Nationaldagsfirande

Vilken underbar nationaldag vi har haft. Nästan trettio grader varmt ute och vi har spenderat större delen av dagen på byns badplats. Badade flera gånger – det var så skönt att man kunde ligga i en bra stund.

Men på eftermiddagen bjöd vi in matlaget på gräddtårta. Brukar inte fira nationaldagen så mycket – men kände att vad tusan. Kalas är trevligt. Tårta är gott. Sverige är toppen. Klart vi ska fira!

Bra att ha frysen full av småkakor…

Ibland känns det som att vi bor i en kuliss. En sådan där från gamla cowboyfilmer, som ser helt konstgjord ut. Med platta målade skivor ställda omlott. För att utsikten är onaturligt vacker.

Vi försåg oss med kakor och tårta

Jag dukade med blåvitt porslin. Mina finaste broderade dukar och den antika bordsflaggan i mässing. Det är ju så hemskt somrigt och fint.

Någonting var tydligen ohemult roligt.

Så härligt när alla barn börjar bli sommarblonda.

Glupskt barn

Ännu glupskare barn.

Jakob kom direkt från snickrandet till fikat. Super Mario.

Och Ulf var på sitt bästa humör. Så mycket att titta på och uppleva för första gången. Som sol i ögonen och ljummen vind i håret,

Nu har vi precis varit och tagit ett kvällsbad för att svalka oss. Barnen har krupit i säng och jag ska nog ta och sova jag också. Är helt slut efter en dag med sol och bad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Nationaldagsfirande”

 1. Åh så härligt det ser ut! Ni är så fina allesammans😊 älskar verkligen klänningen, är den från Miss Clarity? I så fall skulle det vara otroligt dumt av mig att ha missat den.. Ulf är ju bara för söt alltså 😍

 2. Verkligen underbara bilder! 😊 Får man önska ett recept..? Såg att du bakat apelsinsnitt. Det verkar vara något i min smak! Tack för en inspirerande och fin blogg 🙏

 3. Vad har det varit/är det för temperatur i vattnet ni badar i, sedan ni började badsäsongen i år?

 4. Vilket underbar firande ni fick! Så härligt att ha hela frysen full med kakor att bara kunna plocka fram när det vankas fika. Ska nog ta en vända nästa vecka och baka lite.

 5. Hej! Så vackert!
  Jag undrar om du vill skriva ett inlägg om hur du tänker kring spädisar och sommarvärme.
  Stanna inne? Kläder? Solskydd? Skugga? UV-tält/kläder, vagn och värme osv.
  Sitter här med en tremånaders och undrar hur sommaren ska bli och om hon kommer må bra i värmen.

  1. Inte Clara men rekommendationen är att hålla bebisar under ett år i skuggan. Alltså inte uv-kläder och liknande. Man kan ju bada på kvällen när solen inte strålar farligt. De blir lätt uttorkade av värmen också.

 6. Vill bara skicka ett stort tack för din blogg! Varje kväll när huset är tyst o alla sover läser jag din blogg och njuter av dina bilder. Känner igen mig lite i mitt eget liv och drömmer om saker jag kan förändra. Din blogg bidrar till att ge mig lite glädje varje dag. Tack för att du delar med dig!

 7. Välmenad fråga och undran. Om man som jag inte gillar sött och inte vill ha sockerstinnat till fikat, vilket tycks vara normen i Sverige, vad gör jag då? Nöjer mig med kaffet, saften, minsta småkakan för att inte vara oartig och som jag knaprar på hur länge som helst. Får fika inte inbegripa ens ett enda eller gärna fler saltigare alternativ? Inte matiga, men kanske ett fat med små salta kex eller något. Det framgår av din blogg att fika är lika med en massa sött och det är det bästa man kan få.

   1. Hemma, jo. Men när man bjuder vill man väl tänka på gästerna och deras smaker och begränsningar, t.ex. diabetespersoner.

    1. Men kanske alla Claras vänner äter sött? Jag älskar själv att baka och sött fika och bjuder gärna på fika. Har dock flera vänner och släktingar som är veganer och diabetiker och när de är på besök brukar jag ha anpassat fika. Inget de kräver dock, men trevligt. Eller så avstår man om det inte passar.

