får fortsätta läsa hennes fantastiska blogg.
  Finns även s k hållbara indexfonder som kostar aningen mer men har vissa hållbarhetsmål. (Vet ej om det finns just hos Länsförsäkringar dock. )

 10. Prata INTE med en bankrådgivare! De finns där för att ta en hög avgift och ofta lurar de på kunder alldeles fel produkt. Prata istället med de du litar på som kan något om fonder och aktier. Det finns flera bra och enkla böcker och kolla på tex avanza hur fonderna går och hur stor avgiften är. Spiltan är bra med låg avgift men det finns många fler. Bankernas egna är ofta dyra! Från någon som lärt sig om aktier från att inte kunnat nåt om det.