Snart drar vi igång igen – men vad undrar du?

Snart, snart är det säsongspremiär för En Underbar Pod! Som vi längtat efter att sätta igång igen!

Några har önskat ett nytt frågeavsnitt då vi besvarar era spörsmål om högt och lågt – och självklart kan vi ordna ett sådant.

-Har du en fråga som du vill att vi ska svara på i podden? Skriv den då här! Eller om du har önskemål kring ett specifikt temaavsnitt så är det förstås också välkommet. Vi läser allt ni skriver med spänt intresse!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

85 kommentarer på “Snart drar vi igång igen – men vad undrar du?”

 1. Jaaaa! Mer podd till mina barnvagnspromenader! Kan Clara berätta mer om sina tygblöjor (eller Ulfs snarare)? Vilka sorter och märken? Och hur har de hållt genom flera barn? Och har du olika system till olika åldrar? Och tycker du tygblöjor har underlättat potträning? Jag har min första nu och använder tygblöjor (mycket för att jag sett på bloggen) men det finns ju så mycket olika, så jag vill gärna ha lite inspiration, speciellt till nr han blir lite (ännu) större. 5 månader och 10,5 kg nu 😊

  1. Jag med ! älskade när Erica pratade om farbröder ! Mer om fiske och jakt och snöskotrar ! Om hemliga svampställen och tystlåtna karlar !

   1. Vet du, tre säsonger i rad har vi pratat om att göra ett “farbror-avsnitt” men inte kommit till skott. Tack för påminnelsen!

 2. Roligt att ni kör igång igen!
  Till Clara:
  – Hur kom du in som föreläsare på talarförmedlingar och om du har tips på hur man ska pitcha in sig för att de ska vilja representera en?
  – Kan du berätta lite om hur du lade upp dina pitchar/synopsis till bokförlag (struktur och viktiga delar att ha med)?

  Till Erica:
  – Vad är bästa strategin för att sälja in en programidé till radio? (Rent allmänt och sommar i P1 – drömmen vore ju att få göra det PLUS att ha dig som producent!).
  – Hur tar en enklast kontakt för att medverka i befintliga radioprogram (typ intervjuform alt. inslag)?
  – Finns det några övningar en kan göra för att träna upp en sådan där mysig “radioröst” som du (och Clara) har?

 3. Mat! Typ era favoritrecept- nu och nåt barndomsminne med nåt särskilt som ni gillade då, och lite tips på vardagsmat och hur man orkar få ihop det vareviga dag..

 4. Hur tänker du kring skärmtid för barnen? Jag har ingen aning om hur jag ska göra med mitt eget barn när han blir större nämligen. Får utslag av att tänka på 10 timmar fortnight om dagen, samtidigt vill man ju inte vara en bakåtsträvare.

 5. Clara, vill du berätta om din tredje förlossning? Hoppas att det blev tredje gången gillt som du nämnde i ett poddavsnitt!

 6. Hur skulle era alternativa liv se ut? Allt från jobb, familj, egenskaper osv. Vore spännande att höra!

   1. Vad härligt! Har just lyssnat, igen alla avsnitt, i dagarna. Fint att ni är i något form av startskott och är laddade för 20-talet! Fortsätt för allt i världen med det ni gör, att sända ut välmående och humor är något som är viktigt just nu! Kram!

 7. Skrev denna kommentar under ett tidigare inlägg för några veckor sedan, men ser att den hamnar mer rätt i detta forum. Så för att gardera mig slänger jag ut önskemålet här också!

  “Vet att Erica i ett tidigare avsnitt i förbifarten nämnde att hon gjort ett personlighetstest. Förstod att det var det populära Myer-Briggs Type index (MBTI) som hon gjort. Jag tycker själv att detta test är väldigt intressant och roligt, om än det inte är evidensbaserat. Det hade varit så spännande att se er göra detta test tillsammans och sedan höra hur träffande ni tycker att det är för er – eller om ni tvärt om inte alls kan identifiera er. Är särskilt nyfiken på vad du Clara är för typ, då jag i nuläget bara kan försöka gissa mig till…”

   1. Åh vad intressant! 😊 Jag som hade gissat på defender (ISFJ). Vi behöver svar på frågan helt enkelt!

