Är jag bara en nykter martyr?

I dagens poddavsnitt blandar jag och Erica alkoholfria drinkar som lyfter höstens fester! Det hade vi kommit överens om i förväg. Att hon sen skulle peka ut mig och andra fullvuxna nykterister som martyrer hade jag inte räknat med.

“Det har aldrig varit så enkelt att vara nykter på fest som nu”, säger hon.
Vad tycker du?

För att hänga med i höstens nya avsnitt av En Underbar Pod är det lättast om du prenumererar på podden, till exempel via Spotify.

Vår nya logga är förresten illustrerad av den fantastiska Frida Hammar och den den härliga musiken du hör i podden är skapad av Olov Antonsson.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

30 kommentarer på “Är jag bara en nykter martyr?”

 1. Har inte lyssnat på podden och ert resonemang, men jag tror också att det är lättare att tacka nej till alkolhol nu för tiden. Och kaffe! När jag var ung sa min mamma att jag måste lära mig att dricka kaffe, för det gör man helt enkelt. Man tackar inte nej när man är på middag eller bjuds på fika hos någon. Jag höll mig till saft i många år men dricker nu gärna te. Och det är ju hur vanligt som helst! Åtminstone i storstadsregionerna.

  1. Håller med om attityden till kaffe förr. Och attitydförändringen. Jag dricker te och numera är det inget konstigt.

  2. I mitt förra jobb som innebar besök på mansdominerande (oftast uteslutande) arbetsplatser, framför allt i Norrlands inland, var jag väldigt konstig när jag inte drack kaffe. Någon enstaka gång tackade jag ja för att det kändes så feeeel att säga nej. Men oftast så kom jag undan med det eftersom jag var ung kvinna och redan konstig i sammanhanget. Efter det så tyckte dom (om det framkom) att det var fullt rimligt att jag var vegetarian också, jag var ju redan så udda som man kunde bli det sammanhanget =D

 2. Kan hålla med samtidigt som det var mer accepterat under graviditet/amning… Jag upplever att många väntar sig en förklaring till varför jag väljer att inte dricka alkohol. I många sammanhang är det väldigt ”normerande”, om jag säger som det är att jag avstår för att jag mår bra av det så ”höjs det på ögonbryn” och jag tolkar in att jag anses som lite konstig. Det är så intressant hur andra kan ”döma” för att jag själv gjort ett aktivt ställningstagande… (ett tips för den som inte provat, Åkerbärssoda- gudomligt gott)

 3. Älskar att eran podd är tillbaka!!! Så jäkla glad för det 🙂
  Jag är också nykter, det är fruktansvärt. Jag fullkomligt dödar stämningen när det kommer på tal, varesig det är på en fest eller hos naprapaten. Känns som att folk tycker synd om mig, det känns också som att man inte vill umgås med en sådan som mig som inte dricker alkohol. Trist men sant.
  Jag är i vart fall så jäkla glad för att mina barn kommer att växa upp utan alkohol och patetiska påverkade vuxna. Det känns som en lättnad. Ungefär som den lättnaden jag som barn kände när mamma sa att hon skulle köra till och från kalaset eller festen.

 4. Kan nog hända att det aldrig har varit så lätt att INTE dricka som nu. Det finns många alkoholfria drinkar att välja bland. Men VARFÖR blir man (nästan) alltid ifrågasatt och ska behöva förklara varför man inte dricker. För så är det.
  Och på tal om champagne… varför ska man dricka det när man ska fira något? Det är ju inte ens gott.
  Härligt Clara… jag känner andra vuxna som dricker mjölk till maten. Jag, bl.a. ( Som är mycket mer vuxen än du. I ålder räknat alltså).

  1. @Anna-Lena: varför man ska fira med champagne? Kanske för att det finns folk som, tro det eller, ej faktiskt tycker att det smakar gott. Dina smaklökar är liksom inte en allmän lag. Jag kan vända på det – varför ska man dricka mjölk så fort det ska ätas? Det smakar ju inte ens gott.

   1. Förstod att jag skulle få kommentarer… Det vet jag väl att alla inte tycker lika. Och tycker likadant. Det är ju en av anledningarna till att man inte borde behöva bli ifrågasatt när man väljer något annat är det förväntade. Eller tackar nej till det som bjuds.

    1. Gillar inte heller Champagne, urrk. Tycker att det smakar illa, Det är som om man bara ska tycka om det, för att det är dyrt och att druvorna har blivit trampade i x antal timmar eller nåt.
     Tycker att det kan vara svårt ibland att vara nykterist, tyvärr, vilket jag har fått erfara ett antal gånger att folk som dricker kan bli obekväma av folk som inte gör det. Har fått höra på omvägar att “M hon dricker ju inte”, som om det skulle vara ett problem. Som tur är, är inte alla såna.

