Förra veckan tog jag och barnen nattÄget till Göteborg och mötte upp min syster Anna och hennes barn Juni och Lykke för en tredagars resa till Astrid Lindgrens vÀrld. En resa vi peppat inför i flera Är och som nu Àntligen skulle bli av.

NÀr Astrid Lindgrens VÀrld fick höra att jag planerat att Äka dit undrade de om jag ville skriva om upplevelsen pÄ bloggen? SÄklart jag ville! HÀr kommer alltsÄ en redogörelse för vÄr resa.

Anna hÀmtade oss med bil i Göteborg och vi satte genast kurs mot Vimmerby. Vi kom fram dit vid fyratiden pÄ eftermiddagen efter nÄgra loppisstopp och pauser för att fika. VÄr första anhalt var museet pÄ NÀs (nÀstan det jag var mest peppad pÄ). Att fÄ se Astrids barndomshem, utstÀllningarna om hennes liv och de underbara sagolika trÀdgÄrdarna. Vi blev inte besvikna.

Barnen sprang omkring som vildar. Kollade in kaninerna, lekte inte stöta mark, gungade slĂ€nggunga…

Och klÀttrade upp i fÄgelboet.

Blev sÄ otroligt inspirerad av trÀdgÄrdarna. Fick massa uppslag pÄ vackra vÀxtkombinationer till mitt eget hem. Och njöt stillheten och vilsamheten. Som dock avbröts lite av barnen som suttit instÀngda i bil i flera timmar och rasade av sig.

Trevliga guiden Pia visade oss runt och berĂ€ttade om Astrids vision nĂ€r hon Ă„terstĂ€llde NĂ€s till sin forna glans. Vi fick ocksĂ„ (vilket var höjdpunkten pĂ„ hela resan!) en guidning inne i Astrids barndomshem. TyvĂ€rr fick vi inte fota – men ni kan tro att det var fint. Vi fick se skrivbordet dĂ€r Astrid satt och författade och rummet dĂ€r hon och hennes bror Gunnar lekte Inte stöta mark som barn.

Ulf sov nöjt medan vi strosade omkring. Jag önskar bara att vi avsatt mer tid pÄ NÀs, för att ordentligt hinna utforska museet. GÄr lÀtt att fördriva 4-5 timmar dÀr och sedan Àta nÄgot gott i caféet.

NÀr NÀs stÀngde begav vi oss till vÄrt boende. Vi hyrde ett hus i gÀstboendet inne pÄ omrÄdet vid Astrid Lindgrens VÀrld. TvÄ minuters gÄngvÀg frÄn parken. Det var helt perfekt! En liten stad i miniatyr, med fantastiska hus och grÀnder. Bilfritt sÄ att barnen kunde springa runt utan fara och med roliga lekstÀllen överallt.

Det som slog mig (och som jag hört sÄ mÄnga berömma med Astrid Lindgrens VÀrld) Àr kvalitén. Omsorgen om varje liten detalj. Gammaldags, vackert, vÀlbyggt. Hemtrevligt, trivsamt och med barnen i fokus.

Som i vÄr lilla lÀnga. DÀr barnen sov i vÄningssÀngar och det mellan sÀngarna fanns en liten bro att krypa över till varandra pÄ. Den hÀr bron pratar barnen fortfarande om.

Och kolla hÀr! PÀrlspont, platsbyggda sittbÀnkar. Rutigt golv och vackert handfat. Högspolande toalett och skomakarlampor med tvinnade trÄdar. Varenda liten detalj var en dröm. Jag njöt sÄ mycket av allt det hÀr.

PÄ kvÀllen lekte barnen till sent, pÄ en av omrÄdets alla mysiga lekplatser. Sedan somnade de svettiga och utmattade och fulla av intryck allihopa.

Morgonen dĂ€rpĂ„ var det sĂ„ Ă€ntligen dags att gĂ„ pĂ„ Astrid Lindgrens VĂ€rld. Vi hade bestĂ€llt frukost pĂ„ Majkens Mat. DĂ€r kan övernattande gĂ€ster Ă€ta frukost och sedan smita in i parken innan den öppnat för allmĂ€nheten. Även hĂ€r golvades jag av detaljerna. Ingen skrĂ€pmat pĂ„ frukostbuffen. Bara bra, gott och nyttigt. Lokalproducerade rĂ„varor och de godaste prinskorvar vi nĂ„gonsin Ă€tit. NĂ€r barnen tryckt i sig ordentligt med mat gick vi in pĂ„ omrĂ„det. Med namn & telefon-band fastsatta kring handlederna pĂ„ alla barn (de finns att hĂ€mta vid entrĂ©n) sĂ„ att barnen kan hitta sina förĂ€ldrar om de kommer bort.