   2. Åh vad intressant! 😊 Jag som tänkt att hon är defender (ISFJ). Vi behöver svar på frågan helt enkelt!

 8. Jag hade gärna velat att ni ägnade ett avsnitt åt att prata om det fina i att bo på landet. För och nackdelar med landsbygden, osv.
  Jag är 25 år, och har precis flyttat ut själv till min farmors gamla hus som ligger på landet. Kan ibland känna mig ensam, och lite annorlunda som väljer att göra det.
  Samtidigt älskar jag landet, då jag är uppväxt här, och är supervan vid det.
  Hur brukar du tänka kring tystheten och att det ibland känns som att man är enda människan på jorden (så känns det iallafall för mig) ?
  Kram

 9. Hej!
  Jag gillade er ljudkalender så mycket. Kan ni inte prata mer om ljud och röster? Favoritljud, skrämmande ljud, ljud ni aldrig glömmer! Röster ni gillar, inte gillar, förhållande till egna röster röster m.m.
  Ser fram emot när ni börjar igen! Kram

 10. Ett avsnitt om föräldraskap vore kul, och om att ha ångest/högkänslighet och att vara mamma.

 11. Jag skulle gärna höra er prata ännu lite om det där livet efter utmattningen. Hur fungerar ni idag? Hur har det gått att liksom ta omstart på sitt liv? Vad har ni förändrat? Vad har gått lätt, vad har varit/är kämpigt? Vad skulle ni ännu vilja/behöva förändra i vardagen? Osv….

 12. Älskar era jul och påskavsnitt så mycket känsla av vår, påsk och matinspo hoppas jag på ❤️

 13. Jag har ett önskemål för bloggen och det är att du lyfter någon/några läsarkommentarer då och då som du tycker är särskilt bra. Tycker det skrivs så mycket bra av läsarna men är rädd att jag nog missar mycket.

  För podden önskar jag ett avsnitt om Umeå (bra och dåligt), vad ni tycker om andra poddar (som tex Della Q…), tv-serier (älskar när du skriver om sånt, som Gilmore Girls-inläggen), ett liveavsnitt där lyssnare får ringa in och ställa frågor, ett avsnitt med politiska tankar, ett klimatavsnitt, ett avsnitt med västerbottniska reseminnen/utflyktstips, ett med favoritböcker från ungdomen och vuxen ålder (mer om det du pratade om i Gokväll). Sätter punkt nu men hade kunnat skriva lika mycket till.

 14. Så härligt att ni snart är tillbaka!

  Ett jobbigt och personligt ämne kanske men skulle gärna höra mer om hur du/ni hanterar orostankar och ångest.

  I övrigt älskar jag alla avsnitt när ni pysslar med något samtidigt som ni pratar, till exempel lagar mat och bakar. Gärna mer av det!

 15. Åh, äntligen nya avsnitt! Har längtat.
  Jag skulle gärna vilja höra er prata om dåligt samvete. Vad får ni dåligt samvete över och hur hanterar ni det?

 16. Hur tänker ni om inköp av kläder? Nytt/second hand osv, på basis av outfitbilderna på bloggen har ju du Clara börjat köpa mer nya kläder, förut kanske det var mer second hand (fattar att bloggen inte visar hela bilden)? Vad anser ni om sk. fast fashion?

 17. Jag skulle gärna höra om hur ni hanterar framtidsoro! Är 26 och otroligt nojig över framtiden, just det där att jag inte vet vad som ska hända samt att jag inte har några “garantier att det kommer bli bra”. Efter att min mamma blev sjuk och gick bort för några år sedan (strax över 5 år) så har hela min framtidstro krackelerat? Var en gång en ganska positiv person och tänkte alltid att allt löser sig, men nu känns det mesta dömt och jag är ständigt orolig att bli sjuk, förlora jobbet eller att jag kommer leva ensam resten av mitt liv.

  Rörig fråga, men hur ser ni på att inte tappa framtidstron?

