• annonssamarbete Astrid Lindgrens Värld •

Ett besök i Astrid Lindgrens Värld

Förra veckan tog jag och barnen nattåget till Göteborg och mötte upp min syster Anna och hennes barn Juni och Lykke för en tredagars resa till Astrid Lindgrens värld. En resa vi peppat inför i flera år och som nu äntligen skulle bli av.

När Astrid Lindgrens Värld fick höra att jag planerat att åka dit undrade de om jag ville skriva om upplevelsen på bloggen? Såklart jag ville! Här kommer alltså en redogörelse för vår resa.

Anna hämtade oss med bil i Göteborg och vi satte genast kurs mot Vimmerby. Vi kom fram dit vid fyratiden på eftermiddagen efter några loppisstopp och pauser för att fika. Vår första anhalt var museet på Näs (nästan det jag var mest peppad på). Att få se Astrids barndomshem, utställningarna om hennes liv och de underbara sagolika trädgårdarna. Vi blev inte besvikna.

Barnen sprang omkring som vildar. Kollade in kaninerna, lekte inte stöta mark, gungade slänggunga…

Och klättrade upp i fågelboet.

Blev så otroligt inspirerad av trädgårdarna. Fick massa uppslag på vackra växtkombinationer till mitt eget hem. Och njöt stillheten och vilsamheten. Som dock avbröts lite av barnen som suttit instängda i bil i flera timmar och rasade av sig.

Trevliga guiden Pia visade oss runt och berättade om Astrids vision när hon återställde Näs till sin forna glans. Vi fick också (vilket var höjdpunkten på hela resan!) en guidning inne i Astrids barndomshem. Tyvärr fick vi inte fota – men ni kan tro att det var fint. Vi fick se skrivbordet där Astrid satt och författade och rummet där hon och hennes bror Gunnar lekte Inte stöta mark som barn.

Ulf sov nöjt medan vi strosade omkring. Jag önskar bara att vi avsatt mer tid på Näs, för att ordentligt hinna utforska museet. Går lätt att fördriva 4-5 timmar där och sedan äta något gott i caféet.

När Näs stängde begav vi oss till vårt boende. Vi hyrde ett hus i gästboendet inne på området vid Astrid Lindgrens Värld. Två minuters gångväg från parken. Det var helt perfekt! En liten stad i miniatyr, med fantastiska hus och gränder. Bilfritt så att barnen kunde springa runt utan fara och med roliga lekställen överallt.

Det som slog mig (och som jag hört så många berömma med Astrid Lindgrens Värld) är kvalitén. Omsorgen om varje liten detalj. Gammaldags, vackert, välbyggt. Hemtrevligt, trivsamt och med barnen i fokus.

Som i vår lilla länga. Där barnen sov i våningssängar och det mellan sängarna fanns en liten bro att krypa över till varandra på. Den här bron pratar barnen fortfarande om.

Och kolla här! Pärlspont, platsbyggda sittbänkar. Rutigt golv och vackert handfat. Högspolande toalett och skomakarlampor med tvinnade trådar. Varenda liten detalj var en dröm. Jag njöt så mycket av allt det här.

På kvällen lekte barnen till sent, på en av områdets alla mysiga lekplatser. Sedan somnade de svettiga och utmattade och fulla av intryck allihopa.

Morgonen därpå var det så äntligen dags att gå på Astrid Lindgrens Värld. Vi hade beställt frukost på Majkens Mat. Där kan övernattande gäster äta frukost och sedan smita in i parken innan den öppnat för allmänheten. Även här golvades jag av detaljerna. Ingen skräpmat på frukostbuffen. Bara bra, gott och nyttigt. Lokalproducerade råvaror och de godaste prinskorvar vi någonsin ätit. När barnen tryckt i sig ordentligt med mat gick vi in på området. Med namn & telefon-band fastsatta kring handlederna på alla barn (de finns att hämta vid entrén) så att barnen kan hitta sina föräldrar om de kommer bort.

Bertil ville ABSOLUT börja med att se sin favorit Ronja Rövardotter. Så vi startade där. Hann leka runt i borgen innan föreställningen började.

Blev golvad. Så duktiga skådespelare, så bra miljöer och så genuint. I föreställningarna förekommer hästar, en gris och riktiga duvor. Alltihop skapat med sådan omsorg. Effekten på barnen blir verkligen magi.

Njöt också av att höra Mattis svordomar eka över Mattisborgen när han fick veta att Birk flyttat in där olovandes. Älskar att man inte mesat till något utan att det är precis så mustigt som Astrid Lindgrens skrivit det.

