Det som blev gjort

Storbarnen är hemma igen efter tre dagar på vift. Jag har hunnit så mycket medan de var borta. Första dagen låg jag helt enligt planerna i sängen och såg på The Office och åt godis och ostkrokar. Men igår och idag har jag ägnat åt att städa några av husets mest röriga platser: barnens rum och hallen.

I barnrummet fanns det inte en centimeter ostökig golvyta (ja några av er såg kanske på stories hur hemskt det såg ut). Och nu hade det gått bortom gränsen för vad barnen själva kan reda upp, Så jag fick göra det. Det svåra med barnens rum är att mina barn knappt leker med vanliga leksaker- utan helst bara pysslar. De drar upp kartonger och lådor och skräp från källaren och bygger sedan världar av dem. Med hjälp av snäckor, pinnar, stenar, paljetter, pärlor och limpistol. Ett kreativt kaos. Som jag uppmuntrar och förstår. Det ser nämligen exakt likadant ut när jag är kreativ och skapar.

Men det enda sättet att städa i röran är att slänga deras byggen. Och då får de såklart inte vara hemma under tiden, för då protesterar de. Men är de bara borta under själva utrensningen brukar de inte ens minnas allting jag har kastat bort. Så då kan jag vara hård. Och jag gillar ju egentligen att städa och rensa om jag bara slipper göra det under tidspress eller med massa folk hemma som stör mig. Men Ulf var en idealisk städkompis. Han satt antingen i sele, babysitter eller låg naken på en filt på golvet och bet i olika träklossar. Och så såg han till att jag tog regelbundna pauser innan jag blev för trött. Genom att kräva att få amma. Jag lyssnade på ljudbok och kånkade lådor och möblerade om och kände djuuup tillfredsställelse.

Ikväll var det två väldigt lyckliga och tacksamma pojkar som kom in på sitt skinande rena och nystädade rum. Som kröp ner med sina gosedjur i renbäddade sängar. Läste Harry Potter och somnade gott. Det var helt klart värt insatsen från mitt håll! Så nöjd med mig själv att jag orkade.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

19 kommentarer på “Det som blev gjort”

 1. Vilken dröm att få komma hem till nystädat rum och renbäddad säng, och Harry Potter som grädde på moset! Väl kämpat med städning och rensning!

 2. Min mamma hade städat min brors rum medans han var på lekis/skolan, efter att han sett sitt nystädade rum kom han och utbrast saligt att “Jesus hade varit i hans rum”. Mamma blev väl måttligt glad för att Jesus fick äran av hennes slit, men det var ändå rätt gulligt. Han är 40+ nu.

 3. Städade barnens rum när de var hemma idag, trots att jag pedagogiskt ☺️hade förklarat för sonen att legovärlden som tagit upp hela deras stora slagbord i barnrummet behövde rivas pga den blivit dammig ( stått där minst 2 mån) och för att de ska ha plats att måla och pyssla, men att alla legobyggen som var byggda efter ritning fick vara kvar och ställas upp på en hylla. Så var det gråt, gnäll och hot om att flytta hemifrån…. för att jag var så elak! åhh, nästa gång ska jag göra det när han är i skolan.

 4. Så fint!
  Min mamma är inte lika renlig som jag är (har blivit) men det tänkte man ju inte på som barn. Dock satsade hon på grundordning och trivsamhet. Ordning i bokhyllan och snyggt på fönsterbrädet, då klarade hemmet av lite barnkaos på det.
  När hemmet var nystädat gick jag runt och tittade överallt.
  Barndomsminnen.
  Jobbar i skola och har lärt mig detta genom åren: barn vill ha ordning. De vill också att böckerna står fint i hyllan och att teckningarna hänger rakt. Ger man dem chans att städa i klassrummet någon gång, du milde vad de ordnar och plockar. Sedan trivs de. Har aldrig träffat på nån som inte skulle velat bidra till städningen! Därmed inte sagt att de skulle klara av att HÅLLA ordningen sen… men det är för mycket begärt av kreativa ungar! Ett par veckor senare, då städar vi igen!

 5. På denna tiden jag städade ungarnas rum, de är för stora för det nu, så frågade jag innan om jag fick ta bort allt som var trasigt och uppenbart skräp. Det kom jag vääääldigt långt med. Ibland hamnade saker i karantän. Då fick de tillbaka allt de specifikt frågade efter. Men eftersom de hade guldfiskminne… ;p

 6. Känner igen det där med att inte leka med vanliga leksaker. Jag blir lite ledsen av att plocka bort barnens alster och är för dålig på att plocka bort leksakerna och skapa mer plats för pyssel 🙈 ska blir bättre!

