• annonssamarbete Adlibris •

Sommarläsning

Sommar är lika med läsning för mig. Vad vore stranden, hängmattan, och den långa tågresan utan en bok i handen? Ingenting! (Nåja. På stranden läser jag inte längre sedan jag fick barn att badvakta. Men överallt annars).

Eftersom jag arbetar så mycket vid skärm i vanliga fall känns det skönt att hålla i en fysisk bok, bläddra bland sidorna och vika hundöron där jag tar läsuppehåll. Men eftersom jag är så himla amningstrött just nu och somnar lite överallt, så måste böckerna vara av lättsam karaktär så att jag fullkomligt uppslukas av dem.

På Adlibris pågår nu den härliga kampanjen Sommarpocket – 4 stycken för 169 kronor. Hur bra som helst!

Jag klickade hem fyra titlar som jag ska hugga in på. Har du läst någon av dem? Vad tyckte du? Jag har redan börjat med Agnes Lidbeck Förlåten. Tror det var En varg söker sin podd som pratade om den i ett avsnitt och sedan dess har jag velat läsa.

Förlåten handlar om de vuxna systrarna Ellen och Maria, som efter sin pappas död måste träffas för att reda upp dödsboet. Väl där tvingas de konfronteras med sin besvärliga syskonrelation, svartsjukan och alla gamla olösta konflikter. Jag har inte hunnit så långt ännu – men boken verkar väldigt lovande. Agnens Lidbeck har fått fina recensioner för Förlåten och omnämns som en av de mest betydande unga svenska författarna. Och jag kan bara instämma i att hon är väldigt bra på att fånga stämningar och vad som sker under ytan när människor möts!

Beställde också hem Fatima Bremmers Ett Jävla Solsken. Gav faktiskt bort den till en släkting i julklapp. Inte för att jag vet om den passade mottagaren så bra, utan mest för att det är en bok jag själv önskade mig. Hehe. Ett jävla solsken är en enormt kritikerrosad berättelse om Sveriges första undersökande reporter Ester Blenda Nordström. Den här längtar jag efter att hugga in på!

Saknad förmodad död av Susie Steiner fick också följa med. Man behöver alltid ett wild card nämligen. Jag hade inte hört talas om den här titeln innan och brydde mig inte om att läsa om handlingen när jag beställde den. Jag gick bara på rekommendationen från Ingalill Mosander (Go’kvälls bokrecensent) som brukar komma med så bra lästips! Att den dessutom nominerats till årets kriminalroman i Storbritannien gjorde ju inte beslutet svårare.

Slutligen beställde jag Mörkret av Ragnar Jónasson – som utsett till månadens kriminalroman i Sunday Times. Att boken utspelar sig på Island var en avgörande faktor. Har aldrig läst någon Isländsk författare vad jag vet. Så nu är det dags! Recensentutlåtandet jag hittade på Adlibris avgjorde saken. “Ett mästerverk, med ett slut som får en att sätta andan i halsen”. Har någon av er läst den? Vad tyckte ni?

Nu ska jag dyka ner i läsningen!

På Adlibris kampanj Sommarpockets: 4 stycken för 169 kronor – finns hundra titlar att välja mellan. Alltifrån chiclit till deckare, personporträtt och moderna klassiker. Gå in och botanisera vettja.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Sommarläsning”

 1. Jag har läst en del av “Ett jävla solsken” men eftersom jag alltid läser flera böcker parallellt föll den lite i glömska. Jag blev inte lika uppslukad av den som av de andra böckerna jag läste då, trots att jag tyckte om den. Det blir en omläsning i sommar.

  Mörkret är en riktigt bra bok! Jag läser många deckare och kan inte säga att det var den absolut bästa boken jag läst men den ligger definitivt i toppen. Bra skriven och spännande. Trevlig läsning!

 2. Jag gav bort Förlåten till min syster förra våren, signerad och allt efter att jag lyssnat på ett föredrag/intervju med Agnes Lidbeck. Själv har jag läst hennes hyllade debut Finna sig. Jag älskar böcker!!

