• annonssamarbete Pricerunner •

Tråkiga men nödvändiga köp

Vi har ett par riktigt tråkiga inköp framför oss närmsta tiden. Sådär som det blir när man har hus. Framförallt sjunger vår diskmaskin på sista versen. Porslinet är smutsigare efter att de diskats än innan. Jag vet inte om det är vår brunn med extremt kalkrikt vatten som är skurken – men sista månaderna har maskinen bara gett upp. Vi har provat allt – ättika, maskinrengöringsmedel, att städa ur hela diskmaskinen samt peta med tandpetare i varenda spolhål får att få bort eventuella stopp. Ingenting verkar hjälpa. Så just nu diskar vi det mesta för hand.

Eftersom vi har en liten integrerad diskmaskin med 45 cm bredd finns inte jättestort utbud av produkter att välja på. Men vi vill ha ett kvalitetsmärke i alla fall – ett energisnålt sådant – och har bestämt oss för en från Bosch. Dyr men förhoppningsvis riktigt bra.

Och som alltid när vi gör lite större inköp är det värt att prisjämföra. Det kan handla om att spara tusenlappar. På pris och produktjämförelsesajten PriceRunner ser jag att den billigaste återförsäljaren av diskmaskinen tar 7495 kronor medan den hos den dyraste kostar 13 883. Över 6000 kronors skillnad! Det fina är att PriceRunner också har en prisbevakningsfunktion där man enkelt kan klicka i en ruta för att få mail ifall varans pris sänks ytterligare. Har inte direkt lust att betala mer än jag måste för en trist vitvara.

Dessutom har PriceRunner flera smarta filter att använda sig av när man söker. Såklart kan man filtrera på märke och energiklass men också kapacitet, ljudnivå och miljömärkningar. Tips, tips!

Jag har några fler nyinköp som jag planerar att göra – men det är roligare grejer som det inte är akut att få tag i. Så de sakerna ligger just nu på vänt och prisbevakning hos PriceRunner. För att slå till när priset sänks.

Bland annat inväntar jag bästa pris på ett par vandringskängor i modellen Lundhags Park. Lånar alltid Jakobs två nummer för stora men vill ju ha ett par egna att gå in. Planen är ju att börja vandra mer i skog och fjäll framöver. Och Lundhags gör riktiga kvalitetskängor – men smakar det så kostar det. Dock skiljer det 800 kronor i pris mellan dyraste och billigaste webbshoppen. Och nu prisbevakar jag alltså för att se om det kan sjunka ytterligare innan jag slår till.

En annan sak jag villhöver jag ett sånt där multiverktyg med skruvmejsel, sax, kniv och allt möjligt annat Har kollat på ett från Leatherman wingman som verkar toppen när man är ute i skog och mark. Har skickat länken till farsan eftersom jag hoppas på att få det i födelsedagspresent. Dessutom väntar jag på ett bra pris på en jägarpanna från Murikka. En slags ihopfällbar murikka-stekpanna att ta med på utflykten och laga mat i. Och sedan bara haka fast på ryggsäcken när man vandrar vidare.

Slutligen prisbevakar jag ett startkitt för Bokashi. Det är en japansk komposteringsmetod – helt överlägsen en vanlig varmkompost. Har läst på massor i olika odlingsforum och planerar att börja till våren. Någon av er som har testat?

Tävling!

Kanske har du också något dyrt och tråkigt måste-köp framför dig – eller för all del något härligt du behöver införskaffa i vår? Nu tävlar pris och produktjämförelsesajten PriceRunner ut ett presentkort på Clas Ohlson värde 2000 kronor. För att delta i tävlingen – kika in på deras sajt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

44 kommentarer på “Tråkiga men nödvändiga köp”

 1. Älskar bokashi sedan första dagen jag testade! Men har än så länge klarat mig utan de speciella hinkarna med tappkran, utan kört på begagnade talgbollshinkar, hinkar det varit glukossirap i (fått av karamelltillverkare) och andra hinkar med lock. Funkar hur bra som helst. Man kan tro att man går miste om lakvattnet som är ett riktigt dundergödsel, men det brukar gå att hälla av innan man tömmer hinken om man är lite försiktig. På det här sättet behöver jag bara köpa själva ströet, kostar typ en hundring för 1 kg och räcker nästan ett år för oss som är 1.5 person i hushållet.
  Du kommer inte ångra dig, bokashi är så enkelt och roligt att hålla på med!

