I morse lÀmnade jag Folke med gammor och tog tÄget med Bertil och Ulf in till stan. Tillsammans med mina kompisar Stina och Ulrika och deras barn Elle och Ada. MÄlet var att kitta barnen innan skolan startar. Bertil börjar ju tvÄan nÀsta vecka och behöver lite nya klÀder och nytt bÀnkpapper.

Jag kom pÄ det idag nÀr vi gick runt. Att det nog Àr första gÄngen i hans liv som han fÄtt gÄ i affÀrer och shoppa klÀder. Det var sÄ rörande pÄ nÄgot sÀtt. Att se bÀstisarna gÄ runt storögda inne i klÀdbutiken och blÀddra mellan plaggen. Det var ocksÄ idag som Bertil förstod att det finns en tjejavdelning och killavdelning. Det var en sorglig insikt. Kanske mest för mig, som varit sÄ glad att han inte behövt veta om det. Att det finns klÀder som vuxna anser inte Àr menade för honom.

Bertil var i alla fall vĂ€ldigt förundrad nĂ€r vi gick runt pĂ„ H&M – över att vuxna tror att barn vill klĂ€ sig sĂ„ trĂ„kigt. Han gillar ju fĂ€rg, form, smycken och roliga snitt (hans moster Ă€r stilförebilden). Men ju Ă€ldre barnen blir desto trĂ„kigare blir plaggen. Han fick tag i ett par byxor och nĂ„gra tröjor i alla fall. Fast sedan blir det nog att bestĂ€lla hem lite frĂ„n Blaou. DĂ€rifrĂ„n kommer barnens alla fĂ€rgglada favoritplagg.

Det var en sĂ„ himla mysig dag pĂ„ stan med storbarnen. Vi Ă„t lunch pĂ„ Max och tog en mjukglass i solen och sedan hann vi förbi biblioteket en svĂ€ng. Tror att den hĂ€r sommarlovsdagen kommer stanna kvar i minnet lĂ€nge. Inte minst för att Bertil Ă€ntligen fick ta hĂ„l i öronen. Det var egentligen en present pĂ„ sjuĂ„rsdagen – som av olika anledningar inte kunnat infrias förrĂ€n nu. Men vilken grej! Nu sitter Ă€ntligen smĂ„ regnbĂ„gsglittrande stenar i örsnibbarna och nĂ€r de Ă€r lĂ€kta ska vi gĂ„ pĂ„ stan igen och skaffa lika hĂ€ftiga smycken som moster Anna har i öronen. Det har jag lovat. Och sĂ„ fort sommaren och badsĂ€songen Ă€r över ska jag sjĂ€lv gĂ„ och ta nya hĂ„l. Mina har ju vuxit ihop – och jag Ă€r vansinnigt sugen pĂ„ att börja bĂ€ra smycken igen.