Efteråt smög Juni fram och hälsade på Ronja och Skalle-Per. Att få interagera med karaktärerna var höjdpunkten för de lite mindre barnen.

En av de roligaste föreställningarna var när Pippi blev jagad av Kling och Klang. Folke och Juni tjöt av skratt och skrek instruktioner åt både Pippi och poliserna. Helt uppslukade av föreställningen.

Efteråt kom Pippi fram och skvätte vatten på Bertil och Lykke. Mycket uppskattat.

Jag hade noga instruerat barnen vad de skulle göra om de kom bort: Gå fram till en vuxen, visa upp sitt armband och be om hjälp att ringa till numret på armbandet. Detta löste barnen med bravur. Inte mindre än tre gånger ringde det i min mobil när de barnen var “borttappade”. Samtliga tre gånger visade det sig dock att vi bokstavligt talat stod runt knuten från varandra. Hehe. Kanske blev de lite för snabba med att fatta hela den här ringa efter mamma-grejen?

Nytt för i år är att Nils Karlsson-pysslingvärlden renoverats. Och alla barn var eniga om att det här var topp tre i hela parken. Så mycket roligt att leka med och på. Och känna sig preciiis som en pyssling i storlek.

På bild ser det faktiskt helt galet ut!

På lördagen var det så varmt (26 grader och sol) att vi höll på att smälta bort i värmen. Vattenflaskor och solhattar hjälpte oss lite på traven. Jag hällde vatten i håret och över kläderna på barnen för att få lite svalka. Vi hittade också till vattenleken vid Kvarnen och de vattensprutande stenarna strax ovanför entrén till parken. Där fick barnen välbehövlig svalka

Vi tog också en sen lunch i Stadsmästargården och åt isterband och köttbullar. Så prisvärt och gott och just när vi åt var vi typ enda gästerna på restaurangen. Lönar sig att välja en annan mattid än alla andra…

Något jag verkligen uppskattade med hela parken är att det inte säljs en massa skräpmat och sötfika överallt. Maten är rejäl och riktig. Småländska isterband, raggmunkar, köttbullar och pannkaksbuffe. Ingen Coca-Cola i kioskerna utan saft och äppelmust. Och inga skrikiga glass-skyltar som föranledde massa extra tjat från barnen.

Barnen älskade föreställningarna. Men platserna anpassade för frilek blev populärast. Som i handelsboden på Junibacken där de fyra kusinerna blev kvar en lång stund. Själv satt jag och njöt av den vackra färgsättningen, rekvisitan och pärlsponten som jag drömmer om att klä in min hall med.

I nästan alla små hus på området kunde barnen gå in och leka. Och överallt fanns trädgårdar, rabatter och dammar anlagda. Här är bryggan där Madicken och Lisabeth trillar i.

Men jag själv var mest intresserad av att se miljön där Lotta på Bråkmakargatan spelades in. Lottas och Tant Bergs hus är ju min inspiration.

Man blev inte direkt besviken

Fotade massor av bilder på trädgårdarna för att sno rabattidéer och annat hem till mig själv.

Lottas kök var inspirationskällan när vi renoverade vårt 2010.

Tant Bergs kök som snarare är min inspirationskälla just nu.

Vill bo i det här

Och det här. Så fint att man nästan gråter.

Men allra, allra populärast bland oss alla var ändå Törnrosdalen och Bröderna Lejonhjärta. Här hade man byggt grottor precis som i Karmanjaka och massor av små gulliga hus med rosenbuskar slingrande kring fasaderna.

Här blev vi i flera timmar och bara utforskade de små stugorna.

Otroligt vackert och lekvänligt.

Jag och Anna blev serverade rätt efter rätt av barnen, som lagade mat, städade sina små hus och lekte skola.

Och sedan såg vi två föreställningar. Ruskiga båda två. Inte minst Slutstriden – med en enorm, eldsprutande Katla som dök upp bakom bergen. Vilken upplevelse!

Vi både skrattade och grät och blev lite rädda. Sedan hängde vi kvar och lekte så länge att vi närmast stängde parken för kvällen. Kunde inte slita oss.