 2. Jag måste köpa en ny ryggsäck, vilket jag bävar för. Jag går i ca 30min till tåget, så den måste vara riktigt bekväm. Den måste rymma två matlådor, dator, termos, en kofta, vattenflaska, kurslitteratur och övrigt krafs som behövs en dag på universitet. Då jag helst inte vill se ut som om jag är på väg ut och campa mitt i vardagen är urvalet väldigt snävt. Så – jag vill inte ens ge mig ut i djungeln för att jag blir så frustrerad när jag letar. De är antingen skitfula, kostar multum eller så rymms max börsen och en hårsnodd. Suck. Denna omöjliga ekvation.

  1. Jag kånkar också en hel del grejer dagligen: dator, matlåda, regnkläder, pärm mm. Jag har en Fjällräven Räven 28 som rymmer allt utan problem, är skön och ergonomisk att bära med bekväma axelremmar och jag tycker den är snygg. Dyr, men hög kvalitet och håller i en evighet om man pysslar om den lite. Och för så mycket bärande är det värt att investera i bra ryggsäck och skona axlar och rygg. https://www.fjallraven.se/fjallraven-unisex-raven-28-redwood-f26052/?sku=7323450206765

 3. Vi har kört bokashi sen i somras. Superbra! Har kunnat gå ner i storlek på soptunnan och fått superfin jord att odla i kommande säsong. Skräp blir till guld. Kör bara kör säger jag!

 4. Jag vill tillägga vikten av att som konsument reklamera. Reklamera mera! Även om en tröja “bara” kostar 98 kronor, så ska den inte gå sönder eller noppas typ direkt. Folk är generellt superdåliga på att reklamera. Oavsett vad det gäller. Reklamationsrätten är tre år! Alltid. Och på vitvaror lämnar butiken oftast fem års garanti. Så va lie fiffig allihopa som läser. Allt är värt att reklamera. Och då få produkten lagad, ny vara, prisavdrag eller pengarna tillbaka.
  Har reklamerat allt från hårspännen, glasögon med styrka, till vinterkläder. Om fler o fler sluter upp och vill stoppa all dålig skitkvalité mycket görs av idag så måste vi säga vårt. Och inte bara tänka: synd att hårsnodd höll en dag och bara kasta den. Nä, ta ansvar alla shoppisar!!
  Finns massor att läsa på sidorna Hej konsument och ARN. Bara googla å finn! Orka dra ert strå till stacken.

 5. Min syster hade samma problem med sin diskmaskin. De bytte blandare vid diskbänken och plötsligt blev disken i maskinen ren. Ingen aning om sambandet men det löste problemet för dem 🙂

 6. Jag köper aldrig varor på nätet,är livrädd att alla butiker ska försvinna,är det inte värt några tusen för att kunna få hjälp i närområdet när saker inte fungerar som de ska?

  1. Hjälp kan man få ändå. Servicetekniker finns det gott om. Om den branschen lär inte minska. Personligen handlar jag allt på nätet, förutom mat o liknande. Det beror på att det är så vansinnigt tråkigt i butikerna. Hög musik spelas o man blir jagad av butikssäljarna.

   För mig får alla butiker gärna försvinna till förmån för gröna ytor o naturskog.

