Jag har ju berättat att jag och Jakob är något av preppers. I källaren har vi vårt “Lill-konsum” med konserver, mjöl och gryner som vi bunkrar upp med en gång per år. Plus sånt där viktigt som tandkräm, buljong, toapapper och lite annat smått och gott man alltid vill ha hemma.

När vi bunkrar till källarförrådet brukar vi beställa mycket från Matsmart.se. Där säljs saker till 20-90 % rabatt. Livsmedel och förbrukningsvaror som annars bara skulle ha slängts bort. Eftersom de inte kan säljas i vanliga affärer. Det kan ha orsaker som

  • Förpackningsbyten (Att förpackningen byter färg och den gamla rensas bort)
  • Säsongsvaror (Tomteskum, påskmust etc som inte sålt slut i rätt säsong)
  • Korta eller passerade bäst före-datum (Som ris som är fullt ätbar i många år, men bäst före-datumet närmar sig eller har passerat och därför inte kan säljas i “vanliga” butiker.
  • Feltryck (Tex att det är svartpeppar i burken, men det står vitpeppar på locket)

Det är så dumt att sådan mat ska gå till spillo. Rent resursslöseri! Därför är det bra att Matsmart finns. Snällt mot både miljö och plånbok. Frakten är gratis om man beställer över 500 kronor och de skickar överallt i Sverige!

Nu inför sommaren la jag en beställning på sånt som jag vet kommer att gå åt. Som ingredienser till hemmagjord granola (brukar göra några rejäla laddningar på sommaren). Till det klickade jag bland annat hem honung, torkade bär och torkad frukt. Nötter och olika fröer. Det mesta ekologiskt.

Kunde inte låta bli att också klicka hem lite god lakrits och ekologiska kokoschips med choklad. Det finns faktiskt förvånansvärt många ekoalternativ på Matsmart.

Dessutom köpte jag massa pasta och pesto. Gör nämligen enkla strandluncher med det som bas.

Sortimentet hos Matsmart ändras hela tiden och partierna som kommer in är begränsade. Därför kan det vara smart att teckna upp sig på deras nyhetsbrev, för att vara först ut att få veta om vad som kommer in i webbshoppen!

Den här enkla och barnvänliga pastasalladen, med torrvaror från Matsmart, svängde jag ihop inför en badutflykt härom dagen.

Pastasallad med röd pesto (6 portioner)

400 g pastaskruvar

5 msk röd pesto

20 coctailtomater

1/2 gurka

30 små sockerärtskidor

10 rädisor

200 g ost i kuber (Fetaost, Herrgårdsost eller vad man nu gillar)

Gräslök (eller annan färsk krydda ex vis basilika eller koriander)

Salt och peppar

Gör så här

Koka pastan. Häll av det varma vattnet och skölj pastan kall i ett durkslag. Låt rinna av och rör ihop med peston.

Hacka grönsakerna och osten i mindre bitar. Rör ner med pastan och krydda med gräslök, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite mer pesto för starkare smak! Servera genast eller töm över i en bytta med lock och ta med i picknickkorgen till stranden.