Lillkråkans framfart

Min lilla älskling. Som nu sitter själv och som plötsligt förflyttar sig från ett rum till ett annat. Som krälar runt så mycket i sängen på natten, att jag fått bygga ett fort av kuddar kring kanterna. Så att han inte ska trilla ner.

Han helammar fortfarande. Har inte börjat med smakportioner än. Den här gången gör jag precis som jag vill. Inga smakportioner förrän han är sex månader. För så fort mina barn har fått smaka på mat så har de nämligen valt bort amningen. Och jag vill ju amma länge!

Jag har inte skyndat på honom. Inte ivrigt lockat fram nästa steg i utveckligen – som jag gjort med de andra barnen. Jag har tvärtom försökt hålla emot.

Stanna liten lilla kråka. En stund till i alla fall.

Men sånt bry han sig inte om

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

71 kommentarer på “Lillkråkans framfart”

 1. Tänkte på det vid förra inlägget: Oj, har Ulf redan börjat äta så mycket att hon kunnat dra ut på egna äventyr?! Wow!
  Ursäkta en fråga från en annan helammare: Hur löste du maten när du var iväg? Vill gärna ha egentid m storebror men har inte lyckats pumpa ur..

  1. Bebisar klarar sig fyra timmar utan mat 🙂 så jag storammar strax innan jag åker. Då får men fyra timmars frist 🙂

   1. Skulle säga att det är väldigt olika. En del bebisar kanske äter sällan och mycket, medan andra ex. mina ätit varannan timme och då ammat 10 min från ett bröst. Och de har vägt 9 kg och uppåt runt 5 månader så inga smalisar direkt 😊 så någon fyra timmars frist har jag aldrig fått i den åldern men man får se tiden an!

   2. Men så kategoriskt är det inte. Precis som alla andra människor kan bebisar bli hungriga efter 1 eller 2 eller 3 timmar. Eller förvägrar du dina stora barn mat/mellis också om det inte gått 4 timmar mellan måltiderna? Nehe du, det har bara gått 3 timmar sedan lunchen, du kan inte vara hungrig redan liksom, du får gott vänta en timme till för barn behöver inte äta oftare än var fjärde timme.

    1. Och visst, för att förekomma alla kommentarer nu, bebisar klarar sig utan mat i 4 timmar visst. De dör inte och bebisen hade det jättebra med sin pappa och mammor måste också få egentid och jada jada jada. Men att välja att helamma och låta en 4-5-månaders gå hungrig däremellan enligt någon sorts standardiserat ätschema, det går liksom emot allt vi vet om fri amning och helamning idag. Låter som ett råd från en 70-tals Anna Wahlgren för att vara ärlig.

     1. Tur att Clara är trebarnsmor med friska harmoniska barn och inte behöver lyssna på andra överhuvudtaget i såna här frågor!

     2. Clara har tre barn. Jag tror seriöst inte att vi behöver oroa oss för att hon svälter sin bebis. Varför alltid förutsätta och läsa in det värsta liksom?

     3. Anna Wahlgren förespråkar definitivt inte att bebisar ska va hungriga, tvärtom! Hon bönfaller föräldrar att ge bebis mat tills de storknar – mat, mera mat och ännu mera mat är hennes råd och bön för barnen! Är övertygad om att inte Clara låter Ulf va hungrig, att han klarar fyra timmar betyder sannolikt att han klarar sig gott utan att svälta el fara illa! Inte ser han ut att darra av blodsockerfall heller, han är ovanligt stadig i kroppen kan vi konstatera! Och ja, jag lägger mig i. Ibland så.

     4. Fast det funkar väl för Claras bebis och då kan hon göra så. Jag kunde inte heller ha 4 timmars egentid när jag ammade, men jag blir ju inte sur på Clara för det?

     5. Anna, försök fokusera på ditt så grejjar nog Clara galant med sina tre barn som ser hur välmående it som helst. Kanske Ulf får vänta lite med maten någon gång ibland och andra gånger får han amma precis när och hur som helst. Ett tredje barn vet ofta redan från start att det kan få vänta på att få sina behov tillfredsställda.
      Kram på alla och njut av lugnet istället för att tjaffsa. Hej.

