• annonssamarbete Länsförsäkringar Västerbotten •

Mitt bästa råd till nyföretagaren

I sommar har jag drivit företag i nio år. En otroligt händelserik, rolig och utmanande tid. Ångrar inte en sekund mitt val att bli min egen även om det haft sina toppar och dalar. Jag har fått vara med om så många roliga, oväntade upplevelser och sett delar av världen jag aldrig trodde jag skulle få se. Men när jag tänker tillbaka på starten så var ett av de viktigaste råd jag fick av min mentor ändå att skaffa bra försäkringar. Japp. Inte så inspirerande råd kanske. Men viktigt om du frågar mig. Inte minst att skaffa sjukvårdsförsäkring.

Jag var väldigt tveksam till det eftersom jag i grunden tycker att det offentliga ska finansiera alla människors sjukvård. Det tycker jag fortfarande. Samtidigt är man oerhört utsatt som företagare. Medan jag i min tidigare anställning hade rätt till snabb företagshälsovård saknade jag helt stöd här. Var skulle jag vända mig om jag blev sjuk på ett sådant sätt att jag inte kunde arbeta och i väntan på vård inte skulle kunna sköta mitt företag? Det skulle kunna innebära att jag förutom sjuk också skulle bli arbetslös eller till och med skuldsatt av ett konkursat företag. Så jag tecknade via mitt företag en sjukvårdsförsäkring i Länsförsäkringar Västerbotten. Där jag sedan tidigare har alla mina försäkringar och även min bank. Länsförsäkringar Västerbotten är bra för att vi kunder tillsammans äger bolaget. Inga externa aktieägare med krav på avkastning och stora vinster. Blir det pengar över går de till oss som kunder och delägare.

Min sjukvårdsförsäkring har jag haft glädje av många gånger. Inte minst när jag blev utmattad 2015. När jag mådde som sämst ringde jag och fick utan väntetid fick träffa en psykolog vilket jag sedan gjorde regelbundet under nästan ett års tid. Min täta psykologkontakt var en viktig anledning till att jag orkade fortsätta arbeta istället för att vara heltidssjukskriven och tappa all min inkomst – men även möjligheten att fortsätta driva företaget. Det var otroligt värdefullt för mig.

Och efter min andra graviditet fick jag ett åderbråck på benet som gjorde väldigt ont. Att sitta på huk eller knä (en ganska vanlig position när man fotograferar) blev nästan omöjligt. Jag fick genast genomföra en operation på en specialistklinik i Göteborg som gjorde att jag inte behövde förlora några arbetsuppdrag.

Jag tycker att företagande och entreprenörskap är fantastiskt roligt och vill peppa fler kvinnor att våga satsa på sina drömmar. Men jag rekommenderar verkligen att teckna rätt försäkringar. Du är oerhört utsatt när du inte har en arbetsgivare att luta dig mot. Drömmen om ett friare, mer kreativt arbetsliv kan bli till en ekonomisk mardröm om du råkar bli sjuk eller är med om en olycka och inte har en försäkring.

Som företagare är det klokt att teckna

 • Sjukavbrottsförsäkring. Den täcker företagets löpande kostnader (som t ex leasingavgifter, hyror) om du som egenföretagare blir sjuk.
 • En branschförsäkring. Länsförsäkringar Västerbotten har försäkringar anpassade för olika branscher. Där ingår bland annat en ansvarsförsäkring som skyddar om ditt företag skulle orsaka skada eller ekonomisk förlust för en kund. Det är också viktigt att försäkringsbrevet innehåller företagets samtliga verksamheter. Som småföretagare är det inte ovanligt att verksamhet växer och att man till exempel går från att sälja tjänster till att också sälja varor. Då behöver det meddelas till försäkringsbolaget. Det bästa är att du kontaktar ditt försäkringsbolag och ber om en försäkringsgenomgång.
 • A-kassa för företagare. Det är en trygghet ifall företaget skulle gå i konkurs. Om du bedriver näringsverksamhet som du personligen utför arbete i och har ett väsentligt inflytande över betraktas du som företagare enligt arbetslöshetsförsäkringen. Det gäller oavsett vilken bolagsform du är verksam i.

Så. Där fick du ett av mina bästa tips för att starta eget företag. Tacka mig kan du göra sedan! Eller ja, tacka egentligen min mentor Mirjana. För det var hon som först inpräntade i mig vikten av att vara försäkrad.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

21 kommentarer på “Mitt bästa råd till nyföretagaren”

 1. Bra inlägg, som egen företagare är man väldigt utsatt. Har du funderat över varför det är så? Det är ju knappast någon naturlag?

 2. Vad bra att du skriver om det här. Tror att många kan relatera, för det är ju faktiskt ett problem att stå där utan inkomst. Jag är anställd och har alltid sett det som en enkel sak när jag blivit sjuk eftersom jag har det skyddsnätet. Så jag är glad att du skriver om det, då alla företagare måste tänka mer på sånt här så att flera känner sig trygga. Besök gärna min lilla blogg där jag skriver om psykisk ohälsa, bland annat om ätstörningar och självskadebeteenden. Kram.

  1. Bra och värdefullt att du skriver om detta. Tror jag ska tipsa närstående företagare om detta inlägg.
   Viktiga grundförutsättningar.

