• annonssamarbete Adlibris •

När man reser i tid och rum

Det här med att ligga i sängen och läsa blir svårare och svårare för varje barn jag får. Jag är nu så trött om kvällarna att jag somnar i samma sekund som kinden nuddar örngottet. Och det går ju inte, för då får jag ju ingenting läst! Så jag sitt-läser uppkrupen i fåtöljer istället. Då håller jag mig vaken. Baljan kaffe bredvid mig hjälper också på traven.

Just nu läser jag 1794 av Niclas Natt och Dag – som är en fortsättning på 1793 som kom för några år sedan och blev en succé både i Sverige och utomlands.

Jag är ju väldigt förtjust i Stockholmsskildringar från 1700-talet. Som tonåring läste jag till exempel allt Alice Lyttkens skrivit – som Lyckans Tempel som utspelar sig i Stockholm under sent sjuttonhundratal. Men om Lyttkens romaner mer var som romantiska sagoberättelser är detta något helt annat. Här är det ”Bellman noir” som förlaget kallar det. Eller rätt och slätt deckare i 1700-talsmiljö.

Älskar greppet som känns nytt och lite ovant. Språket är levande och rikt och detaljerna blodigt brutala. Ja, boken får 1700-talet framstår som en amoralisk, vedervärdig och stinkande härd. Och samtidigt lockande på något vis. Förstår inte hur det ens är möjligt? Men det är något magiskt med att läsa romaner som utspelar sig i de vackraste och äldsta hus och stadsdelar som finns i vår huvudstad. Och verklige inse allt storslaget, läskigt, sorgligt och gripande som hunnit utspela sig där! Så fort jag läst färdigt den här boken ska jag börja läsa 1793 som är föregångaren och som helt gått mig förbi tidigare. Någon som läst den?

En annan deckare jag klickat hem från Adlibris är Ninni Schulmans När alla klockor stannat. Det här är sjätte boken i den populära serien som utspelar sig i Hagfors med journalisten Magdalena Hansson i huvudrollen. Har någon av er läst något ur serien? Jag måste erkänna att jag inte läst någonting alls av Ninni tidigare – men fått henne rekommenderad av kompisar. Och av recensionerna att döma ska När alla klockor stannat vara riktigt bra. DN kallar till och med boken för en av de bästa svenska deckarna just nu! Är med andra ord väldigt peppad på att sätta igång.

Jag vill tipsa om att det just nu finns massor av spännande, rafflande, ruggiga nagelbitardeckare på Adlibris. Botanisera runt bland både svenska och utländska titlar här. Och kom gärna med lästips till mig på vad jag inte får missa!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

48 kommentarer på “När man reser i tid och rum”

 1. 1793 är nog en av de bästa böckerna jag läst. Älskade allt med den, huvudpersonerna, intrigen, miljöerna, tiden…. Ja, som du förstår så föll jag handlöst 🙂
  Ninnis böcker har jag läst alla och tyckt om också.

 2. Nåt HELT annat: har du HBO? Då rekommenderar jag miniserien John Adams! Om en av USAs grundare och hans relation till hans fru, som verkligen dominerar serien. Såå bra om man gillar historiska serier.

 3. Åh. Visst är det härligt att få försvinna i en bok! Jag har läst 1793… Inte ofta jag påverkas så starkt av att läsa böcker men den var riktigt jobbig. Den fick mig att gråta över mänskligheten och stundvis blev jag tvungen att lägga bort den för att jag mådde så illa… Med det sagt så läste jag trots allt ut den så författaren gjorde kanske något rätt. Jag kommer dock inte att plocka upp hans nästa bok helt utan tvekan…

  1. Samma sak här, 1793 är den bok som gjort tydligast avtryck på mig någonsin, men jag kommer aldrig att läsa något av författaren igen för jag mår fysiskt illa när jag tänker på den. Vi hade HLR på jobbet nyligen och jag kräktes nästan när jag kom in i rummet pga. jag påmindes om boken. 😂

 4. Jag älskar Ninni Schulman! Men jag tycker du börjar i fel ände om du börjar med senaste boken! 😉 Huvudpersonerna ( journalisten Magdalena, poliserna Petra och Christer) och deras liv och leverne kommer bäst till sin rätt om du tar böckerna i rätt ordning! Alla är jättebra!!! Vill man lyssna så läser Angela Kovacs föredömligt!!! 😊

  1. Ah. Ska jag alltså börja i rätt ände? Kanske värt att göra det ändå. Tänkte hoppa lite men det kan ju spoila förstås…

   1. Hahaha ordningsmänniskan i mig ryser bara jag tänker tanken att läsa böcker i “oordning”.

 5. Jag läste nyligen Tatueraren i Auschwitz, som är baserad på intervjuer med mannen som tatuerade in numret på de flesta fångarna. Hemsk men även vacker, då det också handlar om en kärlekshistoria (om hur han mitt i eländet mötte sin fru)

 6. Apropå levande 1700-talsskildringar som utspelar sig i Stockholm har jag gillat Barnbruden och Pottungen av Anna Laestadius Larsson, har Räfvhonan kvar. Rekommenderas om du inte redan läst!