     1. Presis! Man vet best selv hvor ofte ens eget barn trenger mat. Ikke tror jeg du ville dratt i vei fire timer om du ikke visste at det går bra for akkurat ditt barn. Det er litt merkelig at folk typ skal «protestere» mot at Ulf klarer seg fint, som om alle barn var like. Mine barn ville ha melk ca hver tredje time, mitt barnebarn er helt «vill og gal» etter to timer, ha ha. Barn er som mennesker flest heeeeelt forskjellige. Herlige bilder av en skikkelig søtnos !

     2. Du skrev ”bebisar klarar sig 4 timmar utan mat”. Alltså inte din bebis utan generellt. Som nybliven mamma hade jag blivit stressad av din kommentar. Som tur är så är det här också min tredje bebis och jag är lugn med att amma 24/7.

   3. Ser att jag orsakat lite drev här, vilket inte alls var min mening!
    Skönt att det funkar så bra för er. Blir positivt hoppfull att det kanske kan bli samma för vår del med nya lilla som ör 5 v nu. Min första var absolut tuttgalen och jag minns när jag med andan i halsen och hjärtklappning sprang iväg till Monki för att prova ett plagg medan han var med sin pappa på ett café i samma galleria. Tror han var närmare 8 månader då!! Herregud…

    1. @Sara: Du har inte alls orsakat något drev, tänk inte ens tanken! Det är mig folk stör sig på och bygger halmgubbar emot. Men det är ok, det förstnämnda bekommer mig inte alls. Trist dock att folk inte kan hålla sig till sakfrågan utan börjar tillskriva andra åsikter de aldrig uttryckt. Men det blir ofta så när folk går i affekt och inte har sakargument. Men som sagt, inget som du orsakat på något sätt!

 2. Fattar precis, 3e barnet blev njutningens barn för mig. Vi hade inga planer, inga förväntningar, tog dagen som den kom och jag bara njöt av “sista” barnet. Det fanns ett sentimentalt skimmer över allt och att det kunde vara sista gången. Nu när hon är 4,5 år är jag väldigt tacksam över att jag njöt av allt. Av allt det där bebisaktiga som jag inte kunde njuta av med första eller andra för att jag inte visste hur fort det faktiskt går. Det är lite som att man ska välltra sig i känslan för att till sist kunna göra “slut” med bebistiden. 🥰

 3. Vilken sötnöt❤️
  Känner samma med mitt tredje barn. Man är mer lugn i sig själv. Låt saker ta sin tid. Tänk om man haft samma lugn med sitt första då man egentligen hade all tid i världen….
  Önskat med alla tre barn att amningen dock funkat bättre. Det är väl enda stressen jag känner även denna gång…

  Älskar lillens krullehår😍
  Mys å må!

 4. Det var nog inget vetenskapligt råd…bara så Clara gör. Kan vi inte få berätta hur var o en gör utan att någon kunskaps polis ska klampa in o försöka tillrättavisa alla barn är olika punkt. Vet inte men kan vi inte vara lite ödmjuka mot varann istället för o trycka ner varandra. Lyfta o stärka varandra i de bra vi gör som föräldrar. Är ny bliven 3 barns mamma själv o vet hur klurigt det kan vara det är väl helt fantastiskt att Clara ser de stora barnens behov oxå o har möjligheten o ge dom de behöver. ❤

  1. @eleonora: Nej, inget vetenskapligt råd. Däremot ett kategoriskt påstående som inte har något stöd i den vetenskap som finns kring helamning idag. Hade formulering varit i stil med “jag har märkt att min 5-månaders klarar sig 4 timmar utan amning så om jag ammar ordentligt innan jag åker går det bra att vara borta” hade läget varit helt annorlunda. Men nu uttalar sig Clara inte om sin bebis. Utan generellt om alla bebisar, som en generell sanning. Och det är inte korrekt. Jag hade aldrig kunat lämna mina två helammade 5-månaders utan bröstet i 4 timmar, det hade inte varit okej mot dem.på något plan. De klarade sig inte utan mat i 4 timmar. Och jag vågar påstå att väldigt många helammande mammor känner igen sig i det. Och det är inget konstigt med det, tvärtom, snarast normen skulle jag våga påstå.

