Lyssnat, sett och läst

Via bloggaren Hjartesmil fick jag nys om podden The Office Ladies. En nördig podd för alla fans av amerikanska The Office. Den görs av Jenna Fischer och Angela Kinsey som spelade Pam och Angela i serien och är bästa vänner i verkligheten. Tillsammans ser de om hela serien och gör ett poddavsnitt av varje The Office-avsnitt. Eftersom det gjordes nio säsonger av serien kommer detta bli en riktig långkörare.

Hurra! För Jenna är precis lika charmigt geeky i verkligheten som i serien och Angela är precis som Jen. De pratar i munnen på varandra med gälla röster, gråter till rörande minnen, skrattar högt och och ger massa fun facts till serien. Dessutom intervjuar de gamla skådisar och manussförfattare från The Office. Och till min stora glädje får man veta att Steve Carell är precis så snäll som man tänker sig och att The Office verkligen var som en riktig familj! Guldlyssning för alla som precis som jag älskar The Office men inte har någon att prata om det med. Ser om hela serien kan ni förresten göra på HBO Nordic. Rekommenderar att göra det ihop med Jen och Ang!

Cheer på Netflix är en dokumentärserie om ett cheerleadinglag från hålan Corsicana i Texas. Laget är ett av världens bästa och under ett halvår får man följa ungdomarnas väg mot den stora cheerleading-tävlingen i Daytona. Serien följer sex ungdomarna med olika bakgrunder som kämpar och riskerar livet (!) för att få en plats i det pristigefyllda laget. Men också deras stenhårda demontränare Monica. En konservativ Texas-lady som inte tar bullshit från någon. Men som vinner ungdomarnas respekt och så småningom blir som deras extramamma.

Flera av kidsen i laget kommer från fattiga, eländiga förhållanden. Morgan bodde ensam i en husvagn – övergiven av sin familj. Och Jerry blev både hemlös och föräldralös i tonåren. Cheer är en gripande serie om klass, utsatthet, gemenskap och förstås sporten Cheerleading. Som verkar vara något av det farligaste man kan ägna sig åt i träningsväg. Bara se den! Och gör sedan som jag och börja följa alla i serien på instagram. Man blir så lycklig när man ser att de gästar The Ellen Show och blir hyllade som stjärnorna de faktiskt är.

Jag är sist på bollen när jag tipsar om boken Klubben av Matilda Gustavsson. Men jag gör det ändå. Här skildras hela förloppet kring Svenska Akademien under #metoo. Sara Danius, Kulturprofilen och alla offer som fick sina liv förstörda. Kände mig verkligen galen av ilska när boken var utläst. Och förtroendet för Svenska Akademien i allmänhet och Horace Engdal i synnerhet är längre än noll. Inte för att det var särskilt högt sedan tidigare. Allmänbildande måsteläsning som dessutom lyckas med konststycket att vara underhållande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

7 kommentarer på “Lyssnat, sett och läst”

  1. Av nån anledning blev jag särskilt illa berörd (eller ja alltså, relativt sett…) av avsnittet om hur Frostensson och Arnault stjäl ett verk av en konstnär. Det var så talande, de levde verkligen i sitt eget lilla laglösa land.

  2. Efteesom du gillar Cheer kan jag verkligen, verkligen rekommendera serien Friday Night Lights. En av de bästa som nånsin gjorts.

  3. Meeeen TACK för detta fantastiska tips om OfficeLadies! Jag har precis plöjt 7 säsonger (för typ 3:e gången) och har INGEN att prata med om denna oerhörda serie!?! Varför har så få sett den här i Sverige?! Läste att den är en av de mest streamade serierna i USA ihop med Friends. Förstår det! Steve Carell är ett geni och jag älskar Dwight…och Kevin! Iallafall, jag kan skriva om detta i oändlighet Haha! Men tack för tips som sagt😂😂😂

  4. Snart läst ut Klubben. Otroligt välskriven och bra!!! Den tanke som dock slår mig är… är det mest kvinnor som läser och tar till sig den här litteraturen? Läser männen? Jag hoppas. Vi kvinnor är ju för det mesta redan väldigt medvetna. Min känsla är att det mest är vi kvinnor som läser, men männen som borde. Eller har ni andra uppfattningar?

  5. Åh tack för tips! Nu har jag sträck kollat Cheer, funderar på att se om den 🙈.. Håller verkligen med dig om att det verkar ju helt livsfarligt. Men så modiga och duktiga! Ha de fint!