 7. Härlig känsla att göra fint i ett rum. Att verkligen gå all in! Förstår att killarna var nöjda när dom kom hem, och jag förstår även vilken härlig känsla för dig. Man känner sig alltid stolt och glad när man lyckat genomföra ett projekt som innebär att man måste ta tag i en del, eller ta sig igenom en del “stök”. Bra jobbat! Njut nu av tillfredsställelsen att du fick det gjort!
  //Berith

 8. Heja dig! Själv förösker jag just nu få bort två platsbyggda garderober i barnens rum. Jag inser att jag kan ha tagit mig vatten över huvudet… ooops. Men får jag till det så blir det väldans bra!

 9. Skönt med ett livstecken från dig. Var lite orolig när jag såg röran. Starkt jobbat! Känslan efteråt är oslagbar.

 10. Min dotter gillar inte ordning, hon blir ledsen när jag städar och tycker det blir tråkigt och fult. Däremot tror jag säkert hon städar i skolan eftersom hon förstår att det är förväntat av henne och hon gillar att göra det som man ska göra där.

 11. Härligt!
  Minns känslan när jag var barn, och kom hem från skolan, mamma hade alltid städat undan mitt kreativa kaos. Hon slängde visserligen ingenting, inte vad jag vet i alla fall 😉 Nej, allt låg i små prydliga högar på mitt skrivbord. Och så kunde jag börja om, med mitt pyssel…
  Jag tror absolut att kreativiteten vaknar om man har lite ordning omkring sig, hos mig gör den det i alla fall.
  Ha det fint, och njut av städade barnrum, ett litet tag i alla fall 😉
  /Gunilla

 12. Så bra gjort! Heja dej! Både vila och arbete. Bästa kombon! Det ÄR ju onekligen trevligare att vistas i ett rent hem och ännu trevligare om det är någorlunda ordning. Så enkelt är det😊

 13. Åh så härligt att få surdegar gjorda och vila också. Har ett gäng surdegar här hemma med. Ser fram emot att se resultatet, kanske kan jag komma igång med 🙂 🙉 😘.

 14. Jag kommenterar sällan, så passar på med ett mastodontinlägg. 🙂

  Jag har uppskattat dina sommarinlägg. Kan inte riktigt sätta fingret på varför, men vet att jag verkligen gillar att du gör något särskilt av sommaren utan att för den skull göra ”något särskilt”, att du känns så tillåtande mot dina barn med kvällsdopp och sena lässtunder, fika och pyssel och att du verkar ha ro att se och uppskatta det som finns och delar med dig av den bilden.

  Jag har kollat på kategorin Clara Tv i sommar, och inser att jag saknar dig i ljudformat. Jag undrar om i te du skulle kunna tänka dig göra några vlogg-inlägg i höst? Kanske något om hur du tänker på hur du inreder ett rum eller hur du tar dig an en ommöblering? Hur du sköter dina krukväxter? Dina knep för härliga stunder med barnen och knep för återhämtning när man har barn? Dina bästa tips för att ha en härlig relation till sin partner när man har barn eller när ens partner jobbar mycket?

  PS. Såg Melker i flera av filmerna och undrar hur det känns nu? Jag fick ta bort vår nästan fyllda 4-åriga hund någon vecka innan er och saknar honom så mycket fortfarande.

  1. Vilken fin kommentar! Håller med om allt, och ja, kör gärna på vlogg Clara om det känns rätt. Kram!

 15. Åh, känner igen det så väl, lyckan av att få vara ensam och städa, röja och göra allt skinande blankt… Att mötas av en hemvändande familj som blir lika glada av att komma hem till ett rent hem. Mina barn lekte i veckor med olika teman, skapade världar där lego, smådockor, snäckskall, lådor, teckningar byggdes upp till hela världar a la Sylvanina på Bolibompa och när det var dags att städa upp hade jag inte hjärta att slänga allt de skapat, så jag packade ner allt för att ta i det en annan gång… nu 5-6 år senare och en flytt (!!) hittade jag lådorna i garaget ( årets sorteringsprojekt) och blev sittandes i timmar med alla skapelser…. jag tog alltid bilder innan jag städade bort deras världar och nu ska jag skapa en scrapbook av dem… jag vågar inte visa mina tjejer lådorna jag hittade för risken är att de fortfarande vill spara dem😂😊

 16. Hej Clara! Vill bara säga att jag har följt din blogg i många år och gillar den verkligen. Har bland annat många gånger hämtat inspiration till matlagning här, uppskattat att läsa dina reflektioner, och njutit av dina vackra bilder. Jag är inte den som flitigt kommenterar, men vill bara säga tusen tack för trevlig, intressant och inspirerande läsning ! 🙏