    1. @Karolina: meningsfullt tillskott i diskussionen, verkligen. Har du någon åsikt i själva frågan eller har du enbart rollen som recenscent i kommentatorsfältet?

     1. Tycker bara det är såååå jävla tröttsamt att dra i gång en diskussion om ”hur många timmar ett barn kan gå utan amning” Bara för att Clara skrev vad hon upplevt/vet om sina barn.
      Dra igång en tråd på familjeliv, där får du säkert den responsen du jagar efter.
      Gäääääsp!

   1. Alltså de allra flesta fattar att hon inte uttalade sig om alla bebisar. De allra flesta fattar att alla bäbisar är olika oavsett om Clara råkar skriva lite generellt. Du behöver inte komma som någon sorts riddare som minsann måste förklara att alla bäbisar är olika. Vi fattar för vi är vuxna människor som läser här.

    1. Exakt Lisa! 🙂 Håller med dig.

     Har själv inte barn men blir så arg när något Clara skriver börjar geggas ner av massa konstiga kommentarer. Kommentarer som ju inte tillför något som helst.
     Clara skriver om att hon och äldsta pojken är iväg och får en fråga om amning. Hon svarar på den. Och vips så är ett mindre helvete i gång istället. Jag skulle avsky att möta vissa av de som kommenterar i verkliga livet. Såna som tror att andra inte kan tänka själv.

     Heja Clara o alla andra(mig själv inkluderad) som vågar göra så som det känns bäst!

     Det ena passar en del och en del vill ha det på annat vis.

     Bara för att det finns “belägg” så betyder det inte att det funkar ändå osv.

     Fibrer är bra men har man känslig mage kan vitt bröd vara bra ibland. Trots! att det är vitt. Och räknas som “dåligt”.
     Bara ett exempel på hur olika det kan vara. Och det är i sin ordning.

   2. Jag måste missat att Clara har bvc-sköterska, amningsexpert eller barnmorska i listan av titlar. Eftersom du kritiserar hennes kategoriska påstående? Om man vill ha vetenskapliga råd kring amning ska man i första hand vända sig till någon av de institutioner som arbetar med rådgivning kring amning.

    Det är ju förstås helt okej att fråga och hoppas på ett svar utifrån hennes personliga, egna erfarenhet. Vilket frågeställaren gjorde och Clara så generöst svarade på. Att du dundrar in och kritiserar hennes svar (med ursäkten att du tolkar det som ett generellt råd) är direkt otrevligt och alldeles onödigt. Beter du dig likadant om du överhör en konversation på ett fik? Avbryter och kritiserar. Jag tror inte det för det vore ju snudd på sinnessjukt beteende. Så varför tror du att detta är annorlunda?

    P.s mitt första barn klarade sig alldeles utmärkt fyra timmar utan mat emellanåt. Hon sov då som en stock och led inte det minsta.

 5. Fint för Bertil att ha mamma för sig själv, och lika fint för mamma förstås! Så välmående och trygg han ser ut, lillemannen! Och att han redan sitter!!! Hur gammal e han?

 6. Heja, kan han komma med förflyttningstips till min 6 mån. Blir så förbaskad när hon inte kommer någon vart. ( mamman med;)

 7. Så underbart söt unge!!
  Tre av mina fyra pojkar hade oxå lockigt hår i den åldern och jag fick ofta frågan om det var en flicka.😀 ( precis som de var för söta för att vara pojkar)
  Undrar om du oxå får frågan när folk inte vet?!

 8. Hej Clara vilken gullunge så bedårande, du gör rätt ta det lugnt och njut av att amma.Kram Inga-Lill en mormor och farmor

 9. Har själv haft en son som knappt hade ett hårstrå på huvudet förrän 1,5-årsdagen, dotter stora hårväxt var väl typ en femtedel av dina barns. Jag är sååå fascinerad över dina barns bebisfrisyrer- såå gulliga!!