 3. Ja du säger emot dej själv lite, vill ta vara på gräddfilen där man kan betala för att komma in snabbare i vården men vill samtidigt att vården skall vara lika för alla. Detta är ju ett problem som sjukvården har att de som har extra försäkring går före de andra i kön och detta skapar ju ett ännu större problem med vårdköerna. Jag vet att man åker även till “privata” sjukhus men de får ju också betalt av våra skattepengar.

  1. Fast problemet är ju att nuvarande system inte inkluderar den enskilda företagaren så en har ju inte så mycket val. Vi betalar in typ samma skatt men får inte samma tillbaka för det. Så antingen hamna i skiten eller betala för det själv. Så, kanske snarare systemet som motsäger sig själv?

   1. Vad gäller sjukvård betalar egenföretagare samma som övriga och får samma vård som övriga befolkningen, dvs efter behov, varken bättre eller sämre. Så resonemanget att man tar vård före de som kanske har större vårdbehov håller. Däremot kan det många gånger vara svårare att vara borta från jobbet som företagare än anställd, jobbet finns kanske inte kvar då, så jag kan förstå att man väljer en sådan läsning.

    Som företagare har man däremot inte samma skydd för inkomstbortfall i olika situationer som anställda. Det hänger ffa samman med de försäkringar arbetsgivare betalar. Sådan försäkringar bör man absolut teckna.

   2. Jag förstår inte riktigt. Jobbar statligt och får såklart pengar från Försäkringskassan när jag är sjuk, men när det gäller tillgång och kö till sjukvården har jag ingen försäkring via mitt arbete som ger mig förtur på något sätt. Har inte heller någon privat sjukförsäkring. Är det inte samma för egenföretagare? Jag är inte kritisk mot din kommentar, undrar bara hur systemet är ”riggat”.

    1. Många, typ två tredjedelar av alla anställda, har tillgång till företagshälsovård. T.ex. när jag skadade mitt knä på jobbet fick jag komma till företagshälsovården (det var inget fancy jobb alls). När jag haft kontorsjobb har ergonomer från företagshälsan kommit och visat hur man ska sitta om man behövt. Många arbetsgivare har ett sånt system med en extern företagshälsa men vissa har det “in house” tror jag? Och vissa tycker väl inte att de har behov av något för de klarar kraven på arbetsmiljöarbete ändå, antar jag. Sjukvårdsförsäkring som inte handlar om arbetsmiljörelaterade åkommor är nog ganska ovanligt, det har jag aldrig haft på något av mina jobb. Men som egenföretagare får man ju själv se till att ha någon typ av företagshälsa om man behöver.

   3. Den skattefinansierade vården har alla tillgång till oavsett om man är företagare eller privatperson, Kristina. Företagshälsovård och/eller sjukvårdsförsäkringar bekostar företagen själva och har ingenting med skatten att göra på det sättet.

    1. Ni har helt rätt, jag lägger mig platt som en pudel på rygg och erkänner att jag försökte hantera dåligt humör med en sur, ogenomtänkt och osaklig kommentar. Det verkar ju funka bra för många andra så varför inte testa, tänkte jag. Nu vet jag att det inte är rätt metod för mig ;P Ber så mycket om ursäkt för de eventuella störiga känslor jag orsakade!

 4. Jag ska inte ens nästan bli egenföretagare men tycker ändå att detta inlägg var intressant. Informationsrikt med exempel från ditt eget egenföretagande. Vet inte riktigt varför jag skriver denna kommentar, men tror att jag kanske ville påpeka att jag fick ut något av detta inlägg, även om inlägget i sig inte riktar sig mot mig personligen.

  Hoppas du får en fin dag!

  1. Det vore intressant att få veta mer om din åderbråcksoperation. Vi är många kvinnor som har besvär efter graviditet men det är svårt att hitta bra info, tycker jag. Tack för en bra blogg!

 5. Du glömde pensionsförsäkring, viktigast av allt!
  Och ännu viktigare än den sjukförsäkring du beskriver är sjukförsäkring som täcker för inkomstförlust vid sjukskrivning. Ersättningen från Försäkringskassan ger oftast bara en liten del, som anställd har du oftast 75-90 procent av lönen. Teckna motsvarande försäkring som egenföretagare.

 6. Håller med till hundra procent. har också en privat sjukförsäkring som gett snabb hjälp när jag har verkligen har behövt det. Till skillnad mot min vårdcentral som obegripligt nog tidigare vunnit pris för bra vård. Eller inte så konstigt egentligen. De blev uppköpta av ett riskkapitalbolag och dalade som en fallen stjärna.

 7. Klockrent inlägg! Jag fick mitt organisationsnummer till mitt aktiebolag igår och roddar just nu i försäkringsljungeln!

 8. Ursäkta en ytlig kommentar på en viktig, informativ text men bilden på dig i randigt är ju bara så postersnygg så man går åt!!!!

 9. Det är just dessa privata sjukförsäkringar som dränerar det offentliga systemet, ger oss ett ’lilla USA’, där en litar till privata försäkringar istället för offentligt finansierad och jämlik sjukvård. Ju fler som tecknar försäkringar, desto sämre sjukvård blir det till övriga medborgare.
  Förvånad över Claras inställning som annars brukar kännas så solidarisk och human.