   1. Förstår att nätet passar många bättre. Inte minst så bor ju inte alla tillgängligt för alla butiker, och där är ju onlineshopping riktigt bra. Men på tal om natur: frakterna? Att köpa t.ex en tröja från en butik som ska plastas in (ofta två gånger) och fraktas, för endast en enda vara till en enda konsument? Jämförelsevis till en butik där samma tröja fraktas i en stor kartong – utan plast – och packas upp.

    Och med denna butiksdöden som pågår just nu: så oerhört många som förlorar jobb och inkomster. Precis som att alla ingen har en tillgänglig butik i närheten är det riktigt många som inte har tillgång till närheten av lagret för en butik. Ett lager som inte sällan inte ens finns i samma stad, eller ens i Sverige. Behövs inte heller lika många anställda på ett lager, som det gör i butiker och affärer.

    En väldigt komplex fråga detta (+ det faktum att många av oss inte vill konsumera allt för mycket, i förmån för natur och miljö). Blev alldeles matt nu, bara av att skriva detta.

    1. Joanna. Jag handlar inom Sveriges gränser till 99%. Med lager i Sverige o frakt inom Sverige. Köper cirka tre plagg per år, om ens det. Resten är svensktillverkad hudvård. Eller pappersvaror med miljönärkningar gjorda inom EU.

     Dessutom vet jag mycket väl att många plagg är en och en förpackade i just plast i stor låda till butik.

     Om du tittade på Agenda i söndags fick du bra upplysningar kring (kvinnors)klädkonsumtion.

     Även om de som jobbar inom handeln förlorar jobb måste ju något göras. En omställning måste ske. Vi tar ju död på både folk o fä annars.

     Därav kanske medborgarlön eller liknande är aktuellt att utreda på allvar. För dom som prompt inte vill byta bransch.

   2. Haha, det är så härligt med naturskog i döda stadskärnor. Och när butiksanställda blir arbetslösa kan de väl bara liksom downshifta och få icke-hjälp av en icke-existerande arbetsförmedling? Hållbart och bra för alla!

    1. Haha på dig själv Lisa! Vakna! Butiker dör ju av en orsak. Och köpsamhället behöver styras om. Allt kan inte bygga på köp o pengar i rullning.

     Skog är väl i så fall exakt hur bra som helst i en ändå död stadskärna!?

     Dessutom visar det väl att tjänstesektorn är fortsatt stabil. Såsom frisörer(svårt att klippa sig över nätet) och t.ex. restauranger(svårt att äta från en plattskärm). Så att återanlägga skog o grönytor är väl jättebra.

     Och vad jag erfar så får man redan nu icke “hjälp” från en faktiskt existerande arbetsförmedling.

     1. En del nya jobb skulle kunna tillkomma om vi var beredda att betala för kvalite och inte var modeslavar. Då skulle det finnas utrymme för skräddare/sömmerskor/skomakare. Tänk om vi skötte våra kläder lika noggrant som våra bilar!

  2. Jag köper massor på nätet men försöker välja ställen som även har fysisk butik. Finns ju många såna. När man bor otillgängligt är nätshopping guld värt.

 7. Vi kör bokashi sen 1,5 år och älskar det! Det var så roligt att odla i somras för min jord blev riktigt bra! Vi är en familj på fyra och har två stora hinkar med tappkran. De klarar vi oss på till vardags när vi jobbar heltid, men vid lov och semestrar räcker de inte riktigt så efter ett halvår köpte jag till två vanliga hinkar också. Vi brukar ha två-tre hinkar i rullning.

 8. Just Bokashi-hinkar säljs av bokashi.se och Mikrojord, ingen av dem finns med på Pricerunner.

 9. Hej! En grej att testa är om det kan vara att silen i botten inte sitter fast ordentligt. När man tar ut och tömmer/rengör den (eller sätter i den för första gången) så är det lätt att man inte vrider till handtaget eller hur den nu sätts fast, även om det ser så ut. När vattnet sen kommer höjs silen och allt som ligger i sköljs runt och det blir då inte rent. När vattnet är borta sjunker silen ner igen och ser ut att sitta på sin plats. Prova att vrida till den och se om det blir någon skillnad!

