Jag ska tapetsera om och det känns nästan förbjudet. Får man ens tapetsera om när man redan har fina tapeter? Men så tänker jag på de hundra tapetlager som fanns i dessa rum innan vi tapetserade. Hur billiga 25-örestapeter en gång i tiden såldes i varje lanthandel och ofta byttes ut.

Vi ska inte tapetsera om överallt så klart. Det ska bara tapetseras i vardagsrummet. Jag älskar vår blå tapet Vera från Sandbergs men just nu står jag inte ut med blått! Efter att ha provat alla hundra olika möbleringar man kan ha så GÅR det ju inte att variera rummet mer. Så efter sex år med den här tapeten behöver jag något annat. Som ger frisk energi till vårt hem.

Problemet är vad vi ska ersätta den med? Vi har ju andra tapeter i intilliggande rum som vi också måste förhålla oss till så vi kan inte välja vad som helst. Men jag längtar efter en gul tapet, eller en beige. Gammaldags. Gärna 20-40-tal. Mönstrad med ett helst lite sirligt, glest mönster. Inte för pampig. Tyvärr finns det få tapeter i gult och nästan ingenting från den tiden i produktion. Dessutom verkar det som att Sandbergs, Boråstapeter, Duro och Lim & Handtryck främst har ännu äldre tapeter i sitt sortiment. Alltså typ 1700-1800-talstapeter. Det känns inte riktigt rätt här även om det ofta är otroligt vackra tapeter. William Morris har också varit en idé – mönsterbilderna är fina men de sitter ju överallt just nu så de är jag är lite mätt.

Jag har bläddrat igenom Engelska Tapetmagasinets enorma onlinesortiment och otroligt nog hittar jag knappt några tapeter jag kan tänka mig att ersätta Vera med. Bara ett par kvalar nästan in på listan. Utan att för den sakens skull kännas klockrena…

Jag är lite intresserad av Duros tapet Karolina. Men den är från 1880 och jag är lite rädd att den blir för gammaldags i ett hus från trettiotalet. Otroligt vackert mönster som är hundra gånger finare i verkligheten än på bild. Men kanske för bondromantiskt hemma hos mig? Passar bättre i en Västerbottensgård?

Mest lockande är en tapet jag fann på webbshoppen Tapettitalo. Här i blå färgställning – men jag är mer intresserade av den helbruna. Men risken är att det blir FÖR mycket brunt i mitt hem? Då kanske möblerna känns dödstråkiga till tapeten…kontrastverkan är ju viktig!

@ulricaibrunnsgarden

En annan tapet jag är svårt förtjust i är Duros Gammalsvenska Färnebo. Men den utgick för många år sedan och verkar omöjlig att få tag på. Suck.

Ulricehamn från Boråstapeter är också väldigt fin. Fast jag gillar inte metallicblänket i den. Och egentligen tycker jag mer om tapeten i den blå versionen. Men blått är jag som sagt less på.

Jag vet varken ut eller in. Men har ni ideer och förslag är jag idel öra!

Mina tapetkriterier

  • Gammaldags stil. Helst ej äldre än sekelskifte (om den inte råkar kännas väldig tidlös)
  • Går i brun/gul/beige med antingen röda, grå eller gröna stick. Ingenting blått får finnas i tapeten.
  • Inte för många olika starka färger. Gillar mönstrade tapeter i 2-3 färger max.
  • Inga metallblänk i tapeten eller för pampigt, pråligt mönster.
  • Inte en tapet som man redan sett i alla hem och hunnit tröttna på.
  • Helst “svensk” känsla. Engelska tapeter gör sig alltså icke besvär! Eller lite besvär får de kanske göra ändå? Det finns säkert någon pärla där ute som jag missat.