Bästa veckan på hela året

Clara klädd i gul stickad tröja tittar i profil i skogslandskap.

Jag är så otroligt glad – för nu stundar min bästa vecka på HELA året. Ja, den kan nog faktiskt till och med tävla med julen i fråga om mysighetsgrad och njut.

Jag har bilen fullpackad med mat och utekläder. Har valt en ljudbok till barnen och brett smörgåsar som matsäck. Direkt när skolan slutar efter lunch sladdar jag in och hämtar dem. Sätter oss och kör längs slingriga, ensliga vägar i septembersolen. Fyra och en halv timme tar resan. Hem. För det är så den känns. Platsen där jag har mina djupaste rötter.

Det är nämligen dags för fiskevecka. Vår årliga septembertradition då min familj, Annas familj och pappa åker till mormor hus i Norrbotten. Fiskar, plockar bär, röker aborre, går skogspromenader. Grillar korv i krispig septembersol. Bastar, badar kallt, sitter uppe sent och eldar. Spelar spel tillsammans och tar en middagslur i soffan. Bakar äppelkaka till eftermiddagsfikat och kärrar in ved som legat på tork under sommaren.

Det är den friskaste, fridfullaste och mest njutbara veckan på hela året!

Vi instiftade den här traditionen efter att morfar dött och mormor flyttat till lägenhet. När vi alla längtade efter att vara mer i mormors hus – men inte riktigt visste hur och när. Så då kom vi på det – fiskeveckan! September är ju den bästa årstiden för att vara ute och njuta.

Och nu är det dags igen!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

41 kommentarer på “Bästa veckan på hela året”

 1. Låter helt fantastisk och vilken bra grej. Annars är det ju många helger man ”måste” göra saker hemma eller har andra saker för sig. Det där ska jag anamma på andra typer av resor/umgänge. Så det man faktiskt vill blir av.
  Ha det så skönt

 2. Läste bara rubriken och bilderna hade inte laddats upp än, men tänkte ‘oh är det dags för fiskevecka’ haha. Varför visste jag det.. 🤔 Hur som helst verkar det jättemysigt. Är en bit från Sverige och längtar ihjäl mig till höst och svensk natur. Får en härlig inblick från dig och det du bjuder på, tack för det och ha det riktigt härligt.

 3. Men så mysigt och Bullerbyaktigt det låter. September är vackert även här i Skåne men nu blir jag sugen på att få uppleva mer av norra Sverige. Tack för allt du bjuder på från ditt liv! Är ny läsare här men numera närmast daglig besökare – kanske inte minst då jag bara några veckor efter du fick Ulf själv fick min lilla Anna. Det var ju så roligt att känna den samhörigheten och är det fortfarande. Ha en fin vecka!

 4. Låter härligt. Men hur sjuttsingen har du ordnat ledigt från skolan en hel vecka så här i början på terminen?

  1. Oh det undrar jag också! Vågar aldrig ansöka om ledigt för åttaåringen, men kanske skulle ta ett snack med skolan ändå. Låter helt ljuvligt det där!

  2. Ansökt av lärare/rektor och fått godkänt antar jag? Precis som jag gjort med mina barn när vi velat ta ledigt. Om eleven inte har hög frånvaro i skolan och ligger ”bra till” i övrigt så har det aldrig varit några problem. Barnen har fått med sig uppgifter att göra under veckan. Sen bör det ju inte vara några nationella prov under tiden heller. Mina barn går på låg- och mellanstadiet i en byskola i Dalarna.

  3. Tänkte jag med, som lärare i en kommunal grundskola i Stockholm. Har också barn i grundskolan och på föräldramöte i onsdags gör rektor mer än klart att de nekar ledighet då eleverna behöver sina dagar i skolan. Med tanke på en hel vecka höstlov, sportlov, påsklov, två veckor jullov och tio veckors sommarlov plus spridda studiedagar så behövs alla skoldagar för att arbeta igenom det som eleverna ska få med sig.
   Som privatperson och förälder är jag dock av den åsikten att man absolut kan ha lika många lärtillfällen på en fiskevecka med familjen, utöver den positiva effekten den kan ha på elevens hela mående.

   Det blir dock fel att skylla på lärarna att de är taskiga att inte bevilja ledighet, med tanke på den dagliga skit som lärare och annan skolpersonal matas med. OCH inte minst: de lärare som arbetar i skolan är inte personligt ansvariga för den mängd stoff som ska behandlas under en termin. Det är de som utarbetat kursplanerna som rimligen bör ställas till svars för det. Flera ”proffstyckare” med, i vissa fall, väldigt svag förankring hos oss på golvet.

   Det duger då inte att resa och fara med sina barn och sedan komma och sura för att barnet missat väsentliga delar i undervisningen som hen behöver för fortsatt kunskapande.

   Detta gäller då inte Clara, jag har ingen aning om hur hon är som förälder till skolbarn, men bara en åsikt från mig.