  1. De finns de som älskar sött och de som inte gör det. Jag tycker inte att det är konstigt att avstå fikabröd, bara säga nej tack för mig räcker kaffe. I min familj brukar vi alltid ha salt fika också eftersom vi är många som tycker om det (och salt behövs i värmen ibland!) inget svårare än så. Salta kex och ostar/mjukostar av olika slag är ju typ det bästa som finns, eller egna röror! Och det har alltid varit vanligt med andra vi umgåtts med också.

   Clara tycker om sött och att baka och då tycker jag inte att det är särkilt konstigt att hon bloggar och skriver om det på ett positivt sätt och framhäver det som självklart, just för att för henne är det det. Jag tycker inte att du ska känna dig tvungen att äta nåt du inte vill. Jag förstår att det kan vara lite svårt i vissa situationer då man inte vill förolämpa den som bjuder, men försök att inte tänka så! 🙂

   Fast jag inte själv förknippar kakor till sommaren så tycker jag att det är supermysigt att alla har sina traditioner och verkligen kan njuta av det! Nästa gång det är du som bjuder på fika så gör som du vill och bjud på salta kex istället, folk kan bli positivt överraskade om det är något de är ovana vid! 🙂

   1. Oj kära nån vilken lång kommentar det blev haha! Hoppas du fick svar på din undran från en annans perspektiv iaf 🙂

   2. Det behöver inte vara bara det ena eller det andra. Fat med sött och ett salt alternativ. Inget påtvunget, men något för alla.

  2. Jaa jag antar att du helt enkelt får nöja dig med kaffe om du bara vill ha salt fika och det endast bjuds på söt fika. Thats life

 8. Jag har sagt det förut men jag säger det igen; Jag absolut älskar din blogg!
  Jag vill bo i dina bilder och i dina texter! Din blogg är för mig som den mysigaste filten när man är riktigt frusen.
  Tack Clara, för att du delar med dig!

 9. Jag hittar inte vart jag kan söka efter inlägg med sökord?
  Det jag ville söka på är matlaget, vad är det? 🤗

  1. Claras matlag är väl ett gäng kompisar i byn som en gång i veckan träffas hos varandra och äter “vardagsmiddag” men med lite härlig tvist på (och de verkar ofta utmynna i sena kvällar och bad, låter väldigt härligt!)

   Själv är jag uppvuxen med matlag på torsdagar, alltid alltid. Föräldrar med vänner som turades om att laga mat åt varandra, typ så att var sjätte veckas torsdag fick man laga mat till 10 extra personer men resterande fem torsdagar så gick man bara hem till någon annan och satte sig vid dukat bord. Ibland var det enkla rätter, ibland lite finare, ofta med efterrätt vilket vi ju inte fick till vardags de andra dagarna än torsdagar 🙂

 10. Jag bor i Stockholm men min morfar och mormor bodde i Tvärålund (mormor föddes där år 1900) och jag var där alla somrar och jular på 50-60-70 talen. Min mammas kusin bodde i det rosa stationshuset, hon var sömmerska och hennes man stins. Det är häftigt att få uppleva Tvärålund igen, nu genom dina ögon. Minns och längtar tillbaks.

 11. Fantastiskt fint firande! Hur gör du med kakorna, fryser du in för att sedan tina upp i ugn? Märker du att de blir torra av det eller klarar de infrysningen bra? Vore skönt att kunna ha bakat hemma utan att ha det stående.

 12. Vilka vackra bilder och ett sånt mysigt firande. Förlåt en näsvis kommentar nu, men tid tillbringar man och pengar spenderar man. Att ”spendera tid” är egentligen inte korrekt utan smittat från ”spend time”.
  <3

 13. Sött fika – har tänkt på det apropå att Al Pitcher raljerar om hur mkt socker vi svenskar petar i oss, med bla fika o lördagsgodis…. Äter vi mer sådant i Sverige än i tex Nya Zeeland + övriga världen?? Antar det… INGEN KRITIK MOT LITE SÖTT MUMS – menkanske läge för lite tips på nyttigare godsaker från oss läsare??!!?? Vet att Clara skrev om tex mangoglass för ngt/nga år sedan! Repris Clara, snälla! LOVE!