Tapetfunderingar

Jag ska tapetsera om och det känns nästan förbjudet. Får man ens tapetsera om när man redan har fina tapeter? Men så tänker jag på de hundra tapetlager som fanns i dessa rum innan vi tapetserade. Hur billiga 25-örestapeter en gång i tiden såldes i varje lanthandel och ofta byttes ut.

Vi ska inte tapetsera om överallt så klart. Det ska bara tapetseras i vardagsrummet. Jag älskar vår blå tapet Vera från Sandbergs men just nu står jag inte ut med blått! Efter att ha provat alla hundra olika möbleringar man kan ha så GÅR det ju inte att variera rummet mer. Så efter sex år med den här tapeten behöver jag något annat. Som ger frisk energi till vårt hem.

Problemet är vad vi ska ersätta den med? Vi har ju andra tapeter i intilliggande rum som vi också måste förhålla oss till så vi kan inte välja vad som helst. Men jag längtar efter en gul tapet, eller en beige. Gammaldags. Gärna 20-40-tal. Mönstrad med ett helst lite sirligt, glest mönster. Inte för pampig. Tyvärr finns det få tapeter i gult och nästan ingenting från den tiden i produktion. Dessutom verkar det som att Sandbergs, Boråstapeter, Duro och Lim & Handtryck främst har ännu äldre tapeter i sitt sortiment. Alltså typ 1700-1800-talstapeter. Det känns inte riktigt rätt här även om det ofta är otroligt vackra tapeter. William Morris har också varit en idé – mönsterbilderna är fina men de sitter ju överallt just nu så de är jag är lite mätt.

Jag har bläddrat igenom Engelska Tapetmagasinets enorma onlinesortiment och otroligt nog hittar jag knappt några tapeter jag kan tänka mig att ersätta Vera med. Bara ett par kvalar nästan in på listan. Utan att för den sakens skull kännas klockrena…

Jag är lite intresserad av Duros tapet Karolina. Men den är från 1880 och jag är lite rädd att den blir för gammaldags i ett hus från trettiotalet. Otroligt vackert mönster som är hundra gånger finare i verkligheten än på bild. Men kanske för bondromantiskt hemma hos mig? Passar bättre i en Västerbottensgård?

Mest lockande är en tapet jag fann på webbshoppen Tapettitalo. Här i blå färgställning – men jag är mer intresserade av den helbruna. Men risken är att det blir FÖR mycket brunt i mitt hem? Då kanske möblerna känns dödstråkiga till tapeten…kontrastverkan är ju viktig!

@ulricaibrunnsgarden

En annan tapet jag är svårt förtjust i är Duros Gammalsvenska Färnebo. Men den utgick för många år sedan och verkar omöjlig att få tag på. Suck.

Ulricehamn från Boråstapeter är också väldigt fin. Fast jag gillar inte metallicblänket i den. Och egentligen tycker jag mer om tapeten i den blå versionen. Men blått är jag som sagt less på.

Jag vet varken ut eller in. Men har ni ideer och förslag är jag idel öra!

Mina tapetkriterier

 • Gammaldags stil. Helst ej äldre än sekelskifte (om den inte råkar kännas väldig tidlös)
 • Går i brun/gul/beige med antingen röda, grå eller gröna stick. Ingenting blått får finnas i tapeten.
 • Inte för många olika starka färger. Gillar mönstrade tapeter i 2-3 färger max.
 • Inga metallblänk i tapeten eller för pampigt, pråligt mönster.
 • Inte en tapet som man redan sett i alla hem och hunnit tröttna på.
 • Helst “svensk” känsla. Engelska tapeter gör sig alltså icke besvär! Eller lite besvär får de kanske göra ändå? Det finns säkert någon pärla där ute som jag missat.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

91 kommentarer på “Tapetfunderingar”

 1. Jag har inga förslag som passar dig tror jag, men min favorit nu är Loka från Boråstapeter(?) kan dock inte ha den överallt…Men jag undrar lite på din kökstapet? Ska göra nytt kök nu och vill ha en lantlig, varm, ljus och hemtrevlig känsla i köket (tänk pelargon, skomakarlampa, pärlspont och storkok) vilken tapet ska jag välja? Vet att jag vill ha rombform, inte mörk, inte blå och inga snirkliga, ostyriga blommor, de sätter jag hellre i en vas.

  Tack för trevliga och fängslande texter! //Jennie

  1. Wow så många fina! Mina favoriter utifrån dina beskrivningar blev nog:
   LINTU SININEN
   KIRSIKKAPUU
   RUUSUTARHA
   Nu drömmer jag också om hus!