 10. Bokashi är fantastiskt bra! Jag har fyllt två pallkragar med endast lönnlöv, bokashi och ett lager ”fuljord” och fickan fantastisk skörd på gurka och jordgubbar på den jorden. Dock så använder jag bara vanliga tiolitershinkar med lock, tycker det fungerar alldeles utmärkt. Vi rullar på tre hinkar.

  Sen så äger vi en sådan muurika och den är svinlätt att ta med ut och oftast steker vi bara upp rester som vi annars skulle ha värmt i micron. Blir dock alltid sjukt mycket godare på muurikan.

 11. Verkar som du behöver investera i en kalkavskiljare FÖRE du köper nya vitvaror. Vi har problem med mycket kalk i vattnet och för oss är det nödvändigt med kalkavskiljare.

  1. Det finns också diskmaskiner man fyller i grovsalt i för att vattnet har hög kalkhalt. Lärde jag mig när jag besökte Öland första gången i livet. 🙂

 12. Har beställt ett startkit Bokashi idag, om man blir medlem hos Sara Bäckmo så fick man nu 10%! Och det är ju en riktig tillgång att va medlem där ☺️👍🏻

 13. Åh så kul, jag ska också börja med Bokashi och har klickat iväg en beställning ikväll på ett startkit! Alla butiker verkar inte finnas med på Pricerunner, jag köpte från mikrojord.se som var en hundring billigare än den billigaste på Pricerunner. Bara som tips! 🙂

 14. Tips; köp inte hinkar och strö för massa pengar. Man gör enkelt en bokashink själv med två plasthinkar med lock. Man borrar hål i botten på den ena och trycker ner den i den andra och lock på, voilà och man har en avsevärt billigare bokashihink. Och sen är det det där med strö, och det behövs inte. Jag kör utan och det blir precis lika bra. Bokashi är ett sätt att effektivisera kompostering, men resultatet blir detsamma som traditionell kompostering. Och att det binder kol, släpper ut mindre växthusgaser mm är tyvärr myt. Som naturvetare har jag dammsugit nätet på någon form av vetenskapliga belägg men utan resultat. Däremot uttalanden från forskare som dementerar bokashiförespråkarnas biokemiska argument.
  Så där kan du spara dina pengar och lägga på annat 😉

  1. Hej Anna K!
   Blir väldigt undrande över att du skriver att det blir precis lika bra utan strö?!? Det är ju omöjligt, då ströet är behandlat med EM som är orsaken till att matavfallet fermenteras. Eller hur menar du? mvh Maria (bokashat i 3 år)

 15. Åh. Jag blir lite ledsen av all prispressarhysteri..

  Dels tänker jag på alla små företagare som inte kan hålla sig kvar. Det är omöjligt att konkurrera med stora jättar som pumpar ut mängder av paket varke dag, kan pressa sina priser och erbjuda gratis frakt ovanpå allt. Vill vi bara ha stora jättar som inte är kunniga på något särskilt eller specialiserade?

  Dels tänker jag på att vi faktiskt måste bli bättre på att se vad en produkt faktiskt är värd och betala det. Motsatsen leder bara till att folk slutar tänka på varför en produkt är billig (tillverkningsland/innehåll/förhållanden under vilket den tillverkats etc) och dessutom handlar folk bara mer av att ha pengar “över”. Det är en “merkonsumtion” vi inte behöver..

  När jag själv hade företag blev jag kontaktad av pricerunner, som iaf då, för typ 3 år sedan, erbjöd mig betala för min plats hos dem (som ett abonnemang) och sedan välja tex en produkt i mitt sortiment och kraftigt prissänka just den för att vinna i jämförelsen med andra med den produkten. Eller om de var en procentuell summa på de köp som skulle ha gått till mig via dem 🤔 Det kosta iaf!

