• annonssamarbete Landskrona Stad •

En svensk semesterpärla

Fotograf Thomas H Johansson

Inte måste man resa utomlands på sommarsemestern – vi semestrar alltid Sverige. Det finns så många fina platser att upptäcka! Som för två år sedan när jag besökte Landskrona med min syster. Jag hade aldrig varit där förut men var superpeppad att få komma dit när rapsfälten blommade som allra gulast. Dessutom skulle jag få cykla på Ven – något jag drömt om sedan jag läste Alice Lyttkens biografier (hon var bosatt på Ven).

Landskrona går enklast att ta sig till med tåg och i stan finns miljövänliga trådbussar och eldrivna bussar. Det går med andra ord utmärkt att semestra klimatsmart!

Här kommer nu en liten recap av vår resa – kompletterad med rykande aktuella tips inför i sommar – ifall du är sugen på en tripp till Landskrona.

Vi anlände till Landskrona med tåg och bodde på Örenäs Slott, byggt av en sockerfabrikant i början av 1900-talet. Idag är det ett populärt ställe för bröllop och en omtyckt konferensanläggning. Själva slottet är situerat vid vattnet, omgivet av enorma ekar med utsikt mot Ven.

Första kvällen tog vi det lugnt och åt en middag på Örenäs slottsrestaurang. Efteråt tog vi en promenad nere vid Ålabodarnas fiskeläge. Och tjuvfotade hus! Så mycket inspiration.

Morgonen därpå blev vi hämtade av vår guide Sara och så började dagen med en tur i Citadellkolonierna. Jag älskar ju koloniträdgårdar och detta område var något alldeles extra.

Så många godisfärgade små stugor. Med knotiga äppelträd, slingrande grusgångar och pyttesmå punschverandor. Vi började i Rothoffs museikoloni som är den enda i sitt slag i landet. Här är öppet hela sommaren så att man kan strosa runt och titta på trädgården. Det är olika teman olika år – och i år är temat “Barnens koloni” med fokus på nyfikenhet och lekfullhet. Då finns chans att utforska trädgården med alla sinnen.

Jag tyckte mycket om den lite vildvuxna, avslappnade känslan på kolonin. Den inspirerade och gav ideer till min egen trädgård! På Rothoffs koloni kan man slå sig ner med en medhavd fikakorg. Det gjorde vi, och kalasade på ett helt lass bullar.

Vi inspekterade också det vackra citadellet när vi strosade vidare in mot centrum. Här kan man leka på den medeltida lekplatsen, fiska i vallgraven eller gå med på en guidad tur.

Vi besökte också Hemslöjden Skåne. Där blev vi kvar länge, länge och tittade på deras fina sortiment och verkstaden där man kan slöjda. Jag blev handlöst förälskad i de broderade kuddarna med starka, klara färger som är typiska för Skåne. Hundratals arbetstimmar ligger bakom en enda kudde. Jag skulle så gärna vilja ha en liggande på min soffa på punschverandan.

Den 29 juni-31 augusti i sommar kommer det visas en träslöjdsutställning i lokalerna. Det är sex fantastiska slöjdare som ställer ut tillsammans under namnet Fantastiska Snitt.

Foto: Anders Ebefeldt/Studio-e.se

Jag tycker att Landskrona är en så himla fin stad! Jag som kommer från en typisk trästad tycker att det känns smått exotiskt med alla stenhus och stora pampiga kyrkor. För att inte tala om kullerstensgatorna med rosenbuskar. Jag och Anna har pratat om att åka dit igen med våra familjer.

På eftermiddagen tog vi bilen och besökte Borstahusen – ett fiskeläge från sent 1700-tal. Det här är verkligen en av Landskronas höjdpunkter! Och sedan avslutade vi dagen med middag på Erikstorps Kungsgård 

Dag två under vårt Landskronabesök skulle jag då äntligen få cykla på Ven.

Vi tog färjan från Landskrona till Ven. En liten bit från hamnen hyrde vi varsin cykel och drog iväg rakt över ön. Vi stannade bland annat till vid Tycho Brahe- museet (han bodde och var verksam på ön under 1500-talet). Här finns museum, en återskapad renässansträdgård, observatorium och en idéhistorisk lekpark.  Och just i år öppnar faktiskt en helt ny utställning på museet.

