Helg på Holmön

I helgen gjorde vi en resa med vårt kära matlag. Vi åkte till Holmön där Albins familj har ett fint gammalt hus. Jag har inte varit på Holmön sedan jag var där med sexårs så jag var himla spänd och peppad att få se mer!

Minns inte vad vi pratade om här. Men Stina var nog lite rädd för sjögången.

Barnen paxade fönsterplatser.

Ulf var konfunderad på sin första båtresa

När vi kom iland körde vi packningen hem till gården.

Passerade ett fält med prästkragar

Hej fina lilla hus.

Eftersom barnen var vrålhungriga började vi med att fixa mat till dem. Kolla in det fina gamla köket med linoleumgolv!

Sedan dukade vi fram till oss vuxna i ett annat rum.

Skärgårdstema!

När maten stod i fyra hörn i magen snörde vi på oss skorna och gick ut. Den regntunga himlen sprack upp och solen behagade visa sig.

Kvarken <3

Det blev en tur på 7-8 kilometer sisådär

Barnen var så duktiga och travade på.

Så nådde vi äntligen målet. Badplatsen! Det var nog knappt sexton grader i vattnet.

Men barnen skyndade sig i. Och snart badade vi vuxna också.

Bra med tjock, varm ulltröja, Inte minst för amningsbrösten. Har klarat mig så bra i sommar trots massa kalla bad.

Stina och Ulf <3

För att orka gå hem igen mutade vi ungarna med torkade aprikoser och varm choklad.

När vi återvände vid tio på kvällen stoppades barnen genast i säng medan vi vuxna satt uppe till två och fikade och pratade. Kom såklart inte ihåg att ta en enda bild.

Morgonen därpå åt vi en sen och stadig frukost innan vi begav oss iväg på en ny vandring.

Så mysigt i det här huset!

Älskar mixen och färgerna.

Vi skickade barnen i förväg, med en skrinda med matsäck i. Så skönt när man inte behöver oroa sig för hetsig trafik.

Det finns så otroligt mycket vackert på ön. Förutom den fina naturen finns gamla bevarade gårdar, små naturbetesåkrar, grå lador och prunkande trädgårdar.

Hoppas verkligen att fler barnfamiljer flyttar hit, så skolan kan öppna igen. En dröm att bo här för den som vill leva lantligt och vackert och ändå ganska nära stan.

Dokumenterade en snygg gammal bensinpump. Varför är alla bensinpumpar så fula nu för tiden?

Och så smet vi in på en loppis där jag gjorde några fynd.

Tre glada. Med håret på ända och vind i kjolarna.

När barnen blev trötta fick de turas om att åka skrinda.

Tills vi kom till Bergudden fyr. Makalöst fint! Vi gick för att spana in platsen där Jakob ska hålla i yogaretreat i september. Det kommer bli magi!

Läget är otroligt.

De håller till i vandrarhemmet vid Bergsuddens fyr.

Helt nyrenoverat men i vacker gammal stil.

Kolla vilket fint kök!

Och utsikten från köksfönstret.

Gillar verkligen det här golvet.

Och färgsättningen.

Mmmmmm….

Så hittade vi lä bakom en klippa och tog fram kaffetermosarna och bara njöt. Jag kände mig så lugn och tillfreds, ledig och närvarande där jag satt. Ulf och Ylva-Karin som ammade. Och storbarnen som lekte på klipporna.

Tänker att minnet av den här stunden kommer jag spara och ta fram i vinter.

Så badade alla från klipporna. Trots att det var bitande kallt i vattnet var det väldigt skönt.

På hemvägen passerade vi drömkåk efter drömkåk

Precis ett sådant här köksland skulle jag vilja ha. Lagom bohemiskt och vildvuxet och alldeles underbart.

Måste sätta igång och gräva!

Så avslutade vi söndagen med middag i stugan och barnen som fick en egen peng att gå till affären och handla glass för.

Väldigt trötta och väldigt nöjda lämnade vi Holmön. Men kommer förhoppningsvis tillbaka snart!

Och så ett litet tips till sommarlediga Umeåbor. Både färjan och bilparkeringen vid färjan till Holmön är HELT gratis. Åk ut över dagen och vandra och upplev vettja! Eller ta med tältet eller ta in på något av vandrarhemmen och stanna över natten. Det är så fint att få njuta västerbottnisk skärgård några dagar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

37 kommentarer på “Helg på Holmön”

 1. Åh, så fint beskrivet i ord och bilder! Sitter här i Skåne och blir riktigt sugen på en Norrlandssemester!

 2. Den där Ulf ser alltid ut som att han tänker väldigt intensivt på verklighetens beskaffenhet. Underbar.

 3. Fina bilder från vacker plats! Har fina minnen från Holmön då jag var där som barn på 80-talet. Då ordnades det folkmusikkurser där för både barn och vuxna, på någon gård jag inte minns namnet på. Lärde mig spela lite fiol, men minns mest hur vi barn sprang runt fritt och lekte. Nu bor jag långt därifrån..

  1. Hihi, ja <3 vilken överraskning att ngt tjuvpasserat över gården när en annan var på kalas / Smess

 4. Tack! För att du mitt i sommarlovet tar dig tid för ett sådant här blogginlägg, med massor av bilder och fin text. Hälsningar från Trondheim

 5. Clara, jag tycker att din blogg bara blir bättre och bättre ju äldre den blir. När många andra bloggar börjar kännas trötta och uttjatade så lyfter du liksom mot någon ny slags höjd. Du skriver så fint om livet och allt som hör därtill, glädje, sorg, ytliga saker, viktiga saker. Jag tycker det är fint. Tack för allt du delar med dig utav.

