Sommarlov

Imorse var det då dags för skolavslutning i byns bönhus.

Barnen tågade med flagga från skolan och inte ett öga var torrt.

Ylva-Karin var lika gullig som alltid. Och Ulrika såklart. Matchande kläder!

Är så glad att jag nu har anledning att fira skolavslutning på riktigt igen. Har varit några tråkiga år mellan 20 och 31 då jag fått klara mig utan.

Den här underbara pojken. Som hade renskrubbade naglar men okammat hår. Aldrig att jag lyckas pricka av båda grejer på samma gång.

Det var högtidligt och fint i kyrkan. Så imponerad över alla frimodiga barn som vågar ställa upp och sjunga solo, spela instrument och läsa dikter.

Efter fin sång i kyrkan skulle barnen förevigas tillsammans. Här de stora matlagsbarnen. Hoppas de får vara vänner för livet. Så tror jag att det kommer bli.

Jag minns för övrigt detta evinnerliga fotograferande vid varje skolavslutning. Mamma skulle fota mig och Anna med varandra. Med henne och pappa. Med min moster. Med våra bästisar. På scenen och på fikat i klassrummet efteråt. Är glad för det idag. Varje skolavslutningsutstyrsel har jag särskilda minnen kring. Att ha fått åka in till stan och välja var väldigt märkvärdigt.

Folke tröttnade dock snabbt på att vara med på bild.

Sedan blev det dags för fika för barnen i bönhuset. Bertil, Folke och hans kära Dahlia.

Sedan pep vi hem och fikade lite mer. Och fotograferade ännu mera.

Jag dukade jag upp tårta till oss och morfar. Av honom fick barnen varsin peng att köpa något roligt för i sommar. Förra året gick de loss på loppis i Borås och fyndade! Få se vad det blir i år.

Jordgubbstårta är obligatoriskt på skolavslutningen. I år bakade jag en extra maffig och hög sådan. Och så tog jag fram min loppade silverkaffepanna och använde för första gången. Med matchande mjölkkanna till.

Och så fikade vi.

Rejäla tårtbitar och småkakor och körsbär dessutom.

När fikat var färdigt och morfar åkt hem blev ungarna helt perplexa. Vad skulle de göra nu? När nio lediga veckor ligger framför dem? De rusade omkring planlöst och sparkade på småsten, gjorde kullerbyttor och kände livet i sig. Första dagen på sommarlovet var en sådan enorm frihet när jag var liten. Att inte behöva göra någonting. Inte behöva passa en enda tid. Bara vara ledig och ha roligt. Eftersom pappa var lärare kunde vi vara hemma hela loven och slapp fritids. Var inget fan av fritids när jag var liten.

Efter en stund kom en leksugen vän och barnen försvann iväg ut i skogen. Och eftersom Ulf snarkade på verandan skyndade jag mig att byta om och gå ut i trädgården. För att plantera alla sommarblommor jag köpt hem. Också jag har ju fått sommarlov idag. Bäst att passa på att göra det roligaste först!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

22 kommentarer på “Sommarlov”

 1. Det strålar verkligen lycka om dig! Vad skönt med sommarlov! Vill också ha det men måste jobba lite till innan semestern☺

 2. Jag är så avundsjuk på ditt lättmod, jag hade verkligen önskat att vi hade kunnat bo i byn på heltid. Där kanske jag är 30% av dig, jag bryr mig måttligt 😂 hemma i stan är det kläder, matchningar, skor (!). Och jag skiter egentligen i vilket men vi har farmor som lärare, och jag orkar inte lyssna på gnället 🙈 jag läääängtar till semestern, vi ska vara i hembyn och göra ingenting i 7 veckor! 😄

 3. Det är en av alla vinster med att vara lärare; även utan barn i skolåldern får man varje år en skolavslutning med sång och känslan av sommar och frihet alldeles runt hörnet!

  Brukar alltid fira lite hemma efteråt också även om jag har ett par dagar kvar att jobba efter eleverna har slutat – för det är ju ngt speciellt med skolavslutning.

 4. Vi hade också skolavslutning igår, det känns extra bra när man idag vaknade till åska och regn. Men jag måste fråga varför ni är i bönehuset? Eller rättare sagt, är alla det eller bara de som hör till kyrkan? Har resten av skolan fika någon annanstans?

  1. Vi hade skolavslutning i kyrkan när jag var liten för det var den enda lokalen som alla fick plats i samtidigt.

 5. Så många vackra bilder! Älskar Folkes pose på familjebilden. 🙂
  Tack för att du delar med dig.

 6. Alltså det är ju ingen tävling men jäklar vad snygg du är Clara! Det lyser om dig!! Ha en underbar sommar!

  1. Nej alla är inte frikyrkliga. Eftersom vi inte har någon större samlingslokal så är det bönhuset som gäller

 7. Jag blir alldeles gråtmild av dina inlägg nu för tin´
  Älskar familjebilden och tänker tillbaka på “samma” bild för ett år sedan. Så fint att det är en till person med i år! Och din pappa, som verkar vara den finaste pappan/morfarn´ i världen. Heja dig Clara! Så rik du är för att använda dina egna ord, det unnar jag dig!

  Kram!
  /En trogen läsare.

 8. Vad skönt med sommarlov – i Danmark har vi bara 6 veckor (28 juni till 12 augusti) – skulle önska mig att mina 2 pojkar hadde 9 veckors sommarlov – i år kommer vi att vara i vort hus i Sverige i södra Småland och åka til Cuba – glad sommar till alla från Danmark!

  1. Tycker nog det låter som att Danmark har ett alldeles lagomt långt sommarlov. Som det är nu så får ju ändå de flesta svenska barn gå på fritids halva lovet. Jag är oerhört stolt att jag kan ge mina barn 6 veckors ledighet detta år och inte bara de vanliga 4. När de blir äldre är det en annan sak förstås men då kommer de få vara hemma ensamma istället vissa veckor. Att ha det som Clara och kunna ta 9 veckors lov är nog ganska ovanligt för de allra flesta föräldrar.

 9. Jag älskar när du säger “Bäst att passa på att göra det roligaste först.” Tack för påminnelsen!

 10. Vilken finfin klänning du har på dig på bilderna? Är det något som finns att få tag på nu för tiden eller från gamla tiden?