Sommarens surdeg

Här har ni sommarens “lilla” sidoprojekt. Nämligen Operation Få Ordning på Källaren. Det är inget litet jobb. Det är enormt. Vi har så mycket bröt och skit att det inte liknar någonting. År av att sakna bra system har tillslut ackumulerats till ett totalt kaos. Så nu är det vi som ska städa.

Jakob bygger förvaring och har tänkt ut ett smart system för allting. Och han bär upp lådor allt eftersom som jag få sortera. Just nu är det kläderna som ska gås igenom.

Här ligger allting nedtryckt huller om buller. Sånt som ska slängas, skänkas, hivas åt fanders. Och sånt som ska sparas. Det är inte lite grejer det handlar om.

Tycker själv att det är helt sjukt att vi ens har alla dessa saker. Och visst ska mycket bort – men det mesta ska faktiskt sparas. Vi har ju tre barn med fyra år mellan varje. Det behövs alltså kläder för barn mellan 0-8 år. Ytterkläder, innekläder, skor för alla säsonger. Det BLIR mycket.

För att inte tala om mina egna kläder. Kan inte göra mig av med mina vackra vintageklänningar och alla gamla Miss Clarity-modeller (måste spara ett ex av varje såklart!). För barnen att botanisera i och barnbarn och syskonbarn att ärva. Om de vill.

Samtidigt som det känns jobbigt och närmast oöverstigligt känns det också skönt. Att äntligen få ett system som funkar i längden.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

32 kommentarer på “Sommarens surdeg”

 1. Är precis klar med ett liknande projekt! Källaren var ett totalt kaos och det gick inte att komma in genom dörren knappt. Min strategi för att orka ta tag i såna här surdegar, som kan kännas oöverstigliga, är att bestämma; Nu gör jag det här 2 timmar om dagen, inte mer, tills det är klart. Punkt! Då blir det genast mer uthärdligt. Så skönt när det är klart!!!

  1. Vilken smart grej att sätta upp en tidsgräns! Måste vara skönt att få blir klar för dagen- och inte bara känna att man måste hålla på tills man är helt slut ( och ändå inte kommer hinna allt på en gång…)

 2. Tack för det dåliga samvetet 😅 Alltså: rensa. Vi borde ta tjänstledigt för att få ordning på kläder och prylar. Dessa högar vi har överallt – jag blir galen!

 3. Vi har barnkläder storlekssorterade i vakumpåsar i plastbackar. Vilket lyft när vi började med det. Kläderna tar sååå mycket mindre plats! Jag blir lika nöjd varje gång jag tänker på det.

  1. Vad för vakuumpåsar har ni köpt? Jag köpte också för att förvara extra sängkläder i, men ingen av dem har hållit i mer än 3 veckor. 🙁 Annars hade jag också skrutit med den geniala idén. 😂

 4. oooooh OM du hittar ett ex av den där randiga klänningen från allra första kollektionen så vill jag köpa den av dig!! fanns i både rödrandig och blårandig om jag minns rätt! 😀

  1. Vad har du för storlek? Jag har en blå i Stl S som jag älskar men använder alldeles för lite!

 5. åh det där är min ångestmacka deluxe. Borde verkligen ta tag i att rensa vårt garage som är fyllt med gamla förpackningar, kläder, bråte, kakel. ALLT!
  Fyyy vad jag är osugen på det. Nästan så jag vill anmäla mig till nåt tvprogram för maniska samlare och låtsas att jag behöver hjälp att styra upp det 😉 🙂

 6. Genialt! Känner igen mig i det här – det är så bra att spara och återanvända – men blir det för mycket ser man inte skogen för alla träden… Blir så nyfiken på vad det är för smart system? Tack för att du delar med dig av vardagens glädje och vardagens bestyr 🙂

  1. Jag älskar att rensa, strukturera och sortera. Men inte åt mig själv.. Jag märker att jag blir hjärntrött av för mycket pryttlar, men berörs inte av andras grejor.
   Något som kan sparka igång mig vad gäller egen rensning är att det är ett sällan-jobb, till skillnad från konstant återkommande arbete såsom städning, diskning, hundpromenader och jobb.
   Heja er! Snart är det klart!
   Tack för en makalös blogg!
   KRAM!🌸

 7. Såååå skönt att få det gjort!! Att sen bara kunna ”skifta lådor” när det är dags för nya storlekar är så sjukt skönt!! Ett tips; sätt inte lappar utanpå lådorna med vad som ligger däri. Utan lägga dem I lådan (en på toppen och en på kortsidan så att man enkelt kan läsa både när man sorterar och när man kan hämta). Jag gjorde misstaget att sätta lapparna utanpå lådorna och ett av barnen rev av alla 😬. Så tips från en som gjort misstaget tidigare 😂

 8. Skitjobbigt men så tillfredsställande när det är klart! Vi är otroligt stolta över vårt hyllsystem i källaren och hur lätt man nu hittar sina saker. Och platsen man får över!

