• annonssamarbete Adlibris •

Fyra lästips inför sommaren

På Adlibris pågår just nu den härliga kampanjen Sommarpocket – 4 stycken för 169 kronor. Hur bra som helst! Så jag tänkte att jag skulle rekommendera fyra titlar som jag läst sedan förut och som nu finns som pocket. Samtliga är skrivna av svenska författare!

Först ut är Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som också står bakom ungdomsserien Cirkeln som jag gillade massor. Både Cirkeln och Norra latin är egentligen ungdomsböcker. Men jag läser dem med stor behållning. Träffsäkra skildringar av tonåren, blandat med ockultism och övernaturligheter. Den perfekta mixen!

Boken handlar om Tamar och Clea som börjar första året på teaterlinjen på gymnasiet Norra Latin. Deras passion är skådespeleri – men snart präglas skolgången av en allt tilltagande oro och känsla av obehag. Den anrika byggnaden döljer många hemligheter. Vad är sanning och vad är myt? Snart är båda indragna i någonting de inte kan ta sig ur…

En bok för dig som vill: Ha slö läsning i hängmattan eller på stranden. Lättsmält, fängslande och mysrysigt. Störst behållning har jag av skildringarna av tonårstiden. Det övernaturliga är mer en trevlig bonus. Perfekt sommarlovslitteratur. För dig själv eller fjortonåringen.

Eldslandet av Pascal Engman passar perfekt att läsa i sängen en regnig kväll. Som utan att man riktigt märker hur det hände, övergår till natt och sedan gryning. Eldslandet är uppslukande, spännande läsning. Om gängkriminalitet i Stockholm och organhandel i Sydamerika. I centrum för handlingen står den tuffa polisen Vanessa Frank. Och som tur är kommer två böcker till i serien om Vanessa – för henne vill jag lära känna bättre.

En bok för dig som vill: Läsa en riktig bladvändare. Med högt tempo och spännande cliffhangers.

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg är inget för den äckelmagade eller känsliga. Boken inleds med att berättarjaget Kristina, en prostituerad heroinmissbrukare, mördas brutalt. Och mordet beskrivs ingående, från Kristinas eget perspektiv. Resten av boken berättas sedan från “andra sidan” där berättarjaget nu befinner sig. Och det är gripande, nattsvart läsning. Sara Stridsbergs vackra språk står i stark kontrast till handlingens brutalitet och mörker. Den här boken gjorde mig omtumlad.

En bok för dig som vill: Bli omskakad. Läsa något som går på djupet. Perfekt för långa resor med tåg eller buss. Helst läsning i dagsljus, med andra människor närvarande. För annars blev svärtan i boken nästan för svår. I alla fall för mig.

Slutligen vill jag tipsa om Totalskada. En välskriven relationsberättelse av mina favorit från Spanarna i P1, Helena von Zweigbergk. Hennes styrka som författare tycker jag ligger i att skildra människors svaga, mindre smickrande sidor. Men att göra det med värme och empati. Totalskada handlar om det äkta paret Agneta och Xavier som efter att barnen flyttat hemifrån, finner att kylan och avståndet dem emellan ökar. En brandolycka orsakad av Agneta, med ett totalskadat hem som resultat, ställer relationsproblemen på sin spets…

En bok för dig som vill: Läsa något intressant men samtidigt vilsamt. Ibland är det skönt med romaner som varken handlar om ond bråd död, domedagsprofetior eller jakten på hemska mördare.

Adlibris kampanj  Sommarpocket – 4 stycken för 169 kronor pågår hela sommaren. In och botanisera vettja. Hela hundra titlar omfattas av erbjudandet!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

12 kommentarer på “Fyra lästips inför sommaren”

 1. Kul med boktips, ska nog genast beställa pocket så jag har för sommaren 😀 (ps. “Totalskada” råkade bli “Torrlagd” i första delen av beskrivningen…)

 2. Bra tips! Har redan en hög böcker väntandes på mig så jag har nog sommaren räddad redan, men noterar dessa tips inför framtiden. Framförallt Norra latin blev jag sugen på. Inte tänkt på att läsa ungdomsböcker, men älskar ju (bra) skildringar av tonårsliv på film och tv så måste ju bli perfekt även i bokform.

 3. Verkar som även namnen i Norra Latin blivit autocorrectade, de heter Tamar och Clea🙂

  Superbra bok för övrigt, älskar allt Sara Bergmark Elfgren gör!

 4. Vi måste prata om Spanarna! Just love it! Jag gillar Jessika Gedin, har en hatkärlek till Gabriella Ahlström – det är något med Lund-dialekten 🤣
  Jag bara älskar att lyssna på så smarta människor som berikar mitt ordförråd och allmänbildning för varje vecka som går. Skönt att höra att fler i min ålder lyssnar på pensionärsprogram.

 5. Vill absolut läsa Sara Sttaretridsbergs Kärlekens Antarktis och Helena Zweibergk Totalskada. Jag vet inte men jag läser oftast enbart kvinnliga författare. Det tar liksom “emot” att läsa manliga författare. Någon annan som upplever likadant?

 6. Tack för tips på bra böcker! Däremot gynnar jag min lokala lilla bokhandel istället. Det må vara lite dyrare men det får det vara värt för oj vad jag skulle sakna den om den försvann. ☺️

 7. Lästips om man gillar biografier och historier från verkligheten: “Den som lever stilla” av Leonora Christina Skov. Fantastisk läsning om hur man tar sig igenom livet i en dysfunktionell familj och lär sig att finna sig själv. Jag lånade den på bibblan och läste den två gånger på raken för att den var så bra. 🙂

 8. Apropå Helena von Zw så läste jag “Ur vulkanens mun” av henne för några år sen, och jag tror aldrig jag läst en bok som så pricksäkert fångar den extremt obehagliga stämning det kan bli mellan två människor som borde älska varandra och har gjort så – men inte gör det längre.