 6. Hej Clara! Vill bara i all välmening nämna att den Babybjörn-selen du använder har visat sig ge höftproblem hos barn. Det finns många andra ergonomiska typer av selar, du kan hitta många begagnade på Facebook eller Blocket. Ett tips är Tula FTG eller Ergobaby Omni. Kram!

  1. Tack för tipset! Hade ingen aning. Har ju ett helt gäng selar som jag roterar mellan så då får nog den här förpassas till sele-himlen

   1. I gruppen bärsjalar! på facebook finns massor av nörderi kring bärdon. Kan varmt rekommendera den! Visst, bb är inte skadlig för barnet (om hen inte har höftledsdysplasi), men kan upplevas som obekväm av både åkare och bärare <3

    Och ULF! Sicken underbar liten goding! Jag smälter!

  2. Det finns vad jag vet ingen forskning som stödjer ditt påstående om att babybjörn eller liknande selar på något sätt skulle vara skadligt för barn.

   1. tittar man på hur bebisen sitter i en babybjörn mot en ergonomisk där den får betydligt bättre stöd för benen och hela kroppen så tänker jag att en ergonomisk sele är bättre för bebisen.dessutom är det skönare för den vuxna att bära. Och bära längre. Jag har själv använt båda selarna så jag har empirisk erfarenhet att dela med mig av 😊

    1. Om du har någon empirisk undersökning som stödjer ditt påstående så får du gärna länka till den. Jag har sökt eftersom påståendet om det som innom vissa grupper kallad ”oergonomiska selar” dyker upp då och då.

     Selar och sjalar är toppen och praktiskt och man kan TYCKA olika bra om det ena eller andra märket. Tyvärr blir tonen i olika bärgrupper ibland nästan sekteristisk.

    1. Höftdysplasi är en ledåkomma som vissa barn föds med. Inte alls att jämföra med en “normal” höftled! Jag tycker man kan sluta skrämma föräldrar. BabyBjörnselar är inga tortyrredskap (förutom möjligtvis att förälderns rygg lider efter ett tag om man har en av de riktigt gamla BBmodellerna). Det är bättre att ett ledset/närhetstörstande barn får bäras nära i en BB-sele än att det inte bärs alls och tvingas ligga i en vagn. Hellre än en mysig utflykt i BB-sele än att föräldern måste stanna hemma för att det är opraktiskt med vagn. Jag har själv burit mina barn i både sjal och ergonomisk sele och har ringa erfarenhet själv av BB. Om någon vill ha råd tipsar jag om ergonomisk sele för det är det jag känner till och trivts med. Men detta korståg mot BabyBjörn har liksom tappat alla proportioner. Uppmuntra och peppa till bärande och närhet istället! Det är ju i slutändan det barnet mår bra av. Inte vad som står på loggan på selen.

     1. Bra skrivet! Rätta mig om jag har fel, men visst har väl också Baby Björn ergonomiska selar numer? Även om den i inlägget är av den äldre icke-ergonomiska modellen.

 7. Det här är så fint att jag typ inte vet vad jag ska göra av mig själv. Jag längtar till skärgården igen, och då kom jag ändå hem därifrån för två dagar sen…

 8. Vad roligt! Vi var också där i helgen och vi bodde på Berguddens vandrarhem men i den norra lägenheten 🙂
  /A

 9. Wow vad underbart det ser ut! Jag som lever i övertygelsen att Bohusläns skärgård är den bästa platsen i hela världen blev plötsligt väldigt sugen på att upptäcka nya öar!

 10. Roligt! Var på en dagsutflykt på Holmön för några år sen. Vi hyrde cyklar, mycket trevligt 🙂 skulle gärna vilja komma tillbaka, och kanske också besöka Stora Fjäderägg!

 11. Tack för vackra bilder o reportaget fr Holmön! Jag har kommit över från Finland m vår egen lilla båt för att besöka visfestivalen på Holmön. Värt ett besök det också 😊. Holmön känns verkligen mysigt, vi har inte vandrat lika långt som ni men beundrat Bullerbystämningen i den ena lilla byn, ätit gott på “panget”, fyndat på loppiset, handlat i butiken o glatta över de söta igelkottarna utanför butiken. Verkligen ett mysigt ställe o väl värt ett besök! Stora Fjäderägg är också väldigt vackert!

 12. Hej, vilka fina snickarbyxor Bertil har! De skulle passa min tösabit. Var är de köpta?
  Allt gott,
  Lisa

 13. Vad roligt! Golvet i vandrarhemmets kök, vi har exakt det mönstret ovanför diskbänken i vårt kök från 70-talet. Tyvärr som plastmatta så den ryker den dagen vi kommer att renovera.

 14. Åh, skulle vilja åka nu! Men har många mil upp och varken tid eller pengar de närmaste veckorna. Tittar på dina bilder så länge, och ser fram emot min tur till Höga Kusten jag ska göra i slutet av sommaren. 🙂 Glad tisdag alla!

 15. Hej! Om det är mjölkstockning du oroar dig för med baden så kan du vara lugn och plumsa på! Det är klämda/täppta mjölkgångar och bröst som inte töms ordentligt som ger mjölkstockning, kyla i sig påverkar inte alls 🙂

 16. Åh så fint hela alltet! Jag måste bara få säga att du verkligen glänser nu Clara! Det har du alltid gjort men sedan Ulf, ja sen du berättade om att ni väntade tillökning så känns det på något sätt som att du blommade ut helt, de va pusselbiten liksom. Jag får så härlig känsla av att läsa dina texter och dina bilder, du skiner ikapp med solen. Du känns bara så tillfreds och en blir inte annat än glad.
  Ha en fin sommar uppe i norr!