 9. Vad är det för förvaringssystem ni bygger?! Vi behöver också rensa och fixa bättre förvaring.

 10. En fördel med att bo litet: man måste rensa hela tiden. Så fort barnen växer ur kläderna sorteras kläderna ut: sopor- missionsloppis – bortges (till vänner). I samma takt jag ger bort så brukar det dyka upp kläder i den st. barnen behöver av nån annan. Efter att jag låg magsjuk i några dagar i våras och kurerade mig med att maraton se alla Marie kondos program på Netflix fick jag lite bättre ordning i min egen garderob och jag kunde lägga bort kläder som jag sparat bara för att. Men jag har svårt att skiljas från vintage klänningar och friluftskläder. Fjällräven byxor som passade för 5 år och 10 kg sen… Men de bär på så fina minnen. Tält och friluftsprylar är också saker jag inte kan lägga bort. Kanske för att när de köpts har de noga blivit övervägda och sen har livssituationen och ekonomin ändrat och vi har uppdaterat prylar, ändå kan jag inte göra mig av med det gamla.

 11. Hej Clara och tack för en fin blogg! Lite off topic då detta inlägg handlar om något annat, men jag tyckte din tapet-genomgång i ditt hem var så bra! Gillar själv mönstrade tapeter och bor i ett gammalt hus som ska renoveras ett steg i taget. Och då ska det ju vara fina tapeter. Något som är lite irriterande är att tapetutbudet ändrar sig med tiden (men också roligt att det kommer nya förstås) så när man hittar inspiration från din blogg eller underbaraboning t.ex. så går det inte alltid att få tag på samma tapet. Trist! I alla fall, jag hade tyckt att det skulle vara väldigt roligt att få läsa och se bilder på dina favorittapeter som finns att köpa just nu, om du har några sådana.

 12. Det ser ändock ut att vara en trevlig surdeg 😊
  Jag älskar att ordna och organisera och har en eget litet ”sommarnöje” som väntar mig näs semestern kommer 👍☀️

 13. Hej!
  Vi håller på med exakt samma sak den här sommarn 😊 Vilken smart lösning med genomskinliga förvaringsboxar i plast. Var kommer de ifrån?
  P.S. Tack för bra blogg!
  /Emma

 14. Jag älskar att rensa och röja, jag får sån energi av det. Brukar inträffa varje sommarsemester i slutet av den, så där i augusti när hösten och skolstart börjar närma sig och man vilat upp sig. Då kör jag massor med rensning av barnkläder, leksaker och annat. Så man sen börjar hösten med ordning i alla skåp och lådor, garage osv.

 15. Jag älskar att rensa! Ska fråga om barnvakt i sommar bara för att kunna rensa järnet inför en loppis. Det ger en sådan tillfredsställelse! Sen att det korkar igen inom ett halvår igen är en annan sak…

  Jag har skrivit upp alla barnkläder vi har i ett exceldokument. Då vet jag vad som saknas när lillkorven växer och behöver inte rota i lådor.

  Smart med tipset ovan att skriva lappar på sidan. Jag har ju såklart satt alla mina på locket och måste leka tetris varje gång i vårt pyttelilla förråd.

 16. Åh det här är vårt eviga projekt som vi aldrig lyckas med. Vore helt fantastiskt om du kunde dela hur systemet är uttänkt. För våra system lyckas aldrig riktigt… (har också tre barn i ungefär samma åldrar. Tack för en himla härlig blogg!

 17. Jag säger bara Marie Kondo. Boken “Konsten att städa : förändra ditt liv med ett organiserat hem” av Marie Kondo
  Ett helt nytt sätt att se på de saker vi har och vad vi ska göra av dem.
  Allt handlar om vad vi ska behålla och hur vi ska förvara det.

  1. Ja!! Så självklar filosofi men ändå så genialisk. Does it spark joy? Om inte, tacka den/det (grejen, plagget) och låt den/det gå vidare, till någon annan, till second hand, till återvinning. Ser numera på detta med ‘mycket’ på ett nytt sätt.

 18. Å! Jag blir nästan avundsjuk! Jag fullkomligt ÄLSKAR den här typen av projekt 😍 Hade med glädje gjort det åt dig 😉

 19. Hear, hear. Jag känner igen det
  Jag uppdaterar systemet vart 10:e år. Det brukar fungera några år.
  Just nu har jag dessutom en strategi om att aldrig gå upp ur källaren utan att bära något med mig… Faktiskt har det en viss effekt även om jag tar ner vissa saker igen. Böcker finns där också. En del vill jag läsa men kommer aldrig att hinna under min livstid.
  För länge sedan hade jag ett arbetsrum i källaren när alla barn bodde hemma och skulle ha egna rum. Det hade varit bra att ha det igen riktigt varma perioder när man får huvudvärk av för hög temp, då är det underbart klimat där nere. Sen skaffade jag för länge sedan en luftavfuktare i detta arbetsrum för att undvika tråkig källarlukt. Du milde tid så mycket vatten den kan samla ihop, rätt stor apparat med många liters behållare. Den gjorde dessutom klimatet drägligare när jag satt där vintertid.

 20. Jag har ett tips på hur du kan märka upp vad som är i lådorna, köp en Chalk penna, perfekt att bara skriva med rätt på plastlådan och enkelt att tvätta bort. =)