Bertil ville ABSOLUT börja med att se sin favorit Ronja Rövardotter. SÄ vi startade dÀr. Hann leka runt i borgen innan förestÀllningen började.

Blev golvad. SÄ duktiga skÄdespelare, sÄ bra miljöer och sÄ genuint. I förestÀllningarna förekommer hÀstar, en gris och riktiga duvor. Alltihop skapat med sÄdan omsorg. Effekten pÄ barnen blir verkligen magi.

Njöt ocksĂ„ av att höra Mattis svordomar eka över Mattisborgen nĂ€r han fick veta att Birk flyttat in dĂ€r olovandes. Älskar att man inte mesat till nĂ„got utan att det Ă€r precis sĂ„ mustigt som Astrid Lindgrens skrivit det.

EfterÄt smög Juni fram och hÀlsade pÄ Ronja och Skalle-Per. Att fÄ interagera med karaktÀrerna var höjdpunkten för de lite mindre barnen.

En av de roligaste förestÀllningarna var nÀr Pippi blev jagad av Kling och Klang. Folke och Juni tjöt av skratt och skrek instruktioner Ät bÄde Pippi och poliserna. Helt uppslukade av förestÀllningen.

EfterÄt kom Pippi fram och skvÀtte vatten pÄ Bertil och Lykke. Mycket uppskattat.

Jag hade noga instruerat barnen vad de skulle göra om de kom bort: GĂ„ fram till en vuxen, visa upp sitt armband och be om hjĂ€lp att ringa till numret pĂ„ armbandet. Detta löste barnen med bravur. Inte mindre Ă€n tre gĂ„nger ringde det i min mobil nĂ€r de barnen var “borttappade”. Samtliga tre gĂ„nger visade det sig dock att vi bokstavligt talat stod runt knuten frĂ„n varandra. Hehe. Kanske blev de lite för snabba med att fatta hela den hĂ€r ringa efter mamma-grejen?

Nytt för i Är Àr att Nils Karlsson-pysslingvÀrlden renoverats. Och alla barn var eniga om att det hÀr var topp tre i hela parken. SÄ mycket roligt att leka med och pÄ. Och kÀnna sig preciiis som en pyssling i storlek.

PĂ„ bild ser det faktiskt helt galet ut!

PÄ lördagen var det sÄ varmt (26 grader och sol) att vi höll pÄ att smÀlta bort i vÀrmen. Vattenflaskor och solhattar hjÀlpte oss lite pÄ traven. Jag hÀllde vatten i hÄret och över klÀderna pÄ barnen för att fÄ lite svalka. Vi hittade ocksÄ till vattenleken vid Kvarnen och de vattensprutande stenarna strax ovanför entrén till parken. DÀr fick barnen vÀlbehövlig svalka

Vi tog ocksĂ„ en sen lunch i StadsmĂ€stargĂ„rden och Ă„t isterband och köttbullar. SĂ„ prisvĂ€rt och gott och just nĂ€r vi Ă„t var vi typ enda gĂ€sterna pĂ„ restaurangen. Lönar sig att vĂ€lja en annan mattid Ă€n alla andra…

NÄgot jag verkligen uppskattade med hela parken Àr att det inte sÀljs en massa skrÀpmat och sötfika överallt. Maten Àr rejÀl och riktig. SmÄlÀndska isterband, raggmunkar, köttbullar och pannkaksbuffe. Ingen Coca-Cola i kioskerna utan saft och Àppelmust. Och inga skrikiga glass-skyltar som föranledde massa extra tjat frÄn barnen.

Barnen Àlskade förestÀllningarna. Men platserna anpassade för frilek blev populÀrast. Som i handelsboden pÄ Junibacken dÀr de fyra kusinerna blev kvar en lÄng stund. SjÀlv satt jag och njöt av den vackra fÀrgsÀttningen, rekvisitan och pÀrlsponten som jag drömmer om att klÀ in min hall med.

I nÀstan alla smÄ hus pÄ omrÄdet kunde barnen gÄ in och leka. Och överallt fanns trÀdgÄrdar, rabatter och dammar anlagda. HÀr Àr bryggan dÀr Madicken och Lisabeth trillar i.