 10. Hej Clara vilken gullunge så bedårande. Du gör rätt fortsätt ta det lugnt och njut av att amma.Kram Inga-Lill en mormor och farmor

  1. Har du med dina barn testat ge smakportioner utan mjölkprodukter i första hand? Mjölk verkar ha större tendens att konkurrera ut amningen

 11. Oj vad snabb han är! Min lill-kråka är väl ca 2 veckor äldre än Ulf och han kan ännu inte förflytta sig mellan rum. Men däremot snurrar han också runt i sängen om natten, så om jag inte är så trött så att jag nästan somnar (och alltså lägger honom vid bröstet på ren rutin) så försöker jag lägga tillbaka honom i spjälsängen. Är så rädd att han ska trilla och skada sig! Men oftast är jag mest trött så då blir det snurrsnurr och sen vaknar jag igen och bygger lite kuddvägg jag med. Er lille Ulf är verkligen så himla himla himla söt!

 12. Vilken underbar bild på Ulf (där han tittar in i kameran)!
  Kan inte sluta titta! 😍 Världssöt!!

 13. Hjälp vilken gullig unge! Har tänkt att jag inte vill ha barn men nu fyller jag snart 30 och varje bebis får det ju att rycka lite…
  Grattis till din fina familj!

 14. Clara! Jag har ett toppenboktips till dig! Christer Ohlsson ”Vart är du på väg och vill du dit?”. Den finns som ljudbok också! I boken finns ett av mina favoritcitat: ”Välj att förstå”. De orden är verkligen användbara ibland när vissa människor bara vill försöka ”sätta dit en”. När de medvetet missförstår för att göra nån form av poäng. Typ ett sånt användbart citat som ditt ”Det avgör jag” när folk har åsikter om bebis är för varm/kall.
  All kärlek till dig! ❤️

   1. Ja det är superbra! Man kan säga ”Välj att förstå vad jag menar” också. Till och med min sjuåring fattade när jag sa så 😄👍
    Boken har mycket matnyttigt!

 15. För mig var det tvärt om. På ont och gott har mina barn varit väldigt tidiga motoriskt. Ettan ville jag bara bromsa på alla vis till hennes BVC-läkare sa att jag skulle hänga med istället så det har jag gjort mer med tvåan. Min sorg att de blir stora så fort men det är ju härligt också 😍

 16. Man känner väl sitt eget barn och värnar deras bästa. Alla barn har ju olika behov . Förstår verkligen inte vitsen av behovet att mästra . Fint att Clara delar sitt liv på bloggen och en ynnest för oss läsare att tar del av hennes skrivande.

 17. Vad fin han är! Och vilken härlig inställning du verkar ha! Fick mitt första barn i februari och kan verkligen känna igen mig i det du skriver om att ivrigt locka fram nästa steg i utveckligen!

  Tänkte på det när jag läste ditt inlägg, att det har överraskat mig med att bli förälder, att jag blivit så ängslig av mig när det gäller typ hur hon utvecklas etc. Min dotter sitter ogärna upp, ligger ogärna på mage etc så hon förflyttar sig verkligen inte mellan några rum! Och då blir jag fett stressad av att se att din son gör det ”redan”! Fast att jag ju är en rimlig person som förstår att olika barn utvecklas olika och så vidare. Samtidigt överöses man av rekommendationer om magtid etc, och träffat föräldrar som typ har träningsregim för sina bebisar, som såklart blir väldigt starka tidigt. Och då känner jag på nåt sjukt sätt att min dotter typ aldrig kommer krypa eller gå eller vad det nu är som står näst på tur. Jag tycker verkligen inte det känns sjyst mot henne att va på detta sättet heller, att hålla på att oroa sig och framförallt att jämföra henne med andra barn!

  Har du (eller nån annan) några tips hur man kan göra/tänka som förstagångsförälder gällande det här? Så jag inte behöver vänta till eventuellt fler barn för att ta det chill. 🙃

  1. Åh, Amanda. Jag känner så igen mig i dig. Fick min första för 9 år sedan, nu ligger vi soffan med varsin iPad och han är lång som en flaggstång. 😊
   Kändes som en kosmisk sammansvärjning när jag var förstagångsförälder, läste bloggar och jämförde med både kända och okända, tyckte han var sen och efter med allt, klumpig, lärde sig gå senare än andra, ville inte leka ensam som andras barn gjorde i timmar.. Han var, och är, dock bara ett snällt barn. Kunde gå md honom på café när han var 1 år och han satt nöjt och tittade på andra. Han har alltid varit en supersnäll kompis och spelar fotboll och hockey, jag som var så rädd att han skulle bli en klumpig liten korv. Kände inte alls samma behov av att jämföra med andra barnet sedan. Och han lärde sig gå tidigt och åt med kniv och gaffel vid 2 års ålder (trots att vi aldrig tränat det)… Barn är olika och de blir som det är tänkt att de ska bli❤️