Ven är en väldigt speciell ö med sitt alldeles egna mikroklimat. Ön ligger som en hög platå mitt ute i havet mellan Danmark och Sverige. I maj är den extra vacker med sina illande gula rapsfält och att cykla runt ön är verkligen det idealiska färdmedlet. Eftersom man kan hyra både cykelkärror och tandemcyklar kan barnen enkelt hänga med. 

Älskar att det på Ven finns mysiga små stopp överallt. Gallerier, gårdsbutiker och cafeer. Allt hade inte öppnat för säsongen när vi var där i maj men under sommaren håller det öppet. Men bara att cykla och titta på alla söta hus och trädgårdar ger en rejäl inspirationsdos.

Vi besökte också guldsmeden Malin Ljung. Och här gick jag och Anna bananas och provade vartenda smycke i butiken. Malin är en otroligt begåvad guldsmed!

Lunchen åt vi på Pumpan café & restaurang. Och förlåt för alla mina superlativ i dessa inlägg men jag menar vartenda ett: vilket otrooooligt mysigt ställe. Supergod mat och varma, vänliga ägare. I deras trädgård vill man ju gärna sitta och fika en ljummen sommardag!

Och jag kan bara konstatera att hit kommer jag åka fler gånger! Och tänka sig – dagen slutade med att jag fick se Alice Lyttkens gamla gård så resan blev verkligen komplett! (Bilden i inlägget med mig och min cykel är beviset. I den vita gården med röda knutar bodde hon!)

Fotograf Ralf Turander

Jag vill avrunda med ett litet bonustips! Landskronas Museum visas i sommar (med start i maj till den trettonde oktober) Fashion Exposed – 100 år av Svenskt modefotografi. I en unik och generöst stor utställning visar man hur svenska modefotografer uppfattat och avbildat modet sedan början av 1900-talet fram till idag. Den utställningen skulle jag bra gärna beskåda!

Vill du besöka Landskrona och Ven? Fler tips på vad du kan se & göra, övernattningsmöjligheter, evenemang mm hittar du på visitlandskrona.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

20 kommentarer på “En svensk semesterpärla”

 1. Kuriosa, på utställningen Fantastiska snitt kommer Västerbotten vara representerat av Ylva Göransson från Brån Vännäs.
  Jätteduktig träslöjdare och så råkar hon även vara min fantastiska hyresvärd.

 2. Va mysigt! Jag måste bli bättre på att semestra i Sverige, tänker på det speciellt när man går i skolan med många utbytesstudenter – de carpar söner Sverige och har på 6 månader varit i fler svenska städer än vad jag har som bott här nästan hela mitt liv..

  Alltså jag hatar mig själv för att märka ord, men bara FYI, en pytteliten punschveranda går emot hela begreppet punschveranda (i alla fall från vad jag har lärt mig av gubbar i släkten) – som i princip innebär en rikt utsmyckad veranda (inglasad eller ej) som är stor nog att dricka avec på med ett stort middagsparty. Sådärja nu ska ordpolisen ta ledigt resten av dagen tack för mig!

  1. Från en ordpolis till en annan 😉 Jag förstår inte denna meningen:
   “…de carpar söner Sverige och har på 6 månader varit i fler svenska städer än vad jag har som bott här nästan hela mitt liv..”

 3. Helt underbar inspiration! Håller verkligen med dig att Sverige är fantastiskt och nu blev jag jättesugen på Landskrona! Älskar kolonilotter, har själv ägt 2 genom åren och det är ett perfekt komplement när jag tidigare bott i lägenhet! Allt ser helt underbart ut!
  //Berith

 4. Lova att du besöker Österlen också nån gång. Lilla byn Rörum, Stenshuvuds långa strand, vikingagravarna, Brösarps backar…

 5. Jag var på Ven i somras och höjdpunkten för mig var att vara med på en alpackavandring!

 6. Bor bara ett stenkast därifrån. Även om jag besöker platserna på sommaren blev jag hur pepp som helst efter ditt inlägg.
  Landskrona museum är fantastiskt för barnen också.
  Tack för att du belyser det vackra i Sverige!

  Nästa gång får du besöka Lund också. Kulturen (vårt museum) är fantastiskt!
  Jag bjuder på sovplats om ni önskar ☺

 7. Hej! Jag har undrat varför du inte har markerat som annonserat som banner, alltså varför märkningen inte följer med när man scrollar nedåt?
  Ingen kritik på samarbetet, najs med Landskrona ju!