Det jag tycker utmärker Astrid Lindgrens Värld är den genuina känslan. Att allt är så välbyggt och vackert. Fräscht och barnvänligt. Och feststämningen är hög. Det känns liksom påkostat. I entén möttes vi av ett grupp jazzmusiker som spelade svängiga arr av Lindgrenska låtar. Kling och Klang hälsade välkomna och på andra ställen i parken stötte man på karaktärer som gick omkring och pratade med barnen. All personal var anmärkningsvärt vänlig och hjälpsam. Satte sig på huk och pratade med barnen när de skulle köpa marknadskarameller och Herr Nilsson-gosedjur.

Vi var där under premiärhelgen för högsäsongen. Det var mycket folk och hade vi åkt igen hade vi nog valt att gå dit måndagen efter öppningshelgen. Då är alla karaktärer på plats men trycket i parken lite lägre. Trots det tyckte jag inte att parken upplevdes trång. Den har många grönområden och lekytor så att man alltid hittar någonstans att dra sig undan litegrann.

Jag vill tipsa om att hyra en skrinda i entrén (att dra griniga, trötta barn i) samt att ta med vattenflaskor och enkel matsäck. Så man hela tiden kan fylla på energinivåerna hos barnen. Glöm inte solkräm och solhattar under varma dagar. Solen steker på rätt bra när man sitter och ser teatrarna. Och läs gärna böckerna på nytt, som uppladdning inför resan. Eller se filmerna tillsammans. Det blir roligare för barnen när karaktärerna känns igen.

Och ladda för guds skull hem appen som hör till Astrid Lindgrens värld. Där finns en karta över området, information om dagens program samt annat matnyttigt man kan behöva hålla koll på. Och låt sedan barnen bestämma tempot! Vi hade bara bestämt två föreställningar som vi absolut ville se. Resterande snubblade vi över medan vi strosade runt parken. Och det oväntade var nästan roligast! Under de två dagar vi var i parken hann vi se tio stycken föreställningar utan problem. Men vi hann inte med riktigt hela parken. Så det finns fler roliga ställen att upptäcka till nästa besök!

Skulle jag sätta betyg skulle jag ge vårt besök på Astrid Lindgrens värld fem stjärnor av fem möjliga. Allt gott jag hört om den stämde verkligen. Och nu planerar jag och Anna att åka dit en sväng på höstlovet igen. Vi längtar nämligen tillbaka allihopa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

61 kommentarer på “Ett besök i Astrid Lindgrens Värld”

 1. Synd att det ska vara så himla dyrt bara. Blir en riktig medelklassfest som så mycket annat i dagens samhälle.

  1. Jag tycker åxå det är dyrt, men inser samtidigt att skulle de göra det billigare skulle kvaliteten gå ner.

   Vet att många har det tufft med ekonomin, men tipsar om appen Dreams som iaf hjälper en med “många bäckar små”-sparandet. Kanske det går att spara ihop till ett besök om man börjar redan idag, inför nästa sommar? Eller kanske om två somrar?

  2. Man kan gå med i tillexempel rädda barnen och ansöka om gratisbiljetter när de har sin dag där!

  3. Ja det är ganska dyrt, men det finns inga parker med vettig kvalitet som inte är ganska dyra (mig veterligen i alla fall). Liseberg med åkpass, Kolmården… Vill man hålla nere kostnaderna på ALV så kan man ta med mycket mat själv, det finns t ex fina grillplatser att nyttja och många bord att ha picknick vid. Entrén kommer man ju dock inte undan.

  4. Vi var där när vår inkomst bestod av CSN och föräldrapenning på lägstanivå. Mat hade vi förberett hemifrån och sov gjorde vi i skogen i ett lånat tält 😅
   Men resan dit och inträde kommer man ju inte ifrån.

  5. Det är inte dyrt om man tänker på vad man får eller jämför inträdespriser med till exempel Liseberg eller gröna Lund. Finns dessutom stöd att söka om man har väldigt ont om pengar. Tälta, låna någons husbil om möjlighet finns, ta med matsäck etc. Det finns massor med ställen för picknick och grillmöjlighet inte i parken!

 2. Vi älskar också Astrid Lindgrens värld! Var där 3(!) heldagar förra veckan men hade kunnat vara där ett par dagar till. Både jag och barnen trivs så bra där.

 3. Härligt att läsa!
  B är född 11 va? Hur tyckte han det var? Funkar för åttaåringar också?

 4. Vi åker dit varje år. Ändå upplever jag att vi har saker kvar att upptäcka. Jag älskar verkligen den parken som skänker glädje åt både barn och vuxna och håller med om allt du skriver. Vilken kvalitet!! Vi har också varit där redan och nu längtar jag till nästa år….

