På Adlibris pågår just nu den härliga kampanjen Sommarpocket – 4 stycken för 169 kronor. Hur bra som helst! Så jag tänkte att jag skulle rekommendera fyra titlar som jag läst sedan förut och som nu finns som pocket. Samtliga är skrivna av svenska författare!

Först ut är Norra Latin av Sara Bergmark Elfgren som också står bakom ungdomsserien Cirkeln som jag gillade massor. Både Cirkeln och Norra latin är egentligen ungdomsböcker. Men jag läser dem med stor behållning. Träffsäkra skildringar av tonåren, blandat med ockultism och övernaturligheter. Den perfekta mixen!

Boken handlar om Tamar och Clea som börjar första året på teaterlinjen på gymnasiet Norra Latin. Deras passion är skådespeleri – men snart präglas skolgången av en allt tilltagande oro och känsla av obehag. Den anrika byggnaden döljer många hemligheter. Vad är sanning och vad är myt? Snart är båda indragna i någonting de inte kan ta sig ur…

En bok för dig som vill: Ha slö läsning i hängmattan eller på stranden. Lättsmält, fängslande och mysrysigt. Störst behållning har jag av skildringarna av tonårstiden. Det övernaturliga är mer en trevlig bonus. Perfekt sommarlovslitteratur. För dig själv eller fjortonåringen.

Eldslandet av Pascal Engman passar perfekt att läsa i sängen en regnig kväll. Som utan att man riktigt märker hur det hände, övergår till natt och sedan gryning. Eldslandet är uppslukande, spännande läsning. Om gängkriminalitet i Stockholm och organhandel i Sydamerika. I centrum för handlingen står den tuffa polisen Vanessa Frank. Och som tur är kommer två böcker till i serien om Vanessa – för henne vill jag lära känna bättre.

En bok för dig som vill: Läsa en riktig bladvändare. Med högt tempo och spännande cliffhangers.

Kärlekens Antarktis av Sara Stridsberg är inget för den äckelmagade eller känsliga. Boken inleds med att berättarjaget Kristina, en prostituerad heroinmissbrukare, mördas brutalt. Och mordet beskrivs ingående, från Kristinas eget perspektiv. Resten av boken berättas sedan från “andra sidan” där berättarjaget nu befinner sig. Och det är gripande, nattsvart läsning. Sara Stridsbergs vackra språk står i stark kontrast till handlingens brutalitet och mörker. Den här boken gjorde mig omtumlad.

En bok för dig som vill: Bli omskakad. Läsa något som går på djupet. Perfekt för långa resor med tåg eller buss. Helst läsning i dagsljus, med andra människor närvarande. För annars blev svärtan i boken nästan för svår. I alla fall för mig.

Slutligen vill jag tipsa om Totalskada. En välskriven relationsberättelse av mina favorit från Spanarna i P1, Helena von Zweigbergk. Hennes styrka som författare tycker jag ligger i att skildra människors svaga, mindre smickrande sidor. Men att göra det med värme och empati. Totalskada handlar om det äkta paret Agneta och Xavier som efter att barnen flyttat hemifrån, finner att kylan och avståndet dem emellan ökar. En brandolycka orsakad av Agneta, med ett totalskadat hem som resultat, ställer relationsproblemen på sin spets…

En bok för dig som vill: Läsa något intressant men samtidigt vilsamt. Ibland är det skönt med romaner som varken handlar om ond bråd död, domedagsprofetior eller jakten på hemska mördare.

Adlibris kampanj  Sommarpocket – 4 stycken för 169 kronor pågår hela sommaren. In och botanisera vettja. Hela hundra titlar omfattas av erbjudandet!