Att köra fram lÀngs vita vintervÀgar kan vara fridfullt och hÀrligt. Men det kan ocksÄ vara förfÀrligt. Som förra vecka nÀr jag lÀmnat min syster pÄ Kallax Flygplats och skulle köra de 25 milen hem till mig. SjÀlv med Ulf i bilen. Det var en mörk kvÀll med den mÀrkliga kombinationen snörök och blöt nedebörd. Ulf gallskrek och jag lÄg bakom en lÄngtradare och kisade för att se vÀgen. Samtidigt som jag matade in smÄgodis i munnen för att hÄlla uppe energin.

Jag passerade en personbil som krockat med mittrÀcket och en lastbil som Äkt av vÀgen. Och kÀnde hur jag verkligen hatar att köra efter E4an med all tung trafik och bilar som försöker pressa sig förbi. Och mörkret, den begrÀnsade sikten och Ulf som samtidigt gallskrek gav mig nÀstan panik!

Jag Ă€r mer van att köra inlandsvĂ€g. Det Ă€r lugnt och skönt. DĂ€r Ă€r jag aldrig rĂ€dd – Ă€ven om det förstĂ„s finns andra faror. Som att det saknas viltstĂ€ngsel och att man kan köra mĂ„nga mil utan att möta en enda mĂ€nniska. Och dĂ€rmed ocksĂ„ stĂ„r helt utan hjĂ€lp ifall bilen skulle krĂ„ngla. Har man ingen tĂ€ckning pĂ„ mobilen kan man ju bli sittande dĂ€r i timmar! Det hĂ€nde fler Ă€n en gĂ„ng under min barndom. Under vinterkörningar innan mobiltelefonernas tid.

Att vara förberedd Àr verkligen A och O nÀr man Àr ute pÄ vintervÀg. Jag har ALLTID varma klÀder till hela familjen i bilen. TÀckbyxor, tÀckjacka och gÀrna filt. En snöskyffel Àr ocksÄ viktig om man behöver kunna grÀva loss bilen. Och förstÄs reflexvÀstar om man mÄste ut i mörkret pÄ en trafikerad vÀg.

Men det viktigaste Àr förstÄs att anpassa farten till underlaget. Det Àr ju alltid bÀttre att komma sent Àn att inte komma alls. De vanligaste vinterolyckorna Àr att man Äker av vÀgen eller blir pÄkörd bakifrÄn. Men man kan ocksÄ rÄka krocka med vilt. DÄ Àr en sÀnkt hastighet helt avgörande för hur vÀl man klarar kollisionen.

LÀnsförsÀkringar VÀsterbotten har en himla bra hemsida för vad man ska tÀnka pÄ för tryggare körning i vinter. HÀr har jag sammanstÀllt de viktigaste tipsen.

Knepen för en sÀkrare vinterkörning

-Ha bra vinterdÀck pÄ bilen.

-Anpassa hastigheten efter vÀglaget

-LĂ€gg undan mobiltelefonen

-Se till att alla i familjen Àr korrekt fastspÀnda

-Kör inte nÀr du Àr trött

-SÀnk farten vid vattendrag, skuggiga partier eller sÀnkor. Samt vid broar och dalgÄngar dÀr kan marken vara isig fast vÀgen i övrigt ser bra ut.

-Om möjligt, försök att undvika körning pÄ trafikintensiva dagar. Att komma en dag tidigare till julfirandet eller stanna en dag lÀngre Àn alla andra gör resan betydligt behagligare.

-Och för de dÀr tillfÀllena nÀr olyckan ÀndÄ Àr framme: ha varma klÀder, reflexvÀxt, skyffel, pannlampa, startkablar och bogserlina redo i bilen.