 18. Åh längtar!
  Älskar när era barn är med på ett hörn, kommenterar o hjälper till med pyssel/matlagning. Och när Erica är radioreporter o ställer kloka frågor till dem!
  O en sång från Clara!
  Kram

 19. Tips och lösningar för ett hållbart liv på landet där ingen kollektivtrafik finns och man måste köra överallt skulle jag vilja höra mer om. Funderingar på hur man får hela landet att leva och hur ni ser på klyftorna mellan stad och landsbygd (inte som politiker).

 20. Jag skulle jättegärna lyssna till din, Clara, upplevelse kring din sista förlossning där du hoppades få din revansch! Hur blev den och hur mådde du? Samt hur mår du nu med tanke på inlägget kring din hälsa?

  En annan sak är, har ni några tips och trix för att maten ska fixas så smidigt som möjligt på vardagen? Middagstips osv…

  Tack för en härlig podd! Lyssnar alltid på er när jag lagar middag😀

 21. Vore givande att höra om din hälsoresa, Clara! Kampen för bättre hälsa. Och hur ni båda hanterar och tänker runt kroppens sårbarheter. Nu för tiden vet vi ju vilka riskfaktorer vi bär på. Hur man ska förhålla sig till detta.

  1. Vi pratar om det nu i premiäravsnittet och återkommer säkert fler gånger under året både på blogg och podd 🙂

 22. Skulle vilja höra er filosofera och prata om klimatförändringen och hållbart leverne. Här i Stockholm har vi haft 10 plus då och då under januari och nu knoppas det på buskarna. Var ute och fotade igår. Skott och knoppar. Samt att de första körsbärsblommorna börjat slå ut i Kungsträdgården. Det känns helt upp och ner. Vårigare än någonsin – januari!

 23. Stort tack för många fina roliga varma förslag!! Har läst alla och tagit dem till mitt hjärta.

 24. Just det! Önskar också ett ytligt avsnitt om stil och mode. Vad föredrar ni för snitt, skärningar och färger? Hur tänker ni när bi klär er? Hur är er stil nu kontra er stil tidigare? Vad föredrar ni för typ av kläder? Vad tycker ni är smickrande? Älskar när Clara pratar mode och stil men nu var det länge sen! Vilka är era go-to skor? Go-to finskor? Era go-to outfits? Och denna stilförvirring man går igenom varje gång man får barn. Varför pratar ingen om det? Ett ytligt avsnitt med färg, form, förvirring.

 25. Det här är kanske ingen fråga, men jag älskar att höra om Claras mormor!! Jag vill så gärna höra mer om henne och kanske om era förebilder? 🙂

 26. Ååå, att podden börjar igen är ju årets händelse! Bättre än en perfekt jäst bröddeg.
  Jag vill höra er prata om barnuppfostran, kyrka och tro, tankar kring tredje vågens feminism, kanske något så kontroversiellt ämne som abort (kopplat till kristen tro tänker jag), Claras tredje förlossning, miljövänlighet kontra klimatångest, hur det är att jobba på Sveriges Radio (typ hur fungerar scheman? Vad måste man tänka på? Vad får man säga och inte?), Norrland kontra övriga Sverige (och just det faktum att man pratar om Norrland i så svepande termer trots att Norrland är en så stor del av hela Sverige. Stör ihjäl mig på folk som bara “jag ska till Norrland i sommar”. Jaha, ska du till Ö-vik? Kiruna? Ume? Östersund? Jokkmokk? Järpen? Lule? Vittangi? Gävle?). Ser hur som helst verkligen fram emot säsongsstarten! HURRA!

  1. Tack för din fina kommentar! Håll utkik i avsnitt nummer 99 – då pratar vi om din fråga =)

 27. Jag skulle gärna vilja höra ett avsnitt som sorg. Förstår att det är svintungt men jag tror det behövs. Sorg efter en närstående. Hur hanterar man livet efter det. Har förlorat min son och känner mig väldigt ensam i det. Hade varit så fint att höra om vad ni tänker om sorg och när någon nära dör. Det är ju en så stor del av livet, men vi pratar ju om det så sällan. Tack för en fin blogg och bra och skön podd. <3

  1. Josefin, jag passa på att tipsa dig om Majas blogg… hon förlorade sin son och hennes ord berör på djupet, belyser, tar upp de mest förbjudna och innersta känslorna. Hennes önskan är att bloggen sprids så den kanske kan hjälpa någon där ute som är i sorg. Hoppas den hjälper dig eller någon annan. https://frumammamage.com/ ❤️

