• annonssamarbete Albert •

En spännande företagsresa

En av de roligaste sakerna med att samarbeta med annonsörer på bloggen – det är att lära känna och få en bättre bild av människorna bakom företagen. Oftast är det ju helt vanligt folk, som likt en själv har en dröm om att skapa någonting vettigt för andra att kunna ta del av. Som Arta och Salman – som startade mattematikappen Albert. Jag tog en liten pratstund med dem för att ni också ska få veta vilka killarna bakom Albert är!

Arta och Salman är två kompisar som växte upp tillsammans i en förort till Göteborg. Båda med iranska föräldrar, som verkligen betonade vikten av utbildning.
-Vi har följts åt genom uppväxten och utbildningssystemet, säger Salman. Från mellanstadiet till universitetsstudierna på Chalmers, där vi båda tog examen som civilingenjörer. Snart gjorde vi karriär inom skilda branscher. Men även om vi hade stimulerande jobb så fyllde de inte något högre syfte. Vi kände båda att något saknades.
Tanken väcktes på att byta inriktning och skapa någonting som kunde bidra med samhällsnytta. Socialt entreprenörskap var inte främmande för någon av dem. Arta hade tidigare startat en verksamhet som hjälpte kvinnor i Tanzania att driva företag. Salman å sin sida hade länge arbetat med mentorskap och studiehjälp i Sverige.
-Vi började bolla olika idéer mellan oss – och snart blev det tydligt att vi ville göra någonting som fokuserar på utbildning. Framförallt matte som är ett ämne som tusentals elever underkänns i. En stor utmaning på samhällsnivå. Samtidigt är ju du Salman något av ett mattegeni och var med och hjälpte hundratals elever ideellt med matematik under åren på Chalmers, säger Arta.
Salman fick där med egna ögon se hur mycket elever som får individuell hjälp och handledning kan utvecklas. Men den typer av tjänster är dyra och svårtillgängliga för de flesta familjer. Så duon bestämde sig för att försöka skapa en digital variant som fler skulle ha råd med. Så föddes Albert!

Arta och Salman började arbetet med att köpa in alla skolmatteböcker på marknaden och kartlägga deras innehåll. Vad skulle det finnas för typ av uppgifter i appen? Hur skulle den utformas? Så småningom tog de lärare, matematiker och tekniker till hjälp för att skapa Albert. En app som var intelligent, följde skolplanen och som med AI faktiskt kunde besvara barnens mattefrågor.
Idag används appen av tusentals svenska barn. Samtidigt som både Salman och Arta blivit föräldrar och själva får uppleva utmaningarna med att hjälpa sina barn att utvecklas.
-Jag hade som liten svårt att förstå varför man måste göra på ett visst sätt. Som tur var hade jag ett bra minne och kunde memorera det mesta – utan att riktigt förstå varför jag behövde göra det. Jag är nog det där barnet som hade behövt matteappen Albert som förklarade….
-Och jag är Albert, säger Salman med ett skratt. Albert är en digital version av min hjärna! Jag var alltid en riktig mattenörd som älskade att räkna. Och visionen med Albert är att han ska bli världens bästa mattelärare. Anpassad för varje enskild användare. På det sättet tror vi att man på riktigt kan demokratisera kunskap och utbildning.


-Vi är helt övertygade om att alla barn i hela världen kan bli duktiga på matematik – om bara pedagogiken kan anpassa sig optimalt efter varje elevs inlärningsförmåga, säger Arta och lyser upp

Visst är det inspirerande att höra människor berätta om sin företagsresa? Jag blir glad – och lite modigare! Och så avslutar jag med ett hälsning från Albert. Vill du och ditt barn testa matteappen som passar barn mellan 3-17 års ålder? Just nu har jag ett erbjudande som ger dig 30 dagars kostnadsfri provperiod. Allt du behöver göra är att skapa ett konto via den särskilda sidan för mina följare – det gör du HÄR!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

17 kommentarer på “En spännande företagsresa”

 1. Åh det här var roligt! Känner ofta när jag läser dina “reklaminlägg” att du dels verkligen står bakom det du annonsera för, men också att du har en personlig relation med personerna bakom företagen. Så roligt då att få veta lite mer om dessa personer. Hoppas på fler liknande inlägg!