 5. Jag dricker ibland, men ganska sällan, ser mig själv som nykterist, och har tänkt att den som aldrig dricker alkohol är absolutist?! Jag har gått lite fram och tillbaka mellan att dricka alkohol eller inte, och har nog aldrig upplevt det som särskilt jobbigt att välja alkoholfritt, men det kanske beror på vilket sammanhang man är i och att jag inte brytt mig så mycket om vad andra tänker om det. Däremot kan jag känna av nu som 30+ att jag inte är en självklar del i ett sammanhang där det ska ”vinas”, pga att jag tidigare helt avstått från alkohol. Jag tror att andra kanske tänker att jag inte är intresserad av en AW på puben eftersom jag ändå inte dricker. Nu dricker jag ibland, när det känns som att ett gott vin eller kall öl förstärker matupplevelsen, t ex, eller för att betona vuxentid på tu man hand med maken. Blir dock aldrig full, utan har lärt mig gränserna för mig och hur jag undviker berusning. Jag har också bekanta, i andra änden av spektrat, som skulle smälla av om de hittade en bag-in-box i vårt skafferi eftersom de själva har en sträng syn på alkohol, och det kan bli en svår balansgång där med, att vara en som dricker måttligt men umgås med människor som förutsätter att alkohol alltid leder till en bläcka. Jag är väl lite mittemellan partajdrickarna och absolutisterna hela tiden. I England tar ju de flesta en öl på puben efter förmiddagsgudstjänsten, så det är ju olika klimat och diskussioner både i olika länder och olika sammanhang. Tycker ni förde en diskussion som var intressant att följa!

  1. Glad att läsa så olika och intressanta erfarenheter här!
   Känner igen det mesta av det du skriver Malin. Trist med AW-tänket! Och kul att du skriver om britter på puben. I dagens avsnitt berättar ju Clara att när hon blev kristen blev det ytterligare ett argument för att inte dricka, själv har jag tvärtom aldrig sett det som en motsättning.
   Tack för många nyanser.

 6. Så himla random fråga. Men varje gång jag hör vissa reklamsnuttar på Spotify (deras egna reklamsnuttar) så tycker jag det låter exakt som din röst – så jag måste bara fråga om det stämmer?

 7. Så underhållande avsnitt! Det är roligt när ni tycker olika😊 jag uppskattar verkligen att ni är så nyfikna på varandra, att ni verkligen vill veta hur den andre tänker.
  Blev sugen på att testa äggtoddy, har aldrig druckit det faktiskt. Det måste väl betyda att jag inte haft en lika traumatisk barndom som Clara?☺️

 8. Jag lyssnade i bilen på väg hem från skolan idag och jag vill bara säga….. JOO en del vuxna människor försöker faktiskt truga på alkohol trots att en valt att inte dricka.

  Jag har tidigare druckit alkohol och festat och hade svårt att dricka rimligt och måttligt. Bestämde mig därför för att sluta dricka överhuvudtaget vilket har varit oerhört svårt för många av mina vänner att acceptera. Trots att jag förklarat att jag inte mår bra av alkohol.

  “ett glas kan du väl ta” “håller du fortfarande på med det där?” “har du ändrat dig nu eller?” ska du verkligen inte ha ett glas? Det är så trist att dricka själv ”
  ” jag har aldrig sett det som ett problem när du druckit ”

  Eller när jag var iväg i somras med en av mina bästa vänner i somras, och skulle köpa brudklänning till henne. Efter en dag i provandets tecken och efter att vi hittat en underbar klänning anländer vi till hotellet och hon tar fram en flaska vin, till henne och den andra tärnan.
  “du får också ta ett glas, du kanske har ändrat dig?” de skålade i vin, jag fick dricka vatten.

  Så jo. På sätt och vis är det enklare att vara nykter nu pga massor av fantastiska alkoholfria alternativ. Men även (trots den vuxna åldern av 36) är det fortfarande en väldig alkoholhets som inte är så enkel att hantera alltid.

 9. Det finns radio och poddradio som nästan bara är pratiga utan att det egentligen händer något. Några meningar yr än hit och än dit, kanske med något tänkt innehåll, men det djupnar aldrig.
  Idag har jag lyssnat på er och verkligen njutit. Ni har ett tema, ni gör något konkret (drinkar – ska verkligen testa själv) och ni vågar ifrågasätta inte bara omgivningen, utan också er själva. Ericas lotsande genom det som händer i rummet och problematiserandet av nykteristens ”martyrskap” är klockrent och jämförelsen med att äta vegetariskt under veckorna är en fullträff. Det finns så mycket ”duktighet” på olika sätt i olika sammanhang; finns exempel här i kommentarerna. Ja, var ligger egentligen svårigheten med att byta köttbullarna mot ärtsoppa i plastkorv – det här var definitivt årets bästa exempel på hur enkelt det egentligen är. Skillnaden mellan Ericas mer strukturerde framtoning med spontana inslag och Claras spontanitet med strukturerade inslag är, ja, kan faktiskt inte skriva något annat ord än underbart.
  Tack!
  Hoppas att din reumatism ska bli bättre Erica och att du, Clara, ska få läka i kroppen.
  Allt gott!