 7. Jag har läst 1793 och både gillade den och rös vid vissa beskrivningar. Lästips har jag hur många som helst, tar med ett par: jag gillar allt jag läst av Gerdi Antti och Bodil Malmsten. För lättläst, lite lågmäld men fängslande spänning kan jag rekommendera “Jag lät dig gå” av Clare MacKintosh. Och just det där med miljöer som tar en med någon annanstans och kanske också får en att minnas boken lite extra, var en av ingredienserna i “Träskkungens dotter” av Karen Dionne.

 8. 1793 var hemsk och brutal, jag var tvungen att sluta vid den detaljerade beskrivningen av en avrättning, huuva.

  Men har du läst Karin Smirnoffs böcker? “Jag for ner till bror” och “Vi for upp med mor”. Underbara, ingen feelgood men energin och flödet i dessa böcker, wow!! Handlar ju om Västerbotten, är själv från andra sidan dvs Österbotten, igenkänning. Läs!

 9. Om man gillar pusseldeckare typ Agata Christie så är Marie Bengts deckare mysiga, utspelar sig 1957, lite feelgood 🙂

  1. Jaa! låter underbart. Tack för tips =) älskar Christie så detta låter som något för mig

 10. Jag måste få rekommendera Viveca Sten (skärgårdsdrama) och de norska författarna Jo Nesbø och Jørn Lier Horst. Den förstnämnda känner nog de flesta igen men JLH skriver deckare som jag tycker är snäppet vassare än Nesbø. Hans böcker har även filmats i serien Wisting som för övrigt var rätt dålig, varför ska alla bra böcker bli film eller serie och därmed förstöras??

 11. Jag gillar Maria Gustavsdotters böcker, hon har en del serier. Lättlästa men bra och man kommer in i boken direkt!

 12. Hej!
  Vi läste boken 1793 i min bokcirkel i våras och vi samtliga (tjejer i 30-års åldern) var helt överens om att det var bland de vidrigaste böcker vi läst. Jag kan verkligen inte rekommendera den, fy sjutton så makabert och ingående beskriven tortyr! Får kalla kårar bara jag tänker på den…

  1. Håller helt med, har aldrig läst nåt obehagligare! Över ett år sen jag läste den och fortfarande kan jag vakna i panik och knappt få luft. Ångrar nåt oerhört att jag läste den.

 13. Har läst 1793, en riktigt rälig men bra deckare. Hade tänkt träffa författaren på Bokmässan, men han var dubbelbokad. 😳 Håller med om att Maria Gustavsdotters böcker också är riktigt bra, särskilt om man gillar kvinnoöden och historiska böcker. Tatueraren i Auschwitz, fantastisk historia, förstås, lättläst. Jag for ner till bror, underbar stilkonst, nytt grepp, kul för en västerbottning kan jag tänka. Och Karin Smirnoff fick jag faktiskt träffa på Bokmässan…😀

 14. Jag läste just klart Ninni Schulmans första deckare ”Flickan med snö i håret”. Konstigt egentligen att jag inte läst nåt av henne tidigare, för den var precis som jag vill ha mina deckare, småputtrig, vardaglig och mysig fast den handlar om hemska saker. Ser fram emot att sätta tänderna i nästa bok i serien. Jag hade aldrig kunnat börja med någon annan bok än ettan i en bokserie. Trots att böcker ofta är fristående ger det nog dem ett mervärde att läsa dem i ordningsföljd tycker jag.

 15. +1 på Karin Smirnoffs böcker; Jag for ner till bror, och Vi for upp till mor. Sällan en bok stannar kvar långt efter men dessa gjorde det. Samt Västerbotten o Norrbotten, karaktärerna och språket – mums!

 16. Vill rekommendera ”En sax i hjärtat” och ”Döden klär i domino” av Marie Bengts. Deckare som utspelar sig i 50-talets Stockholm och där en skräddare är detektiven. Mysrysliga och välskrivna!

 17. Jag rekommenderar dig också att läsa Ninni Schulmans böcker i rätt ordning. De är riktigt bra, MEN missa inte Sveriges bästa deckarförfattare Jonas Moström. Kan inte begripa att inte hans böcker uppmärksammas mer! Sååååå bra!!