 3. Efter att du läst ett jävla solsken kommer du att bli helt besatt av Ester Blenda! Har läst alla hennes böcker som är skrivna för 100 år sedan. Vilken kvinna och vilka resor och upplevelser hon har varit med om. Kan bli så förvånad och förbannad att inte alla i Sverige vet vem hon är! Ja just ja-hon är ju inte en man..

  1. Eller hur! Jag råkade snubbla över hennes wallraffande som piga för några år sedan och sen blev jag helt besatt av henne och läste allt annat som fanns! Har dock inte läst Ett jävla solsken men lyssnade på sommarpratet om den och tyckte att jag redan visste allt så jag har prioriterat ner den på listan. Tycker du man borde läsa den ändå?

 4. Ett jävla solsken är UNDERBAR! Så bra att jag gick upp tidigare på morgnarna för att hinna läsa lite innan jag väckte barnen.
  Kan även rekommendera att efteråt läsa böckerna av Ester Blenda, extra roligt när man liksom vet lite ”bakom kulisserna”-fakta. ☺️

 5. Måste bara tipsa om Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg. Den handlar om moderskärlek och den är så annorlunda och bra. Den fick även SRs romanpris i år.
  Upptäckte att den finns som somnarpocket när jag klickade hem 8 titlar.
  Tack för en super bra blogg!

 6. Vilka bra boktips! Jag vill läsa dom allihop. Jag har massor med böcker i bokhyllan som jag inte läst än. I sommar ska jag ha läsa igen. Brukar köra en drive varje sommar och läsa massor. Blir så uppslukad av böcker så för barnens skull brukar jag inte tillåta mig att fastna i böcker. Nu när jag pluggar har jag inte tid att läsa annat än kurslitteraturen.

 7. Jag har läst Ett jävla solsken och den är bra! Jag tycker också att man absolut ska läsa Ester Blenda Nordström egna böcker för att få helheten. En mycket intressant person! En piga bland pigor och Kåtornas folk t ex. Utgivna på Bakhåll.

 8. Läs ”En piga bland pigor” också, efter Ett jävla solsken. Den är så sjukt bra!! ”Byn i vulkanens skugga” var också bra men pig-boken är bäst tycker jag. Efter att ha lärt känna Ester Blenda är man helt såld på henne 🙂

 9. Har läst ett jävla solsken och saknad förmodad död. Bra och böcker man fastande i båda två så. Förlåten hade jag glömt bort att kolla upp, bra tt du påminde mig. Nu måste jag ju kolla upp den där sista boken också 🙂

 10. Blev så sugen på att ge lite lästips här, (de finns i pocket):
  1. Resa i månljus – Antal Szerb
  2. Lilla smycket – Patrick Modiano
  3. Nattvakten – Sarah Waters
  4. Utrensning – Sofi Oksanen

 11. Visst har du läst isländska författare!!! Eddan tvingades du säkert läsa delar av under gymnasiet. 🙂

 12. Ett jävla solsken är fantastiskt skriven – men jag måste också rekommendera Nordströms reportage “En piga bland pigor”. Helt underbart språk, lättsamt, intelligent och med vid syn på människors olika förutsättningar. Favorit hos mig!
  Mvh Bibliotekarien

 13. ”Ett jävla solsken” har jag läst och tyckte om. Inspirerad av dig läser jag nu ”Fröknarna von Phalen”, tycker om den hittills, hälften in på andra boken, 😊 Bra tips!

 14. “Ett jävla solsken” är otroligt bra! Hörde den som ljudbok. Gjorde slag i saken o beställde 4 pocket, hurra o tack för fint tips!
  Tycker din vita blus är så somrig o vacker. Nåt loppat? Kram kram

 15. Jag har precis läst Saknad, förmodad död och tyckte den var riktigt bra, trots att jag inte är ett superfan av deckare 🙂

 16. Ett jävla solsken är en fantastisk skildring av en otroligt driftig kvinna,som hann med mycket och vågade göra det hon verkligen ville i sitt liv – är imponerad och kan rekommendera denna bok

 17. Jag håller på och letar och letar bland dina inlägg efter ett annat boktips som du gav för nån månad sen, om jag inte minns fel. Om klassförakt. Minns varken titel eller författare, hoppas du vet vilken jag menar.
  Ha en fin kväll!