 2. Nu orkar jag inte googla sortimentet, men finska sandudd (sandudd.fi) har generellt sett fina tapeter. Kan vara värt att kolla. Du får dem säkert enkelt över Kvarken.

 3. Mitt tips är samna mönster som du har idag oxh älskar men ej i blått. Ngn annan färg finns säkert. Strunt i att det är “samma tapet” för färgen gör skillnad. Lycka till!

  1. Ulricehamn i grönt kanske? Den har vi och jag älskar den! Den känns inte så metallisk i verkligheten tycker jag. Eller Loka frånnboråstapeter.
   Tror hudiksvalls teater? Från duro? skulle kunna passa.

 4. Åh! Så mange fine – både fra deg og kommentarene. Men, jeg har et helt annet forslag – design et selv, da vel: ) Du har jo en så glassklar og utrolig fin estetisk sans, og respekt for godt håndverk. Tipper hvilket tapet-merke som helst hadde hoppet på muligheten til å lage noe med deg, og kanskje tilogmed laget en bitteliten samarbeidskolleksjon; )
  Ps, Selv drømmer jeg om noe med litt tekstur, type strie, laget i Norden og med et mønster med historie…

 5. Jag föreslår Duro, gammelsvenska gysinge: 003-06.
  Den är så behaglig och varm när den sitter uppe. Typisk tapet från 1910-20-tal.
  Lycka till!
  Maria

 6. Jag älskar engelska tapeter, kanske för att de oftare har diagonala förskjutningar i mönstret? Uppenbart symmetriska mönster gör mig kollrig på ett helt ologiskt sätt. Vill alltså ändå tipsa om Colefax & Fowler för att de har så underbara färger och trycket är inte “platt”. Ta en kik på deras “Morrigan”, “Heywood” eller “Ashbury” i de gula varianterna, och den pampiga, pråliga tapeten “Atwood” i coral//green. Jag har Atwood i Old Blue i mitt sovrum och älskar den, balansen i mönstret är så lugnande och för att färgerna är så välbalanserade blir det inte så plottrigt som man kan tro.

 7. Kanske “Karlslund Vallmo” från Boråstapeter kan vara något? (2937) en varm blommande tapet i gula toner.

 8. Paintpart mornorstapeter skulle jag vilja ha🙂 sen kanske ulricehamns tapetfabrik har nån passande?

 9. Det fanns (kanske finns?) en tapet från Lotta Olsson (Lottas träd) som finns på Pinterest. Om du bara söker på ”wallpapers by Lotta Olsson” så kommer den upp. Den ena ser dock ut att ha minimala lila blommor ganska glest så det kan hända att det blir för mkt blått för vad du tänkt dig. SJUKT fina hursomhelst!

 10. Gå in på funboprästgård på Instagram. De både gör egna målningar på tapeter, egna tryck OCH har vissa inköpta tapeter. Dessutom lämnar Jenny (som har kontot) gärna upplysningar och info om man frågar. De är superduktiga byggnadsvårdare!

  1. Så otroligt roligt att titta på alla tapeter i kommentarerna! Jag visste inte ens om att jag gillade tapeter men nu har jag suttit i två timmar med Boråstapeters simulator och drömt mig framåt när vi väl köper en lägenhet och jag får välja tapeter… Tack för att ni allihop visade mig ett intresse jag inte visste att jag hade!❤️

 11. Boråstapeter har en som heter Pigkammaren, kanske inte alls vad du söker men den skulle eventuellt fungera. OERHÖRT svårt att tapettipsa tapetgeneral Clara! Du lär ju ha oerhörd koll och smaken sitter ju som ett smäck. Lycka till iallafall 🙂 ser fram emot resultatet.

 12. Angående åldern på hus och på tapeter så undrar jag hur Gustav Vasa med söner kunde vara renässansfurstar? Vi hade ju liksom bronsålder och järnålder då det var antiken nere runt medelhavet. Folk har ju alltid haft äldre möbler än deras hem och det har gjorts nytryck, eller nya versioner av allt som är gammalt. Välj det ni tycker om och som passar med rummen intill samt era möbler!

 13. Jag kan rekommendera finska Tapettitalo. De har modern retro, typ 1920- till 1960-tal om jag minns rätt, och mycket som är i murriga och varma färger.

 14. Tapettitalo

  Jag har den underbara tapeten i blått. Den är så fin.
  Den brun var eg. första valet men den krockade med snickerierna.

 15. Hej! Tänkte bara tipsa om tapet från Ellos, som heter “Anna-Lisa”. Lite smutsigt gul och lagom gammeldags. Vore inte fin hos er!?