 5. Vi var där på måndagen efter ert besök, det var inte alls trångt, lätt att ta sej fram och gott om plats överallt. Jag och min vännina åkte dit med våra 12-åriga döttrar. Vi älskar det där stället! Så skönt att åka dit utan skrindor, barnvagn, skötväska och medhavd fikakorg. Det var en heeelt ljuvlig dag! Och ja, Törnrosdalen var helt magisk!

 6. Jag som inte ens har barn (än) vill åka dit! Hoppas det finns kvar om några år när vi förhoppningsvis har en eller två små som kan uppskatta detta!

  1. Jag o min då 26-åriga svärdotter, tillbringade en heldag där ensamma för ngt år sedan då vi båda ÄLSKAR Astrid. Jag hade varit där ett par ggr innan men aldrig min svärdotter. Det är MAGISKT!! En drömvärld om en svunnen tid. En besök i ”riktiga” Katthult o Bullerbyn var grädde på moset.

 7. Eh, hur creepy skulle det vara att åka dit utan barn, för att bara titta på inredningar?

  Hälsningar barnfri men pärlspontsälskare 😀

   1. Köp en solhatt och ha den i väskan och varje gång du känner dig obekväm ta upp den ur väskan och ropa: “Julia!” och titta dig omkring och gå bort en bit. (Skojar bara, inte är det konstigt att vuxna åker dit, det låter jättetrevligt).

    1. Bra tips!! 😂 Jag (mkt vuxen o stora barn) blir SÅ sugen på att åka dit efter detta UNDERBARA reportage!

     Någon här – eller Clara? – som vet om man gjort någon slags omfattande satsning efter tidigt 2000-tal? T ex vad gäller miljöerna? Jag var där då och tyckte inte då (men det var då, jag kan ha fokuserat på annat) att miljöerna var så där hänförande som man får känslan av här. Det var fint och mysigt då med, men kanske inte 5 stjärnor. Vet någon? Ny ledning? Nystart?

     1. Som svar på om eventuell ”nystart” – ja! Miljöerna för bland annat Pippi, Ronja och Emil är helt ombyggda och enormt mycket större. Pippi gick från ett litet hus till ett enormt hus, ”amfiteater” med fullstor Pomperipossa och ”hav”, med närliggande matatällen. Det har hänt mycket senaste 10 åren, parkens yta är större och miljöerna förbättrade så det är värt ett återbesök!

   2. Jag känner mig alltid lite creepy när jag som 37-åring utan barn går in i klapphagar på barnens zoo. 😂 Men kärleken till djuren är starkare än neuroserna:
    Åk och njut av pärlsponten!

  1. Helt okej! Jobbade där för några år sen, tillbringade varje lunch och många lediga dagar i parken (civilklädd) som vuxen. Älskade att äta min lunch framför en föreställning eller bara strosa runt en stund. Inge tittar snett bara för att man inte har ett barn i släptåg 🙂

 8. Åh, älskar också Astrid Lindgrens värld! Vi har varit där fyra år på raken och planerar att åka i år igen om det finns tid, men bara över dagen. I år har vi en längre resa planerad och har inte råd med övernattningen. Men en dag är bättre än ingen dag tänker jag!

 9. Åh låter fantastiskt! Inser dock att vi behöver vänta några år till för att få ut mer av besöket, stora sonen är 3,5. / ivrig mamma 😂

  1. Hehe! Vi var där när våra två första var 4,5 resp 1 år – och det var absolut värt det! Så nästa år kanske 😉

  2. Vi var dör med sonen när han var två, han var tom mer entusiastisk än storasyster då fem. Alla små hus som bara han kom in i- hon var för stor.

  3. Första året vi var där var vår dotter 3,5 och hon älskade det redan då. Vi var där två dagar och spenderade sammanlagt en av dagarna hos Pippi:) Men med så små barn skulle jag satsa på lågsäsong om jag hade möjlighet!

 10. Jag minns mitt första besök där för drygt 20 år sedan. Var livrädd för tengilmännen (serri, vem är inte det) och jag och min syster klängde oss fast i ett träd. Mamma försökte övertala oss att gå in i körsbärsdalen och berättade tålmodigt att tengilmännen inte tar vanliga familjer till fånga. Precis då kommer en skådespelarfamilj förbi och blir tagna och bortförda. Skräcken! Mamma fick bära mig o min tvillingsyster på varsin höft för att vi tillslut skulle våga. Vi var runt 7-8år så det var nog inte helt lätt 😂

 11. Åh, Astrid Lindgrens värld 🙂 Där har vi varit många gånger. Bästa dagen för besök är söndagen i midsommarhelgen. Alla karaktärer är på plats, men väldigt glest mellan besökarna!