  Jag tror att få funderar på hur pricerunner får sina pengar, att det också är en tjänst som kräver sin betalning och att de butiker som syns där har betalat för sin plats och prispressat en/fler varor (kanske till inköpspris rent av) för att med den/de locka in kunder och hoppas på merköp. Om de går till på annat vis görs det isf skillnad mellan deras kunder (spekulativt mellan stora och små företag isf, som så ofta annars).

  Du är så otroligt begåvad på att argumentera, Clara, så om du svarar på detta så kommer det säkert låta helt rimligt 🤣 Men det hela ger iaf mig en bitter eftersmak i munnen och jag står fast vid att vi behöver ändra vårt sätt att konsumera och se på konsumtion. Vi behöver inte hitta vägar för att komma billigast undan. Vi behöver snarare förstå att saker kostar, att tjänster kostar (inkl att frakta saker till din postlåda) och att vi ibland får vänta lite längre med ett inköp pga den sanna kostnaden för den saken (om det nu mot förmodan inte går att köpa begagnat).

  Tack för ordet! Och nej, jag tävlar inte, om det mot förmodan inte framgått 🤣

 16. Jag har kört Bokashi nu ett bra tag och älskar det. För mig är det ett måste med tappkranarna. Mina krukväxter blir så himla fina av lakvattnet och jag har märkt att det luktar kanske lite om jag glömmer tappa av vatten. När jag väl gjort det är lukten borta direkt.

 17. Bokashi är super! Har en överenskommelse med en kompis som odlar som tar hand om hinkarna åt oss eftersom vi inte odlar själva och bor i lägenhet.
  Jag använder inga specialhinkar utan har istället tiggt till mig hinkar som det varit bland annat tomater i från den lokala pizzerian. Den typen av livsmedelhinkar slutar riktigt tätt och är perfekta för bokashi. Plus att jag räddar ett antal hinkar från att slängas efter bara en användning!

 18. Om beslutet inte är hugget i sten kan jag varmt rekommendera märket Miele. Det är ett kvalitetsmärke från Tyskland och de håller vad de lovar och mer därtill. Bodde 15 år i Tyskland så har gedigen erfarenhet av märket 🙂 Vår Miele diskmaskin som var gammal redan när vi flyttade in höll i vått och torrt under våra 10 år i huset, trots extremt hårt vatten med extremt mkt kalk.

 19. Älskar Bokashi! Det växer som tusan när man gödslat landet med det. Samt att man binder kol i jorden istället för som i en “vanlig” kompost då det släpps ut uppåt. Det känns bättre för samvetet.

 20. Vi kör bokashi sommartid, men mestadels med två vanliga hinkar med hål i botten på den översta. Kan varmt rekommendera ICA:s hinkar med lock, de kostar några tior och är faktiskt bättre än de dyra specialhinkarna.

 21. Vi har en bokashi! Just nu har den lite paus pga flytt, bebis osv men vi har använt jorden till egen odling med superresultat!

 22. Vi har en ganske avansert/godt utstyrt Leatherman i bilen, så den alltid er med på reiser, og den er helt uvurderlig! Briljant til alt fra å åpne flasker og bokser til å sage kvist til et bål eller små fixe-jobber. Beste som er. Håper du får den i fødselsdagsgave, Clara. Du kommer til å eeeeeelske den.

 23. Har kört Bokashi några år nu. Så nöjd! Väldigt enkelt. Växer jättebra i landen🙏👏

 24. Kör också på bokashi i vanliga 10-liters hinkar, jag sätter en plastkasse i med några hål i botten men det verkar man kunna hoppa över. På vintern för varar jag påsarna i stora plastbyttor i väntan på mildare väder och gräver ner ute på våren. Funkar mycket bra! Men visst skulle det kännas lyxigt med riktiga hinkar, men lakvatten kan jag ta när jag tömmer hinkarna, vattnar mest med kissvatten både ute och inne så klarar mig bra utan lakvattnet 🙂