  1. Exakt! Håller med! Det här inlägget var jätteroligt att läsa. HEJA ENTRPRENÖRER MED SOCIALT ENGAGEMANG!!
   Hälsa Albertskaparna att de verkligen gör skillnad.

 2. Mina barn har alltid haft lätt för matte så därför har vi inte känt behov av Albert, men vilket oerhört inspirerande inlägg!

 3. Om nån undrar vad ett socialt företagande är ?
  Affärsidén för ett socialt företag handlar i första hand om att skapa samhällsnytta. Jag arbetar för Tillväxtverket som har fått i regeringsuppdrag att stärka socialt företagande i Sverige. Företag som arbeta med samhällsutmaningar kring miljö, psykiskt mående, integrering mm.

  Se videon: https://www.youtube.com/watch?v=n4XrtTnxvGA

  Så härligt att se bra exempel här!

 4. Vi nappade på ett tidigare erbjudande här på din blogg, och köpte till och med en ny ipad för att min femåring skulle kunna använda tjänsten eftersom sajten bara hängde sig på vår gamla, men tråkigt nog blir det aldrig av att han sitter med Albert. Det hade varit en riktig homerun om det gått att lyssna på instruktionerna, men han läser långt ifrån tillräckligt bra för att kunna läsa dem själv ännu, och tyvärr har jag inte tid att sitta med honom exakt hela tiden – ofta får han ha ipaden när jag behöver göra något annat. Så ja, det vi suttit och gjort tillsammans har varit toppen, men jag är ledsen att de inte löst det så att förskolebarn kan förstå instruktionerna även utan en vuxens hjälp, nu när tjänsten ändå riktar sig till barn från tre år. (Självklart är jag i närheten och hjälper till att förklara osv, men det är ju nya instruktioner i varje uppgift, vilket innebär att jag måste sitta med hela tiden.) Så synd, eftersom han verkligen fick blodad tand!

  1. Bra när man som vuxen/förälder inte alltid förstår och kan förklara! Och när det saknas mattelärare i skolan. Snart lär många behöva Albert…

  2. Detta tycker vi oxå är synd. Instruktionerna skulle gått att lyssna på, hade varit toppen.
   Samtidigt blir det en mysig och lärorik stund tillsammans när vi sätter igång Albert. Även bra för mig att ”ta en paus” från alla måsten och göra detta tillsammans.
   Men förstår dig och skulle gärna önska ljud.
   Mycket bra app iaf!

   1. Tack för era synpunkter. Jag är säker på att Albert är glada för feedbacken som gör att de kan utvecklas vidare =)

 5. Demokratisera mattematikhjälp låter ju otroligt bra! Men den kostar ju ändå pengar. 99kr/månaden var den infon jag hittade. Vilket kan vara jättemycket för en familj.

  1. Det är fortfarande pengar ja. Tyvärr har inte alla familjer hundra kronor att undvara varje månad. Men fler personer har i all fall möjlighet till det än till privata lärarledda timmar

 6. Tack för detta! Superintressant att läsa och få veta att det är två personer som står bakom hela idén och genomförandet av denna app. Skillnaden efter detta inlägg, mot att precis vid sommarlovets början matas med reklam för appen via olika “influencers”, är enorm. Då började jag få Daniel Wellington-vibbar och suckade, men nu blir jag positivt inställd till Albert tack vare berättelsen om människorna bakom.

 7. Tjänsten i sig är bra, men väldigt dåligt implementerad. Vi hade tjänsten under en period men det var det ena tekniska problemet efter det andra. Stor del av tiden kunde vi inte ens logga in.
  Det hade annars kunnat vara klockrent för oss med matematikintresserat barn som inte får matematik på sin egen nivå i skolan. Jag hade dock önskat att man kunnat ha ett “snabbspår” för barn som inte behöver lika många repetitioner.

  1. Hej Malin
   Vilken respons fick ni från företaget när ni påtalade bristerna?
   När använde nu tjänsten (år)?
   Mvh
   Astrid