 12. Ja, åk på höstlovet! Parken är så fint dekorerad då, med ljus och lyktor och små eldar här och där. Och det är mycket lugnare.

  Missa då absolut inte den sena Ronja-föreställningen, mysigt otäck i höstmörkret.

 13. Köp en solhatt och ha den i väskan och varje gång du känner dig obekväm ta upp den ur väskan och ropa: “Julia!” och titta dig omkring och gå bort en bit. (Skojar bara, inte är det konstigt att vuxna åker dit, det låter jättetrevligt).

 14. Astrid Lindgrens värld är så rolig att vara på. Nu är det några år sedan som vi var där med barnen men minns att de verkligen älskade stället. När vi var där så hade dock inte området med Bröderna Lejongjärta öppnat än. Skulle vilja dit faktiskt.

 15. Åh, så utrolig fint, fikk tårer i øynene av dette, skikkelig barndomsnostalgi <3 Vokste opp med Lindgren, spesielt Ronja, Karlsson og Emil. Også Brødrene Løvehjerte. Alltid på svensk, aldri dubbet, noe jeg er veldig takknemlig for i dag.

 16. Ser underbart ut, blev riktigt inspirerad att åka! Kanske nästa år. Men väldigt dyrt med boendet som ni bott på, när jag sökte på kostnaden för 1 natt för 2 vuxna och 1 barn och det landar på 2200kr! För självhushåll. Men att inträdet till parken kostar, så är det ju och när det är en så bra park är det ju värt det. Man får väl bo på annat ställe i närheten helt enkelt, fanns vandrarhem för 1500 kr för 3 nätter och 3 pers. När jag sökte samma på boende som ni hade så blev det 8000 för 3 nätter utan några måltider (!!). Men ni kanske fick lite rabatt när du skrev om det och då blir det ju annat såklart. Såg så mysigt ut med miljön i huset ni hade så man blev ju sugen, men då får man njuta av den i parken istället 🙂

 17. Härliga bilder! Vi var med familjen för ca 3 år sen i Astrid Lindgrens värld. Så mysigt! Jag skulle ha velat åka till Näs också men vi hade inte tid i vår späckade roadtrip den sommaren.

 18. Nu är det rätt många år sen jag var där, eftersom mina barn börjar bli stora. Men håller med i allt, den parken har verkligen hög kvalité och allt är så välordnat, och fint! Älskade också Lottas och Tant Bergs hus!
  Härlig läsning som ger fina minnen!
  Kram Gunilla

 19. Åh så mysigt att få se fina bilder från ALV! Förr om åren hade vi årskort där och besökte parken flera gånger varje sommar. För ett par år sedan flyttade vi dock ifrån mitt sköna Småland så nu har vi inte varit där på ett tag. Men jag håller helt med om din fina beskrivning av parken. Ingen av de andra barnparkerna jag besökt med mina barn, har hållit samma kvalité och varit så barnvänligt som just ALV.

 20. Ååh nu vill jag åka dit! Och jag är 16 haha. Speciellt miljöerna ser helt fantastiska ut!

 21. Så roligt att ni hade en bra vistelse. Eftersom vi bor i Vimmerby kommun köpte vi alltid säsongskort för hela familjen när barnen var små. Stor del av sommarlov och semester tillbringades på ALV och varken barnen eller vi tröttnade.

  Nu är barnen nästan vuxna och inte så intresserade längre men maken och jag går dit en gång varje år för att se de nya byggnaderna och föreställningarna. Jag vet många lokalbor som gör så och vi ser det inte som det minsta creepy…

  Höstmarknaden är väldigt trevlig för både barn och vuxna så det tycker jag absolut att ni ska åka på! Klä på er ordentligt bara, oktober i Vimmerby kan vara rejält råkallt. Ta gärna med något varmt att sitta på och en filt till benen om ni planerar att se kvällsföreställningen. Något jag verkligen rekommenderar. Vi såg Ronja-föreställningen som visades för några år sedan och att se borgen spricka med ljuseffekter i mörkret var riktigt häftigt.

