• annonssamarbete Länsförsäkringar Västerbotten •

Så kör du säkrare i vinter

Att köra fram längs vita vintervägar kan vara fridfullt och härligt. Men det kan också vara förfärligt. Som förra vecka när jag lämnat min syster på Kallax Flygplats och skulle köra de 25 milen hem till mig. Själv med Ulf i bilen. Det var en mörk kväll med den märkliga kombinationen snörök och blöt nedebörd. Ulf gallskrek och jag låg bakom en långtradare och kisade för att se vägen. Samtidigt som jag matade in smågodis i munnen för att hålla uppe energin.

Jag passerade en personbil som krockat med mitträcket och en lastbil som åkt av vägen. Och kände hur jag verkligen hatar att köra efter E4an med all tung trafik och bilar som försöker pressa sig förbi. Och mörkret, den begränsade sikten och Ulf som samtidigt gallskrek gav mig nästan panik!

Jag är mer van att köra inlandsväg. Det är lugnt och skönt. Där är jag aldrig rädd – även om det förstås finns andra faror. Som att det saknas viltstängsel och att man kan köra många mil utan att möta en enda människa. Och därmed också står helt utan hjälp ifall bilen skulle krångla. Har man ingen täckning på mobilen kan man ju bli sittande där i timmar! Det hände fler än en gång under min barndom. Under vinterkörningar innan mobiltelefonernas tid.

Att vara förberedd är verkligen A och O när man är ute på vinterväg. Jag har ALLTID varma kläder till hela familjen i bilen. Täckbyxor, täckjacka och gärna filt. En snöskyffel är också viktig om man behöver kunna gräva loss bilen. Och förstås reflexvästar om man måste ut i mörkret på en trafikerad väg.

Men det viktigaste är förstås att anpassa farten till underlaget. Det är ju alltid bättre att komma sent än att inte komma alls. De vanligaste vinterolyckorna är att man åker av vägen eller blir påkörd bakifrån. Men man kan också råka krocka med vilt. Då är en sänkt hastighet helt avgörande för hur väl man klarar kollisionen.

Länsförsäkringar Västerbotten har en himla bra hemsida för vad man ska tänka på för tryggare körning i vinter. Här har jag sammanställt de viktigaste tipsen.

Knepen för en säkrare vinterkörning

-Ha bra vinterdäck på bilen.

-Anpassa hastigheten efter väglaget

-Lägg undan mobiltelefonen

-Se till att alla i familjen är korrekt fastspända

-Kör inte när du är trött

-Sänk farten vid vattendrag, skuggiga partier eller sänkor. Samt vid broar och dalgångar där kan marken vara isig fast vägen i övrigt ser bra ut.

-Om möjligt, försök att undvika körning på trafikintensiva dagar. Att komma en dag tidigare till julfirandet eller stanna en dag längre än alla andra gör resan betydligt behagligare.

-Och för de där tillfällena när olyckan ändå är framme: ha varma kläder, reflexväxt, skyffel, pannlampa, startkablar och bogserlina redo i bilen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

13 kommentarer på “Så kör du säkrare i vinter”

 1. Bra tips! Att hamna ensam på en väg i flera timmar känns ju galet för alla som bor i eller utanför en storstad, men det måste vara himla läskigt om det händer.

 2. Ett ytterligare tips är att alltid ha med en termos med varmt vatten och några tepåsar, ”varmakoppen”, pulverkaffe/choklad eller annat man gillar som man bara kan blanda med vattnet, så man kan få i sig något värmande om man får stå still länge. Vi har alltid ett färdigt kit med ”pulverdrycker”, muggar, skedar och våtservetter i bilen så är det bara en termos vi behöver plocka med. Även om man ska åka kortare sträckor kan man bli stående länge om det hänt en olycka tex och vid kortare resor har vi oftast inte med någon matsäck men en termos kan alltid få följa med.

 3. Viktigt också att gå igen så en kan hantera grejerna, veta hur du ska göra med startkablarna, på nya bilar tex kan en måsta använda jordpunk istället för kontakten på batteriet, och kunna byta däck och veta vart dragpunkterna på bilen sitter. Ha viktig utrustning lättillgänglig. Det är nog inte så kul att vräka ur all packning mitt på e4an i 30 minus för att leta efter varmingstreangeln.

 4. Livsviktiga råd, verkligen, även om jag inte har allt det där i bilen. Jag kör nästan bara på landet eftersom vi bor där, risken med djur som kan springa ut i vägen tänker jag alltid på.
  Något som jag tycker är OERHÖRT viktigt, tyvärr tycks inte alla fatta det, är att inte göra dumma omkörningar. Så urbota intelligensbefriat! Dessa personer leker inte bara med sitt eget liv, utan med andras. Har man svårt att förstå det, borde man inte ha körkort.
  Trevlig (och säker;) helg!

 5. Måste bara få lägga till EXTRALYSEN så hinner man förhoppningsvis se viltet, älgen, renen el rådjuret innan det är försent. Don`t you think?🤗

 6. Vi är just nu på väg tur-retur Österbotten-Alta (Norge) med ett sovstopp i lappland ikväll. Imorgon ska vi köra 1400km i ett kör. Sovsäck och liggunderlag är i packat i paketutrymmet i bilen så vi kan sova en stund där natten till söndag. Vi skall hämta hem en till hund till vårt spann. Dejting i bil liksom. 😅 Däcken är checkade och maken är fd yrkesschaufför och han kan skruva bilar. Så jag känner mig relativt trygg.

 7. Bra inlägg! 🙂
  Och “kul” att läsa om eran brandövning ni hade hemma. I Länsförsäkringar Västerbottens utskick. Fick den i våran brevlåda härom dagen.

  Och ikväll är du middagsgäst i Go’kväll. Ska bli så kul att titta på.

  Önskar ett julmys-inlägg nu. Gärna ett med julpyssel man kan göra med papper.

 8. Hej,

  Bra tips. Jag tänker att jag kompletterar med

  Reflexväst/jacka/annat reflekterande
  Ficklampa
  Värmeljus + tändstickor (ej tändare) – Detta kan värma upp en hel kupé om en blir stående utan ström.
  Sopsäck/annat för att märka ut en viltolycka

 9. Tack för tipsen och din artikel om vintervägarna. Dina foton får mig att förflyttas tillbaka hem till barndomens vintrar i Ångermanland, vilken längtan det väcker!
  Mörka vintervägar, finns det något mer rofyllt? Den som fick göra som du har gjort, bosätta sig på landsbygden i Norrland.
  Jag drömmer om det varje dag men vet bara inte riktigt hur. Känner mig på tok för introvert och känslig för storstadslivet..det blir värre med åldern. Och numera nästan fullständigt ointresserad av shopping, konsumtion och jagande. Vad gör man?
  Skulle gärna gå ihop med likasinnade och starta ett hotell, b and b, café etc etc i Norrland.
  Ett forum för oss exil norrlänningar med hemlängtan vore något.
  Lina

  1. Det låter som att du har riktigt Norrlandslängt. Hoppas du hittar ett sätt att flyttta tillbaka snart så längtan stillas =)

 10. Och, kör inte för länge utan paus eller när du sovit dåligt. När du känner dig trött – ta en paus. En tupplur på 15 minuter i bilen eller en kopp svart te eller kaffe.

  Tröttheten är farlig. En person som sovit 5h har en reaktionsförmåga som är på samma nivå som någon med 0,8 promille i blodet. Måste du ändå köra? Håll avståndet och kör långsammare.