Men jag sjÀlv var mest intresserad av att se miljön dÀr Lotta pÄ BrÄkmakargatan spelades in. Lottas och Tant Bergs hus Àr ju min inspiration.

Man blev inte direkt besviken

Fotade massor av bilder pÄ trÀdgÄrdarna för att sno rabattidéer och annat hem till mig sjÀlv.

Lottas kök var inspirationskÀllan nÀr vi renoverade vÄrt 2010.

Tant Bergs kök som snarare Àr min inspirationskÀlla just nu.

Vill bo i det hÀr

Och det hÀr. SÄ fint att man nÀstan grÄter.

Men allra, allra populÀrast bland oss alla var ÀndÄ Törnrosdalen och Bröderna LejonhjÀrta. HÀr hade man byggt grottor precis som i Karmanjaka och massor av smÄ gulliga hus med rosenbuskar slingrande kring fasaderna.

HÀr blev vi i flera timmar och bara utforskade de smÄ stugorna.

Otroligt vackert och lekvÀnligt.

Jag och Anna blev serverade rÀtt efter rÀtt av barnen, som lagade mat, stÀdade sina smÄ hus och lekte skola.

Och sedan sĂ„g vi tvĂ„ förestĂ€llningar. Ruskiga bĂ„da tvĂ„. Inte minst Slutstriden – med en enorm, eldsprutande Katla som dök upp bakom bergen. Vilken upplevelse!

Vi bÄde skrattade och grÀt och blev lite rÀdda. Sedan hÀngde vi kvar och lekte sÄ lÀnge att vi nÀrmast stÀngde parken för kvÀllen. Kunde inte slita oss.

Det jag tycker utmÀrker Astrid Lindgrens VÀrld Àr den genuina kÀnslan. Att allt Àr sÄ vÀlbyggt och vackert. FrÀscht och barnvÀnligt. Och feststÀmningen Àr hög. Det kÀnns liksom pÄkostat. I entén möttes vi av ett grupp jazzmusiker som spelade svÀngiga arr av Lindgrenska lÄtar. Kling och Klang hÀlsade vÀlkomna och pÄ andra stÀllen i parken stötte man pÄ karaktÀrer som gick omkring och pratade med barnen. All personal var anmÀrkningsvÀrt vÀnlig och hjÀlpsam. Satte sig pÄ huk och pratade med barnen nÀr de skulle köpa marknadskarameller och Herr Nilsson-gosedjur.

Vi var dÀr under premiÀrhelgen för högsÀsongen. Det var mycket folk och hade vi Äkt igen hade vi nog valt att gÄ dit mÄndagen efter öppningshelgen. DÄ Àr alla karaktÀrer pÄ plats men trycket i parken lite lÀgre. Trots det tyckte jag inte att parken upplevdes trÄng. Den har mÄnga grönomrÄden och lekytor sÄ att man alltid hittar nÄgonstans att dra sig undan litegrann.

Jag vill tipsa om att hyra en skrinda i entrén (att dra griniga, trötta barn i) samt att ta med vattenflaskor och enkel matsÀck. SÄ man hela tiden kan fylla pÄ energinivÄerna hos barnen. Glöm inte solkrÀm och solhattar under varma dagar. Solen steker pÄ rÀtt bra nÀr man sitter och ser teatrarna. Och lÀs gÀrna böckerna pÄ nytt, som uppladdning inför resan. Eller se filmerna tillsammans. Det blir roligare för barnen nÀr karaktÀrerna kÀnns igen.

Och ladda för guds skull hem appen som hör till Astrid Lindgrens vÀrld. DÀr finns en karta över omrÄdet, information om dagens program samt annat matnyttigt man kan behöva hÄlla koll pÄ. Och lÄt sedan barnen bestÀmma tempot! Vi hade bara bestÀmt tvÄ förestÀllningar som vi absolut ville se. Resterande snubblade vi över medan vi strosade runt parken. Och det ovÀntade var nÀstan roligast! Under de tvÄ dagar vi var i parken hann vi se tio stycken förestÀllningar utan problem. Men vi hann inte med riktigt hela parken. SÄ det finns fler roliga stÀllen att upptÀcka till nÀsta besök!

Skulle jag sÀtta betyg skulle jag ge vÄrt besök pÄ Astrid Lindgrens vÀrld fem stjÀrnor av fem möjliga. Allt gott jag hört om den stÀmde verkligen. Och nu planerar jag och Anna att Äka dit en svÀng pÄ höstlovet igen. Vi lÀngtar nÀmligen tillbaka allihopa!