  2. Läs inte bloggar:-) Faktum är att det är ett ärligt råd om det ger mer stress än är behagligt för dig, just nu eller alltid.

  3. Kära Amanda! Jag tror din känsla och upplevelse är supervanlig med första barnet. De flesta tänker nog så någon gång – för barnen är ju det käraste man har. Hjärnan letar hela tiden “faror” kring barnet att avvärja. Inbillade och verkliga. Inte konstigt då att man funderar på om allting är normalt. Jag tror man får ha acceptans för den känslan. Och att barn är väldigt olika. Men om du känner oro så tycker jag att du ska prata med BVC. De träffar så otroligt många barn i olika åldrar. De har sett allting och blir inte skärrade för något. Och kan säkert lugna dig

   Kan också tillägga (min hobbyteori obs) att jag tror att det äldsta barnet alltid är långsammast i utvecklingen. Småsyskon snappar upp så mycket och apar efter sina storasyskonet. Så de har ett försprång där.

   Kram <3

 18. Herreguuud vad bebissugen jag blir!! Jag och min kille längtar så mycket efter en bebis, han har två barn sen innan, jag har däremot inga. Jag längtar otroligt mycket, samtidigt som det känns lite läskigt. Men så fort jag går in på din blogg och ser lille Ulf så tänker jag typ “äsch, skit allt praktiskt, nu skaffar vi barn!!” haha.

 19. Tack för inlägget. Göt precis som du hel ammar o vill inte börja med smakportioner. Fick då en rejäl avhyvling av BVC. Ditt barn får järnbrist, så sätt ditt barns hälsa först. Tack för den kängan BVC.

  1. Hmm, intressant. Jag blev själv jättestressad av att vår dotter ända upp till hon va 1 år inte ville äta något av alla de järnrika livsmedel som BVC rekommenderade (leverpastej, berikad bebisgröt, välling osv) å generellt gillade att amma mer än hon gillade mat. När hon va 1 år gick jag till en barnläkare och kollade upp hennes järnvärde, som ju visade sig vara jättebra. Läkaren trodde att det fina värdet delvis berodde på att hon ammat så pass mycket ☺️.

 20. Har på känn att min lilla blir likadan, hon är lite mer än två veckor yngre än Ulf och hon har fått smaka lite på fingret, mest för att vi var nyfikna på hur hon skulle reagera. Nu hugger hon som en haj när en hand eller ett finger närmar sig och hon sträcker sig direkt efter maten på närmsta tallrik! Vill gärna amma ett bra tag till (det är ju så smidigt!) men vi får se hur Der blir med det, med tanke på att matintresset redan är så stort!

 21. Alltså alla inlägg med lille Ulf gör mig lycklig i själen. Såå söt liten “kråka.”
  Tack för att du delar med dig så generöst från ditt liv.
  Mvh

 22. Vill tipsa dig om BLW, låt Ulf äta helt själv så blir det kanske helt annorlunda med amningen. Praktiskt och smidigt och otroligt roligt!
  Finns bra böcker på svenska och engelska och info på nätet samt bra fb-grupp där det går att få tips och stöd.

 23. Oj vad han är lik dig! <3 Mycket mer än de andra två. 🙂 Fast det där går väl i perioder.

  Vår dotter är några veckor yngre bara, tror jag. SÅ spännande ålder nu. Hon smakar dock på allt, så nyfiken och intresserad av vad vi äter. Men hon helammar ändå, så jag är tacksam att det inte stört. Vi kör också vår takt och försöker hålla igen lite… men det vill inte hon. Full fart ska det vara, hela tiden. Jag vill bara stanna allt! Vart tog min nyfödda lilla gosiga bebis vägen?! 🙂