 16. Jag har fastnat för Hip Rose 1178 från boråstapeter i gult. Enkel men väldigt fin och andas 1920-30 tal.
  Lycka till!
  / Emma

 17. Kanske finner du det värt att kika in på masterinredning.se !? Många tapeter att välja bland och mycket i betydligt äldre stil, men tror ändå du kan hitta något guldkorn där!

 18. Vi har nästan bara tapeter från tapettitehdas: philgren&ritola. Känslan när vi fick hem en tapet när rullen var ihoptejpad med en gammal gulnad tejpbit och den första 20 cm av rullen var obrukbar pga hårt och krackelerat papper. Riktigt traditionell papperstapet som skulle blötas ordentligt med klister på baksidan innan de skulle upp på väggen. Har tre olika tapeter, alla i 60-70 tals stil.

 19. Då vill jag tipsa dig om tapeten Lovisa från Duro gammelsvenska 🙂 Har den själv i blå/vitt i vardagsrummet men den finns i gul/röd/beige för dig som inte vill ha blått. Den är supersnygg!

 20. Jag har inga förslag annat än: Varför måste tapeterna i de olika rummen matcha? Varför ger du dig inte själv fria tyglar att ha radikalt olika stilar i olika rum? Om du skulle vilja. Eller olika färgbas i olika rum. Låt varje rum ha sin egen själ. Släpp tyglarna och gå bananas! Jag lovar det kommer bli bra det med. Det låter så tråkigt med begränsningar och jag tycker inte det stämmer överens med dig. Sen om det råkar vara samma tidsepok – fine! Men undvik inte en tapet bara för att de kanske inte färgmatchar med rummet intill. Jag brukar ju tänka att de ska ju inte sitta bredvid varandra, utan bakom varandra. Som ett mynt med radikalt olika sidor – om man vill. Trevlig helg.

 21. Jag gjorde något ännu mer förbjudet än att tapetsera om, jag satte upp renoveringstapet och målade sedan vardagsrummets väggar fulla av favoritblomman hundkex, för hand med en liten pensel. 🌿

 22. Kan Midbecs kollektion Morgongåva locka dig kanske? Kanske lite väl vitt för din smak. Jag har själv varit sugen på den kollektionen sedan vi flyttade till just Morgongåva för 4 år sen, men jag har hittills bara satt upp pärlspont och målat, inte tapetserat om något rum, så jag hoppas att kollektionen finns kvar när jag ska tapetsera om i framtiden!

  Mina favoriter är klöver och smultron https://www.tapethandeln.se/sv/articles/2.160.64756/midbec-morgongava, blomsterängen https://www.tapethandeln.se/sv/articles/2.160.64768/midbec-morgongava och pilfinkarna 🙂 https://www.tapethandeln.se/sv/articles/2.160.64763/midbec-morgongava

 23. Är väldigt förtjust i tapeten i min sal som är precis nytapetserad. Tapeten Rosenvinge från Boråstapeter är ju inte 30-tal (isåfall 1530-tal) men den är ju rätt tidlös. Är inte färdig med målningen än men målar lister och foder med Ottosons vetegrå och mot tapeten så blir färgtonen gulgrön.
  Hoppas det går att länka till ett instagraminlägg så kan du se några bilder.

 24. Är väldigt förtjust i tapeten i min sal som är precis nytapetserad. Tapeten Rosenvinge från Boråstapeter är ju inte 30-tal (isåfall 1530-tal) men den är ju rätt tidlös. Är inte färdig med målningen än men målar lister och foder med Ottosons vetegrå och mot tapeten så blir färgtonen gulgrön.
  Hoppas det går att länka till ett instagraminlägg så kan du se några bilder.
  Annars heter kontot @stintans_hjerta och det är ett av de senaste uppdateringarna

 25. Hej, tapeter är svårt! Vi har ett 40talshus och valde efter en del velande den röda ”flora” och den beige ”tango” från lim och handtryck.
  /Anna

 26. Skulle inte denna vara nåt för dig? Både för ditt arv men också för gulheten (och snyggheten) TAPET VILHELMINA DURO GAMMALSVENSKA 096-02
  Tapeten Vilhelmina är en blommig tapet som skapar en hemtrevlig känsla.
  Vid restaureringen av de under 1800-talets mitt eller senare hälft uppförda kyrkstugorna i Vilhelmina i Lappland påträffades förlagan till den här tapeten. Det stora blommönstret har mycket karaktäristisk jugendstil. Mönstret skapades troligen på 1890-talet, eventuellt något tidigare om tapeten tillverkats utanför Sverige. Tapeten har högsta klassen av ljusäkthet. Det innebär att den behåller sin kulör under många år utan att blekna