 28. Hej!
  Först och främst TACK för er bok om utmattning. Den var en stor del i att det till slut vände för mig. Jag minns särskilt avsnittet där Erica beskriver att vi inte är våra tankar utan bara arenan som tankarna utspelar sig på. Detta hjälpte mig enormt. Tusen, tusen tack. Har även lyssnat mycket på er fantastiska pod. När jag känt mig ensam har det känts så skönt att lyssna på er, som att hänga med vänner.
  Nu till ett önskemål! Jag har alltid gillat stil och mode och det är skönt att känna att intresset nu börjar spira och vakna till liv igen efter utmattningen. För mig har kläder ofta varit en ”uniform” som jag tar på mig som för att skydda mig. När det är kaos invärtes behöver jag min ”rustning”, och inför viktiga möten brukar jag tänka extra mycket på detta, typ stärka mig själv genom ”power dressing”. Hur ser ni på mode och stil? Hur bygger man upp en hållbar garderob? Vad tycker ni att man ska tänka på? Vad ska man välja bort? Har sett en del av Claras stil på bloggen, kanske ett avsnitt där ni dyker in i Ericas garderob? Vore jätteroligt tycker jag! Stor kram till er båda!

  1. Så glad att du fått hjälp av boken!! Tar dina förslag till oss och lägger dem i innerfickan (nära hjärtat alltså)

 29. Clara, jag undrar om du skulle vilja ha ett nära jobbsamarbete med en man? Vilken i så fall och vad skulle ni göra ihop?

  Erica, om du inte hade blivit journalist, vad skulle du då vilja jobba som?

  Mvh Emma

 30. Ett avsnitt om framtidsdrömmar, både såna ni har nu och såna ni hade förut. Slog de in?

 31. Hej! Om ni skulle vara musikartister – vilken genre skulle ni då välja? Blir det kanske pop, synth, klassiskt eller drar ni till med finsk tangomusik? Eller något helt, helt annat? Kram på er och tack för er fina podd 💕

 32. Hurra!
  Jag undrar:
  -Clara, hur kommer det sig att ni skaffat mikro? Övertygade min man att ta bort vår för att år sen mha ditt inlägg om varför inte ha det 😛

  – Vilka får ni inspiration av?

  – Ni är ju ganska frispråkiga i podden (tack!!) men finns det några ämnen ni drar er för att prata om och isf varför?

  – Hur ser ni på vår samtid utifrån era perspektiv?

  I övrigt håller jag med om att det är otroligt roligt när ni gestaltar farbröder, mormödrar osv, ren Klunganklass! Och så är det ju lite kittlande uppfriskande när Clara hyvlar av influencers å kändisar…

  1. Då kommer du bli nöjd med tisdagens avsnitt, säsongspremiären handlar om just trädgård – Clara tycker februari är en toppenmånad för trädgård i Västerbotten 😀 Förklaring kommer i en podd nära dig!

 33. Dette er kanskje ikke helt et konkret ønske, men: enn så kloke dere er, og enn så mye dere kan, synes jeg det er ekstra gøy når dere tuller og erter hverandre. Elsket avsnittet om løgner og skrøner, og når dere etterligner barna og mennene og andre. Mer tull, ønsker jeg meg: )

 34. Jag önskar att ni tittar in i spåkulan och siar om framtiden. Hur ser era liv ut om tre, fem, tio eller tjugo år? Vad gör ni? Var bor ni? Hur mår ni? Vad har ni behållit från livet nu idag och vad har ändrats?

  Jag önskar även prat om relationer. Särskilt relationen till en partner men även vänner, släkt men även relationen till sig själv. Hur hanterar ni toppar och dalar? Vad är viktigt? Vad kan man stå ut med och inte?

  Jag vill också höra BLOK. Hon är en frisk fläkt!

  Gillar åsikter, när Clara eldar igång och tycker till.