 8. Jättefin badstrand vid Ålabodarna också! Vacker utsikt mot Ven (som jag aldrig varit på, trots att jag bott i Skåne i hela mitt liv, får bli ändring). Glumslövs backar i närheten är också fint.
  Det är en underskattad liten kustremsa faktiskt, lätt att glömma när man som skåning styr kosan mot Mölle och Torekov eller mot Österlen.

 9. Jag älskar Landskrona – men jag är kanske lite partisk eftersom min pappa är uppväxt där och jag har farmor och släkt kvar i Borstahusen. Rothoffs koloni tillhörde förresten min farmors familj – hon tillbringade många somrar där ihopträngd med syrran och föräldrar. Inte så kul för en tonårstös som hellre ville ränna runt på stan med sitt tjejgäng och kanske tjattra med pågar!

  Ett tips är att åka ut till Tomatens Hus i Vallåkra, kanske 15 min bilfärd från Landskrona, och luncha på tomatpaj och köpa tomater av alla färger och former. Det gör jag varje gång jag hälsar på. Pumphuset vid Borstahusens hamn är ett annat säkert (och lite tjusigare) kort. Och förresten, om man är där under fotbollssäsongen så ska man såklart åka till Landskrona IP och stötta pågarna i BoIS – ett klassiskt lag med många dedikerade fans och som förtjänar en högre division än Div 1 Södra som de nu är nere och härjar i.

  1. Tomatens hus e fin fint. Va där förra söndagen och köpte lite av deras tomater och gurka. Och deras tomatpaj e fin fin.

  2. Åh härligt!
   Jag har oxå släkt i Landskrona. Min mormor o moster bor där, mamma är uppväxt där men flyttade upp till Norrland när hon träffade min pappa 🙂
   Så Landskrona har en speciell plats i mitt hjärta.
   Ven skulle jag vilja åka till igen. Har varit där en gång som bebis o har av förklarliga skäl inga minnen därifrån så det vore kul att åka dit igen som vuxen 🙂

 10. Landskrona e en mysig stad Själv bor jag i Helsingborg, som även kallas sundets pärla👌🏻
  Men om några veckor flyttar jag upp till Ockelbo där min pojkvän bor, min skånska lär ju försvinna.

  Men ngt som e bra med Skåne e att vi har ”sommarkortet” 15 juni-15 aug. Resa så mkt man vill i Skåne för ( denna sommaren e det väl för 690 eller nått) men toppen bra.

  Men Helsingborg är oxå värt ett besök. Speciellt med sin fina strandpromenad, Sofiero, massa god glass på olika ställen t.ex. Helsingborgs glassfabrik, är som en liten lunch och de snålar inte på kulstorleken och sist men inte minst Pingstkyrkans second hand, där jag både e med i själva kyrkan men även volontärat en del.

  Kul att följa din blogg, det ser så idylliskt ut och får inspiration när jag nu snart kommer bo i hus.

 11. Men vilket fantastiskt tips! Jag och maken har pratat ett tag om att göra något bara han och jag. Vi skulle åkt till Smögen själva men av olika anledningar följde barnen med. Så nu är frågan vad han och jag ska hitta på istället. Landskrona och Ven låter som något för oss.

 12. Varför kan jag aldrig svara på någons kommentarer?

  Jag trycker på svara men det händer ingenting.

 13. Synd bara att det är så sjukt dyrt att semestra i sverige, iaf om man vill ha mer bekvämlighet än att bo i bilen eller i tält. vår 4-dagarstur till österlen med boende på vandrarhem och en restaurangmåltid per dag drog iväg bra mkt mer än en weekend i många delar av europa. Men somsagt, tur att allemansrätten finns och burkravioli att värma på spritköket☺️

 14. Mysigt! Verkar finnas många pärlor i Sverife man inte tänker på.

  Men jag undrar hur set funkar att cykla med ett så litet spädbarn?
  (Eller var det vara riggat dör reklamannonsen)

 15. Kommer att semestra i Sverige i sommar, men det blir inget Landskrona. Tänkte däremot försöka åka norrut (från Östersund), har du några norrlandstips? 🙂