 10. Jag har inget problem med nykterister eller att folk är nyktra men jag kan bli så less på de nykterister som inte kan se att det finns någon form av grader i någons drickande. Vi kan ta det här med vit jul tex. Om man har problem med att dricka för mycket eller familjens traditioner på julen är fokuserade bara på sprit och att bli full så är det förstås en bra idé att köra en vit jul för barnen och för att få de vuxna att öppna ögonen för sina vanor. Min man och jag har firat flera jular helt utan alkohol. Inte för att vi tagit något aktivt beslut utan oftare för att vi glömt köpa öl och snaps brukar vi inte dricka. Glögg är vi mer förtjusta i när den är utan eller med mycket låg alkoholhalt så det blir alltid sådan för oss. De jular där vi har druckit en eller två öl till maten blir då något annat än i de familjer där julbordet innebär fler öl än så och många snapsar och kanske konjak på maten, alkoholstark glögg och kanske någon drink på kvällen efter julklapparna. Sedan en ny runda snaps på kvällen till janssons frestelse osv osv. Ja, jag växte själv upp i den andra typen med massor av alkohol så jag vet skillnaden.

  Jag skulle helt kunna sluta dricka alkohol men varför? Jag dricker sällan och jag gillar speciellt öl men även whiskey och någon god drink ibland. Alkoholfri öl är inte lika god så att gå över skulle inte lösa problemet, då dricker jag hellre något helt annat. Att dela på en starköl kanske en gång i månaden förstör inga hem.

 11. Intressant diskussion här inne. Själv älskar jag champagne och goda viner och tycker att ett liv utan alkohol skulle vara riktigt trist. Är uppvuxen i ett hem utan alkohol – vardag, jul som påsk😊 Ej religiösa föräldrar, mer en bondekultur hos oss. Vi kalasade med god fika istället när det var fest. Mysigt det också.
  Funderar lite på om man avstår tårta, bullar osv om någon bjuder. Då uppfattas man också som tråkig och inte med i gänget på t ex arbetsplatsen. Avstår dock aldrig själv haha😀
  Lite samma ändå.
  Kram och tack för en bra podd!

  1. Jag tycker det brukar vara värre att avstå fikabröd. Är så tydligt. Istället för alkohol kan man ju dricka något annat. Men det blir så tydligt om man inte vill ha fikabröd.

   1. …och alla tanter på jobbet som tar illa upp när man inte tar av deras hembakta… Om och om igen. Älskar hembakt men håller mig till helgen eller speciella tillfällen, då jag jobbat/jobbar med att försöka hålla en hälsosam vikt.. Kämpigt nog utan stötta tanter!

    1. Men håller verkligen med! Efter en lång period när jag levt ett typ av liv när jag mött upp kompisar för öl flera gånger i veckan, haft ett jobb där det funnits fika jämt, helger som innehållt massa god mat, goda viner och goda ostar och chips framför en bra film behövde jag försöka prioritera vad som var så att säga var ”värt det”. ( kroppen mår helt enkelt inte bra av att unna sig varje dag 😝) För mig funkar alkoholfri öl bra, tycker det är lika gott så det var lätt att ersätta men alltså allt fika på jobbet! Det är så mycket svårare att säga nej till och så plötsligt sitter jag där och äter gräddtårta fast jag inte tycker det är speciellt gott och ofta får ont i magen efteråt… för att det finns inga alternativ och att bara ta en kopp kaffe får kommentarer och man känner sig utpekad, annorlunda och tråkig. Jobbar fortfarande på den biten

 12. Att vara nykterist är ett bra val , tycker jag också. För mig är det självklart att inte dricka alkohol.
  Finns många som har problem med detta och många i deras närhet som lider.
  Så många bloggar som glorifierar drickandet utan tanke på problem som kan uppstå.

 13. Jag älskar att ni är tillbaka, det är den enda podd jag gillar alltså för jag kan inte fokusera på poddar i vanliga fall. 😀

 14. Jag blev så glad när du nämnde Slisk, Clara! Påminde mig om att pappa gjorde just detta till mig, ofta i verkstaden medan jag väntade på att vi skulle åka hem och att han skulle bli tillräckligt klar med en bil för dagen. Hans slisk bestod dock av kakao, socker och lite vatten, så det blev typ en rinnig kräm. Vi är födda västernorrlänningar (Ö-vik) och pappa är född 1945, tror inte nån av mina jämnåriga skolkamrater någonsin visste vad Slisk var för nåt (86-or).