  Vad vet vi inte om er? Överraska oss! Äter Clara sina snorkråkor? Kissar Erica i duschen? Har någon av er fått fortkörningsböter? Vem av er är snålast? Har ni hemliga drömmar? Har ni något frikort (män OCH kvinnor)? Låt oss höra sånt ni inte berättat förut. Bikta er för oss lyssnare?

 35. Hur levs ett liv? Konst att leva framför överleva. Eller leva a la lust o överleva a la must(måste) i ljuset av att bana väg(lust gå era vägar som fria utanför norm med fast anställning) i snårig snö(utmattning) ja uti från snötäcket som det finns bärighet i relation till rörelsen framåt a la relationer skapade utifrån tidigare val och arbeten ni gjort.

  Kroppens motor magen har ni formell ett motorer eller är de mera som en stabil V70? Husmoderstips glad mage glad knopp

  Essensens i att vara kvinna i relation till just värderingar i Västerbotten

  Så klart allt kantat med skratt o skämt

  Bäst är er podd kombo Erikas höga standard a la radio o Claras härliga ton o formulering som uppstår emellan er

  Kanske inspel av viktiga andra Anna -Karin Anna Jakob etc

 36. Är nyfiken på era syskon! Även dom verkar ju vara karriärsraketer! Följer Anna på Instagram och tycker ni verkar så lika, men samtidigt väldigt roliga. Och att er relation verkar så fin!
  Ericas bror verkar ju också vara häftig! Vore så roligt att veta mer om honom och eran relation.

  Hur var era relationer till varandra respektive till era föräldrar när ni var barn/tonåringar? Hur ser det ut numera? Även, hur ser ni på era barns relationer med deras syskon? Är det likt när ni var barn?

 37. Längtar till podden! Fråga: vad är ni rädda för? Och gör ni något för att möta era rädslor?

 38. Kom på fler! Detta kanske mer är ett tips till blogginlägg, men iaf: Pinsammaste/roligaste/knäppaste blogginläggen från bloggens tidiga år. Sedan hade det varit fint att höra er prata om att bli äldre – finns det något ni sörjer med att bli äldre? Vilka fördelar finns med att bli äldre?

 39. Hej!
  Tack för önskemöjligheten.
  Jag skulle vilja höra mer om ert kontor i Umeå, de som jobbar där, hur ni jobbar där osv.
  Ericas intervju med Pam var bland det bästa jag hört på radio och jag förstår att det ligger oerhört mycket arbete bakom en sån produktion, men just det verkar vara Ericas superkraft, att locka en människa att berätta om sina äventyr och hur de kom dit. Ni som jobbar hos Nyberg och Lidström har säkert massor att berätta – och vi lyssnar gärna!
  Även Stina i Claras by, och fler av människorna där vore spännande att höra svara på era frågor; entreprenörerna, pendlarna, ja alla de som tillsammans håller landsbygden i Västerbotten levande.

 40. Jag vill gärna höra mer om Erica. Vad gör du helst när du inte jobbar? Vad är dina drömmar? Jag älskar er båda men vet så lite om dig så det vore roligt att höra mer om dig ❤️

 41. Jag undrar över Claras tankar kring att uppfostra tre pojkar. Jag vet att du trodde Bertil var en liten tös när han låg i magen.

  Har och i så fall hur har dina tankar förändrats kring vänskapsrelationer till män? Pojkar kontra flickors uppväxt? Barns kompisrelationer, hur och vad de leker och pratar om?! Jämförelser med er egna uppväxt kanske? Jag är så nyfiken kring detta ämne…

  Erica kan kanske dra paralleller/skillnader med att uppfostra flickor?

  Själv har jag en dotter och två söner…

 42. Nu kanske jag är lite sen på bollen, men jag hade gärna lyssnat på hur det är att “bo så avsides”. Ämnet kanske redan avhandlats, men jag tänker att jag provar ändå!
  Min dröm är att bo i en mindre stad, eller utanför en. Älskar tystnad, inga grannar som stör, önskar mig en stor trädgård.. Men är ändå rädd. Det känns som att jag förväntas och ska önska att bo i en stad, men jag vill ha mitt lilla torp, som bara är mitt.

 43. Så roligt att ni börjar podda igen snart! 😀

  Skulle vilja höra vad ni har för tankar/idéer kring hur man vänder på detta eller alternativt står ut med:
  “Negativa och missnöjda kollegor och samtidigt en dålig chef” (men jätteroliga arbetsuppgifter).

