På tu man hand

Det är så mysigt att smita iväg med barnen på tu man hand ibland. Idag lämnade jag småpojkarna hemma och tog med mig Bertil på marknad.

Vi delar samma intresse för gamla hus och grejer så jag tänkte att en eftermiddag på hembygdsgården skulle passa oss perfekt. Bertil förevigade mig. Väldigt praktiskt att han blivit så duktig på att hantera min kamera.

Vi stod och tjuvlyssnade utanför Västerbottenslogen, på fiolspelarna där inne. Blev så sugen att dansa folkdans när jag hörde det. Det var väldigt många år sedan sist.

Bertil klättrade upp och satte sig och njöt utsikten. Han är bra på att klättra. I stan brukar han klättra upp i lyktstolparna och det är ju lite mer utmanande.

Så gick vi runt och kollade i alla gamla hus. I den vackra gamla ladugården

Och storstugan med gul dörr. Nästa år SKA jag sätta humle kring garaget och låta den klättra längs väggen. Är så vackert gammaldags.

Jag får en sådan fridfull känsla i så här gamla hus. Obs obs för snyggaste bäddningen man kan tänka sig! Hade också en kökssoffa som säng när jag var liten. Den var i kortaste laget men det struntade jag i. Tyckte att det var så mysigt.

En sådan här sänghimmel hamnar på önskelistan. Och kolla in de vackra väggmålningarna!

Jag älskar vår färgstarka inredningshistoria. Grått, vitt och beige har inte direkt varit standard. Man får också tänka att färgerna blekts med tiden. Det vi ser nu var förmodligen ÄNNU knalligare för 150 år sedan.

Den här blandningen alltså <3

Se vilket vackert skåp från 1852. Vilken lycka att vi också har ett så vackert allmogeskåp hemma i huset. Det rymmer hela min karaffsamling.

Röda pelargoner i terracottakrukor är torpartjusigt. Det har jag varje sommar här hemma.

Det här blomterarrangemanget ska jag kopiera tror jag. Soppterrin med rönnbär och annat vackert nedstucket.

Vi gick runt bland stånden med hemslöjd. Såg rotsmycken av björk gjorda med fantastisk precision. Blev ännu mer nöjd över den stora rotslöjdsask med lock jag har här hemma.

Bertils fina kompis stod och sålde örter och svamp i ett av stånden.

Själv slog jag till på perenner. Ångrar nu att jag inte också köpte dockaklejan. Men det blev i alla fall knallrosa stjärnflocka. Precis vad jag inte behövde men väldigt gärna ville ha!

Ångrar också att jag inte köpte kantareller. Hittills har jag inte hittat en enda svamp på mina vanliga svampställen.

Vi avslutade med ett besök i bagarstugan för att köpa mjukaka.

Jag vill också lära mig baka mjukkaka i bagarstuga.

Vi smög omkring bland husen i några timmar och kände den där stillsamma friden man bara känner i riktigt gamla hus.

Sedan pep vi hem igen. Så tacksam för en lördag i sällskap med storpojken.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “På tu man hand”

 1. Inte konstigt att de frågar om Ulf är första barnet. Du ser purung ut med nya frillan ju! Fy vad tjusigt det blev 🙂 Och vilken härlig dag ni haft! Din blogg är så jäkla drömmig, jag blir så nostalgisk. Din blogg är som att bli omfamnad av en varm moderlig famn när man läser den <3

 2. Jag älskar att läsa om din vardag! Det finns ingen som lyckas förmedla en sådan mysig känsla vare sig det handlar om matlag, bakning eller loppisfynd. Man riktigt känner hur man skulle vilja vara med. Och dina foton är outstanding, såååååå mysigt ni har det hemma! Ett riktigt hem … inte en utställning.

 3. Jag tycker mycket om, när du skriver om sådana utflykt och dina tankar. Blir alltid överraskad, när någon skriver att hen tycker att känslan i gamla hus ger en frid. För mig är gammla hus alltid en påminnelse på huset mina gammalmorfäldrar levde i. Hård liv, hårda människor. Jag är alltid tacksam, att inte jag ärvde deras torp. Men fin, att det är annorlunda för andra människor.

 4. Sâ fint i mormorsmiljö med alla prylar , jag njuter i Claras sâllskap 🙂
  Här slipper man att bli pâmind om terrorister i alla möjliga modeller… franska inkluderade. En populär ursäkt eller mode.
  Kram fina Sverige !
  Gammelmor i Paris

 5. Så mysig dag. När det gäller att lära sig att baka bröd i bagarstuga så är det lätt ordnat. Man kan hyrabagarstuga på Nydala via Umeå kommun för en billig peng. Vi körde lite learning by doing, men hade frågat äldre släktingar om råd innan. Det blev alldeles strålande resultat.

 6. Direkt när jag läste rubriken “På tu man hand” så trodde jag du syftade på dig och Jakob. 😊
  Underbart att läsa om din och Bertils utflykt! Värdefullt för barn att få tid ensam med en förälder.
  Men tanken slog mig, du skriver aldrig att du och Jakob har barnvakt (inte Ulf eftersom du ammar) och åker någonstans bara ni två.
  Känner ni att ni får tillräckligt mycket tid tillsammans när barnen är i skolan eftersom ni jobbar hemma?
  Skulle vara intressant att höra.

  1. Har också märkt att Clara och Jakob aldrig verkar spendera tid tillsammans bara de två.
   Märkligt för mig men kanske normalt för dem.

  2. När båda jobbar hemma ses man hela tiden – vi är tillsammans varje dag. Vår dröm har alltid varit att leva ett LIV ihop. Dela en vardag. Inte rusa ifrån varandra till olika arbetsplatser. Sedan har alltid våra barn lagt sig vid sju på kvällarna – då har man många timmar att umgås ifred om man har lust. 😀

 7. Finaste hembygdsgården. Om jag gifter mig en dag ska det minsann vara där, i logen, eller på stora dansbanan. Så vackert där.
  Baka mjukkaka är inte så svårt. Hyr bagarstugan och ta med dig någon som kan. Älskar att baka mjukkaka. Kavla och kavla, kasta lite mjöl, nagga och sopa. Underbart! Tyvärr går det inte längre, men betalar gärna för att köpa bröd.