   1. Just ovanstående har slagit även mig vid flera tillfällen i den här bloggen. Det är relativt ofta Clara beskriver hur de tar en extra ledig dag för att det är så ”mysigt” (väldigt generellt uttryckt av mig), hur barnen är hemma från skola/förskola pga sjukdom men ändå har lekkompisar på besök, samt att de (och detta gäller ju den stora pojken) tar ledigt för olika slags trevligheter. Detta får mig nyfiken på ditt resonemang kring detta Clara? Som lärare tänker jag ändå att så länge föräldrar tycker att dessa upplevelser och evenemang är viktigare för deras barn än att de går i skolan, alltså är där på plats, och att barnen lär sig lika mycket genom hemuppgifter med hjälp av vårdnadshavare, samt att de tillägnar sig andra nog så viktiga kunskaper under ledigheten, så kommer skolans och lärarnas status ha svårt att höjas och vinna mark. De val vi gör har betydelse nu och framgent. Har dock förstått att skolan där de här barnen går har ett lite annorlunda upplägg kring dagar osv. Som sagt: nyfiken på dina tankar Clara …

    1. Det är inga som helst problem. Mina barn är typ aldrig borta från skolan annars så det är inga svårigheter alls tack och lov

     Har en släkt full med lärare som alla tycker att det är rimligt och vettigt att göra som vi gör med fiskeveckan ☺️ så jag lyssnar på dem och känner mig trygg i vårt beslut!

     Hoppas det var svar på frågan! Kram

  4. Alltså det här är bara en generell undran, men hur svårt är det att få ledigt från skolan i Sverige? Här i Finland har jag inte hört talas om någon som inte fått den ledighet de ansökt om, men är det det som är skolplikt kontra läroplikt?

   1. I Norge er det veldig strengt, man får IKKE ekstra fri for ferie/semester/reiser utkom de vanlige, faste fri-dagene. Det kan til og med noen ganger være vanskelig å få fri for en begravelse, om det ikke er den aller nærmeste familie.
    Jeg tenker at en slik uke som Claras barn får oppleve her er tusen ganger mer verdt enn «en tur til Kanariøyene» eller annen typisk feriedestinasjon! Det handler om tradisjon, tilhørighet, kultur, og er viktig for barns forståelse av seg selv som en del av historien.
    Heldige, lykkelige barn, Clara!

  5. Vårt familjeföretag hade varje år behov av att alla åker utomlands en/två veckor för jobb.
   Vi var alla inblandade, mormor, morfar, moster & morbror,ingen fanns kvar hemma som kunde vara barnvakt. Våra barn fick aldrig ledigt från skolan när vi ansökte.
   Själv är jag dessutom utbildad lärare men det underlättade inte.
   Hursomhelst så åkte vi ändå varje år. Superbra erfarenheter & upplevelser fick våra barn, nu är de vuxna och har inte tagit skada av att utebli från skolan, jag tror tvärtom.
   Blev heller inga konsekvenser pga otillåten frånvaro.

  6. Alla som åker till Rhodos el dyl då? Det är inga problem att ta ledigt, i alla fall inte hos oss, bara man har lite framförhållning och barnen får skolarbete med hem.

 5. Åh det ser verkligen fantastiskt ut😍 hippas ni får en underbar vecka tillsammans! Ser fram emot att se bilder på bloggen när du kommit tillbaka💚

 6. Så fina bilder! Härliga höst, är min bästa tid också. Tyvärr förkyld annars hade det blivit en tur efter kantareller men det får vänta.
  Hoppas ni får en härlig vecka!

 7. Jag som utlandssvensk måste fråga en grej. Ligger inte mormors hus egentligen i Lappland (Jokkmokk)? Har det blivit inkorrekt att säga Lappland? Tycker mig märka att “Norrbotten” oftare används i dagligt tal jämfört med förr. Skriver inte alls för att vara dum i huvudet eller mucka gräl, är bara genuint nyfiken!

 8. Ni skapar minnen för livet! Minns precis hur pappa rökte fisken, spänningen när vi vittjade näten och den goda, goda abborren. Kan fortfarande känna doften och spänsten från bärriset och rasslet över stövlarna. Underbart att bli påmind om det🌲🌲

 9. Ska precis äta kokt ägg t nattamat.
  När gulorna blir extremt orange, eller brandgula.. 😉
  Och äggen luktar hönshus. Vad kan det bero på? Det står att de är frigående. Det borde väl vara ett gott tecken? Eller några andra tankar på DET? Stort tack för en mysig o klok blogg!! 🙂

  1. Jag ser alltid att de godaste äggen har oranga gulor, och kommer från frigående höns. Jag har alltid förknippat det med lyckliga, höns som får gå ute och sprätta med varierad diet (kryp, maskar osv.) Höns som bor i bur eller bara äter foder får inte samma kost, tänker jag?

 10. Nu blir jag riktigt avundsjuk. Basta & ut & svalka sig eller försöka rulla sig i snön är vad jag är uppvuxen med. Nu blir det inte av på samma sätt

 11. Ljuvligt! Vill också ha en sådan vecka. Vore jag inte så starkt rotad på Västgötaslätten skulle jag flyttat till Norrland direkt, men det är ganska fint här också 🙂

 12. Blir helt pirrig och lycklig för eran skull å även väldigt avis!
  Helt magiskt att kunna fara iväg på hösten och få andas in den friska luften 💚

 13. Åh det låter underbart! Jag bor i Danmark sedan 10 år tillbaka och gud vad jag saknar riktig natur. Det är den största lyxen!

 14. men GUUUUD så underbart!!! Jag blir så sjukt avundsjuk, vilken underbar grej att göra! Vill också åka iväg till en stuga och bara njuta i den här tidiga höstmånaden, åååååh får verkligen ett sånt sug! NJUT åt mig också snälla <3 Haha.