 22. Vilket fint inlägg! Får man fråga om samarbetet, hur det såg ut rent praktiskt? Jag tycker sådant är jätteintressant i influencervärlden, och eftersom du redan hade bestämt att åka dit privat så måste det ju varit något annat som ALV bjussade på? OBS att jag inte vill påpeka tråkigt att du blivit bjuden på något eller så, jag tycker bara det är kul att få veta mer om hur sådant här fungerar! Särskilt från en som gör klockrena samarbeten och sällan reklam (till skillnad från sååå många andra). Alltså du.
  Ett annat tips, med en annan stil, är High Chaparall, där våra barn också tyckte den fria leken var allra bäst, i den lilla staden där ungar smög runt på varandra med knallpistol i händerna. Vapen i leksammanhang måste man tolerera om man åker dit 🙂

 23. Astrid Lindgrens värld är världens bästa park. Vi bor i vimmerby och har årskort där hela familjen, tröttnar aldrig på det stället. Visst kostar det, men tycker ändå man får mycket för pengarna. Teatrarna är helt fantastiska, duktiga skådespelare. Vill man äta där på en restaurang är det riktig mat, dessutom lokalproducerat. Köttbullarna är hemgjorda. Många andra parker finns bara korv, hamburgare och pommes, å man blir snabbt hungrig igen.

  Vi njuter av “våran” park, lyxigt att bo så nära och åka in när vi vill. Å höstmarknaden är helt fantastisk 🙂

 24. Vi var där idag och igår med två döttrar 3 och 5 år som älskade allt! Välskriven artikel, kom upp som rekommenderad länk för mig på Google precis.

 25. Jag älskar Astrid Lindgrens värld! Var där när jag var liten och ska ta med min dotter dit så fort hon blir gammal nog att uppskatta det <3

 26. Va underbart det ser ut!! Vi ska också dit nu på sommarlovet😊
  Är det någon som har tips på boende i närheten av ALV eller i Vimmerby med omnejd (typ 10mils radie) då allt verkar vara uppbokat inne på själv ALV och i Vimmerby.

  1. Vi har bott på Fredensborg Herrgård, ca 15 min med bil från ALV, så mysigt med badsjö på området osv!

 27. Älskar ALV. Blir nog ett besök i slutet av sommaren, min yngsta son var bara 1 år sist vi var där. Nu är han 3 och älskar Pippi. Min 8-åringa dotter har varit där mycket. Kan rekommendera höstmarknaden, väldigt mysigt! Klä er varmt bara!

 28. Jag kan verkligen rekommendera ett besök på höstlovet! Mycket lugnare, mysigare stämning och inte så ”hetsigt” som det trots allt kan bli på sommaren när det är mycket folk.

 29. Jag har verkligen väntat på ditt inlägg om alv. Gick liksom o oroade mig att du skulle va besviken, det fick inte hända! Men så du beskriver parken är ju så klockrent! Själv åker kameran nästan alltid fram för att få inspiration till trädgården, o jag är ju där nån gång i veckan. På höstlovet är parken än mer mysig, med eldningskorgar o mörkret som rekvisita. O då, ta tåget ändå fram. Det är ju en upplevelse bara det 😊

 30. Hej, har varit i Astrid-Lindgrens-Värld i somras. Tyckte att det var toppen. Men tyvärr var det mycket het och mycket sol, och bara få träd osv. Nästan alla köpte sig någon parasol eller paraply och jag tycker det borde Lindgren-Värld ta bättre hand om. Det måste hittas någon lösning åt faktum, att i klimatförändringens tider måste det finnas mycket med skuggor.

 31. Hej Clara! Varifrån är din härliga rödrutiga klänning? Vill också vara så fin! Tänker på Lottas mamma på bråkmakargatan 🥰

 32. Åh nu blir jag ännu mer sugen på att åka efter din fina beskrivningen! Men sonen är bara 3,5 och har bara uppskattat Emil än så länge samt att jag är höggravid så jag får väl vänta nåt år till! 😭🤷‍♀️
  Underbara detaljer och ser så välbyggt ut, sånt går man ju verkligen igång på!

 33. Som opartisk vimmerbybo blir jag otroligt glad över den helt korrekta reseberättelsen. Välkomna åter!

 34. Åh så fint, blir så sugen att åka dit. Älskar Astrid Lindgrens berättelser, karaktärer och miljöer. Tog mig tyvärr inte dit när barnen var små, nu är de vuxna. Men vet att jag skulle uppskatta det så mycket😍/ Ingrid

 35. Måste slå ett slag för maten på Stadsmästargården! Fantastiskt god! Mina barn tycker att maten där är det bästa med hela ALV… 🙂