  Gillar alla era avsnitt men särskilt avsnittet när ni rensar i Claras skafferi och pratar om enegitjuvar. Något liknande detta hade jag älskat.
  Exempelvis att ni rensar i någon av era klädgarderober inför våren.

  Skulle vara roligt om ni kunde göra avsnitt med ett bröllops tema. exempelvis vilka ska man bjuda, hur får man det att inte bli en extremt kostsam historia, aktiviteter som är bra, och era minnen kring bröllop.

  Trevlig helg till er!

 44. Jag hade velat höra er prata mer om influencer rollen på ert härligt analyserande sätt. Nu när jag tänker efter kanske ni redan har pratat lite om det i podden, men tror samtidigt att här finns ännu mer att grotta i. Själv blev jag så glad när jag hittade “instagram reality” forumet på reddit, där människor från hela världen diskuterar hur bilder/videos manipulerats till oigenkänlighet från influencers runtom i världen. Samt hur ovanligt det är att gemeneman kan urskilja vilka typer av redigeringar som har gjorts.

  Hur gör man som förälder för att lära sina barn att förhålla sig kritiskt till bilder de dagligen exponeras för på nätet? Hur lär man föräldrar att vara kristiska? och hur farligt är det egentligen med att “bara” förlänga sina ben på foton? Har influencers ett ansvar? Har jag som “vanlig” människa ett ansvar?

  Hoppas ni tycker att det låter som ett kul tema, även om ni inte väljer detta är jag övertygad om att vi kommer få massa bra avsnitt även denna säsong! 😀

 45. Du pratade om ett hemligt projekt/utbyggnad hemma. Vad blir det för något? Vad har ni för planer för huset framöver i renovering? 🙂

  Blir det några nya djur till jordbruket?

 46. Jag skulle vilja höra mer om ekonomi, hur ni tänker kring det, hur hög belåningsgrad ni har och hur ni ser på konsumtionslån. Jag fattar ju att ni kanske inte vill outa siffror, men man kan köra procent eller prata filosofi kanske? Ser fram emot att podden startar igen!

 47. Jag har precis läst ditt senaste inlägg om hemmets betydelse. Känner igen mig så mycket i det efter tre år i mitt gamla hus. Hur byn och platsen påverkat en på djupet. Rotat mig. Gjort att jag känner tydligare kontakt med min livsväg. Det sorgliga i kråksången är att jag inte delat det med min sambo. Det är kanske den största orsaken till att vi nu valt att separera. Vi kan inte komma sams om huset. Jag är kompromisslös och vill inte flytta från mitt drömhus. Om detta skulle jag vilja höra er prata om. Tema: Vilken betydelse har hemmet för olika personer? Kan man välja ett hus framför en relation? Hur viktigt är det att känna lika mycket för sitt hem? Att huset har kommit att bli den infekterade bölden mellan oss två blev tillslut en sorg. Jag ville ju bara dela all lust och kärlek jag kände till det gamla huset! Svår ekvation, tycker jag.

  Så vitt jag vet har ni inte pratat så mycket om detta ämne? Jag tänker att ni har en massa samtalsstoff. Erica som förbarmade sig över en släktgård som tillslut inte gick att bevara. Clara som är uppväxt men ändå alltid längtat ut till landet. Vad tänker ni om detta?

  Allt gott!
  /Julia som är kär i sitt gamla hus

 48. Stort tack allihopa! Haha, kramp i magen! SÅ många roliga förslag på teman och frågor. Nu har vi spelat in första poddavsnittet utifrån era frågor och Erica ville såklart genast prata om Kiss-frågan.

 49. Katten också! Lyssnar på avsnittet och hör att Clara skulle kunna tänka sig att samarbeta med en yngre man. Klockrent, det är ju jag och jag driver ju en youtube kanal som får sådär mycket uppmärksamhet trots hårt arbete! Men, jag är ju knappast 15 år yngre. Jag spenderade ju också mina dagar efter skolan med oboy och sunset beach… elände.
  Tack för en bra podd!
  /Ludvig aka magister slöjd