 18. Västerbottensförfattare kanske skulle passa. “Jag for ner till bror” av Karin Smirnoff är en njutning bara för det västerbottniska språket som självklart och lysande leder vägen i berättelsen. Det finns dessutom en uppföljare och en till är planerad. “Under all denna vinter” av Negar Naseh är också bra. Så sjukt passivt aggressiv och psykologiskt tryckande.

 19. Jag läste nyss Testamente av Nina Wähä, tyckte så mycket om den romanen från Tornedalen. Karin Smirnoffs böcker om bror och mor är också mycket bra och däruppifrån, en miljö som jag känner igen sedan jag var liten och hälsade på min mormor.

 20. Mitt beste boktips akkurat nå, er «Simma med de druknade» og « Systerklockorna», begge av Lars Mytting, den siste er nok den beste av de to, men begge er helt fantastiske historier! Forøvrig har jeg nettopp begynt på «Den röda adressboken» av Sofia Lundberg, og neste bok i haugen er nettopp «1793»! Ellers MÅ du lese bøkene til Fredrik Backman!

 21. Jag tycker du ska följa min gamla kollega Malina på Instagram, @bokfest heter hon där. Hon är Kulturjournalist, plöjer böcker och recenserar alla på sin Insta. Vet att hon älskade Lina Wolffs bok Köttets tid. Det blir nog min nästa bok att läsa.

 22. Så olika vi tycker om böcker! Jag började läsa 1793 förra våren, men tyckte det var en av de sämsta böcker jag någonsin läst, så jag läste faktiskt inte ens ut den. Skulle inte rekommendera någon att läsa den.

  1. Samma här, jag är verkligen inte lättäcklad och ingående beskrivningar av våld och sånt stör mig inte. Men här var det tortyrporr för tortyrporrens skull, och det här med att karaktärer kissar på sig i diverse skräck/smärtfyllda situationer, tröttsamt. Det blir liksom inte mer autentiskt bara för att man som författare ingående beskriver kroppsfunktioner… och kvinnoporträtten var extremt platta. Den kvinnliga huvudpersonen var fattig, lidande och våldtagen, men ack så vacker. Snark.

 23. Jag tycker trilogin om sekten på dimön var helt fantastisk.
  Återberättar författarens egna upplevelser när hon var fast i scientologerna, fast med en fiktiv huvudperson.
  Så spännande, och så otroligt läskigt berättat hur lätt man kan fastna i något man egentligen inte står för.

 24. Jag har läst alla Ninni Schulman och tycker absolut att du ska läsa dem i rätt ordning. De är snabblästa och härligt kluriga.

 25. Tack för tipset om Ninni! Ska kolla upp henne på biblioteket. Det är väl det bästa med läsningen, att man inte behöver betala en krona för den! Allt finns på Bibblan, helt fantatiskt!

 26. Ett författartips från mig är Elizabeth Gaskell! Hon var samtida med Charles Dickens och skrev följetong i en av hans tidningar. North and South är kanske hennes mästerverk eller i alla fall hennes mest kända roman — den brukar kallas den industriella revolutionens Pride and Prejudice. Nu har jag läst Ruth och Wives and Daughters också. Jag tycker absolut mest om North and South, men all tre är fulla av helt fantastiska personporträtt.

 27. Jag! Jag har läst 1793, det är den grisigaste, brutalaste och mest fängslande boken jag har läst. Skildringarna av dåtidens Sverige gjorde mig besatt av att börja lyssna på historiepoddar om vår historia. Det är en otroligt spännande bok.
  Började dock drömma en massa konstiga drömmar efter. Inget för den känsliga.

 28. Jag tyckte 1793 var onödigt grym och sadistisk.

  Jag läser just nu Sara Stridsberg, Kärlekens Antarktis. Helt fantastisk, men krävande, för den är så sorglig och brutal på ett helt annat vis. Språket! Och utsattheten…Rekommenderas.

 29. 1793 var en väldigt otäck och jobbig bok men också en utav de bästa jag läst när det gäller historiska romaner. Jag ska absolut läsa 1794, det ser jag fram emot.

 30. Jag ska inte läsa 1794 för 1793 var den vidrigaste boken jag har läst. Jag gillar annars att läsa historiska deckare. En liknande bok jag kommer att tänka på är New Yorks gudar av Lyndsey Faye. Den utspelas på 1800-talet fast den mådde jag inte illa av…

 31. Vad kul att du lyfter litteraturen, läslusten och möjligheterna en bok erbjuder! Älskar Niklas Natt och Dag, helt rätt i höstmörkret!